Linux в образованието: най-добрите дистрибуции за деца, учители и училища в средата на 2021 година

3
1249

Популярният уеб портал It’s FOSS изброи най-добрите Linux дистрибуции в средата на тази година, които са подходящи за деца и за образователни цели. Нека и ние се присъединим и да се задълбочим в тази интересна тема.

Могат ли наистина децата да използват Linux дистрибуции? И дали има дистрибуции, които могат да се използват в училищата?

Всичко зависи от това, как е подредена и какви възможности предлага съответната Linux дистрибуция. Няма особено значение дали тя ще се използва от малко дете или от учител – вариантите са много. Ето защо е добре да разгледаме някои от най-добрите Linux дистрибуции, които са специално предназначени за образованието.

Най-добрите Linux дистрибуции за деца

За едно дете съответната дистрибуция трябва да предлага удобен и разбираем потребителски интерфейс, без каквито и да било сложни и неразбираеми функции.

Някой може би ще възрази, че това може да бъде направено с помощта на всяка основна дистрибуция, предназначена за начинаещи, като например Ubuntu, Mint или Zorin. Разбира се, той ще бъде прав, но ако в една Linux дистрибуция са интегрирани необходимите инструменти, които са удобни за децата и тя е направена лесна за използване, децата бързо се научават да я използват и получават удоволствие от това.

Endless OS

Endless OS е една от най-популярните Linux дистрибуции, които са специално предназначени за образованието.

Тя се базира на Debian и използва десктоп средата GNOME. Въпреки че нейното използване е ограничено до 500 компютъра годишно в рамките на една и съща организация, тя се предлага и може да бъде изтеглена съвършено безплатно.

Потребителският интерфейс е съвсем лесен за използване и изглежда много привлекателно на екраните на съвременните персонални компютри. Характерна черта на тази дистрибуция е, че предлага немалък брой предварително инсталирани приложения. Това означава, че тя е изключително подходяща за компютри, които нямат достъп до интернет или техния достъп до Глобалната мрежа е ограничен.

Ubermix

Ubermix е Linux дистрибуция, базирана на Ubuntu, основната цел на която е възможно най-голямото намаляване на сложността на използване чрез фини настройки на потребителския интерфейс. От нея са премахнати ненужните сложни приложения, предназначени предимно за системни администратори и са добавени най-различни инструменти и програми за образованието.

Тази дистрибуция предлага начин за съвсем лесно възстановяване на операционната система при възникване на каквито и да било проблеми. Предвидена е и допълнителна функция за родителски контрол, с помощта на която е възможно да се филтрира съдържанието и да се контролира екранното време, което е наистина полезно.

Ubermix има много добра техническа поддръжка, като в сайта на тази Linux дистрибуция е дадена подробна документация и инструкции за нейното по-лесно инсталиране, както и за справяне с най-често срещаните проблеми.

Kano OS (за Raspberry Pi)

Kano е предназначена за обучаване на децата на възраст от 6 до 14 години на основните математически операции и изчисления. Тази Linux дистрибуция е специално предназначена за едноплатковия мини компютър Raspberry Pi, като в сайта на проекта има много примери от типа направи си сам, с които могат да се справят и малки деца.

Kano се базира на стандартната Linux дистрибуция Debian за Raspberry Pi, като са добавени редица допълнителни функции, които се харесват на децата.

Компанията Kano се стреми да осигури със своите евтини и компактни компютърни комплекти всичко необходимо за образованието. Тук всеки ще намери нещо за себе си – от приложение за писане на програми без въвеждането на сорс код до интересни игри.

Включени са и необходимите настройки за родителски контрол, за да може да се ограничи достъпа на децата до някои интернет сайтове, както и те да бъдат насочени по такъв начин, че да натрупат полезен опит. Допълнителна помощ може да бъде получена от подробната документация в сайта на проекта.

AcademiX GNU/Linux

Academix е още една Linux дистрибуция базирана на Debian, която е адресирана към образованието и обучението.

Тук са включени програми не само за началното образование, но и приложения, които могат да бъдат полезни на студентите. Това са виртуални лаборатории от различен тип, виртуален микроскоп и други подобни.

Academix не само облекчава обучението, благодарение на предварително инсталираните специално подбрани помощни програми, но и учителите могат да я използват за създаването на най-различно съдържание и за публикации.

Тази операционна система наистина може да бъде един универсален избор както за учениците, така и за учителите.

Sugar (прави всяка дистрибуция дружелюбна към децата)

Sugar не е пълноценна операционна система, а обучаваща платформа или по-скоро десктоп среда, която може да бъде инсталирана във всяка една Linux дистрибуция, след което да бъде настроена за обучение в най-различни области.

Sugar не само ще помогне на вашето дете да учи с помощта на съвсем опростен за използване интерфейс, но и ще му даде възможност за съвместна работа чрез обмен на игрова информация и чрез изучаване на предварително инсталираните приложения за деца.

Има версия и за мини компютрите Raspberry Pi. А пакетът Flatpak да възможност за лесно инсталиране на някой от неговите функции във всяка една Linux дистрибуция.

Li-f-e

Linux за образованието (Linux for education, Li-f-e) първоначално бе проект на OpenSUSE, но сега той се отдели и неговото развитие продължава. Въпреки че OpenSUSE вече не го поддържа, това е един много полезен вариант за деца и училища.

Той се базира на Ubuntu MATE и предлага няколко интегрирани предложения, които строго съответстват на някои учебници. Не се предлага нищо специално или особено – това е просто Ubuntu за образованието, който активно се поддържа и в наши дни.

Най-добрите Linux дистрибуции за училищата

Дистрибуциите, които изброихме дотук, са предназначени предимно за използване от децата за образование и обучение. Но образованието се състои от две основни части – ученици и учители.

Ето защо целият списък е разделен на две части. Във втората част са изброени версиите, които са подходящи за училищните администратори, училищното ръководство и учителите.

Разбира се, и тук винаги може да се използват Linux Mint, Elementary OS и Ubuntu, Ако искате да имате една стабилна и надежда операционна система за управление на училището или за създаване на съдържание, има няколко варианта, които са специално предназначени за училищата.

Debian Edu/Skolelinux

Skolelinux е базирана на Debian дистрибуция, която се разпространява с няколко специални приложения и мрежови услуги, подходящи за студентите и преподавателите.

Тази Linux дистрибуция е известна още и като Debian Edu. Възможно е да си избере изцяло автономно инсталиране, при което всичко се инсталира на персоналния компютър или инсталирането само на базовата система, като всичко останало може да се избере за онлайн инсталация.

Въпреки че децата могат да я използват след инсталирането, този Linux дистрибуция изисква известно обучение за нейните мрежови настройки и мрежово обслужване. Тоест, тя е по-подходяща за училищните системни администратори, отколкото за деца.

Linux Schools (Karoshi Server)

Това е Linux дистрибуция с всичките преимущества на Ubuntu LTS, която е специално направена за училищни сървъри. Ако искате да имате сървър в училище и да контролирате и управлявате мрежа от сървъри, Linux Schools (или Karoshi Server) и един отличен избор.

Тя дава възможност за администриране на верига от сървъри с помощта на обикновен уеб интерфейс. За използването на тази Linux дистрибуция не са необходими задълбочени познания за системното администриране на Linux.

Escuelas Linux

Escuelas Linux се базира на Bodhi Linux и се разпространява с няколко приложения, които са подходящи за образователните среди.

Налични са потребителски инструменти за преинсталиране на дистрибуцията в начален вид, което става за броени секунди. Има възможност за възстановяване на потребителите. Освен това, включени са и приложения за разпространяване на учебните материали в мрежата, за споделяне на екрана, за огледално изпълнение на отдалечени команди, за изпращане на съобщения, изключване на звука и т.н..

Като се има предвид, че Escuelas Linux  се базира на Bodhi Linux, която е една от най-леките Linux дистрибуции, то това може да е един добър избор за парк от стари компютри.

Изводи

Има стотици Linux дистрибуции, като само няколко от тях са специално разработени за образованието. Изброените до тук са едни от най-добрите към средата на 2021 година. Предлагат се великолепни варианти за студенти, учители и за училищната администрация. Всъщност, Linux може да се използва навсякъде.

5 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари