Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Питания за комбинацията климатик + нова дограма

Featured Replies

Две вечери вече тихомълком чета този раздел на форума, прочетох почти всички теми за климатиците и огромна част от линковете из тях и тотално се обърках, както следваше и да се очаква от материя, в която съм пълен лаик - разгледах купища модели климатици, сравнявах параметрите им, четох толкова противоречиви мнения, в които всеки хвали това, което има и твърди, че останалите не заслужават дори презрение...

Затова реших да задам и аз въпроса за избор на климатик, но в комбинация с подмяна на дограмата.

По същество:

1. За дограмата - там е почти както при моделите климатици:

- след изброени толкова кусури и предимства, та така и не разбрах каква дограма да си поръчам - ПВЦ, алуминиева или дървена?

- коя да е системата?

- с колко камери е най-оптимално - явно, че колкото са повече, толкова по-добре, но в един момент колкото и да се слагат, ефектът не се усеща, освен в джоба?

- до колко обясненията за т.нар. К стъкло, т.е. нискоемисионно, наистина е такова или е повече реклама?

2. За климатика - съответно както при дограмите...

- очевидно трябва да е инверторен, сплит, с висок (но не чак неизползваемо) коефициент - около 4-5, да речем?

- 9-ка, 12-ка, 14-ка..., тъмна Индия, също както при модела, колко трябва да е?

- модел?

Търся климатик, който:

- ще работи при нова дограма, макар и все още да не е ясно точно каква

- да е възможно се използва едновременно за две съседни стаи - съответно около 39 и 30 куб.м* в тухлен апартамент, вътрешен, намиращ се на 4-ти етаж от 7 и с изцяло източно изложение

- да е качествен, с висок енергиен клас, да не ме кара да търся през ден майстори и да не се чува през 3 улици

- да мога с него да кандидатствам за енергиен кредит в някоя от банките

----

* тук имам и един може би наивен въпрос, но ще го задам - при работа в две или повече помещения валиден ли е законът на скачените съдове, т.е. ако намаля/изключа тялото в едното помещение енергията премества ли се в другото?

Моля за компетентни съвети и благодаря за вниманието.

Това с енергийният кредит,просто го забрави !

Трудни условия и определени марки и модели...

Здравей hlevoust,

Шефа ми тегли и го направи тоя ремонт в апартамента си миналта година с два нови климатика, изолация и нова дограма. Е, и други оптмизации по опушването на дупки и течове на топлина. Както и моя бивша колежка и още доста хора с които поддържам контакти. Ако можеш да си го позволиш - удоволствието е много добро - осигуряваш си топлина, тишина и комфортен живот. Имай в предвид, че те кандидатстваха за програми в размер на около 8 до 10 000 лева и леко повече дори в единия случай. За по-малко няма голям смисъл. Но си направиха външна изолация на апертаментите, нови клими и резултатът е отличен. Малко за програмата - цък Не че и сам не можеш да си намериш всичко което те интересува, аз просто искам да потвърдя, че има смисъл от подобно дело.

Относно избора на дограма - фирмата изпълнител ще прицени на място ако ти не си избереш. Предлагам ти да е ПВЦ заради по-слабото задържане на влага. Ако е и с външи щори и въпросните стъкла - още по-добре. Има смисъл от тях (стъклата) но само ако и джоба ти го позволява, разбери ме правилно :rolleyes: Ако парите са кът си вземи сами щорите - старите българи не напразно са слагали подобни неща и чардаци на всяка къща ;)

Относно избора на климатик. Съветът ми е да избереш по-тихия и по-надежден климатик с по-голяма и сигурна гаранция до някакъв лимит от около 1800/2000 лева. Шефа ми си взе два такива - цък - просто те са от малкото, които бяха одобрени към момента от тая програма. както виждаш нямат някакви изключителни СОР от сорта на 5.6 или дори над 6.0 както някои японски чудеса но няма и смисъл да се даваш парите за повече от тази сума. Защо ли. Защото в дългосрочен план от 5 до 8 години няма да можеш да си избиеш дадените в повече пари. Ако си от т.н. "икономисти" или казано на прост език можеш да си правиш сметката ще се съгласиш с мен. И ще прсметнеш за 5 или 8 години общите разходи за клима и ток. И ще се върнем на началния ми съвет - да е тих и да е надежден. Като приемливия минимум е около 1200 лева. Въпросните Чофу работиха отлично вече втора зима на едното място и хората са повече от доволни от тях. Ако името им ти е непознато това да не те притеснява - и те са едно малко японско чудо и дори да са произведени в Белгия са отлични машинки. За двете стаи вземеш два климатика, недей взема сплит система. И в никакъв случай не разчитай на един и "топлото" да пропълзява навсякъде и да си чувстваш комфортно като завее и задуха навън. Не мог ада ти кажа дали да са 12-ки но на пръв поглед посочените от мен Чофу ще ти свършат работа. Винаги вземай в предвид за отопление минималната препоръчителна стойност по каталозите а ако си зиморничав - слагай и по едно коефициентче от около 1.2 отгоре. Успех в избора и лека нощ засега ;)

Един съвет и от мен. При дограмата е важно какъв е стъклопакета е толкова рамката, защото стъклата заемат около 90% от площта на целия прозорец, а пвц-то останалоте 10%. Задължително К-стъкло и стъклопакет с газ Аргон. Оскъпяването е около 15-20%, но при такова изпълнение няма да имаш никакви проблеми с отпускане на заем за енергоспестяваши дейности. И най-важното - ще останеш доволен, защото ефекта е поразяващ.

Успех :)

• Автор

Благодаря за съветите, господа. От съдържанието им и от четенето на още форуми снощи и тази сутрин, останах с впечатлението, че изходната позиция е свързана с посещение на банките, с оглед реалните възможности по за възвръщаемост на част от средствата, макар че dimd (също като мен) е настроен песимистично по въпроса.

kmvasilev, прочетох написаното в линковете ти, особено този с програмата и си давам сметка, че съм в заблуждение, защото енергиен и енергоспестяващ кредит са две абсолютно различни понятия. Вторият е практически неприложим в блок с 42 апартамента, неслучайно в нормалните държави хората живеят в къщи.

Не разполагам с много средства по темата, трябва да се побера в рамките на около 3500 лв за всичко - дограми и климатици, но действително с най-голяма тежест е правилно направената сметка за възвръщаемостта на инвестицията, макар и скромна.

rosen__hristov, идеята за аргона е много добра, но малко се учудвам, че никоя от местните фирми, които посетих за оферти не ми предложи такова изпълнение. Предимно ме убеждаваха, че ПВЦ-то се напуква за 3-5 години (климатът тук не е от най-привлекателните - лют студ и адска жега) и ще трябва да се сменя, та затова - само алуминиева; в следващата - същото, но в полза на ПВЦ-то и т.н.

Редактирано от hlevoust (преглед на промените)

че ПВЦ-то се напуква за 3-5 години

cool.gif вероятно е така за някой турски ментак , произведен в гаража на Хамид , улица Киорфишек , Анадола ... така че не са те излъгали реално погледнато ... biggrin.gif

Иначе ... алуминиевата дограма може да е много хубава , но трябва изпълнението да е безупречно за да не създава разни термомостове .... навремето се сдобих с пълната техническа документация на Алумил и бях тотално разбит след като установих , че се спестяват доста неща , защото " и без тях може " .....

За климатиците - имам дългогодишно професионално наблюдение на климатиците Генерал -Фуджитцу например - много хубави , обаче накрая ( особенно като се почне с веселбата на Енергото ) като ти пукне един IPM и хоп - айде 200 - 300 лева назад и виждаш икономия таратанци ..остава ти само тихата работа и топленето в студено време ( което не е малко ама...) пари не дава обратно ....

п.с Моята дограма е смесена - алуминиева на 2 прозореца и пвц на 2 ..... поохарчих се за пвц Rehau ама не ме е яд ....

• Автор
... поохарчих се за пвц Rehau ама не ме е яд ....

E, поне този въпрос вече на 99% с отговор - 5-камерна ПВЦ REHAU с К-стъкло.

Остава само питането дали е оправдано двойно К или К+обикновено?

Връщам се на първия ти пост:климатик за две стаи!Бях писала в една друга тема, затова ще копирам мнението си :

Мнение от човек, който не е специалист, но е препатил с подобен експеримент.Няма да стане с един климатик за целия апартамент (за топлене),освен ако не е сложен в коридора .Въпреки това,сводовете над вратите пречат и отоплението не е ефективно.Пък и да заваря детенце да играе в коридора щото в стаите е с 5 градуса по-ниска температурата не е приятна гледка.За изстудяването няма проблеми.Независимо за каква марка става въпрос!

hlevoust, Здравей...

Като човек занимаващ се с климатична техника ще те посъветвам за няколко неща...А дали ще се вслушаш в съветите ми, ще си решиш сам.

Да започнем от това че имаш две помещения, съответно 39 и 30 кубика. Предполагам, че вече си сложил дограмата, стените са тухла, имаш източно изложение. Направи си една проста сметка - за да можеш да поддържаш комфортна температура за теб и за семейството ти, ти трябва около 70 W на кубик, т.е. за едната стая ти трябва инверторен климатик с номинално топло отдаване около 3 kW, а за другата около 2.5 kW - стойностите съм ги завишил малко, но това да не те притеснява. Климатик който има по големи мощности, може да работи като по малък, но обратното е невъзможно. Предполагам си запознат с понятието инвертор при климатичната техника и знаеш какво са предимствата пред конвенционалните модели?! Много от фирмите които предлагат климатици спекулират с понятието Btu - на теб ти трябват климатици съответно - 8000 Btu и 10000 Btu. Имай предвид, че ако се спреш на оригинални японски машини (работещи на 100V), ще останеш очарован от постигнатите резултати като температура и икономична работа. Тези климатици имат потенциал при понижаване на външната температура, отдаваната мощност да се увеличава до граници, за които ще останеш учуден. Разбира се, това стойности които климатиците поддържат определено време, но ефекта е страхотен. Ще ти дам един пример за да ме разбереш - климатик Toshiba, модел RAS-281BDR има номинално топло отдаване от 3.2 kW, но стойностите варират от минимално 300 W до максимално 7.6 kW, като съответно консумацията при номинал е 505 W, а при другите стойности е от 50 W до 2000 W....Мисля, че можеш да си направиш сметка за икономичността на тази машина..И това нещо е с COP 6.34!!!

Редактирано от Aleksandars (преглед на промените)

• Автор
...Няма да стане с един климатик за целия апартамент (за топлене),освен ако не е сложен в коридора...

Бели, идеята за "двоен" климатик отпадна, защото очевидно ще се потвърди старата народна мъдрост за двата стола.

...Климатик който има по големи мощности, може да работи като по малък, но обратното е невъзможно...

Aleksandars, благодаря за изчерпателните обяснения, от голяма полза са ми.

Дограмата не е поставена, защото тия поредни почивни дни се оказаха препъни камък за осъществяването на идеята - не е изясен въпросът с възвръщаемостта на част от инвестицията чрез банков кредит, та затова и конкретният модел на климатика не е избран, но като че ли MITSUBISHI MSZ-SV228T покрива до голяма степен изискванията с енергиен клас ААА, високи COP и EER, и цена 1300 лв , ако данните са актуални. Ще потърся и алтернативи.

Много съм задължен и за получените компетентни мнения на ЛС, особено на IMG.

Информация за Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома REECL може да се получи на адрес - http://www.reecl.org/bg/index.php

hlevoust, при всякакво положение този модел ще работи на ръба с оглед на твоите условия....Повярвай ми, знам как работи модела и няма да е достатъчен...Има номинал 2.2 kW, а на теб ти трябва поне 2.5 kW. Бих те посъветвал да се огледаш за нещо друго...като примерно Fujitsu AS-J22T или Daikin F28JTNV

• Автор

Да, разбрах, разликата в цените от 500 лв е твърде съмнителна в ущърб на модела на Mitsubishi. Явно трябва да ходя с калкулатор в джоба и сигурно пак ще ме прекарат, мощеници такива!

ЦИТАТ(Aleksandars @ 2.05.2009г. в 16:17ч.) *

...Климатик който има по големи мощности, може да работи като по малък, но обратното е невъзможно...

Това твърдение е точно така , но за науката трябва да се отбележи - за инверторния такъв ..иначе с обикновените става понякога яко мазало cool.gif

Относно 100 V климатици винаги стои въпроса с ремонта и частите - ставаш роб на тези от този бизнес , защото другите не се занимават с тях ...... почва се едно гледане в тавана , едни уговорки за гаранцията .....

Във връзка с стъклата с много К по името - всичко опира до средства , които може да отделиш , защото понякога от този бранш така се изсилват с цените ( когато особено нещо е на мода) , че всеки евентуален ефект се обесмисля от безобразната цифра....

( впрочем като стана за Фуджитсу - инверторите им от доста време са снабдени с електронен ТРВентил и външната температура и влажност са някаква подробност , която не касае почти никого )

Относно 100 V климатици винаги стои въпроса с ремонта и частите - ставаш роб на тези от този бизнес , защото другите не се занимават с тях ...... почва се едно гледане в тавана , едни уговорки за гаранцията .....

Aко човек си закупи от фирма вносител, този проблем отпада...А и като се има предвид качеството на тези машини, ако климатика се използва рационално, ще те изкара много години - толкова колкото един китайски боклук може само да си мечтае....Не подминавайте факта, че японския стандарт за качество е адски висок - техника произвеждана за техния пазар, е на светлинни години по качество, отколкото тази произвеждана от клонове на фирмите извън Япония за други пазари.

Aко човек си закупи от фирма вносител, този проблем отпада...А и като се има предвид качеството на тези машини, ако климатика се използва рационално, ще те изкара много години -

cool.gifcool.gif добре добре , приятел ..... съгласих се ...... има една поговорка - "Гарван гарвану око не вади " biggrin.gifbiggrin.gif

Впрочем , ти искаш да ми кажеш , че след 3-4 години , като се обадя че търся някакъв противен блок за външното тяло и фирмата ще го има ? Браво , хвала на такваз фирма ..... да държи такива неща в наличност - явно при 100v нещата са на светлинни години пред 22о v :):angry:cool.gif

Редактирано от juve (преглед на промените)

• Автор

Господа, днес обиколих повечето магазини и се спрях на следните модели, които проверих току що в нета и няма разминавания между инфото в сайтовете и етикетите.

Осъзнавам, че вече ставам банален, но кой от тях бихте препоръчали?

Panasonic CSE12DKEW – 1670 лв - http://dramaxclima.com/index.php?page=shop...rt&Itemid=6

Fujitsu Asya12LGS – 1639 лв - http://www.aircon-systems.com/index.php?op...&Itemid=115

Sharp AY-XPC12JR – 1598 лв - http://www.technomarket.bg/product_detail....uct_id=09052494

Panasonic CS\CUE12HKE (Malaysia) – 1469 лв - http://www.technomarket.bg/product_detail....uct_id=09037491

Hitachi RAS\RAC D14EX2 – 1389 лв - http://www.technomarket.bg/product_detail....uct_id=09026209

Посочени са местните цени, които не се различават от тия в линковете. Изключението е при модела на Fujitsu, който в сайта е по-евтин с 80 лв, но както и да е, стига да си струва.

Вариантът на 100V е неприложим поради липсата на такива и твърдения, че не могат или много трудно се намират... бля, бля..

П.П. Моделите на Мицубиши са над 2000 лв и не са ми по джоба.

Редактирано от hlevoust (преглед на промените)

Осъзнавам, че вече ставам банален, но кой от тях бихте препоръчали?

С явния риск и аз да прекалявам със спама но бих те посъветвал да поразгледаш и този сайт ако вече не си го направил - цък Има дистрибуторска мрежа и сигурна гаранция, не зная от кой град си но мнението ми и личните ми предпочитания са към тази марка. И мисля, че можеш спокойно да влезеш с твоя лимит. В линка хванах прозиволен модел но на сайта им ма зключително подробна информация за цени (със срок на валидност !), параметри и т.н. - примерче за 12-ка около 1550 с ДДС и монтаж. Мисля, че това е сайтът с най-добрата и пълна информация у нас, по другите е сравнително доста по-зле и информацията и цените и изобщо. А най-добре да ги посетиш на място. Можеш да си намериш и Митсубиши в лимита, е няма да е хипер инвертор но какво от това. Успех в избора и да споделиш после резултата. Поне как е с охлаждането, до следващата зима има още много време laugh.gif

• Автор
...не зная от кой град си но мнението ми и личните ми предпочитания са към тази марка...

От Свищов съм, но любопитното в случая е, че фирмата, която най-вероятно ще ми изработи дограмата е и дистрибутор точно на DAIKIN, но "предателят" в прав текст отклони интереса ми към марката.

Под нас живеят две семейства, едните са с Panasonic (ако те интересува мога да питам за модела), другите с някаква измислена марка.Та този Panasonic се чува у дома (терасата ми е с алуминиева,а стаята с PVC) и съседката сподели,че е абсурд да спиш когато работи.Разбира се има хора,които и бомба не биха чули-явно тя спи много леко.Но все пак...Та тази зима си сложиха във всички стаи конвекторни панелки.

Ванка, аз съм твърдо, ама твърдо против с един климатик да отопляваш две съседни стаи!

Няма да стане и ти гарантирам, че ако го направиш, няма да останеш доволен и ще съжаляваш!

Ще излезне така, че си дал парите на вятъра!

По-добре два по-малки, отколкото един голям!

Разликата в цената не е голяма!

Аз както знаеш отоплявам две стаи - хол+преходна спалня.Климата е в хола и е насочен фронтално към спалнята.

Задавам му примерно 23 градуса и трябва да ти кажа, че в хола ако температурата е 23 градуса, то в спалнята е 20, а при теб разликата ще е още по-голяма!Когато дойде студът, колко градуса трябва да му зададеш на климата, че да се чувстваш комфортно в другата стая.?При теб ще се получи температурна разлика от поне 5-6 градуса.Значи ти в стаята с климатика задаваш 26 гр. за да ти бъде в другата стая около 20.Ти знаеш ли тогава при минусова температура да поддържаш такива високи градуси , за каква зверска консумация на ток става въпрос!?!Не искам да си представям пък при температури по ниски от -5 гр. какво ще е!Машината ти ще работи постоянно на най-високи обороти, и ще бъде доста шумна, както външното, така и вътрешното тяло!Както е писано в светото писание: "В многото съветници има безопасност"!

Всеки ти казва, че ти трябват 2 машини, а не една - послушай съвета ни! С две машини ще хабиш по-малко ток, отколкото ако си с една, понеже като работят двете машини стените ще са затоплени и ще си помагат взаимно!

Нито една от изброените от теб машини, няма да ти върши работа!!!

Тези, които са ти ги предложили просто искат да си продадат машините!

Нито една от машините, които си дал не отговаря на изискванията!Всичките са 12-ки и една 14-ка на Хитачи, която работи като 12-ка!

Не отговарят на заданието ти!!!

Кажи каква сума можеш да заделиш и реши колко(1 или 2) и какви(100 волтови или 220 волтови) да бъдат машините за да ти посоча конкретен модел!

Редактирано от IMG (преглед на промените)

Fujitsu си заслужава от изброените модели . Лично аз съм със хаер 12 ,използвам го основно за охлаждане на 2стаен апартамент цената му беше 1000лв с монтажа миналата година.В момента го пускам на отопление и си топля апартамента (с малки деца съм )но температурата нее -10 15 градуса .Препоръчвам ти го това е среден клас но е компромис м/у цена и качество. Разликата между 9 и 12 беше към 60-70 лв и затова взех 12 .Технополис или Техномаркет бяха вносители цената след като го взех беше на промоция към 800лв

Ванка, аз съм твърдо, ама твърдо против с един климатик да отопляваш две съседни стаи!

Няма да стане и ти гарантирам, че ако го направиш, няма да останеш доволен и ще съжаляваш!

Ще излезне така, че си дал парите на вятъра!

По-добре два по-малки, отколкото един голям!

Ами аз точно за това писах малко по-горе!Но той дали ще се вслуша в съветите ни е лично негова работа.Ние послушахме специалистите от фирмата и сбъркахме.А е толкова просто-търсиш мнение от хора с подобен "проблем".Проблем е защото разликата в градусите понякога е повече от 5.Да, но това не ти го казват във фирмата.Те ти препоръчват най-мощния (или най-скъпия) и гарантират, че 5 години няма да има проблеми.Да,да нямаме проблеми,освен,че в краката на малкия пускаме още една духалка.

Дано да сме били полезни!

• Автор
Ванка, аз съм твърдо, ама твърдо против с един климатик да отопляваш две съседни стаи!...

Адаш, в коментар 10 написах, че тази идея отпадна и ще купя 1 климатик за 1 стая. С оглед на това бе направено и проучването по магазините, от който се оформи и малкият списък с модели. След час ще ида да видя какво предлага и най-големият магазин в района за бяла техника и какви са условията. Че то модели десетки, но са твърде малко тия, дето отговарят на изискванията за банкова възвръщаемост, а това е константа в задачата! Прегледах десетки модели вчера, при това с нелоши коефициенти, но с нисък енергиен клас, което ги прави неизползваеми. Няма проблем да купя 2 климатика за 1000-1200 лв, но не там е работата.

Сега колебанията са между Fujitsu и Sharp, освен ако не намеря още някой при (надявам се) последната ми обиколка след малко. По каталог показателите на първият са изцяло по-добри, но не с чак толкова голяма разлика, а се намесват други фактори, които определят модела на Sharp за временен фаворит...

Хей, братлета, че аз жена си избрах по-лесно и бързо, отколкото климатик! На ръба на лудването съм вече, сънувам маркучи на климатици и пробивам стени за тях biggrin.gif

Сега колебанията са между Fujitsu и Sharp,

Я да ти бутна столчето аз ..... cool.gif За шарпа не знам , ама за Фуджитсу-то мога да ти препоръчам даже и без да гледам модела ..... идеята е , че все пак от поне 7 години слагаме от тях .... слагал съм всичко което се сетите ..хм излъгах , мицубиши и шарп не съм :) но през годините тези гадини ( фуджитцу де ) се оказаха един добър компромис --ядове с тях малко , части има ако се наложи , тихи са и топлят добре също така предполагам , че и за шефовете има добра отстъпка :) , като единствения що годе признат проблем е по солената цена особено на върховите модели ( като нокрия да кажем ) Ама ти си решаваш ..... и внимавай с монтажите много важно е кой и КАК ще го сложи , да не излезе , че като ти слага климатик ти ГО слага на теб :speak: ;)

за жената - там е лесно бе , даваш и багажа и я връщаш на майка и , ама с климатиците е сложно - хем пари струват , хем стени се къртят ...... biggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gif

Редактирано от juve (преглед на промените)

Адаш, добре си се спрял на тези модели, като и двете марки си имат + и - както е принципно със всичко!

Шарпа го дават да работи до -9, докато Фуджитсуто до -15!

При температури по ниски от -9 Фуджитсуто ще има по-голямо топлоотдаване спрямо Шарпа и ще топли по-добре.

Освен това Фуджитсуто ще размразява и по-малко!!!До температура -9 нещата са почти на кантар.

И двете машини са правени при братята китайци!Да не те лъжат, че са правени в Япония!

Компресорът на Шарп е правен от японската компания Митсушита, но в Китай!!!

Фуджитсу пък работят с форсиран компресор на Тошиба.Не искам да накланям везните!

Аз само казвам някои неща, за които другите мълчат, особено продавачите!

Каквото и да решиш пиши, понеже има вероятност да ти изпратя надеждни техници, които да ти монтират качествено машината!

Затова не бързай и да купуваш!

Не знам дали знаеш, но най-важното при изборът на климатиците, не са толкова параметрите, колкото да избереш правилният сервиз!!!

Много е важно как ще ти го монтират техниците, и как ще го сервизират за в бъдеще дано не се налага де!

Не са малко случаите, когато на клиенти им отиват момчета, които тепърва се учат.На други пък уж опитни, но си "оставят ръцете" и после заради лошия монтаж клиентът "плюе" марката, а не некадърната работа на монтажниците.Често техниците не успяват да нивелират и захванат добре телата на машината и после потребителят се чуди какво си е купил в крайна сметка - климатик или малко самолетче!Други пък изпускат фреон по време на монтажа и човечецът умува защо не топли машината му!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.