Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

как се събира разпилян живак?

Featured Replies

счупих термометъра без да ща.посъбрах живака,но не съм сигурен дали не е останало нещо.кажете какво да правя?и ако е останало мин. количество каква е опасността за живущите?мерси предварително

счупих термометъра без да ща.посъбрах живака,но не съм сигурен дали не е останало нещо.кажете какво да правя?и ако е останало мин. количество каква е опасността за живущите?мерси предварително

Наръсва се със сяра на прах, мястото където е разсипан!

До колкото знам, живак се унищожава със сяра.

За опасността... Моя син като беше на 2г. счупи термометъра в устата си....веднага на чичо доктор...той каза че няма никаква опасност... та вече е на 16г. не съм забелязал да има проблеми(освен тинейджърските),

• Автор

след като се наръси със сярата после какво?колко време да чакам преди да измия мястото?

Не бързайте да се радвате! Погълнатият живак, предизвиква отравяне, но дори да е в малки количества и да няма видим ефект, той се натрупва в костната система, (както и други тежки метали, включително и радиоактивни), с всички последствия, които могат да произлезат от това. Най-тежкият дълговременен ефект, който е възможен е левкемия!

след като се наръси със сярата после какво?колко време да чакам преди да измия мястото?

със сярата наръсваш след това пода (повърхността) на която си разпилял живака.А колкото до самия живак-той е станал на едни малки полутечни топченца-тях просто ги събираш и ги изхвърляш

/например в тоалетната или в кофата за боклук /.

Просто е.

• Автор

вие взехте да ме бъзикате.знам как се изхвърля боклук,имах предвид дали трябва да се чака определено време след поръсването преди да измия пода или сярата действа мигновено.това не ми е ясно

вие взехте да ме бъзикате.знам как се изхвърля боклук,имах предвид дали трябва да се чака определено време след поръсването преди да измия пода или сярата действа мигновено.това не ми е ясно

Не бе човеко biggrin.gif

не те бъзикаме-поръсваш топчетата живак със сяра, изчакваш 1-2 минути и след това ги събираш и ги изхвърляш където си решиш.

След това поръси със сяра мястото, където се е счупил термометъра (за всеки случай) , изчакай няколко минути (айде-да речем 5 минути) и след това събери всичко с прахосмукачката.

Изхвърли след това торбичката и си готов.

Никой за нищо не те бъзика.

до сега поне три пъти съм чупила термометри и със сигурност не съм почиствала кой знае колко . с метлата и в кошчето, после един парцал и толкова. още сме живи. обаче си представям в сметището в Суходол колко пликчета с изметен живак има.

не по темата, ама онзи ден изхвърлих няколко батерии.винаги на опаковката пише -да се изхвъря на определените за това мяста. та се питах на някакво специално място ли трябва да ги изхвърлям или пак в кошчето?

до сега поне три пъти съм чупила термометри и със сигурност не съм почиствала кой знае колко . с метлата и в кошчето, после един парцал и толкова. още сме живи. обаче си представям в сметището в Суходол колко пликчета с изметен живак има.

не по темата, ама онзи ден изхвърлих няколко батерии.винаги на опаковката пише -да се изхвъря на определените за това мяста. та се питах на някакво специално място ли трябва да ги изхвърлям или пак в кошчето?

По-принцип батериите се събират за отделна преработка. В България обаче няма такъв обичай. Ако искате да щадите околната среда и джоба (в дългосрочен план) ползвайте презареждащи се. Няма да съжалявате, дори са по-издръжливи от алкалните. Презареждат се около 500 пъти с добро зарядно.

По темата, гледах интересно предаване преди години. Тогава си бяха направили труда да покажат какво се прави. Топчетата ги събраха с оголен многожилен проводник. Живакът просмуква по него. След това поръсват със сяра. Самите пари са отровни, така че можете временно да съхраните съмнителния обект в съд с вода.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Спокойно, няма никаква реална опасност да се отровиш. Идеята на поръсването със сяра е живакът да се свърже с нея в живачен сулфид, който не е летлив и ако останат малки капки във фугите на паркета примерно да не се изпаряват с времето. Самият чист живак ако се погълне е слабо токсичен. Предизвиква разстройство и лека еуфория. Някои врачки слагат малки количества в "магиите" си, а в Китай на времето жените са го вкарвали във влагалището си като средство против забременяване. По-опасно е хроничното натравяне от вдишване на живачни изпарения, което може да нанесе сериозни поражения на нервната система. Но количеството живак, съдържащо се в един термометър е прекалено малко, за да причини някаква реална вреда. Като малък ми се е случвало да чупя термометри - и без да искам, и нарочно и после децата си играехме с течния живак, търкаляхме си го из ръцете, събирахме го в шишенца от лекарства и пускахме в него железни сачми да видим как плуват и на никого нищо не му е станало. Поръси за всеки скучай със сяра, ако това ще те успокои, след 10 минути мини с прахосмукачката и няма за какво да се притесняваш.

Това, което казва sliderum за натрупване на живак в организма е вярно, но се отнася за хронично поглъщане на живачни съединения. Чистият живак е прекалено на дясно в реда на относителната активност на металите, т.е. е слабо активен химически и почти цялото погълнато количество се изхвърля през стомашно-чревния тракт, без да успее да се свърже в разтворимо съединение и да проникне в кръвта и тъканите на организма.

Редактирано от V 12 (преглед на промените)

Аз наскоро счупих термометъра на детето и бая се изплаших. Попрочетох малко безкрайно различна информация и в крайна сметка изметох и после избърсах пода с парцал. Казаха ми, че изпаренията на живака са отровни, но в един термометър нямало кой знае колко живак и да не се приетснявам. Успокоиха ме, че мед. сестрите в болниците кой знае какво трябвало да им се случи, защото редовно се чупели термометри там.

Не се шашкайте бре

Този в термометрите е напълно безвреден,споко

cool.gif

• Автор

мерси на всички за мненията.още сутринта събрах живака който видях да е разпилян.около 16ч изсипах един пакет сяра на прах(на пакета пишеше"сяра за пиене"?!)а вечерта в 8 събрах първо с метла,а после прахосмукирах.надявам се всичко да е наред,но ако скоро не се появя тука,значи попа ме е опял :sobbing::) .айде със здраве........

мерси на всички за мненията.още сутринта събрах живака който видях да е разпилян.около 16ч изсипах един пакет сяра на прах(на пакета пишеше"сяра за пиене"?!)а вечерта в 8 събрах първо с метла,а после прахосмукирах.надявам се всичко да е наред,но ако скоро не се появя тука,значи попа ме е опял :);) .айде със здраве........

Ако си отидеш ще е от сярата

Не от живака

Спи у кош-безвреден е

cool.gif

Действайте като мен - генерално! Когато ми се случи на мен да счупя термометъра преди години, аз действах първосигнално (ммм, то било готино на вкус)...(шегувам се ;)) извадих прахосмукачката, събрах мигновено живака и го изхвърлих заедно с нея на боклука... и те така...чиста работа. По онези времена клошарите не бяха явление, така че едва ли някой от тях ще ми тежи на съвсетта. В краен случай залепете бележка, на която предупреждавате за живака в прахосмукачката. Забележка: Не прилагайте въпросната препоръка, ако сте живущ в град Габрово. Там - има/няма - все някой ще провери дали е точно така :)

Аз съм гълтала живак-от термометър

Нищо ми няма - жива съм

Ей ме на

biggrin.gif

Дайте живак да ви докажа-стига сте писали глупостини бре

Абе аз не съм сигурен, но доколкото знам погълнатия живак не е толкова вреден колкот вдишания.

Иначе и в къщи сме чупели доста термометри :angry:

Редактирано от ПеЧеН ЛиГлЮ (преглед на промените)

И аз съм видяла сметката на 2 термометъра. Най-лошото, което се случи, е че изкарах акъла на майка ми. За втория вече си бях взела поука и никой не разбра. Изметох с метла, пуснах прахосмукачка и толкова. Първият като счупих, бях дете, след 20-на години, все още нищо ми няма :)

И аз съм видяла сметката на 2 термометъра. Най-лошото, което се случи, е че изкарах акъла на майка ми. За втория вече си бях взела поука и никой не разбра. Изметох с метла, пуснах прахосмукачка и толкова. Първият като счупих, бях дете, след 20-на години, все още нищо ми няма :lol6:

Не бива, но ако много ти се иска - може!

:lol6:

Моме, с този подпис ще има още дълго време да се чупят термометри около теб... :ph34r: - уникално весел подпис! :lol6:

Редактирано от proletsearch (преглед на промените)

ако ти е много може и с прахосмукачка

:angry:

Моме, с този подпис ще има още дълго време да се чупят термометри около теб... :) - уникално весел подпис! :P

Момко, учи се, не се подигравай :PАз моя си термометър го пазя :wub:

Това го приемам като комплимент cool.gif

В краен случай залепете бележка, на която предупреждавате за живака в прахосмукачката. Забележка: Не прилагайте въпросната препоръка, ако сте живущ в град Габрово.

Това ми припомни един случай,в който изхвърлям кутия шоколадови бонбони,на които срокът им беше изтекъл преди 10-тина дена,та им сложих бележка"внимание,бонбоните са с изтекъл срок,консумирайте на свой риск",познайте какъв смях падна от страна на по-добрата половинка biggrin.gif

Момко, учи се, не се подигравай :PАз моя си термометър го пазя :wub:

Това го приемам като комплимент cool.gif

Ах, не се подигравам - ни най-малко. Ти твоя термометър го пазиш, може би, но да не дава там, който трябва, някой да ти го поиска назаем :lol6:

Това ми припомни един случай,в който изхвърлям кутия шоколадови бонбони,на които срокът им беше изтекъл преди 10-тина дена,та им сложих бележка"внимание,бонбоните са с изтекъл срок,консумирайте на свой риск",познайте какъв смях падна от страна на по-добрата половинка biggrin.gif

Ау, грехота е да се хвърля шоколад!!! Ако не бяха хвърлени на боклука, щях да ги изконсумирам без да ми мигне окото. Като говорим за зрение, най-много Шаро да е вдигнал диоптъра, понеже нали те горките нямаха панкреас. :P

Като говорим за зрение, най-много Шаро да е вдигнал диоптъра, понеже нали те горките нямаха панкреас. :P

Айде,айде...Нищо не съм вдигал. biggrin.gif

Освен едно :lol6:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.