kaldata.com - Форуми: Започват 40-дневните Коледни или Рождественски пости - kaldata.com - Форуми

Към съдържанието

1

• (2 Страници)
  • +
  • 1
  • 2
  • Нямате права да създавате теми
  • Нямате права да пишете в темата

Започват 40-дневните Коледни или Рождественски пости Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   bigalex 

• Почетен потребител
  • PipPipPipPip
  • Група: Потребители
  • Град:At home (if I'm ONLINE) ;-) Or not... Right behind you...it's a good guess :)
  • Интереси:Doing this, this.....and this !

Публикувано 14 ноември 2006 - 10:10

Цитат

Публикувано изображение

В сряда, 15 ноември, започват 40-дневните Коледни или Рождественски пости, които завършват на 24 декември - Бъдни вечер.

По време на постите може да се употребява олио и вино във всички дни без сряда и петък.

Забранено е обаче да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. На Никулден - 6 декември, се разрешава риба.

Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, така че те спокойно могат да разпускат душата с мляко и млечни продукти.

Според някои духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост. Човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните си грехове и да търси опрощение.

Венчавките са забранени от утре /началото на Коледните пости/ до Въведение Богородично /21 ноември/ и от Игнажден /20 декември/ до Богоявление, Йордановден /6 януари/.

Светият Синод разрешава при изключителни случаи енорийските свещеници да извършват венчавки от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от своя митрополит.

Протестантските църкви изцяло отричат поста.

Католическата църква пък изисква по време на Коледните пости да не се яде месо само в петъчните дни.

"Онези,които забравят своята история,са осъдени да я повторят." Джордж Сантаяна

Синдромът "незнам"

0

#2 Потребителят е офлайн   mucunka 

• Редовен потребител
  • PipPipPip
  • Виж блога
  • Град:Някъде далеч от сивотата...
  • Интереси:Обожавам природата и музиката. Слушам класика, рок, блус, транс, lounge, chillout, smooth jazz. Обичам да свиря на пиано, обичам приложните изкуства, обичам да майсторя разни неща от глина и пластелин, обичам да откривам малки красиви неща сред боклука и сивотата и да ги заснемам. Всичко това ме прави щастлива.<br />Харесвам широко скроени хора, нестрадащи от излишни предрасъдъци.

Публикувано 14 ноември 2006 - 11:31

Трета година вече ще спазвам двата големи поста. Не от религиозна гледна точка, а от чисто здравословна. Знам, че доста лекари отричат дългото постене, но на мен ми се отразява доста добре. Чувствам се отлично и определено се отървах от лакомията си. Научих се да ям, когато наистина съм гладна, а не когато на езика ми се яде. Но всеки трябва сам да прецени доколко постите са полезни за него. Не всеки може да се подложи на това.

А ето и нещичко за самите пости и тяхна истинска цел:

Коледните пости
Коледните или Рождественските пости започват на 14 ноември и завършват на 24 декември - Бъдни вечер.

Те не само издигат духовно-нравствените стремежи у християнина над телесните усещания, но се оказват и изключително здравословни. По време на постите не бива да се консумират ястия от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Само на Никулден се разрешава риба, т.е. набавят се хранителни съставки, които позволяват да се издържи на белтъчния недостиг. Той е напълно поносим при консумация на боб, соеви продукти, ядки. Разбира се, преяждането е недопустимо.

Основната цел на поста е като потискаме желанията на тялото, да възстановим нарушената хармония между духовното и плътското в себе си. В този период организмът се освобождава от токсични остатъци. Повлиява се благотворно състоянието на кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците, стомаха, червата и други органи и системи.
При здравословен проблем обаче е разумно ограниченията в храненето да се прилагат след предварителна консултация с лекар, за да се избегнат нежелани последици. Това се отнася и до захранването от финала на постите до новогодишната вечер.

Ако във вихъра на празниците човек започне отново да яде безконтролно, здравословният ефект от хранителните ограничения е нулев. Телесното тегло със сигурност се повишава. Усещането за тежест и общ дискомфорт е неизбежно. Ето защо самоконтролът и самодисциплината в хапването трябва да се запазват на висота, а менюто от Бъдни вечер до Нова година да се обогатява постепенно.
За целта към растителната храна се добавят мляко и по-леки млечни продукти. Малките количества постепенно се увеличават, включват се растителни масла. Също постепенно и първоначално в малки количества се консумират задушени зеленчуци с парченца месо. Може да се приемат супи с 1-2 лъжици кисело мляко като застройка. Първите няколко дни се яде често, но по малко. След като седмицата превали, количеството на храната за един прием се увеличава, но нараства и интервалът между храненията. Преди Нова година те трябва да са четири. Най-добре е подправките да се включат към шестия ден.
Постепенно се увеличават зърнените храни. Всеки залък трябва да се дъвче продължително.
Принципът на постепенност се отнася и до напитките. Може да се започне с капка алкохол към ароматен чай. На новогодишния празник за предпочитане са червените вина, които съдържат антиоксиданти с противосклеротичен ефект. Не съществуват ограничения за пиенето на билкови чайове с мед, както и за натурални плодови и зеленчукови сокове.

Някога нашите деди са спазвали точно правилата на постите и изискванията в седмицата след тях. За съжаление през последните десетилетия тези правила са почти забравени. Но ако погледнем на традициите с информацията, която днес имаме, ще установим, че строгият ритуал на храненето е всъщност идеална психотерапия. Тя активира човешката самодисциплина при спазване на определен стил на хранене. Тогава вярващият човек сякаш влиза в друго душевно състояние, изолира се от неблагоприятните външни и вътрешни въздействия. И постепенно започва да се чувства бодър, уверен в себе си, волеви. Точно тези усещания е разумно да съхраним и след новогодишния празник. Те със сигурност ще ни направят по-здрави
0

#3 Потребителят е офлайн   borisfx 

• Редовен потребител
  • PipPipPip
  • Град:Стара Загора

Публикувано 14 ноември 2006 - 11:32

Виж мнениетоmucunka написа на 14.11.2006г. в 11:18 :

Трета година вече ще спазвам двата големи поста. Не от религиозна гледна точка, а от чисто здравословна.

Ми то като ще е от здравословна гледна точка можеш да го правиш по всяко време. Защо си решила да постиш точно по време на религиозните пости. Или с един куршум два заека - хем е здравословно, хем ако случайно има Господ и на него да му отдадеш заслуженото. На далавера си.....
0

#4 Потребителят е офлайн   infinity1305 

• kaldata маниак
  • Група: Модератори

Публикувано 14 ноември 2006 - 11:40

Виж мнениетоborisfx написа на 14.11.2006г. в 11:32 :

Ми то като ще е от здравословна гледна точка можеш да го правиш по всяко време. Защо си решила да постиш точно по време на религиозните пости. Или с един куршум два заека - хем е здравословно, хем ако случайно има Господ и на него да му отдадеш заслуженото. На далавера си.....

По - лесно и приятно е да го правиш заедно с другите.Дори в семейството да няма други, които постят, времето за пости предразполага за това...

0

#5 Потребителят е офлайн   qazzaq 

• Потребител
  • PipPip

Публикувано 14 ноември 2006 - 12:53

Е, тъкмо жена ми преди два дни питаше кога почват коледните пости. За мен това няма особено значение /въпреки, че по принцип не е лошо/, тъй като аз не постя, но тя вече трета година е редовна - и преди Великден, и преди Коледа ...
0

#6 Потребителят е офлайн   mucunka 

• Редовен потребител
  • PipPipPip
  • Виж блога
  • Интереси:Обожавам природата и музиката. Слушам класика, рок, блус, транс, lounge, chillout, smooth jazz. Обичам да свиря на пиано, обичам приложните изкуства, обичам да майсторя разни неща от глина и пластелин, обичам да откривам малки красиви неща сред боклука и сивотата и да ги заснемам. Всичко това ме прави щастлива.<br />Харесвам широко скроени хора, нестрадащи от излишни предрасъдъци.

Публикувано 14 ноември 2006 - 14:13

Виж мнениетоborisfx написа на 14.11.2006г. в 11:32 :

borisfx, по всяко време пост надали е особено здравословно. Чрез постите човек се пречиства от телесните и душевни отрови, а не прави някакви жертви за Господ. А що се отнася до времето, предполагам, че тези преходни сезони /есен и пролет/са благоприятни и за прочистване.

Този пост е редактиран от mucunka: 14 ноември 2006 - 14:20

0

#7 Потребителят е офлайн   sprite 

• Потребител
  • PipPip

Публикувано 14 ноември 2006 - 22:03

Леки и спасителни пости на всички :)
0

#8 Потребителят е офлайн   dindi 

• идиотофоб
  • Виж галерията

Публикувано 14 ноември 2006 - 22:08

Виж мнениетоsprite написа на 14.11.2006г. в 22:03 :

Леки и спасителни пости на всички :)

И аз така...
Сто предимства да ми изброите аз от мръвката не се отказвам, но пък уважавам постещите дори бих пообиколиа вашите хладилници да не отиде месцето и шоколадчето зян... ;) ;) ;)
0

#9 Потребителят е офлайн   sprite 

• Потребител
  • PipPip

Публикувано 14 ноември 2006 - 22:35

Виж мнениетоdindi написа на 14.11.2006г. в 23:08 :

И аз така...
Сто предимства да ми изброите аз от мръвката не се отказвам, но пък уважавам постещите дори бих пообиколиа вашите хладилници да не отиде месцето и шоколадчето зян... ;) ;) ;)

Да се откажеш от мръвката не е чак толкова трудно, по-трудно е да се откажеш от страстите си.

Цитат

"Поканил ме на гости да ме учи на пости" Радой Ралин :)

0

#10 Потребителят е офлайн   dindi 

• идиотофоб
  • Виж галерията

Публикувано 14 ноември 2006 - 22:41

Виж мнениетоsprite написа на 14.11.2006г. в 22:35 :

Да се откажеш от мръвката не е чак толкова трудно, по-трудно е да се откажеш от страстите си.

Хахахахха да бе, верно...Хора вие "всячески" ли ще постите???? (Надявам се сещате се накъде бия...)
0

#11 Потребителят е офлайн   algor 

• калдата ароматизатор
  • Град:София

Публикувано 14 ноември 2006 - 23:10

Виж мнениетоdindi написа на 14.11.2006г. в 22:41 :

Хахахахха да бе, верно...Хора вие "всячески" ли ще постите???? (Надявам се сещате се накъде бия...)

Тоя въпрос не е ли тема за оня раздел?

:P
Не е нужно да работиш в аптека, за да бъдеш заобиколен от капути!
0

#12 Потребителят е офлайн   sprite 

• Потребител
  • PipPip

Публикувано 14 ноември 2006 - 23:13

Виж мнениетоdindi написа на 14.11.2006г. в 23:41 :

Това за което питаш е според преценката на изповедника ти. Ние със съпругата ми примерно се въздържаме една седмица преди изповед и свето причастие.
Само да поясня под страсти се разбират не телесни, а душевни страсти/недъзи/. Примерно обичаш да обсъждаш или злословиш другите, да се караш, да се гневиш и т.н.

Поздрави :)
0

#13 Потребителят е офлайн   mucunka 

• Редовен потребител
  • PipPipPip
  • Виж блога

Публикувано 15 ноември 2006 - 10:08

Виж мнениетоdindi написа на 14.11.2006г. в 22:41 :

Аз постя за здраве. А сексът е здраве /ако добре съм те разбрала, за кое питаш Публикувано изображение /. Така че.... Публикувано изображение
0

#14 Потребителят е офлайн   Trichocephalus 

• просто луд
  • Виж блога
  • Виж галерията
  • Група: Глобални модератори
  • Град:на 102.835 км западно от Две Могили
  • Интереси:Studium rerum novarum

Публикувано 15 ноември 2006 - 14:06

А аз и тази година няма да постя Публикувано изображение Дано Бог ми прости този грях Публикувано изображение
0

#15 Потребителят е офлайн   qazzaq 

• Потребител
  • PipPip

Публикувано 15 ноември 2006 - 14:52

Интересно сутринта слушах по "Хоризонт", че само за православните християни постите са толкова строги /абсолютно никакви животински продукти с изкл. на риба на Никулден/, докато протестантте отричали постите вйобще, а при католиците се забранявало месо само в петък ...
0

Сподели темата:

• (2 Страници)
  • +
  • 1
  • 2
  • Нямате права да създавате теми
  • Нямате права да пишете в темата

1 Потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни