Премини към съдържанието
15 години Kaldata.com – време е да почерпим! Прочети още... ×

Препоръчан отговор


Със моя съпруг отдавна обмисляме и този вариянт-отопление със слънчеви колектори.Наскоро наш познат сподели,че като се има впредвид географското положение на БГ не можем целогодишно да разчитаме на това.Има ли сред вас хора които имат този лукс(за мен е луск).Споделете! Искам да кажа,че статиите в гугъла сме ги прочели-но информацията от хора ползващи слънчеви колектори е незаменима!Струва ли си големия разход на пари-и става ли за отопление? Забравих да кажа,че живеем на четвъртия етаж,а блока е на шест етажа.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

http://integral2005.com/online.html . Тук онлайн се наблюдава такава система и има доста информация по въпроса.За сега е лукс,но след година-две ще е необходимост.За отопление би могло да се ползва,но не може изцяло да се разчита на колекторите.Също така изисква и бойлер с голям обем,който е сравнително скъп.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря!По скоро ме интересува инфо от човек инсталирал подобно нещо-или ползвал.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

При положение, че става въпрос за жилищен блок, може спокойно да изключиш тази възможност за отопление. Много зависи от местоположението (колко е броя слънчеви часове) и изложението (за колекторите трябва да е юг, с възможност за малки отклонения). Необходими са и акумолатори за топлината с големи обеми, автоматика (естествено скъпа), може да имаш недоразумения със съседите. Въобще много сложна работа. Ако става въпрос за еднофамилна къща, възможно е в определени области (Пловдив, Сандански) системата да се окаже ефективна. Такива системи се правят (и се изплащат), когато се използват в големи обекти (например хотели) и то главно за топла вода. Слънчеви системи за отопление (и други системи, използващи неконвенционални източници на енергия) се правят и в страни по-насевер от България, но там това е държавна политика, включваща поощрения и облекчения след изграждането им.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Как ме "зарадва"!С една дума в жилищна кооперация е невъзможен консенсуса със съседите.Мислехме да теглим кредит-но дали средствата ще оправдаят целта.Живея в северна БГ -ПОВЕЧЕ МЕ ПРИТЕСНЯВА ФАКТА ДАЛИ ЗИМАТА ЩЕ ИМАМЕ ХЛАДКА ИЛИ ГОРЕЩА ВОДА.Има значение нали?А във фирмата където ходихме-големи суперлативи(с една дума искат да си пробутат стоката)


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Леко си в заблуда. Аз ползвам такава инсталация 4-та поред година. Тя замества електрическия бойлер, но за отопление и дума не иде реч. Да се уточним. Панел загрява водата в себе си вследствие на падащите слънчеви лъчи. От там в душа или в пералната.

Публикувано изображение

Бойлерът има вграден електрически нагревател, който включвам само през януари и февруари. Живея на втория етаж и от покрива до апартамента са положени пвц-тръби. В момента горещата вода е 65'С. Икономията от електричество е налице.

Помисли зимата колко и какво слънцегреене има, колко е околната температура навън в този момент (особено в мразовити периоди), че да очакваш загряване на вода и последвало отопление на принципа на водно парно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ето това мнение търсех.Profruit,а зимата как я карате?С какво се отоплявате?Скоро съседите се газифицираха и по мои груби сметки ще ни косва около 3000лв.Чудим се накъде да поемем.Колко души ползвате водата във вашия апартамент?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Колекторите не стават за отопление, единствено може би през преходните месеци края на март - април и то само през деня при ясно слънчево време. Ролята им е да загряват топла вода пролет лято и есен и в това им се изразява икономията, че не се пуска електрическия нагревател на бойлера.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Твърде голяма инвестиция се оказаха-само за едно къпане.Така де.........

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Защо всички пробутвате тия плоски колектори. Хората са си го измислили достатъчно добре - вакуумно- тръбни слънчеви колектори. Перфектни както лято така и зима. Монтирал съм доста такива и досега няма нито 1 проблем. Водата зимата не само че беше топла а освен това не падаше под 40 градуса когато дните са светли. За отопление с колектори...наистина си е лукс. Колко е часа на ден е слънцегреенето зимата? Слънчевия колектор не работи на лунна светлина :yanim: Какво правим вечерта? Предполагам няма да давате луди пари. Така че най-икономичния вариант за енергоспестяващ дом - слънчев колектор (вакуумно-тръбен!!!) и съответният брой климатици (разбира се не някой с коп 3-4). Такава комбинация се изплаща сравнително бързо, а и добавя доста уют в дома.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не е толкова голяма разликата в ефективността между вакуумно тъбен и стандартен селективен колектор особенно лятото.Виж в цената има голяма разлика - двойно че и повече.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Съпоставка на работата между вакуум тръбни и плоски колектори за производство на битова гореща вода /БГВ/ и отопление.Чукни тук

Разлика в цената има само когато вакуум-тръбните колектори са с интегрирана в абсорбера топлинна тръба.Тогава тръбата трансферира полезната топлина като използва принципи известни в хладилната техника - изпарение на топлоносителя при ниски температури и кондензиране на парите в кондензори контактуващи с вградени в колектора топлообменници. Това е най-ефективния пренос на топлинна енергия и заради това са толковав скъпи.

Когато топлоносителят циркулира в медни тръби, които са вградени в абсорбера по подобие на плоските колектори, разликата е, че колектора е изолиран от околната среда посредством вакуум и цената е съпоставима- плосък колектор с обща площ 1 м2 струва около 700 лв, а вакуумният-около 800 лв.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ние имаме у нас колектор. С баща ми го направихме, без да купуваме от тия по магазините. Home made. За отопление не може да се ползва, но бойлера се сгрява за около 20 минути ( 120 литра ). Сега по жегите и 10 пъти мога да се изкъпя на ден. Излезе около 1000 лв. Не мога да снимам конструкцията, но в общи линии представлява метален корпус, 3х4м., метални пластини, които играят ролята на ребра, медни тръби като за парно, през които се осъществява циркулацията на водата и 2 дебели стъкла, които покриват ребрата. Сглобява се относително лесно, стига да имаш елементарни познания. Циркулацията се осъществява с водна помпа от пералня. Медните тръби минават през конструкцията и със серпентина в бойлера. Пипкава работа е, докато направиш всичко така, че да работи добре и да няма течове. Даже сме сложили таймер, който пуска помпата в 10ч и я спира в 17. Върши работа даже и през зимата, стига да има повечко слънце. Ако се нагърбите със задачата да си правите сами, знайте, че като качвате колектора на покрива, той трябва да е покрит, защото ние не го покрихме и за 10 минути до такава степен се загря, че стъклата се спукаха и се наложи смяна. Като пуснете водата да циркулира всичко е точно. Дано да съм бил полезен. Успех!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е какъв е този колектор 1 квадратен метър 700 лв ? Такъв не съм виждал.Говоря за най разпространените плоски панели марка Sunsistem.Произвеждат се в Шумен а цената е 650 лв за размер 2 квадратни метра.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Имам инсталиран от 4 години вакуумно-тръбен колектор с бойлер (160литра) на СЕИДО - ползваме го само за топла вода. Зимата е свързан последователно на газовия котел. Икономията се постига в трите сезона пролет лято и есен от отва че не се включва газта или електричеството за затопляне на топлата вода. Зимата в слънчеви дни водата се загрява до към 45 гр. По този начин се спестява поради това че газовия котел дозагрява вече затоплената вода. В цифрово изражение нещата стоят така. около 7 месеца - сметките за газ са практически нулеви а за ток около 15 до 20 лева (хладилник, осветление и останалите електроуреди. Зимата средно за газ сметките са около 80 лева. жилището е с обем 160 кв, Ивестицията за газовия котел е към 3000 лв а за колектора 2600 лв. По мои сметки стойността на колектора се е "изплатила" за 2г и 8 месеца - Изплатила - това са сумите, които не сме плащали (средно около 70 лева за поддържане на топла вода в електрически бойлер със същия обем - 160 литра) в момента отделям всеки месец тази сума (70 лв) в отделна сметка. Искам да видя колко пари ще съм събрал до момента в който се наложи основен ремонт на съоръжението или евентуалната му подмяна. Е разбира се надявам се да съм жив и здрав дотогава де :) :) :) И накрая - за отопление в този си вариант не става. Може да подпомага отопление, но не и да се ползва. Има опити в тази насока но инвестицията не е оправдана (приблизително 12 хиляди лева в което се включват два топлоизолирани резервоара по 500 литра и солидно количество вакуумно-тръбни модули). При няколко последователни неслънчеви дни си трябва допълнителен източник на енергия (ток, газ, дърва и т.н.). а в слъневите сезони възниква проблема с излищък на топла вода - тогава може да се ползва за загряване на басейни. Надявам се да съм бил полезен.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте, аз от скоро имам опит с колектор (вакуумно-тръбен), с 24 тръби и мога да кажа че за сега съм много доволен. При температура около 15 градуса в слънчев ден, със 160 литров бойлер (с нагревател) двама души се къпем 2 дни подред. По книга го дават за 4-5 души домакинство. Като цена ми излезе около 2000 лв. - 1200 колектор, около 200 допълнителните части (пвц тръби, изолация за тях, кранчета и др.) за работа около 500-600 лв. Мисля, че инвестицията си струва! Поздрави

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Със моя съпруг отдавна обмисляме и този вариянт-отопление със слънчеви колектори.........Струва ли си големия разход на пари-и става ли за отопление?

Вече имаме 2 системи с подвижни слънчеви колектори "Фокус-42", свързани да подпомагат локално парно отопление.

Описание на адрес: http://integral2005.com/gallery.html

Ако сте близо до В. Търново - заповядайте да ги разгледате.

Невъзможно е да разчитате на отопление само от слънцето пред зимния период, но чувствително намаляват сметките за други енергийни източници.

Благодаря за проявения интерес към нашите изделия.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Както и да го смяташ слънчевите колектори са кофти инвестиция... за България и за този етап от развитието си... Вуичо ми има такива.... значи казва: лятото мога да стопля вода да се къпе целия вход на блока, но зимата... по същия начин като Profruit е с ел нагревател... като се замислиш какво печелиш от тях едно почти безплатно къпане лятото, където не се изисква мн топла вода и за домакинство и за всичко... Кофтито им е, че много бавно се избиват парите... изчислявали сме грубо тези колектори... минимум 5 години ти трябват да си избиеш парите... Ако имаш излишни пари може да пробваш...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Бабини деветини кофти инвестиция. Ние сме една от страните с най-голямо слънцегреене в Европа. Това, че залагате на евтиното и мислите, че сте ударили кьоравото не значи нищо. Аз защо и зимата се къпя с топла вода без да се налага ел.нагревател - защото съм се поинтересувал достатъчно, заделил съм съответните средства и наистина постигам икономия. А за това, че разликата между вакуумно-тръбен и плосък колектор била малка....няма нужда даже да влизам в спор, четейки това твърдение. Информация бол - питайте даже чичко гугъл.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

DarkWalker, ако бяхме гърция може би... ама в България... както и да е няма да спорим за слънцегреенето... щом си доволен евала... аз не бих направил такава инвестиция.. това е моето мнение и ти не можеш да го промениш... така, че няма нужда да се ядосваш...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Определено има полза от слънчевите колектори - аз съм с вакуумно-тръбен тип и по точни сметки инвестицията се изплати за 2 години и седем месеца. А иначе се усети веднага ползата - още първия месец сметката за ток беше 12 лв, за разлика от средно за лятото 65 -70 лв. и 350-400 лв за зимата.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Може би съм закъсняла с коментарите на тази тема,но определено на много от вас нещата с правилната инвестиция,в това отношение,не са ви ясни...Иска ми се да ви посъветвам,но сигурно ще прозвучи ката явна реклама,затова ще кажа само,че инвестицията е правилна,просто изберете и правилните колектори и съответната соларна инсталация!Хората в Европа вече са го разбрали и за тях това е вече,не само финансово рентабилна инвестиция,а едно екологично решение в глобален аспект.Жалкото е,че Българинът е прекалено беден,за да си позволи даже да мисли по този начин...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Може би съм закъсняла с коментарите на тази тема,но определено на много от вас нещата с правилната инвестиция,в това отношение,не са ви ясни...Иска ми се да ви посъветвам,но сигурно ще прозвучи ката явна реклама,затова ще кажа само,че инвестицията е правилна,просто изберете и правилните колектори и съответната соларна инсталация!Хората в Европа вече са го разбрали и за тях това е вече,не само финансово рентабилна инвестиция,а едно екологично решение в глобален аспект.Жалкото е,че Българинът е прекалено беден,за да си позволи даже да мисли по този начин...

не си закъсняла, и няма нищо лошо в рекламата стига да е подплатена с точни цифри и най-вече достоверни данни - за да няма подвеждане на хората да си хвърлят парите на вятъра - тогава всичко е наред

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ето нагледен урок по трудово обучение за направа на слънчев колектор.

Редактирано от dred (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

здравейте ще слагам колектор до дни.ще бъде на терасата,но съм на 3ти етаж.блока е 6-етажен.дайте акъл как да го предпазя от падащи предмети или лоши съседи без да му намаля КПД-то.мерси предварително

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.