Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос относно шам фастък

Featured Replies

може да ви се стори тъп въпроса ми, но може ли въпросния "шам фъстък" да се яде суров ? ohmy.gif

Вчера си купих, но не съм погледнал, че не е печен, а суров.....Сега се чудя какво да го правя.Стои пакетчето пред мен, опряно до монитора и се гледаме с него тъпо....

Внимавай!Че вчера всичките ти постове бяха ...с проблеми в тоалетната.Да не стане пак инфекция,че ще те мисля цяла нощ. sad.gif

може да ви се стори тъп въпроса ми, но може ли въпросния "шам фъстък" да се яде суров ? ohmy.gif

Вчера си купих, но не съм погледнал, че не е печен, а суров.....Сега се чудя какво да го правя.Стои пакетчето пред мен, опряно до монитора и се гледаме с него тъпо....

http://spidersport.com/forum/viewtopic.php...0c8238f54e8f4f3

Изпрати ми го с куриер,за моя сметка-аз ще му намеря приложение.

Препоръчвам ти да си го изпечеш, още повече, че както разбирам, смяташ самостоятелно да го хрускаш ;) т.е. не като част от някакво ястие. Аз дори като приготвям някакво ястие с шам-фъстък, избирам печения.

Това са ядки, все пак, и не са никак безобидна храна. Ти знаеш, че измежду хранителните алергии алергията към ядки е нещо страшно и че може човек дори да не подозира за нея. Например обикновените фъстъци.

Да - това, че е печен, не означава задължително, че е "100% безвреден", но лично аз не бих се двоумила, Трихо, и не бих консумирала никаква ядка в сурово състояние (макар че някои ги водят по-полезни в това състояние).

Така че стига сте се гледали тъпо biggrin.gif а си приготви тавичка. Предполагам, че се пече като обикновенитe фъстъци.

Редактирано от chain_reaction (преглед на промените)

• Автор

Това го четох още преди да пусна тук темата.....

ПОне 20 сайта за ядки прочетох и никъде не видях категорично "за ли против" яденето на сурови ядки.

Препоръчвам ти да си го изпечеш, още повече, че както разбирам, смяташ самостоятелно да го хрускаш :cheers: т.е. не като част от някакво ястие. Аз дори като приготвям някакво ястие с шам-фъстък, избирам печения.

Това са ядки, все пак, и не са никак безобидна храна. Ти знаеш, че измежду хранителните алергии алергията към ядки е нещо страшно и че може човек дори да не подозира за нея. Например обикновените фъстъци.

Да - това, че е печен, не означава задължително, че е "100% безвреден", но лично аз не бих се двоумила, Трихо, и не бих консумирала никаква ядка в сурово състояние (макар че някои ги водят по-полезни в това състояние).

Така че стига сте се гледали тъпо biggrin.gif а си приготви тавичка. Предполагам, че се пече като обикновенитe фъстъци.

Колко време и на колко градуса ?

утре, като се прибера в къщи ще ги пекна (въпреки, че днес следобед ядох от пликчето -нищо ми няма, ама са безвкусни)

Сол да им слагам ли ?

Колко време и на колко градуса ?

утре, като се прибера в къщи ще ги пекна (въпреки, че днес следобед ядох от пликчето -нищо ми няма, ама са безвкусни)

Сол да им слагам ли ?

Аз като човек на импровизацията бих те посъветвал: намокри ядките, тури им сол, загрей предварително добре фурната на поне 230-240 градуса, а като пъхнеш вътре тавичката намали температурата на око - аз бих я праснал на около 170. Така в началото ще дръпне по-бързо влагата от ядките и ще се опекат по-бавно, но ще станат по-вкусни и ще са по-равномерно опечени и без изгаряния.

Ако пък имаш нерви да чакаш, загрявай до 160-170 и слагай тавичката, но ще чакаш.

И при двата случая се иска бъркане поне пред 4-5 минути. Само че започни бъркането след 10-тата минута при първия вариант, за да попие първо влагата и солчицата, щот ако веднага почнеш бъркането, солта ще падне на дъното. Не, че няма да станат солени де...

пп. Цифрите са абсолютно произволни. Предупреждавам, че такава ядка не съм пекъл, но така бих го направил. Виж на обикновените фъстъци съм цар, но тях ги правя и объркани с белтък от яйце.

Нема ти казвам ква вкуснотия става баце...

Препоръчвам ти да си го изпечеш, още повече, че както разбирам, смяташ самостоятелно да го хрускаш :rolleyes: т.е. не като част от някакво ястие. Аз дори като приготвям някакво ястие с шам-фъстък, избирам печения.

Само орехи ям пресни,супер са

Е малко ти стават кафяви ръцете ама карай

biggrin.gif

Ето една рецепта от мен за печене на шам фъстък (любимите ми ядки).Поставяш ги в тава и ги измиваш хубаво на течаща вода след това изливаш водата от тавата поставяш брашно около 2 супени лажици, сол на вкус и сока на четвът лимон(лимоновият сок премахва мазнината от ядките което ги прави по леки като храна).Поставяш ги във фурната на 200градуса като постоянно ги объркаш до като станат леко кафеви когато бридобибият цвета отваряш еди два фъстъка и ги опитваш на вкус като съвпаднат на вкуса ги изваждаш от фурната. Приятен апетит :baby:

Редактирано от silvestar (преглед на промените)

• 1 година по-късно...

.......Виж на обикновените фъстъци съм цар, но тях ги правя и объркани с белтък от яйце.

Нема ти казвам ква вкуснотия става баце...

Не бъди егоист и дай "алгоритъма" за вкуснотийката "печени фъстъци с белтък".:angry:

Обещавам, че винаги, когато черпя гостите си с такъв деликатес, ще им казвам, че това sa фъстъци "à la Algor". :)

...измежду хранителните алергии алергията към ядки е нещо страшно...

и с нея се отчетох, от 2 години sad.gif

Не бъди егоист и дай "алгоритъма" за вкуснотийката "печени фъстъци с белтък".:)

Обещавам, че винаги, когато черпя гостите си с такъв деликатес, ще им казвам, че това sa фъстъци "à la Algor". :blink:

Хм, и аз съм любопитна..

Не съм му опитвала от този точно специалитет, ама добра идея ми даде русенец,

ще го помоля да ми направи някой път.

Хм, и аз съм любопитна..

Не съм му опитвала от този точно специалитет, ама добра идея ми даде русенец,

ще го помоля да ми направи някой път.

Въх, замириса ми на семеен конфликт.....Ще ми легне на съвестта... sad.gif

О, Мадонна миа, не ми причинявай това! :)

А бе, той нека да ми даде рецептата да опитам - аз ще те уведомя за резултата.

А ти, ако се решиш, после му разреши да експериментира И с тебе.....:blink:

Споко, няма да му пострадат фъстъците..и белтъка :huh:

Не бъди егоист и дай "алгоритъма" за вкуснотийката "печени фъстъци с белтък".:biggrin:

Обещавам, че винаги, когато черпя гостите си с такъв деликатес, ще им казвам, че това sa фъстъци "à la Algor". :)

Няма егоизъм тук.

Слагаш ядките в тавичката (около 400-500 грама ползвам аз) и добавяш белтъка на 1 яйце. 2-3 минутки с ръка "мачкаш" фъстъците, така че белтъка да се разнесе по тях равномерно. Както се сещаш, малко трудно се получава това, затова може и повече време да го правиш, докато свикнеш. След като усетиш, че фъстъците са намазани с белтъка, наръсваш ги със сол, колкото ти е кеф и пъхаш тавичката във фурната, предварително загрята на около 150-160 градуса. Сега да ти кажа: няма проблем и на 230 градуса да я загрееш и ще станат пак ядките, но колкото на по-малка температура ги правиш, толкова по-бавно ще станат, но пък ще се изпекат равномерно и ще станат като мозъче вкусни. Иначе има вариант да попрегорят отвън, но вътре да са полусурови.

Другия момент е със солта. Аз лично като разстеля фъстъците в тавичката, поръсвам доста обилно отгоре със сол (побелява всичко отгоре и не се виждат фъстъците), като не ги разбърквам, а направо така пъхам тавичката във фурната. Първото бъркане на ядките го правя след 15-ина минути, когато усетя, че им е време. След това колкото повече бъркаш, толкова повече ще пада тая пуста сол, но не се притеснявай - фъстъците са си поели съвсем прилично от нея и никога не са ми ставали пресолени или безсолни. То е въпрос на вкус, разбира се, но аз говоря за себе си.

До тук беше лесната част. Няма как да ти кажа кога да ги разбърщаш първия път, както и няма как да ти кажа кога да ги изкараш и кога са готови. Всичко това аз не го правя по часовник, а карам на усет, но колкото повече се пекат, толкова по-често ги разбърквам, за да не прегорят от някоя страна. Не знам дали си пекъл до сега фъстък, затова ще ти кажа и още нещо: фъстъка като го изкараш от фурната докато не изстине все си е мекичък и на вкус ти се струва суров. Затова като ще пробваш, изкарай 3-4 фъстъка с лъжицата и ги остави на масата или плота да изстинат добре 1-2 минути и тогава пробвай. Така най-реална ще ти е представата докъде си стигнал с печенето. За мен са готови, когато след като изстинат ги пипна са твърди, а после ги пробвам и на вкус, разбира се.

Другия тънък момент е като изкараш готовия фъстък от фурната да не го оставяш в тавичката, която си пекъл. Тя е гореща и не изстива бързо и навремето ми се случваше да ги изкарам навреме фъстъците, но след 1 час като тръгна да си взема малко да хапна, виждах че са леко прегорели от едната страна. Затова те съветвам видиш ли, че са готови, изкарвай тавичката, а фъстъка го пресипи от нея в купички или в друга студена тавичка. Така няма да прегорят.

И последно да ти кажа за мачкането. Като плеснеш белтъка върху ядките, слагаш ръка отгоре върху белтъка и като стиснеш юмрука фъстъците се озовават в ръката ти, като в същото време се мажат в белтъка. Затова така нареченото мачкане продължава няколко минути, за да могат всички фъстъци да минат през юмрука ти и белтъка.

Това е накратко. Доста голяма част от тая рецепта е просто усет, баце. Ако нещо не съм обяснил като хората, питай за да ти казвам. И успех, разбира се.

пп. Понякога преди да им плесна белтъка отгоре ги мокря лекичко първо и след това действам с белтъка, но е въпрос на вкус и като ги направиш по няколко пъти по единия начин, след това пробвай и с леко намокряне. 580590a8c065ee665839bfef8871016c.gif

Това е накратко. Доста голяма част от тая рецепта е просто усет, баце. Ако нещо не съм обяснил като хората, питай за да ти казвам. И успех, разбира се.580590a8c065ee665839bfef8871016c.gif

Аз с усета съм наред. Ама накъде само единия гол усет без повишаване на квалификацията? :rolleyes:

Благодаря ти за споделения опит! :D

И като виждам как напредвам във фъстъченото изкуство не е изключено да разширя уменията си

и да стигна до производство на фъстъчено масло...

Но не обичам да оставам длъжен, затова: ти сподели с мен тънкостите за печене на фъстъци с белтък, а аз ти подарявам технологията за получаване на http://www.youtube.com/watch?v=rPSYDxrpa_k. Дано да ти хареса озвучаването й.

Е, мезето е готово, тогава - наздраве! :)

Редактирано от Русенец (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.