Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Започват 40-дневните Коледни или Рождественски пости

Featured Replies

Така че ;не се опитвайте да ми влизате с бутонките още от първия си пост към мен драги Бадр..хубавото е поне и Ви благодаря че не ми приписвате и омраза към Исляма и мюсюлманите;защото тогава щях да Ви се разсърдя основателно .

Чакам отговор на въпросите си.Хубав ден :)

Драга ми valkiria1.Тези щуротии които сте изписала само затвърждават мнението ,че вие изказвате категорични мнения за нещо, което ни на йота не вдявате.

Това е странно поведение, но понеже питате този път културно, то ще се постарая да отговоря на въпросите ви.

В червено под вашите въпроси.са отговорите ми.

Да.Коледата няма нищо общо с Библията.Забележете уважаеми; не според мен;както се опитвате да слагате думи в устата ми;а според Библията.

В Библията никъде не се споменава за рожден ден на Бог и никъде не се дават указания как да бъде празнуван!! Все пак ;уважаеми Бадр;Бог е вечносъществуващ нали.... няма как да отчитаме лазарниците на Бог всяка година и той да си стои все на 33...ето какво казва и Библията за това:

Уважаема, никой православен или католик няма да търси рожден ден на БОГ.Това че вие не откривате библейска връзка м/у коледа и православната теология е само ваш проблем.

Православието не гледа на Библията като на детайлна и прецизна историческа хроника,а като на свещенно предание включващо в себе си свещенно писание.В този смисъл се отдава предимство на митологичното говорене((митологичното говорене е есенциално.То няма претенции за историческа точност)) и от него бива извличан сакралният смисъл.

Никой православен не твърди, че в Библията е посочена конкретна дата за празнуване, а още повече рожден ден на БОГ.

5:2 А ти, Витлеем Ефратов, Макар и да си малък за да бъдеш между Юдовите родове, От тебе ще излезе за Мене Един, Който ще бъде владетел в Израиля, Чийто произход е от начало, от вечността.

До ден днешен не е изяснена истинската година и дата на раждане на Иисус;причината е повече от ясна...това не е посочено в Словото.

Посочена, непосочена - това не означава, че раждането на Иисус трябва да се игнорира.

Съгласно троичният догмат БОГ се е въплатил.

За всички християнски деноминации с редки изключения това е фундаменталната верска истина,Защо тези хора да не празнуват събитието което я иразява. .

Ами няма дата - да не празнуват нали.Ей на това се вика "логика".Но това е твоята логика.

Коледата е празник възникнал в Месопотамия и посветен на Бог Мардук.Прави един тур през Персия където на 25 декември се празнува рожденния ден на бог Митра;после продължава към Вавилон и чрез римските "сатурналии"/празник в чест на бог Сатурн влиза в католицизма.

Католическата енциклопедия признава макар и неохотно че в изначалието на своята религия;християните не са празнували нищо подобно на Коледа.Коледа не се споменава нито при Ириней;нито при Тертулиан.Обаче пък афинитета към сатурналиите е толкова голям и обичан от езичниците ;че католицизма го"опитомява" и нарежда той да се празнува като празник на Божия син.Като дата на празнуване го нарежда римския епископ Юлий Първи.

Дядо Коледа не е никой в Библията..той е абсолютно комерсиализиран образ.. започва от Синтерклааст от древната германска и тевтонска религи после се появява в холандския фолклор...където децата пеят:“Heerlijk avondje is gekomen. Kom maar binnen met je knecht”.което ще рече“Хубавата (или господарска) вечер дойде. Ела вътре заедно с твоя слуга”.....и това е Санта Клаус ;после като Дед Мороз е изобретение на руснаците;като Дядо Коледа на американците от концерна Кока-Кола...ако се използува като заместител на Бог...това означава само едно;той е идол.

Значи не според мен ;драги Бадр ;а според Библията/където дядото съвсем липсва/ днес завършения дизайн във външен вид;дрешки и аксесоари този дядо Коледа е съвършено творение минало през хилядолетия езичество създадено от предпиемчиви търговци от времето на сатурналиите и доведен до окончателния си вид от колегите им от САЩ.

Всичките други аксесоари като бъдник;имел;коледно дърво;свещи;са неща и символи заимствани от древни езически ритуали;от друиди; от келти;от германци и пр...

Относно менюто за коледните празници......то достатъчно е да прочетем Левит 23;а също да надникнем в кухнята на братята мюсюлмани и ще видим че свинското като меню не се препоръчва ни за празник;ни за делник.

Ако има някакъв празник посочен в Библията който да определя празника това е Пасха.....но той има огромна разлика със системата Великден.

Скъпа, не знам дали знаеш, но християнството в частност католицизма и православието имат мощен асимилационен потенциал.Хиляди са заемките от нехристиянски религиозни обреди, но те са натоварени с нов смисъл, с нова интерпретация.Но какво от това?

В никой катехезис няма да намериш дядо Коледа.Посочих вече смисъла на рождестовото.

Че псахата имала огромна разлика с Великден - на това мога да само да се посмея.

В пасхата християните виждат предобраза на Великден.

Да. Иисус казва да се пазят заповедите му....но-о-о-о бихте ли ми цитирали негова заповед или поне някакво указание как да се празнува рожденния му ден;на коя дата и то точно със православното меню/ритуала със прасето;свинските пръжки и кървавици/......ще Ви бъда много задължена да попълните пропуските ми относно заповедите на Иисус.Предварително Ви благодаря.

Ами израза няма за цел да бъде наръчник на заповедите, а ритуал с прасе няма.

Непочтенно е да се плюе по този начин.

Това, че някой е заклал прасе какво общо има с темата?

Противно на писаното от Бадр;това което казвам за двете християнски деноминации е вярно.Извън личните ми наблюдения и разговори с представители от тях ;ето и едно от многото писания по този въпрос:

"Протестантските църкви изцяло отричат поста. Католическата църква изисква по време на коледните пости да не се яде месо - само в петъчните дни"

http://news.ibox.bg/...175554454......

Малко далеч си от това да намериш неверни писания на Бадр, особено когато се говори за религии.Това не става само с ядене.Протестантските църкви съвсем не отричат постенето, а отричат КОЛЕДНИТЕ празници и постене във връзка с тях.Това е съвсем различно от това да отричат постенето изобщо.Адвентистите по принцип не консумират месо въобще и макар да не го забраняват изрично. то дефакто при тях вегетарианството е строго изискване.

Католическата църква изсиква ограничаване на месото в петъчните дни през цялата година. Ето тук си го пише и то от самата църква.. http://www.kae-bg.or...16.%20posti.pdf

А в поста си ти пишеш за постенето въобще, а не по повод на пости при конкретни поводи.

• Отговори 80
  • Прегледи 22,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Моля да ми дадете Божия заповед която да легитимира религиозния пост?!?!.

Всъщност православната гледна точка е добре аргументирана с примери от двата Завета - http://www.pravoslavieto.com/books/zashto_ne_postish/index.htm

Всъщност православната гледна точка е добре аргументирана с примери от двата Завета - http://www.pravoslav...stish/index.htm

Да много хубаво казано в извадките които си дал.Аз това обясних,някъде по-горе,че ако през комунистическо време не са били тормозени хората и Бог не е бил отричан сигyрно и до ден днешен в Училище щяхме да учим Eвангилието.

В много мюсолмански страни се изyчава в училище и за това е още актyaлно.

Y нас не е на мода да се вярва нито е на мода да се пости,но пък е на мода са спиш с които ти падне и също е на мода жените да се гримират и държат като проститyтки.Ако не си такъв в днешно време те гледат акато autsider.

също е на мода жените да се гримират и държат като проститyтки.

Сменете аватара си и сложете Божията майка или някоя светица да речем. ;) Не само Мария Магдалена, но и мнозина от апостолите не са били кой знае колко морални преди да станат ученици на Иисус. Нека не съдим другите прибързано.

Сменете аватара си и сложете Божията майка или някоя светица да речем. :) Не само Мария Магдалена, но и мнозина от апостолите не са били кой знае колко морални преди да станат ученици на Иисус. Нека не съдим другите прибързано.

Приемам забележката,ще си сложа портрет като вашият... :)

Приемам забележката,ще си сложа портрет като вашият... :D

Недейте. Това е Сам Харис, който е завършен атеист. :D

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.