Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Закриват 294 училища, откриват едно

Featured Replies

294 училища ще бъдат закрити, като това е окончателната бройка.

Това съобщи вицепремиерът и просветен министър Даниел Вълчев, цитиран от Дарик.

По-голямата част от училищата, които няма да отворят врати на 15 септември са общински, отбеляза Даниел Вълчев - 279 общински и 15 държавни. Преобразуваните училища са 47 общински и 10 държавни; новооткрито е само едно училище, то е общинско в Ботевград.

МОН вече е готово с анализа на матурите, които тази година се проведоха за първи път. „Разликите между оценките на зрелостните изпити и тези, които са написани в дипломите на зрелостниците, се разминават и по някои предмети, и в някои населени места в отделни училища тези разлики далеч не са малки, те наистина са значими”, заяви Евгения Костадинова, експерт в министерството.

Вече работи и регистърът на дипломите за средно образование. Той е достъпен от сайта на министерството. В него фигурират сканирани дипломите на всички зрелостници от миналата и тази година. Достъпът става чрез въвеждане на ЕГН. Така възможностите за подправяне на оценките и фалшификация са сведени до минимум, похвалиха се експертите на Вълчев.

Всички училища, в които има разлика повече от една единица между оценките от дипломите за средно образование и резултатите от държавните зрелостни изпити, ще се водят на специален отчет, допълни Вълчев, цитиран от БТА. Той посочи, че Регионалните инспекторати по образованието заедно с директорите на тези училища ще осъществят по-сериозен и интензивен контрол върху начините на изпитване, върху неговата периодичност, върху самото оценяване, за да има през предстоящата година по-добри резултати в тези училища. Ако няма такива резултати, винаги може да се намери директор, който да ги постигне, отбеляза министърът.

Източник

На това му се вика прогрес biggrin.gif

Това затваряне, дали няма да е по-скъпо струващо от продължаващото функциониране на училищата? Питам и в морален, и в материален аспект!

Това затваряне, дали няма да е по-скъпо струващо от продължаващото функциониране на училищата? Питам и в морален, и в материален аспект!

В материален аспект им излиза много евтино.В съседното село закриха училище и децата са препратени при нас.Министерството отпусна един автобус,КОЙТО СЕ СЪМНЯВАМ СКОРО ДА ВИДИМ!

В морален аспект ще им излезе много скъпо,но те няма да са живи да видят резултатите.

По- скъпото ще го платим всички ние. Със запустялата си родина. Попътувах си малко из България. Видях села със закрити училища. Мисля, че една такава сграда с извадените си врати и прозорци, пробития покрив, тревясалия двор може да бъде емблема на страната, в която последна грижа на всички са децата, а и самата страна.

Редактирано от Багира (преглед на промените)

• Автор

А колко учители ще останат без препитание..ако приемем,че в едно училище работят поне 10 учителя,5 чистачи,2-3 администрация,2-3 подръжка и това,ако училището е в село,разбира се....всички можем да смятаме.. :speak:

За съжаление съм съгласна с мнението на Багира...

Аз съм на мнение, че е по-добре по-малко училища, но с по-добри преподаватели и повече средства за обновяване. За учителите... на книга звучи добре - първо си помислих, че така директорите на училища ще търсят да назначават учители с вече изградено име и достатъчен опит за да успеят да укротят и в същото време научат на нещо нас учениците. НО! Проблемът идва от това, че тези учители получават по-големи заплати и в действителност директорите залагат на по-малките месечни възнаграждения с млади учители, които често все още учат... и се получава следния парадокс - ученик преподава на ученик. Я сега си представете картинката - 1 учител(ученик) се опитва да укроти още 25-26 себеподобни... непосилна задача. А баш-учителите кучета ги яли.

Като цяло системата е no comment. Ученик съм в математическата гимназия в Пазарджик, последна година. 5 години... 5 различни класни ръководители... 4 различни учителя по математика... и да не изброявам другите предмети. Сигурно е някаква стратегия на директорите за закаляване на психиката и функциите на мозъка. Тамън свикне човек с някой учител и с начина му на преподаване и хоп... смяна!

Здраве да е!

Мнението на Багира е прекрасно.Мисля по същия начин.

Отговарям на коn3v3-

Мнението на Багира е прекрасно.Мисля по същия начин.

Отговарям на коn3v3-проблема няма нищо общо с директорите.Всичко идва от министерството.Директорите са принудени да изпълняват.Я се замисли кой е виновен за честата смяна на учителите-едва ли директора.Мой колега дипломиран английска филология,работи 2 години при нас на заплата 370 лв.-нищо,че Даниел Вълчев тръби ,че учителите са достигнали 450лв.Та въпросния колега преди 3 месеца напусна и в момента е в близко градче в офиса на "Глобул" НА ДВОЙНА ЗАПЛАТА.

Странна логика има в писанията ти.Като във всяка профисия има кадърни и не дотам.Сега да хваля всички е смешно.А за

стратегията на директора откъде черпиш инфо-много ми е интересно.

Искам само Д.В.да погледне и прочете за образователната система в Турция-това е недостижим лукс за България.Представяте ли си,турците дето пасяха трева 1989г.

• Автор
Я се замисли кой е виновен за честата смяна на учителите-едва ли директора.Мой колега дипломиран английска филология,работи 2 години при нас на заплата 370 лв.-нищо,че Даниел Вълчев тръби ,че учителите са достигнали 450лв.Та въпросния колега преди 3 месеца напусна и в момента е в близко градче в офиса на "Глобул" НА ДВОЙНА ЗАПЛАТА.

При мен ситуацията е аналогична с тази на твоя колега.Разликата е,че две години преди това,докато учех и преподавах,както каза k0n3v3,но не защото е било тактика на директори,а защото нямаше кой да учи тези деца.Общо взето 4 г. в системата ми стигат,за да не желая да се върна там

П.П А ти защо не си довършила мисълта си

При мен ситуацията е аналогична с тази на твоя колега.Разликата е,че две години преди това,докато учех и преподавах,както каза k0n3v3,но не защото е било тактика на директори,а защото нямаше кой да учи тези деца.Общо взето 4 г. в системата ми стигат,за да не желая да се върна там

П.П А ти защо не си довършила мисълта си

Аз издържах малко повече и то защото наистина ми харесваше работата ми, но дойде един момент в който просто не можеше да продължава така.За да имам нормална заплата се налагаше да бачкам и на 2-3 места...Запитах се ,защо да го правя?....никакъв престиж на професията,всеки мисли че знае повече от теб за възпитанието и обучението ,никакви пари,минимална помощ и от обществото за възпитанието на бъдещите хора......Работата ми сега ,докарва 3 пъти повече пари за десетина пъти по-малко хабене на нерви :speak:А нашият благ и умен министър сега само ме радва :P:)

Запитах се ,защо да го правя?....никакъв престиж на професията,всеки мисли че знае повече от теб за възпитанието и обучението ,никакви пари,минимална помощ и от обществото за възпитанието на бъдещите хора......Работата ми сега ,докарва 3 пъти повече пари за десетина пъти по-малко хабене на нерви

Ето затова след време не само училища,ами и учители няма да има!

[П.П А ти защо не си довършила мисълта си

Защото бързах за училище и като видях колко е часа щях да изпусна автобуса.

Искам Даниел Вълчев да поработи една учебна година в едно село и тогава да седне да пише нормативи.Одеве четох за Франция където за начален курс се разработва идеята да учат на 4 дневна седмица в групи до 12 деца за да е по-ефективно обучението -за какво говорим.

На управляващата върхушка у нас не и е еня за тъпия електорат. Не мога да намеря документи за инициативата на общините за закриването на училищата. Защото формално инициативата е регионална. Или поне у наше село е така - решения от #73 до #79 на общински съвет Сливен. Поне има внесено предложение за тая сесия на някаква хартийка. Би следвало да има и някаква обосновка към него. Някой им е поставил задачката но не е ясно кой и дали има официален документ за това или е само на база устни разпоредби. И тъпите съветници гласуват под строй. После министърчето с лекота би могло да се оправдае - ами те общ.съвети си го искат, това не е наша инициатива sad.gif

В нашата община се закриват 2 училища.Децата са пренасочени както са гласували общинските съветници(игри по партийна линия).Едно по-голямо училище(с по-добра база и повече деца) се закрива-а остава по-малкото(с по-бедна база и по-малко деца).

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.