Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Символа на България е ЛЪВ , от къде произлиза и какво значи?

Featured Replies

Извинявай, чели сме достатчно, и не само прославящии източници за разлика от теб.... Това че е било нещо при Симеон Велики... е било, далече в миналото.. ... и пак не е било на нивото на предните и следващите империи... Недей си въобразява...

Аз лично смятам че прабългарите са имали качества.. но не са били нещо повече от другите... говоря за Аспаруховите прабългари......защото историците наричат доста племена с думата прабългари ..голяма част от които са от тюркски произход.... ако не и всичките

В "БРИТАНИКА" и в документи от ВАТИКАНА има достатъчно материали,които не ме правят нихилист като теб!

Но темата е повече за клуб История.

Редактирано от dred (преглед на промените)

Аз съм си избрал малчо ;)

А ти вземи да четеш, и да учиш, не да вярваш на митологии, народопсихологиии и тем подобни поверия и сказания ..

http://www.information-bg.com/bulgaria/view.php?id=37

П.С знайно е че народната психология има своството да преувеличава много, да изкривява, да надценява едни,или обезценява дрги неща ;)

Не мисля, че ученият Херодот е бил митолог, и кака Росица го знае, ще я цитирам "Според писания на Херодот е населявал и нашите български земи!"

Аз съм си избрал малчо ;)

А ти вземи да четеш, и да учиш, не да вярваш на митологии, народопсихологиии и тем подобни поверия и сказания ..

http://www.information-bg.com/bulgaria/view.php?id=37

П.С знайно е че народната психология има своството да преувеличава много, да изкривява, да надценява едни,или обезценява дрги неща :)

Вярвам на това което ми изнася ;) А колкото до митологиите вземи се стегни не сме говорили за митология

А ако аз още веднъж видя да се дава за довод този сайт, ще взема да нарека даващия я с думата смотаняк ;) и глупак....

Типичен пример за надуваема гордост, балона който храни псевдопатриотичните лапета, които няма какво друго да направят, но пък за тях е четс на живот и смърт да докажат че са потомци на героични прадеди, независимо дали това е вярно исторически или не ;)

Митологията малки ми другари е на втория етаж, в художестената библиотека ..

Е митология, не митология конкретната тема, която съм дал общо взето почива на повече факти и по-малко лични нападки. Нямам чак такова самомнение като българин. Просто не виждам как в темата за произхода на лъв в герба, може пък да се обсъжда и да е по темата какви диваци сме били навремето ... Ми извинявай ама това е edit-a ми е вярно - 136 народа са си развявали едно дето не е опашката по сегашните земи на България - колко сме потомци на едновремешните българи не е толкова ясно. А че те няма как да са били шепа варвари - ми ако бяха щяха след смъртта на Аспарух да стане като при Чингис хан, при Александър Велики - да се разпадне държавата и аста ла виста ... И съм посочил конкретна статия и сайтът въпреки недостатъците си има и доста добри страни - като за начало има по някой и друг превод на чужди статии и за световната история. И бъди така любезен да не нагрубяваш ... Защото някой дето е българин уж и да ми казва, че сме били едни говна ( чета през редовете, не цитирам) - не става ... И аз като му посочвам някакви източници, ти пък ми казваш, че се самовъ

звеличавам като наследник на *ба ли ма'а му и великите ... Е всъщност за велики не знам, но фактът България на 3 морета си е факт. Къде е територия от близо 6-700 000 км. кв. къде са 110 900 ? За територии при Санстефанска също не ми се спори - те са към 400 000 и реално сме имали в повече 100 000 ...

Така, че гербът си заслужава да е лъв - смелост и прочие СА имали навремето, ние какво имаме сега е друг въпрос... А до 5ти век е имало лъвове на наша територия ... или 5ти пр Христа ... в момента си правя курсовия проект и не ми се мисли и занимава да проверя. 5ца ми е в паметта :)

И ще нарека някой тъпан ако пак се обади в темата и не е чвл една интересна книжка пълна с факти ... да си я намери сам коя е ( имам си я в нас, а бащата посети там малко да види така ли е) - да види къде е това Памир и наистина ли имат там толкова много думи типични само за българския език, но не и за славянската езикова група и дали случайно не е вярно, че сме индоевропейци нямащи общо с тюрките, освен факта, че сме хора и всичко произтичащо от там.

Редактирано от Nilstron (преглед на промените)

В "БРИТАНИКА" и в документи от ВАТИКАНА има достатъчно материали,които не ме правят нихилист като теб!

Те и Унгарците имат много материал във Ватикана, и се гордеят с повечто славни постижения на аварите, техните прадеди ;) Дори сега с амного по-голяма и силна от Бг държава.. това означава че аварите са били доста по-напред от праблгарите нали...

Да не говоря за османските турци , прадедите им които са тюркски племена, имали са империя , една от най-големите в света, сега са също велика държава Турция... те имат значи повече причини да са били велики в миналото нали ..

Ами за Руснаци, за китайци, за казахи дори, за азери, за тюркмените .. ;)

Така че кой е нихилист, и кой фантазьор бих попитал....... интересно нали...

П.С Забравих монголите, забравих хазарите, забравих още сума ти племена, имащи по-велики достижения от прабългарите....за тях какво ще кажеш...

Редактирано от Diin (преглед на промените)

Те и Унгарците имат много материал във Ватикана, и се гордеят с повечто славни постижения на аварите, техните прадеди ;) Дори сега с амного по-голяма и силна от Бг държава.. това означава че аварите са били доста по-напред от праблгарите нали...

Да не говоря за османските турци , прадедите им които са тюркски племена, имали са империя , една от най-големите в света, сега са също велика държава Турция... те имат значи повече причини да са били велики в миналото нали ..

Ами за Руснаци, за китайци, за казахи дори, за азери, за тюркмените .. ;)

Така че кой е нихилист, и кой фантазьор бих попитал....... интересно нали...

П.С Забравих монголите, забравих хазарите, забравих още сума ти племена, имащи по-велики достижения от прабългарите....за тях какво ще кажеш...

Ако не ти изнася да си Българин - прав ти път и не поглеждай към гордия Лъв!

Ако не ти изнася да си Българин - прав ти път и не поглеждай към гордия Лъв!

Аз ли да се изнасям ;) Айде сега, почваме с грубостите ли хлапе ...

Не ти ли харесва да помислиш малко, вместо да скандираш заучени лозунги, вкарани в главата ти, такива които ти си приел без да се замисляш много, защото ти харесват, правят те значим в очите ти ;)

Нещо голямо, нещо велико нали .. А да видиш реалното за теб е все едно си видял пъкъла, бягаш от там като дявол от тамян :)

Знам знам, не ти харесва, и на мен няма да ми хареса да ми пъхнат горещ ръжен в задника, след като съм си мислел че задника ми е велика работа, непробиваема biggrin.gif

Аз ли да се изнасям :speak: Айде сега, почваме с грубостите ли хлапе ...

Не ти ли харесва да помислиш малко, вместо да скандираш заучени лозунги, вкарани в главата ти, такива които ти си приел без да се замисляш много, защото ти харесват, правят те значим в очите ти :)

Нещо голямо, нещо велико нали .. А да видиш реалното за теб е все едно си видял пъкъла, бягаш от там като дявол от тамян ;)

Знам знам, не ти харесва, и на мен няма да ми хареса да ми пъхнат горещ ръжен в задника, след като съм си мислел че задника ми е велика работа, непробиваема biggrin.gif

Еми, забравих да чукна емотикона накрая на поста и виж как се върза biggrin.gif , обаче имаш постове най-малкото обидни въпреки многото джифове, които се лезят оттук от там, а и темата е сериозна! Значи, който се осмелява да говори истината и да репликира неуместните ти мнения, веднага е определян като мен, т.е. някой с "вкарани в главата" лозунги, който сам се прави значим в очите си!Не знам чел ли си отново своите постове, направи го и определи ти какъв си и не ме ли повтаряш(в отрицателен смисъл)?

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Еми, забравих да чукна емотикона накрая на поста и виж как се върза biggrin.gif , обаче имаш постове най-малкото обидни въпреки многото джифове, които се лезят оттук от там, а и темата е сериозна! Значи, който се осмелява да говори истината и да репликира неуместните ти мнения, веднага е определян като мен, т.е. някой с "вкарани в главата" лозунги, който сам се прави значим в очите си!Не знам чел ли си отново своите постове, направи го и определи ти какъв си и не ме ли повтаряш(в отрицателен смисъл)?

Аз себе си чета, но ти четеш ли какво пишеш :speak: та кога имало лъвове преди 2000 години из земите на БГ...

Може би в зоологическите градини на Рим laugh.gif

Та от тях дошъл и лъвът на знамето ни , националния символ Лъв cool.gif

П.С да не забравя че праблгарските ханове толкова се впечатлили от този дзвер, та са решили да го използват за олицетворение на народа си, и вместо на копието да има конска опашка ( ах колко сме били заблудени) е имало лъвска такава хахахха

П.П.С А те впрочем преди 200о години къде са били , май не в сегашна БГ ни най-малко :)

Цитирай ме, че не се сещам! След като излезе съответният цитат в поста ти, веднага изтривам този, с който те каня да го направиш!

И защо го изтри, досрамя ли те от него.. а досега защо ми се пъчеше тогава малкия.. да се правиш на интересен ли..

Прави се другаде, не пред този форум...

Горкият "батко Диин" не може да чете толкова назад, а явно е употребил нещо, което му пречи и да разбира това което чете! И този си пост, ще изтрия, както и предишния, защото както и твоите, не са вързани с темата! Така, че чети бързо!

Чета чета, преди палеозойската ера може би някъде в Креда, или някой юрска част е имало лъвове, а прабългарите са знаели за това нали laugh.gif

Така че е безпредметно малкия, да се заяждаш за произволния избор от 2000 години , все пак писмените източници за прабългарите са от толкова години някъде... е айде може и от 2300-2500 от мен да мине :singer: все пак не искам да те огорчавам съвсем.....

П.С И нека модовете да ме трият, ако сметнат че не е по темата ....

И защо го изтри, досрамя ли те от него.. а досега защо ми се пъчеше тогава малкия.. да се правиш на интересен ли..

Прави се другаде, не пред този форум...

Чета чета, преди палеозойската ера може би някъде в Креда, или някой юрска част е имало лъвове, а прабългарите са знаели за това нали laugh.gif

Така че е безпредметно малкия, да се заяждаш за произволния избор от 2000 години , все пак писмените източници за прабългарите са от толкова години някъде... е айде може и от 2300-2500 от мен да мине :) все пак не искам да те огорчавам съвсем.....

Не споря самият аз кога последно е имало лъвове, а ако прочетеш внимателно поста ми там казвам "на територията на днешна България" и още по-малко от теб уточнявам някаква дата, както виждаш от поста ми не съм писал цифра! И без да ме огорчиш знам, че и по-късно от посочените от теб 2300-2500г. е имало лъвове и то не в зоологически градини! Това, че българите, когато са дошли(или са се върнали, който както иска да го разбира), на настоящата територия на Република България не са имали пряк контакт(вероятно) с диви лъвове, в какво трябва да ме убеди и нима си мислиш, че сме длъжни да рахмахваме конската опашка, която не е сериозно да се приема за символ на българите дори по времената когато са пристигнали и преди да се смесят със славяните и други народи. Най-много да е била еквивалент на флаг или знаме!

Diin,

вземи очети малко повече за така наречената догма пан-славизъм или тюрксо-номадския корен на българите.

И двете са плод на борба за покровителство на българите. Веднъж от турците, после от руснаците.

Българи (болгури) и Унгарци (онугури) са братовчедски народи.

Турция както и Русия са дъщерни ръкави на Българската империя.

От Афганистан та чак до Франция има паметници оставени от "варварите" българи.

Говоря за "варварски" сгради, "варварски" философско-религиозни учения, "варварски" писмености.

Човече, толкова си прост, че ако знаеше колко си прост, щеше да си два пъти по-умен.

Diin,

вземи очети малко повече за така наречената догма пан-славизъм или тюрксо-номадския корен на българите.

И двете са плод на борба за покровителство на българите. Веднъж от турците, после от руснаците.

Българи (болгури) и Унгарци (онугури) са братовчедски народи.

Турция както и Русия са дъщерни ръкави на Българската империя.

От Афганистан та чак до Франция има паметници оставени от "варварите" българи.

Говоря за "варварски" сгради, "варварски" философско-религиозни учения, "варварски" писмености.

Човече, толкова си прост, че ако знаеше колко си прост, щеше да си два пъти по-умен.

А ти уж умни ми човече, ако се усетиш какви глупости пишеш и какв глупости си мислиш, просто щеше да си милион пъти по-умен от сега ...

Да споря по въпросните ти мании за величие няма смисъл, виждам и сам , както и за лъвовете ... cool.gif

• 2 седмици по-късно...
А ти уж умни ми човече, ако се усетиш какви глупости пишеш и какв глупости си мислиш, просто щеше да си милион пъти по-умен от сега ...

Да споря по въпросните ти мании за величие няма смисъл, виждам и сам , както и за лъвовете ... cool.gif

Ами не спори,кой те кара.Когато ти е трудно да отговориш с факти,винаги почваш да лъзгаш като намазан олио пехливанин....Няма мании за величие,точно туй ни е проблема,че сме нихилисти. :ph34r:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.