Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Емигрантите ни готови да се върнат при 1500 лв. заплата

Featured Replies

Голяма част от българите, работещи в Испания, биха се завърнали у нас при заплата от 1500 лв., показват резултатите от проучване на социалното министерство, проведено през септември и октомври т.г. 28% от сънародниците ни пък биха се прибрали и при възнаграждение от 500 до 1200 лв.

В същото време 181-те български работодатели, участвали в изследването, са отговорили, че биха наели българи, които са работили в чужбина, владеят поне един чужд език и имат опит в дадена сфера, на средна заплата от 620 лв., 803 лв. и 1064 лв. съответно за базово, средно и специализирано работно място.

64.7% от българите, изкарващи прехраната си в Испания, не работят по специалността си, показват още резултатите. Почти половината от емигрантите - 42%, не харесват факта, че са прекъснали социалните си контакти с българи. 20% не харесват отношението към тях, 11% страдат заради културни и социални различия и загуба на българска идентичност, а 7.5% се оплакват от жилищните условия.

По официални данни трудещите се в испанската страна българи са около 150 хил. души. Основната част от тях са между 25 и 39 г., 23.8% са между 40 и 49 г., а работниците до 24 и над 55 г. са приблизително около 5.5%. 52.4% са със средно и средно специално образование, а 38% имат висше образование.

От социалното министерство коментираха, че според работодателите е по-изгодно да привличат част от българите, работещи в чужбина, отколкото да назначават чужденци. Осъществимите договори от проведената в Испания трудова борса биха обхванали предимно хората със средна и специализирана образователна подготовка, посочиха оттам.

6slcmbq.gif

Около 64,7% от българите, работещи в Испания, не работят по специалността си, а едва при 27,4% работата им е в съответствие с придобитата специалност. Това сочат резултатите от направено през септември и октомври т.г. от Министерството на труда и социалната политика социологическо изследване за нагласите на българските граждани, работещи в Испания, да се завърнат да работят в България, и нагласите на работодателите в България да ги наемат. Данните са изпратени на БТА от пресцентъра на социалното ведомство. Данните за българските работници в Испания показват, че има несъответствия между равнището на необходимата квалификация за изпълнението на работата в Испания и тази в България - за над половината от респондентите (51,9%) дейността им в Испания изисква много по-ниска или по-ниска квалификация, отколкото тази в България. Около 52,4% са със средно и средно специално образование, а 38% имат висше. Възрастовата структура на работещите в Испания българи е изключително млада. Основната част от работещите са на възраст 25-39 г. - обхващат близо 53,5% от всички включени в изследването, делът на емигрантите на 40-49 г. е 23,8%, относителните дялове на емигрантите във възрастовите групи до 24 г. и над 55 г. са приблизително равни и са около 5,5-5,6%.

Значителна част от българите не харесват прекъсването на социалните контакти с България - 42,3%, от отговорилите на този въпрос, по-ниско квалифицираната работа, която следва да извършват - 18,8%, отношението като към чужденец - 20,2%, културни и социални различия и загуба на българска идентичност - 11,3%, както и жилищните условия - 7,5%. В отговор на въпроса "За каква заплата бихте се върнали да работите в България?" най-голяма част от анкетираните посочват заплата от 1500 лева, а 28% от нашите сънародници отговарят, че ще се завърнат обратно в България при заплащане от 500 до 1200 лева. В изследването са обхванати и общо 181 работодатели от България. Отговорите, дадени от анкетираните работодатели показват, че за 65,2% от значение при наемането на работната сила е качеството на извършваните дейности, точност при изпълнение на срочната работа, добросъвестност, дисциплинираност, лоялност и желанието за повишаване на квалификацията. На въпроса "Каква работна заплата бихте определили за посочените от вас професии за български граждани, които са били на работа в чужбина, владеят поне един чужд език и имат опит в сферата, в която бихте ги наели?" за предлаганата средна работна заплата по равнище/вид на работните места се получават следните стойности: базово - 620 лв., средно - 803,70 лв., и специализирано - 1064,10 лв. Резултатите от изследването сочат, че според работодателите е по-изгодно привличането на част от българите, работещи в чужбина пред назначаването на чужденци.

Източник: Дума

... На въпроса "Каква работна заплата бихте определили за посочените от вас професии за български граждани, които са били на работа в чужбина, владеят поне един чужд език и имат опит в сферата, в която бихте ги наели?" за предлаганата средна работна заплата по равнище/вид на работните места се получават следните стойности: базово - 620 лв., средно - 803,70 лв., и специализирано - 1064,10 лв. Резултатите от изследването сочат, че според работодателите е по-изгодно привличането на част от българите, работещи в чужбина пред назначаването на чужденци.

Източник: Дума

По-изгодно за кого? При такива заплати няма да са много желаещите да се върнат. Има немалко разминаване между това, което тези, които мислят да се връщат и предлаганото от работодателите

Истината е че тези хора са в Испания именно заради алчността на въпросните работодатели. Тъй като те искат да забогатеят веднага и с много умишлено държат нивото на заплатите обидно ниско. И когато квалифицираните, а и неквалифицираните българи отиват да работят в чужбина наште работодатели решават че ще е по изгодно да внасят работна ръка от Горни-Нанадолнистан, но пази Боже да увеличат заплатите.

Според мен биха се върнали при заплата поне от 4000лв! За 500-1000лв аз не бих си мръднал пръста! На днешно време да преживяваш са нужни поне 2000лв/месец, а за нормален живот - да имаш семейство, кола и да изплащаш жилище - поне 4000лв/месец.

На мен ако ми дават 1500 веднага на секундата се връщам.Не ми трябват повече.С тея пари може да си живееш нормално.Имам си кола,имам си къде да живея не ми трябва нищо повече :)

Редактирано от iveta7 (преглед на промените)

Те хубаво ще се върнат, ами онези, които въобще не са си тръгвали, тях какво ги правим ? Или ще ги чакаме и те да си тръгнат, щото 1 500-те лева не се отнасят за всички, предполагам...

Ми да взема и аз ли да емигрирам, та после като се върна - ще взимам по 1 500 лв заплата.

Леко нереална схема ми се вижда, ама айде...

Истината е че тези хора са в Испания именно заради алчността на въпросните работодатели. Тъй като те искат да забогатеят веднага и с много умишлено държат нивото на заплатите обидно ниско. И когато квалифицираните, а и неквалифицираните българи отиват да работят в чужбина наште работодатели решават че ще е по изгодно да внасят работна ръка от Горни-Нанадолнистан, но пази Боже да увеличат заплатите.

За съжаление е така. Затова се буташ в някоя чуждестранна фирма, която е направила грешката да отвори клон у нас.

Те хубаво ще се върнат, ами онези, които въобще не са си тръгвали, тях какво ги правим ? Или ще ги чакаме и те да си тръгнат, щото 1 500-те лева не се отнасят за всички, предполагам...

Ми да взема и аз ли да емигрирам, та после като се върна - ще взимам по 1 500 лв заплата.

Леко нереална схема ми се вижда, ама айде...

Да бе-ще емигрираме

Щом още сме тук,а не сме избягали

Те на нас трябва да ни плащат-че още стоим

На ден престой

biggrin.gif

аз бих се върнала за минимум 2ооо лева, в бг цените са супер високи незнам как правите там всички са магьосници!

това е единствената държава където с минимална работна заплата 12о евро не можеш да си платиш половината наем за гарсониерка в софия, парадокси, парадокси...да не говорим за другите сравнения

Според мен биха се върнали при заплата поне от 4000лв! За 500-1000лв аз не бих си мръднал пръста! На днешно време да преживяваш са нужни поне 2000лв/месец, а за нормален живот - да имаш семейство, кола и да изплащаш жилище - поне 4000лв/месец.

Съгласен.

За да бъде по-добър живота в БГ трябва минималната заплата да е поне 1500 лева при тези цени на стоките.И ако те продължават да се вдигат съответно и минималната заплата трябва да се вдига.

За съжаление тези цифри като минимална заплата са невъзможни.

Ако бяха възможни едва ли някой би емигрирал,но пък всеки човек е различен тъй че...

Редактирано от NeoTheMatrix (преглед на промените)

това е единствената държава където с минимална работна заплата 12о евро не можеш да си платиш половината наем за гарсониерка в софия, парадокси, парадокси...да не говорим за другите сравнения

Що, да не би с минимална френска работна заплатка да може някой да си купи жилище в Париж или в Брюксел или в Люксембург или в Женева?

Банките дават заем само ако сумата която ще им изплащаш всеки месец не превишава 33% процента от чистия ти доход. Например сама жена със само едно дете как се оправя да живее в посочените градове от минимална заплата?

Тази година в самолета към София една българска ми обясняваше как при нас месото било по-евтино от колкото в бг. Тя пазарува в магазини като ALDI и LIDL (нещо като Intermarcher). Възприятието на реалноста е доста променлива величина. На всеки му се струва че му е скъпо там къдета е, но ако сравни с в Африка какво става и ...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.