Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Възстановяване на BIOS

Featured Replies

Току-що ми се обади един приятел, че при флашване на BIOS компютръра дал грешка, забил и никакви реакции след това на клавиятура или мишка или каквито и да е бутони. Някой да знае как се процедира? Дъното е Asus A7V600X.

Благодаря!

Май се процедира с ходене до сервиз.Доколкото знам компютъра не може да зареди програма в такъв случай.Оправянето няма да е лесно в домашни условия.

Все пак не съм сигурен.

• Автор
Май се процедира с ходене до сервиз.Доколкото знам компютъра не може да зареди програма в такъв случай.Оправянето няма да е лесно в домашни условия.

Все пак не съм сигурен.

И аз така му казах, но реших да попитам и тук. Пук може и някой сервизен специалист да се обади, та да даде малко предварителна информация за местонахождение, работно време, цени...

И аз така му казах, но реших да попитам и тук. Пук може и някой сервизен специалист да се обади, та да даде малко предварителна информация за местонахождение, работно време, цени...

Дай моля те инфо какъв е Биоса (AMI; Award...), а аз през това време ще ти изровя и преведа от немски едно опътване как се процедира. С доза късмет може да се върне стария биос. Попитай го и как е флашвал (през Windows или буутвайки през флопи). И да не се отчайва, шанса не е 100%, но съществува!

Питай с дискета ли е флашвал ,направил ли е Backup на стария Биос . Ако при флашването биосът е дал грешката и после е изключил компа - направо търсете програматор ,иначе няма да стане .

iovi ето ти линк към оригиналният сайт с Биос-и ;)

• Автор
Питай с дискета ли е флашвал ,направил ли е Backup на стария Биос . Ако при флашването биосът е дал грешката и после е изключил компа - направо търсете програматор ,иначе няма да стане .

iovi ето ти линк към оригиналният сайт с Биос-и ;)

Както ми каза, точно така е станало.

С доза късмет може да се върне стария биос. Попитай го и как е флашвал (през Windows или буутвайки през флопи). И да не се отчайва, шанса не е 100%, но съществува!

Това ще е интересно да се види. Аз си мислех че трябва да го запишат чрез някаква допълнителна електроника.

А какво значение има дали е флашвал от дос дискета ? Освен че дискетите са кофти носители ,разбира се .

iovi ето ти линк към оригиналният сайт с Биос-и :)

kokomil мерси за линка, но търся едно опътване, което четох наскоро, как се възстановява биоса при неуспешен опит за update. Принципа беше, че се изваждат всички хардове и CD-та (DVD-та). След това се пуска във флопито дискета с РАБОТЕЩ биос. Пускаше се компа и се натискаше някаква комбинация от бутони и компа бутва от дискетата. Проблема е, че не си спомням комбинацията, а и биоса на дискетата се преиминуваше. Като намеря статията, ще я преведа и пусна тук. ;)

Както ми каза, точно така е станало.

В такъв случай sad.gif май наистина ще трябва да търсите програматор за биоси. Не си спомням дали чипа на Биос-а на това дъно беше запоен на дъното или е на цокъл- ако е на цокъл можете да го свалите(внимателно) и да го занесете само него да го препрограмират,като същевременно си направите дискетка с Биос-а ТОЧНО ЗА ТОВА ДЪНО И МОДЕЛ и занесете и дискетката ( тя задължително трябва да се занесе заедно с чипа ).Ако чипа е запоен за дъното,тогава носете целия комп ( и задължително пак дискетката с Биос-а ).

• Автор

ОК! Благодаря за инфото. Биоса го има както на дискета, така и на диск. Нещо не можах да го сваля от сайта на Асус, ама ще пробвам пак.

Описанието, което намерих е за AMI-Bios. Та може да се опита следното:

1. Както казах се откачат хардове, CD-ta, DVD-ta и т.н.

2. Създава се през Windows MS-DOS startup disk (десен бутон върху флопито/format/creat MS-DOS startup disk). Следните файлове трябва да се изтрият от дискетата, като последните два са скрити: AUTOEXEC.BAT, CONFIG.SYS, DRVSPACE.SYS, DBLSPACE.SYS.

3. На дискетата се добавя ФУНКЦИОНИРАЩА версия на биоса и се преименува в amiboot.rom

4. Пуска се компютъра. Възможно е сам да буутне от дискетата. Ако това не стане се натискат едновременно Strg и Pos1. Комбинацията трябва да бъде натисната при пускането на компютъра и да бъде задържана натисната, докато буутне. Правилото е, че ако не стане от първия път, трябва да се опитва, докато стане. След като процедурата по флашването стартира, трябва да се изчака, докато компютъра пийпне 4 пъти. След това компютъра може да бъде изключен и да се направи CMOS Reset (изваждане на батерията или преместване на джъмпера).

Хората казват, че ако биос-чипа не е скапан, а само опита за Update е неуспешен, функционира.

Melmak ® , ъпдейтването на Биос се извършва в ДОС с помощта на дискета ( нищо,че са най-скапаните носители )- това е най-сигурният начин,който се препоръчва от самите фирми производители . На някои дъна е възможно и флашване направо през Уиндоус ( чрез съответни програмки ) , но този начин е крайно несигурен и не е препоръчителен. Иначе самият флаш на Биос е много бърза и лесна процедура ,ако обаче си спазил абсолютно всички инструкции по процедурата,които ги дава производителят.Единственото,за което трябва да трепериш докато тече програмирането е да не вземе по това време да спре тока,или пък само да мигне и си заминал да си търсиш допълнителната електроника ( програматор ).

Поздрави

Виж си документацията към дънната платка.Моята има джъмпери чрез които мога да анулирам и възстановя старата версия.така че не се отчайвай прибързано .

Със здраве и успех в решаването на проблема!!

П.С А един друг начин е да извадиш батерията на БИОСА,изчакваш малко,и отново я поставяш.Понякога и така става.Възстановява се от РОМ чип целия БИОС. :)

Виж си документацията към дънната платка.Моята има джъмпери чрез които мога да анулирам и възстановя старата версия.така че не се отчайвай прибързано .

Със здраве и успех в решаването на проблема!!

П.С А един друг начин е да извадиш батерията на БИОСА,изчакваш малко,и отново я поставяш.Понякога и така става.Възстановява се от РОМ чип целия БИОС. :)

Това за което говориш е споменатия от мен CMOS Reset.

При update на биоса се изтрива първо стария и тогава се записва новия. Това може да помогне само ако грешката е настъпила преди изтриването на стария биос, което ме съмнява. Изтрит ли е стария биос, няма как да бъде възстановен, защото не му се прави бекъп. Това става само по начина, който описах и то с доза късмет. Другия начин е описания от kokomil. Въпроса е колко сервизи имат техниката да го направят и дали не е по-евтино да се купи ново дъно. Тук в Германия не си заслужава.

Е-е, iovi :) за добро или лошо все още не сме като Германия.Във всеки по-голям град обикновено има фирма,която притежава такъв програматор ;) И не е скъпо препрограмирането на Биос ( в сравнение с купуването на нова дъно,пък и въобще ) - това удоволствие излиза 5-10 лв. обикновенно cool.gif

Е-е, iovi ;) за добро или лошо все още не сме като Германия.Във всеки по-голям град обикновено има фирма,която притежава такъв програматор ;) И не е скъпо препрограмирането на Биос ( в сравнение с купуването на нова дъно,пък и въобще ) - това удоволствие излиза 5-10 лв. обикновенно cool.gif

В такъв случай няма какво да умуваме, да сваля чипа, ако може, иначе да хваща дъното под мишница и да го носи на някой майстор.

Kokomil както вече каза, update на биоса е лесна и бърза процедура и може да стане гаф само, ако не са изпълнени условията на производителите. Дай някой линк с инструкция за update, ако имаш, за да избегнат останалите потребители такива неприятности. Ако нямаш, по-късно ще нахвърлям най-важните неща и ще ги постна в тази тема cool.gif

Редактирано от iovi (преглед на промените)

Ako чипа на Биоса е на цокъл върху дъното, може да се приложи следния метод, който аз наричам hot swap и който елиминира нуждата от програматор.

Намира се абсолютно същия модел дъно.Стартира се РС-то под ДОС.

При работещо РС внимателно се изважда (желателно е със специален инструмент за съответния тип чип) чипа на Биоса (работещия) и се поставя този, който трябва да се флашне.

Извършва се флашването.

След успешното приключване на операцията се спира системата и се разменят чиповете.

Това съм го прилагал многократно за дъна чиито Биоси навремето бяха поразени от Чернобилския вирус ;)

Но всеки го прилага на свой риск!!! Гаранция - Франция. cool.gif

Но при внимателно боравене методът работи без грешка. :hush:

Със здраве ! ;)

В такъв случай няма какво да умуваме, да сваля чипа, ако може, иначе да хваща дъното под мишница и да го носи на някой майстор.

Kokomil както вече каза, update на биоса е лесна и бърза процедура и може да стане гаф само, ако не са изпълнени условията на производителите. Дай някой линк с инструкция за update, ако имаш, за да избегнат останалите потребители такива неприятности. Ако нямаш, по-късно ще нахвърлям най-важните неща и ще ги постна в тази тема cool.gif

То ,за всяко дъно процедурата е различна и специфична,както са различни и програмките за флаш,които се записват на дискетата.Най-сигурно е да се провери на сайта на съответният производител,където във секцията Биос за всеки модел дънна платка,обикновенно има и точна инструкция ,в която е обяснено стъпка по стъпка как точно трябва да се процедира .

cocotone e прав като описа и другия метод за флашване ;) Само че както прочетохте процедурата става малко сложна и изисква и детективски и фокуснически умения ,докато намери човек същото дъно и после се упражнява в ловкост,докато сменя чиповете . Иначе съм съгласен,че става и така - един съм го правил по този начин ,обаче после целият бях плувнал в пот и ръцете ми трепереха сякаш съм обезвреждал мина ;)

А в конкретният случай дъното е на с.А и почти съм сигурен,че чипа е запоен на дъното.

Това за което говориш е споменатия от мен CMOS Reset.

При update на биоса се изтрива първо стария и тогава се записва новия. Това може да помогне само ако грешката е настъпила преди изтриването на стария биос, което ме съмнява. Изтрит ли е стария биос, няма как да бъде възстановен, защото не му се прави бекъп. Това става само по начина, който описах и то с доза късмет. Другия начин е описания от kokomil. Въпроса е колко сервизи имат техниката да го направят и дали не е по-евтино да се купи ново дъно. Тук в Германия не си заслужава.

А как ще се изтрие РОМ паметта на БИОСА ?? Това да не става софтуерно?Доколкото си спомням трябваше ултравиолетова светлина за запис и триене ;)Или инфрачервен,в зависимост от чипа ;)

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

А как ще се изтрие РОМ паметта на БИОСА ?? Това да не става софтуерно?Доколкото си спомням трябваше ултравиолетова светлина за запис и триене ;)Или инфрачервен,в зависимост от чипа ;)

По тая логика ще ти трябва и ултравиолетова светлина за ъпдейт на биоса. :hush:

А как ще се изтрие РОМ паметта на БИОСА ?? Това да не става софтуерно?Доколкото си спомням трябваше ултравиолетова светлина за запис и триене ;)Или инфрачервен,в зависимост от чипа :hush:

Ами това става при update на биоса. С каква светлина става, не мога да ти кажа. В случая е станало май на тъмно ;) . Но нали не смяташ, че стария биос остава на чипа и при всеки update си ги реди един до друг :)

Да допълня след личното съобщение от kokomil: има дъна с по-голям чип и възможност за бекъп на стария биос. Съответно и цената е подобаваща.

Редактирано от iovi (преглед на промените)

Я пробвайте един метод за флашване "насила". На форматирана дискета слагаш само и единствно BIOS-a с име A7V600X.ROM. Поставяш дискетата във флопито и включваш компютъра, като при това веднага натискаш Alt+F2. Мисля че имаше подробно описание за това в книжката на дъното. Tърси АSUS Ez Flash

Трикове за възстановяване на системния BIOS

http://www.computers.bg/statia.php?mysid=3...1b6a1d4217c5975

Uniflash – универсален BIOS инструмент

http://www.computers.bg/statia.php?mysid=8...1b6a1d4217c5975

Ako чипа на Биоса е на цокъл върху дъното, може да се приложи следния метод, който аз наричам hot swap и който елиминира нуждата от програматор.

Намира се абсолютно същия модел дъно........................

Toва не е задължително.Ако флаш рома е запоен, ви трябва вакуумен поялник.От близкия радиомагазин си купувате два 32 пинов цокъл.Той ще служи за летящ/горещ флаш.Необходима е още една "щайга".Преписвате номенклатурния номер на флаш рома и го пускате в гугъл.Обичайно производството е Winbond.Пример:W29EE011-15.Изтегляте data sheet.pdf, за да сте наясно с какво захранване е флаша.5V или 12V. На старата щайга (от времето на PentiumI/II) гласите същото напрежение или узнавате по същия начин нейния БИОС, с какво захранване е.Разполагам с няколко щайги за целта, включително за марковите БИОС-и дето са квадрати.За да не се занимавате с флопита и дискети, записвате всичко на бутващ сд диск.Моята комбинация е бутваща дискета на Win98+bios.rom+флаш програмата.Бутвате в БИОС oт CD ROM, но играта си остава като в DOS.

При момента с пренаписване на новия биос с помощта на часовникарски ръчички сменяте работещия чип с оакания флаш, качен на купения цокъл.Единият цокъл ще запоите на болното дъно, а втория ще запазите за бъдещи битки.Цокъл боднат върху цокъл е по възможностите на всеки да намести.Оттам насетне четете cocotone.

Кой разбрал, разбрал...Мара Шеповата си отиде.

досега не съм флашвал биос,ама като чувам какво става хич няма и да пробвам...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.