Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Внимание!Да сглобим китка от стихове на любими поети!

Featured Replies

Луиз ЛАБЕ 1524(?)-1566 Венеро светла, скитнице в простора, чуй моя глас; ще пее, ще трепти – дордето горе твоят лик блести– от грижите и тежката умора. Очите си за миг не ще притворя, ще плача, взряна в твоите черти. Възглавницата мокра виждаш ти, ревниво скривана от всички хора. Душите уморят ли се, тогава сънят със сладък отдих ги дарява. Под слънцето търпя до вечерта и щом почувствам се съвсем разбита и легна си и сън не ме връхлита, да се изплача – кратка е нощта. * * * Дордето още сълзи имам аз, да плача за мига прекаран с мене и с мъката, неспираща да стене – макар и слаб – се бори моят глас; дордето с нежна лютня на колене за тебе дърпам струните в прехлас; дордето над духа си нямам власт и той към тебе само устремен е – животът все тъй ще ми бъде скъп! Но щом очите изтекат от скръб, гласът – прегракне, натежат – ръцете и рухне и духът, и няма как за моята любов да разберете, смъртта ще моля – да настане мрак!

• 3 месеца по-късно...
  • Автор

Следил съм как изгряващите дни ласкаят с царствен поглед планините. След туй докосват с устни равнините и позлатяват бледите вълни. Но често позволяват небесата на низшите мъгли да ги осеят, и те до здрач под слънцето вилнеят, лишавайки от светлина земята. И мойто слънце грейна тъй за час, и то над мен запали утрин ясна. Но легна нисък облак между нас и гордата му светлина угасна. Това не ме изпълва със презрения. Дори слънцата имат и падения Измъчен да блуждая, търся сън в блажената прегръдка на леглото. Но легна ли, отново литвам вън в мечтите си по пътя на телото. Мечтите ми навън политат пак, към теб усърдно стотен път прииждат. А моите очи покрива мрак, какъвто само слепият е виждал. И в мрака щом ликът ти заблести, пред моя взор, лишен съвсем от зрение, нощта изглежда приказна, а ти си светло сякаш някое видение. Тъй вечно в път се скитам, ангел мой, и ден, и нощ без отдих, без покой. Художник стана моя взор и вред рисува в мене скицата ти жива. Телото ми е рамка на портрет и най-доброто в мен е в перспектива. През майстора виж майсторски дела. Лицето си открий пресътворено в ателието с кръглите стъкла. То с твоите очи е застъклено. Но как са близки нашите очи! Рисуват мойте твоя лик и ето, през твоите грейват слънчеви лъчи, нахлуват и блестят в ателието. Очите виждат твоето лице, но не и твойто любещо сърце. Но как, лишен от всякакъв покой, да превъзмогна тази моя слабост? Нощта не носи мир, денят и той като нощта не ми донася радост. Денят и мракът сключват враг и враг — в свещен съюз невидими десници. И аз, преследван от зори до мрак, тъжа в нощта с измъчени зеници. Денят да трогне, всеки миг твърди устата ми, че ти си изгрев ясен. Нощта лаская с нейните звезди. Те имат, казвам, твоя взор прекрасен. Но все по-блед е следващият ден и все по-черен този мрак над мен. Когато паметта ми призове на съд из мрака спомена неволен и губя пак щастливи часове, от старата си скръб отново болен, аз, който плач не зная, съм готов да плача с глас за мъртвите в земята и пак тъжа над минала любов и над лица, изтлели в тъмнината. И вътре в мен един сподавен глас изрежда мойте загуби смутено. И пак заплащам твърде скъпо аз това, което вече е платено. Но мисълта за тебе, ангел мой, ми връща пак отнетия покой. Този път реших да сложа нещо на Шекспир и от превода на В.Свинтила

• 1 година по-късно...
  • Автор

След две години отсъствие, ето ме отново тук :wub: Хайде, приятели, изберете си отделни строфи от любими ваши поети и ги комбинирайте в нова китка. На мен ми е забавно. А на вас? Нима не е красива китката от произведения на Пеньо Пенев. Така едни от най-красивите неща на даден автор можем да прочетем на един дъх. Това е нещо ново за свикналите да четат оригиналните творби и ще предизвика интереса им да ги прочетат отново.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.