Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ревю: Burrrn - запис на аудио дискове

Featured Replies

Не ви ли е писнало от бавното Неро? От постоянното заемане на твърде много ресурси, да не говорим за място на харда?

Е, на мен ми писна, затова реших да потърся друго решение и открих такова! Казват, че който търси намира ;)

Представям Ви - Burrrn :)Малка програмка, заема малко RAM и най-важното - върши си чудесно работата.

Достоен заместник на Неро, дори в някои отношения го надминава. Не се изискват специални

plug-ins за да може да записва аудио, - всъщност - Burrrn е специално предназначен за запис на аудио дискове.

Перфектният заместител на Неро!

Използва се само и единствено за запис на аудио файлове. Поддържа множество формати (без плъгини), много от които не се поддържат от други програмки. И най-важното - малка и безплатна е! :)

Страница на програмката: www.burrrn.net

Линк за изтегляне: Burrrn 1.14 beta2

Така... сега нека ви запозная подробно с програмата. Не е никак трудна за разбиране - менюто е доста ясно структурирано, а за тези, които не знаят английски - има български, както и много други езици.

Ще проследим процеса на записване на един диск..

Публикувано изображение

Това е основният прозорец. Добавянето на файлове става много лесно. По два начина: или с бутона "Add" в дясно, или с привлачване. Като в плюс е поддръжката на CD-Text (името на песента в главния прозорец ще бъде записано като CD-Text).

Можете да променяте името и изпълнителя на компилацията в горните полета.

Бутонът "Clean" (изчистване) - премахва временния списък.

Speed - скоростта на запис, препоръчително е тя да бъде 16 или по-малко, тъй-като по-малката скорост, предоставя възможност на повече системи да разчитат диска, a и се избягва прескачането (често характерно за дискове, записани на високи скорости).

Отметката Eject (изваждане) указва на програмата след запис да извади диска.

Отметката Close CD (затваряне на диска) указва на програмата да затвори диска за да не може да се записва повече информация на него. Препоръчително при запис на цял аудио диск.

Disk Info - дава информация за вашия CD диск, неговия вид, запълненото място.. общо взето всичко.

Интересен е бутонът Unlock Drive, който отключва устройството ако нещо е станала грешка и не реагира при натискане на бутон за изваждане на диска.

On top (отгоре) - поставя Burrrn над всички програми, като не се скрива.

About - инфо за самата програмка и версията, с която сте в момента.

Quit - изход от приграмата.

Много важно е отдолу ReplayGain да е отметнато и да е избрано Album adjustment (за албума). Ето и разликата между Album adjustment и Track adjustment.

Ако отметката е на Album adjustment - нивото на песните се променя, но се запазва съотношението на силата на звука между отделните песни.

Нагледно изглежда така:

Публикувано изображение

Докато при използването на ReplayGain на Track adjustment - нивото на звука се приравнява на всички песни да е еднакво и то изглежда така:

Публикувано изображение

Препоръчително е отметката да е на Album adjustment за да се запази оригиналното звучене.

След като сте избрали всичко, сте готови за запис - натискате Burrrn (голямият бутон най-отгоре вдясно).

Публикувано изображение

Ако диска ви е CD-RW, имате възможност за лесно и бързо изтриване на старите файлове на него. Избирате просто бутона Erase CD-RW и ще се появи прозорец искащ потвърждение.

Публикувано изображение

За да сте сигурни в програмата, нека проследим Свойствата й. Започваме с бутона Settings от главното меню.

Най-горе е "Writer" (записвачка). Там избирате с коя записвачка да работите ако имате повече от една.

Под нея има опции - първата CD-Text, която включва поддръжката на едноименната функция.

Raw-driver служи за по-стари записвачки, които не могат да се справят с DAO (Disk-at-once) и SAO (Session-at-once). Включвате я само ако следващите два варианта не работят при вас.

SPTI (Scsi Pass-Through Interface) указва на програмата дали да използва вградения в уиндоус интерфейс (отменато) или да използва отделен (без отметка). По принцип трябва да работи нормално, но ако имате проблеми, махате отметката, теглите отделен интерфейс.

Втората част е Temp Directory (временни файлове) - мястото, където се съхранява информацията, докато работите с програмата.

И най-отдолу - Language (език) - оттам можете да избирате най-различни езици.

Публикувано изображение

Това за Decoders - поддържаните инсталирани декодери на форматите, които са инсталирани с програмата. Параметрите могат да се редактират ръчно. Но това е за хора, които знаят какво правят, ако има съмнения - по-добре си го оставете както си е.

Публикувано изображение

Additional Gain служи за ръчно настройване на това как да се регулира звука. Т.е. това, което реши програмата да се компенсира със стойност избрана от потребителя.

6 db hard limiter - ограничава силата на звука. Отметка не е нужна за него, тъй като ReplayGain ще свърши работа.

Dither - моделира шума в песента по такъв начин, че да направи същинския звук по-ясен. :)

Публикувано изображение

CUEditor е полезна функция ако ви попадне отнякъде голям MP3 файл в комплект с CUE файл (един вид image файл на аудио диск) и искате бързо и лесно да направите промени в CUE файла. Тази от вас, които знаят за какво говоря, ще оценят функцията. За останалите, които не са чували за това, най-вероятно няма и да им потрябва.

Надявам се да ви бъде от полза ръководството ми и да съм била достатъчна убедителна, за да ви накарам да използвате програмата - Burrrn. Но това, което не съм свършила аз, ще го направи програмата, само й дайте шанс ;)

Материалът написан тук е авторски и всяко копиране без разрешението на автора е забранено!

Запазвам си правото на допълване и променяне на информация по всяко време!

Автор: baby_muse

Браво за тази програмка и представянето и :)

Неро заема много ресурси и това изглежда идеален заместител.Браво за труда, baby_muse Публикувано изображение

Отлична работа. Нека само вметна някои допълнения и пояснения:

- да подчертая още веднъж, че препоръчителната стойност за ReplayGain е Album adjustment по споменати във материала прични - запазва оригиналното съотношение на миксирането и записа на албума. То това има повече значени ако се записва от файлове с по-високо качество (lossless: FLAC, APE, WavPack) или mp3-ки с ясен произход.

- настройките на устройството по принцип се засичат автоматично от програмата и в повечето случаи няма да има нужда от намесата на потребителя. baby_muse е пропуснала даде линк към интерфейс в случай, че вградения в уиндоус SPTI се гъбарка. Такъв може да се използва на Adaptec или на Nero. Този на неро може да се вземе както от папката на програмата, така и да се изтегли от сайта им: Nero wnaspi32.dll (161KB). Просто се слага в папката на програмата.

- 6 db hard limiter е доста грубо изравняване на всички амплитуди в една граница. Реално е почти без употреба тъй като това не само обезмисля донякъде ReplayGain, но и доста влияе на грайния резултат.

- Dither е точно метод за добавяне на още шум и промяната на разположението му за да се подобри качеството на самия сигнал. Като илюстрация мога да дам следния пример. Представете си някой венитлатор - перките му в нормално състояние пречат да се види какво има зад тях, но когато се завъртят, вече мозъкът възприема нещата по друг начин - все едно е прозрачно.

• 3 години по-късно...

Записах си няколко албума на Deep purple и ги записах с Burrn, но като ги пусна на cd playera и от време на време пука. Пуснах диска на компютъра, да се уверя, че проблема не е в cd playera, но пукането не се махна. Иначе като слушам албума от самия хард диск не пука! Може ли да ми предложите друга програма, която да записва cue,flac, wave pack.

• 2 години по-късно...

Аз имам един доста интересен въпрос? Защо нивото на траковте трябва да се приравнява до 89 дб след като има хора като мен които слушат на Blue Pill и fullrange Ether 6 horn?

• 1 година по-късно...
  • Автор

Аз имам един доста интересен въпрос? Защо нивото на траковте трябва да се приравнява до 89 дб след като има хора като мен които слушат на Blue Pill и fullrange Ether 6 horn?

Защото от 89 DB нагоре при по-постоянно слушане, може да се доведе до увреждане на слуха. 89 db се води един вид границата... А музиката обикновено е предназначена за по-продължително слушане....

• 1 година по-късно...

Специално за формата Flac+Cue, е необходимо предварително да се декомпресира и да се редактира разширението в Cue списъка от flac" WAVE към wav" WAVE. Иначе повечето програми като Nero, Ashampoo и др., които въпреки че поддържат този формат, разрязват траковете с около 20 сек. преди края. Въпреки, че новата версия на Nero 12 автоматично го декомпресира, песните отново се изместват с 1 сек. по-рано. Аз ползвам програмата ImgBurn и Nero, при която при записа е по-качествен от Nero в областта на високите честоти. Недостатъка е, че не можеш да създадеш компилация по-избор. Nero е най-подходяща за компилации, тъй като позволява да се изрязват парчетата в желаното времетраене, както и да се добавят паузи само на избрани тракове, например, ако искате да съберете два аблума в общ диск и да ги отделите с по-дълга пауза. Ashampoo няма тази възможност, както и повечето малки програмки, но за Image файлове са идеални, за разлика от Nero, която не може да отвори Image (Tracks+Cue), както и Cue списък, изписан на кирилица. Както винаги няма една програма, която да задоволи всички желания.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

честно не знам кой вече ползва аудио дискове... за да се четат после трябва да за записани на бавна скорост (максимум на 8х, ако има 4х още по добре), така че е все тая каква ще е програмата... най добре е първо да се конвертират в wav и тогава за се запишат... колкото до промяна на нивата на звука (ReplayGain) - това е обработка, която разваля качеството... ще имаш тиха музика и ще я усилиш - така усилваш и шума, а ако нивото е  високо - пак само го разваляш... по добре  е да си ползваш volume control-а при слушане...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Тук-там из возилата има стари свирки с дискове без USB. Но си е отживелица.

Най-естествен звук вади аудиодиска, при всички други плеъри с флашки, четящи MP3 звучат дигитално, като ламарина, чува се изкуствено ехо, дори и да им вкараш аудио диск. Функцията Normalize при Nero разваля музиката, понеже изравнява нивото на звука, ако е тихо го усилва, ако е високо го намаля и става една турлю гювеч песен, каквито ги слушаме по радиото. Същата функция има и KMPlayer, която при динамична музика с рязка промяна на нивото, направо имаш чувството че оглушаваш. Тази опция е желателно да се включва при прекалено тихи песни с малки амплитуди в силата на звука, но не е същото като да я усилиш от копчето на аудиосистемата, това е главното объркване.

Не знам какво се чудят четящите и пишещите в темата през тази 2014 година. Все пак тя е публикувана през....2006г.

Не знам какво се чудят четящите и пишещите в темата през тази 2014 година. Все пак тя е публикувана през....2006г.

Някой е събудил тигъра на 03.8.2014 в 14:59 :ph34r:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.