Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Делата на цар Давид, псалмопевеца

Featured Replies

Давид е един от най-често споменаваните герои в Библията, обикновено за него се говори с възхищение и респект.

Внимателният прочит на Библията ни представя обаче истинското лице на Давид. Ще се опитам със серия постове да покажа какво е написано в Стария завет за този изтъкнат и популярен герой.

В православната църква е почитан като светец - св. Цар и пророк Давид - Псалмопевец. Който иска да види позицията на Православната църква за Давид може да посети този линк

http://www.pravoslavieto.com/life/12.26_sv_tsar_David.htm

Историята на Давид е разказана в Първа и Втора книга на царете. Ще се опитам тук да представя фактите, така както са описани безпристрастно в Библията, само ще ги нарека с имената, които бихме използвали днес за да опишем това което Давид е направил.

Ето какво ни казва pravoslavieto.com

Свети цар и пророк Давид произхождал от Иудиното коляно. Баща му Иесей бил един от старейшините на град Витлеем (вж. на картата) и имал осем сина, от които най-малкият бил Давид. Когато той достигнал юношеска възраст, баща му му поверил да пасе стадата. Юношата живеел уединено сред стадата, охранявайки родителската собственост; когато идвал лъв или мечка и отнасял овца от стадото, Давид се спускал след тях и отнемал плячката; когато звярът се хвърлял срещу него, той го хващал за козината, удрял го и го умъртвявал. Господ пазел момъка, защото той бил благочестив и не обичал суетата; направил си музикален инструмент със струни и през свободното си време пеел и свирел на този инструмент.
Прекрасна история, прекрасен момък. По това време цар на израилтяните е САУЛ

Неговата войска се изправя срещу филистимската войска. Излиза от редовете на филистимците един голям и храбър мъж - ГОЛИАТ.

Цитатите по долу са от Първа книга на царете 17 глава

И той застана та извика към Израилевите редове, като им каза: Защо излязохте да се опълчите за бой? Не съм ли аз филистимец, и вие Саулови слуги? Изберете си един мъж, па нека слезе при мене.

9. Ако може да се бие с мене и да ме убие, тогава ние ще ви бъдем слуги; но ако му надвия аз и го убия, тогава вие ще ни бъдете слуги и ще ни се подчинявате.

Смисъла на подобно предизвикателство е да се предотврати безсмислените жертви и кръвопролития. Достойна и често прилагана практика за решаване на военни спорове в древността. Никой от израелтяните обаче не се осмелява да излезе. Тогава Саул обявява награда за този, който излезе и победи Голиат:

25. И Израилевите мъже думаха: Видяхте ли тоя мъж, който възлиза? Наистина той възлезе да хвърли презрение върху Израиля; обаче, който го убие, него царят ще обогати с голямо богатство, и ще му даде дъщеря си и ще направи бащиния му дом свободен в Израиля.
Това чува и Давид, но за да е сигурен в наградата, пита отново:

26. И Давид проговори на стоящите при него мъже като каза: Какво ще се направи на онзи, който порази тоя филистимец и отмахне укора, от Израиля? защото кой е тоя необрязан филистимец та да хвърли презрение върху войските на живия Бог?

27. И людете му отговориха според казаните думи, като рекоха: така ще се направи на мъжа, който би го поразил.

Поблазнен от наградата, Давид почва да се перчи и да се заканва на "необрязания филистимец". Брат му чува думите му и казва:

28. А като чу Елиав, най-големият му брат, как говореше на мъжете, гневът на Елиава пламна против Давида, и рече: Защо си слязъл тук? и кому си оставил онези малко овци в пустинята?Аз зная гордостта ти и лукавщината на сърцето ти; ти си слязъл, за да видиш битката.

Значи родния брат на Давид го нарича горделив и с лукаво сърце. А кой може да го познава по-добре? Дали е бил прав брата на Давид ще видим по-нататък. Давид, за да се увери че ушите не го лъжат, пита отново:

30. И обърна се от него към другиго и говори по същия начин; и людете пак му отговориха според първите думи.
Саул вика Давид при себе си и след като Давид му казва как е убил лъв и мечка, Саул го праща да се бие с Голиат.

50. Така Давид надви филистимеца с прашка и с камък, и удари филистимеца и го уби. Но нямаше меч в ръката на Давида;

51. затова Давид се завтече та застана над филистимеца, и хвана меча му и го изтръгна из ножницата му и като го уби отсече главата му с него.

Пояснение, да отрежеш главата на умрял човек се нарина ГАВРА С ТРУП. Но такива са били времената, ще кажат някои...

Вдъхновени от звеското убийство,

Тогава Израилевите и Юдовите мъже станаха, извикаха и подгониха филистимците до прохода на Гая и до портите на Акарон. И ранените филистимци паднаха из пътя за Саараим до Гет и до Акарон.

53. А израилтяните, като се върнаха от преследването на филистимците, разграбиха стана им.

С други думи, вместо да се спести кръвопролитието, заради което се провежда и двубоя на Давид и Голиат, и филистимците да се подчинят на израелтяните, (да станат техни васали) - вместо това, израелтяните нарушават споразумението и тръгват да избиват филистимците, които смутени от поражението на техния герой - Голиат, не могат да се противопоставят и панически бягат. Проливат реки от кръв...

А в това време Давид:

57. И като се връщаше Давид от поражението на филистимеца, Авенир го взе та го доведе пред Саула; и главата на филистимеца беше в ръката му.

Подобна гавра с главите на убитите, е извършвана и от турския башибозук с главите на българските хайдути и войводи, но както се казва нищо ново под слънцето, примера на Давид е жив...

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Е-е, последното сравнение беше излишно, отрязаната и направена на чаша глава на Никифор е друг показателен пример за нравите в онази епоха. По време когато не е имало снимки, дактилоскопичен или ДНК анализ, това е бил начина за идентифициране на убитите врагове. Когато е била важна само бройката, се е отрязвал скалпа, ушите или половия орган на победения и понякога още жив враг.

При внимателен прочит на библията малко от праведниците и пророците могат да послужат за пример. В съседната тема се разнищва "праведника" Лот например. Всъщност най-важното качество за да се брои някой за положителен герой е вярата и поклонението пред единия бог.

• Автор

Втори Епизод - РЪКАТА НА БУЛКАТА

Сценария е написан преди 3 хилядолетия, това е добре позната на всички БИБЛИЯ, Първа книга на царете, 18 глава

След като убива Голиат, на Давид, според царското обещание му се пада ръката на дъщерята на цар Саул.

Царят обаче го намразва, защото народа вижда, че Давид е голяма юнак и е убил десетки хиляди от бягащите филистимци, пък Саул само хиляди.

Давид в същото време решава да се направи на скромен:

И Давид каза на Саула: Кой съм аз, и какъв е животът ми, и какво е бащиното ми семейство между Израиля, та да стана аз царски зет?
Саул дава по-голямата си дъщеря на друг жених. По малката му дащеря обаче се влюбва в Давид... Гениална идея се ражда в главата на Саул:

И рече Саул: Ще му я дам, за да му бъде примка, и за да се дигне върху него ръката на филистимците. Затова Саул каза на Давида втори път: Днес ще ми станеш зет.

Но както в приказките, за да спечели ръката на царската дъщеря героя трябва да премине през определени изпитания. В случая:

А Саул каза: Така да говорите на Давида: Царят не ще вено, но сто филистимски краекожия, за да си отмъсти на царевите неприятели. Но Саул замислюваше да направи Давида да падне чрез ръцете на филистимците.

т.е иска се от героя да убие 100 мъже, и след това да им обреже членовете и да донесе обрязаното на царя. Непосилна задача.... Но нашият герой не се поколебава:

26. А когато служителите му известиха на Давида тия думи, угодно беше на Давида да стане зет на царя; за туй, и преди да изминат определените за това дни,

27. Давид стана та отиде, той и мъжете му, и уби от филистимците двеста мъже; и Давид донесе краекожията им и даде ги напълно на царя, за да стане царски зет

Нищо не може да спре нашия герой, нещо повече - той преизпълнява задачата, не 100, а двеста краекожия носи на Саул.

Това което извършва Давид днес се нарична МАСОВО УБИЙСТВО и ГАВРА С ТРУПОВЕ.

След тези подвизи, заслужено става царски зет, а Саул още повече започва да се страхува от зет си...

Следва продължение

Може и до утре да беснееш, бучиш и да изкарваш стихчета от тук от там но едва ли някога ще имаш и 1/1000 част от сърцето което цар Давид имаше, от неговата смелост, дързост, твърдост, решителност, милосърдие и мъжественост, от живота на вяра и покорство дори до смърт в Бога и тн... Опитите ти да изкарваш "кирливите ризи" на един от най-великите Божии и въобще мъже живял някога на тази измъчена земя те правят жалък и смешен.

Може и до утре да беснееш, бучиш и да изкарваш стихчета от тук от там но едва ли някога ще имаш и 1/1000 част от сърцето което цар Давид имаше, от неговата смелост, дързост, твърдост, решителност, милосърдие и мъжественост, от живота на вяра и покорство дори до смърт в Бога и тн... Опитите ти да изкарваш "кирливите ризи" на един от най-великите Божии и въобще мъже живял някога на тази измъчена земя те правят жалък и смешен.

Извинявайте, но това което поства salim не са ли цитати от библията ?

Аз не знам, вие кажете.

Е-е, последното сравнение беше излишно, отрязаната и направена на чаша глава на Никифор е друг показателен пример за нравите в онази епоха. По време когато не е имало снимки, дактилоскопичен или ДНК анализ, това е бил начина за идентифициране на убитите врагове. Когато е била важна само бройката, се е отрязвал скалпа, ушите или половия орган на победения и понякога още жив враг.

При внимателен прочит на библията малко от праведниците и пророците могат да послужат за пример. В съседната тема се разнищва "праведника" Лот например. Всъщност най-важното качество за да се брои някой за положителен герой е вярата и поклонението пред единия бог.

Знаем,че Бог ни се разкрива чрез избрани от нас хора наречени пратеници или пророци.Тези пророци за да бъдат взети насериозно трябва да се доближават най-близко до идеала за съвършения човек.Благ характер съпътстващо го поведение,милосърдие,толерантност,отзевчивост и др,далеч от всякакъв голям грях.Поради това,че в момента разглеждаме Давид и начина,по който е описан в Стария завет по никакъв начин не се доближава до същността на един пророк.Питам се аз,след като Бог ни дава за пример битие на пророците и постъпките им ние ще се влияем от тях.Саул желае смъртта на 100 филистимци за да приеме Давид за свой зет,но в последствие получава 200.Същественото тук е,че причина за масовото клане е било желанието на Давид да бъде царски зет.Това е изключително мръсно деяние,от кадето и да го погледнеш,но и каква е поуката от това?Първо човешкия живот не струва нищо,второ ако аз искам дъщерята на богатия си съсед например и той се съгласи при положение,че затрия(убия,осакатя и т.н.) конкуренцията му в бизнеса например,то това ще е напълно оправдано дело според Библията.Ако поискам жената на ближния защо да я нямам?Давид ни дава още един пример.След като видял жена да се капе от двореца на залязващото слънце я обикнал.Проблем е,че тя е била омъжена и скроява план как да се отърве от мъжа й.Накрая след няколко неуспеха успява и се жени за нея.Също споменато във войните водени от него как съсичал жени и деца(не съществува причина да бъде убито едно дете) и към никого нямал милост.Как това се вписва във вярата в Бог ми е трудно да разбера.Както знаем вярата не е само на думи,но и на дела,а тук те са достатъчно красноречиви.Не на последно място съм убеден,че всички тези неща за Давид са измислени.Всички тези скверни деяния,които уж той е извършил са дело на някой болен мозък.За да се оплюе един велик пророк на Бог,но по-скоро за да служи,като маскировка на други хора,за да оправдаят действията си.

• Автор

Трети Епизод - ЗЪЛ ДУХ ОТ ГОСПОДА

Добре познатата на всички БИБЛИЯ, Първа книга на царете 19 глава

Цар Саул се зарича да убие Давид. Йонатан обаче, който обича Давид като "душата" си, се застъпва за приятеля си Давид. Саул дава клетва пред Господа, че няма да убие Давид. Скоро пак избухва война. Време е героя Давид да покаже отново на какво е способен:

и Давид излезе та се би с филистимците, и порази ги с голямо клане, и те бягаха пред него.

След голямото клане, идва ред на музиката. Давид свири на цар Саул в неговите покои. Ненадейно

А злият дух от Господа дойде върху Саула като седеше в къщата си с копието си в ръка; а Давид свиреше с ръката си.

10. И Саул поиска да закове Давида с копието до стената; но той се отклони от Сауловото присъствие, и Саул удари копието в стената; а Давид побягна та се избави през оная нощ.

ПОЯСНЕНИЕ: Винаги съм се удивлявал на силата с която Исус Христос казва на нечистите духове "Излез" и те напускат човека. И винаги съм се чудел откъде идват тези зли духове, които Исус прогонва. Чак като прочетох горния стих разбрах, че всъщност злите духове идват от Йехова, Израилевия бог. И чак сега си обясних защо по времето на Исус има толкова нечисти духове при евреите, както е казано "Легион" - ами защото Господа на евреите им е напускал доста зли духчета.

Историята продъжава. Саул изпраща хора, които да убият Давид в къщата му, където живее с Михала, Сауловата дъщеря. Михала казва на Давид за заговора и той се спука през прозореца, побягва и се избавя. След което:

Тогава Михала взе един домашен идол та го положи на леглото; тури под главата му възглавница от козина, и покри го с дреха.

14. И когато Саул прати човеци, за да хванат Давида, тя рече: Болен е.

15. Но Саул пак прати човеците, за да видят Давида, и каза: Донесете ми го на леглото, за да го убия.

16. А когато влязоха човеците, ето домашният идол беше на леглото с възглавница от козина под главата му.

Този текст лично мен ме шокира повече от горния със "злия дух от Господа". Защо? Ами зашото се оказва че Давид държи в къщата си идол с големината на човек. С други думи, Давид е ИДОЛОПОКЛОННИК

Изненадите обаче в 19 глава не свършват до тук. Давид побягва от града си и отива при свещеника и първи пророк по това време Самуил.

Саул изпраща войници подире му да го заловят. Те обаче като стигат до Самуил и дружинката му от пророци, върху войниците слиза "божия" дух и о, чудо - те започват да пророкуват.

Самуил изпраща още войници, и ... те също почват да пророкуват, и трети път праща войници, и... те пак започват да пророкуват. Тогава сам Саул тръгва към пророкуващите и отново - чудо:

и Божият Дух дойде и на него, та като вървеше по пътя пророкуваше, докато стигна в Навиот у Рама.

24. Съблече и той дрехите си, и пророкуваше и той пред Самуила, и лежеше гол през целия онзи ден и цялата оная нощ. Затова казват: И Саул ли е между пророците?

Удивително! Нека да проследим какво се случва отново. Върху 3 групи войници слиза някакъв дух, който в наречен "божи" и те започват да пророкуват. Удивително! В какво ли се изразява пророкуването им? Виждаме това чак когато и цар Самуил започва да пророкува, обхванат от същия дух - Саул съблича дрехите си и лежи гол на земята цял ден и цяла нощ! С други думи обхванал го е духа на ЕКСХИБИЦИОНИЗМА.

Но това не се вижда странно на хората, които го виждат да "пророкува", защото явно това е нещо типично за "пророците" от онова време, и затова хората казват: "И цар Саул ли е между пророците"

Следва продължение

Редактирано от salim (преглед на промените)

Извинявайте, но това което поства salim не са ли цитати от библията ?

Аз не знам, вие кажете.

Разберете че Бог не е хуманист, нито неговите хора са такива. Поради тази причина гореспоменатите картини не ме притесняват ни най-малко. За цар Давид се казва че всичките му дела бяха по Бога с изключение на делото му относно Урия. Това по категоричен начин показва за пореден път че хуманизма и Бог просто нямат нищо общо...

Ki 15:5 защото Давид стори онова, което бе право пред Господа, и през всичките дни на живота си, не се отклоняваше от нищо, което му заповяда, освен в делото относно хетееца Урия.

Act 13:22 И него като отмахна, издигна им за цар Давида, за когото свидетелствува, казвайки, "Намерих Давида, Йесеевия син, човек според сърцето ми, който ще изпълни всичката ми воля".

1Ki 14:8 и, като откъснаха царството от Давидовия дом, дадоха го на тебе, но пак ти не биде както слугата Ми Давида, който опази заповедите Ми и като Ме следва с цялото си сърце, за да върши само онова, което е пред Мене,

1Ki 15:3 Той ходи във всичките грехове, които баща му бе сторил преди него; и сърцето му не бе съвършенно пред Господа неговия Бог, както сърцето на баща му Давида.

Psa 89:20 Намерих слугата Си Давида; Със светото Си миро го помазах.

Psa 89:21 Ръката Ми ще го поддържа, И мишцата Ми ще го укрепява.

Psa 89:22 Неприятелят няма да го изнудва, Нито предадения на нечестие ще го наскърби.

Psa 89:23 Но Аз ще съкруша пред него противниците му, И ще поразя ония, които го мразят.

Psa 89:24 А верността Ми и милостта Ми ще бъдат с него; И с Моето име ще се издигне рогът му.

Psa 89:25 Тоже ще туря ръката му над морето, И десницата му над реките.

Psa 89:26 Той ще извика към Мене: Отец ми си, Бог мой и спасителната ми канара.

Psa 89:27 При това Аз ще го поставя в положение на първороден, По-горе от земните царе.

Psa 89:28 Вечно ще пазя милостта Си за него; И завета Ми ще бъде верен спрямо него.

Psa 89:29 Също и потомството му ще направя да продължава до века, И престолът му като дните на небето.

Psa 89:30 Чадата му ако оставят закона Ми, И не ходят в съдбите Ми,

Psa 89:31 Ако престъпят повеленията Ми. И не пазят заповедите Ми, -

Psa 89:32 Тогава ще накажа§ с тояга престъпленията им, И с бич беззаконията им;

Psa 89:33 Но милостта Си не ще оттегля от него, Нито ще изневеря на верността Си.

Psa 89:34 Няма да наруша завета Си, Нито ще променя това що е излязло из устните Ми.

Psa 89:35 За едно нещо се заклех в светостта Си. И няма да излъжа Давида,

Psa 89:36 Че потомството му ще трае до века, И престолът му като слънцето пред мене,

Psa 89:37 Като луната, която е утвърдена до века, И е вярна свидетелка на небето. (Села.)

Разберете че Бог не е хуманист, нито неговите хора са такива. Поради тази причина гореспоменатите картини не ме притесняват ни най-малко. За цар Давид се казва че всичките му дела бяха по Бога с изключение на делото му относно Урия. Това по категоричен начин показва за пореден път че хуманизма и Бог просто нямат нищо общо...

Ако Бог не е хуманист според християнството,както твърдиш,то каква се явява ситуацията при,която Бог дотолкова възлюбил света и дал еднородния си син в жертва?Това ако не е хуманност, какво е?Нито неговите хора са такива?Тоест под неговите хора имаш впредвид пророците нали?И ако те не са били хуманни какво са проповядвали,анти-хуманизъм ли?Не си мисли,че се заяждам,просто подчертавам,че най-малкото не си се изразил добре.

АЗ, ще добавя,че всичко това е един план в който Давид участва и върши делата си по божията воля,независимо дали е убивал или не,вероятно така е трябвало,това е план,карма,закон,както искате така го наричайте.

Ето и един хубав разказ за подлътяване на думите ми.

Приказка за кармата

Имало едно време един убиец. Препитавал се цял живот с това – да убива по поръчка. Един ден убиецът се замислил за смисъла на живота си и решил да го промени. Но не знаел как. Затова отишъл в Голямата планина, където живеели мъдреците, да поиска съвет. Речено – сторено. Намерил един възрастен мъдрец с побеляла брада. Разказал му живота си и казал, че иска да получи опрощение за греховете си и да заживее праведно, но не знае как да стане това. Мъдрецът му отговорил:

- Намери, сине, нива на кръстопът. Направи си колиба, заживей в нея, а на нивата всяка година сади бостан. Раздавай на всеки пътник, който мине, по една диня, да си разкваси устата. А тази пръчка – и мъдрецът извадил от огнището една обгорена пръчка – бучни до колибата си. Когато се раззеленее тази пръчка, ще знаеш, че Господ ти е опростил греховете. От там нататък живей където искаш по Божиите закони.

Взел убиецът пръчката и си тръгнал. Намерил нива на кръстопът, направил си колиба, бучнал пръчката до нея и започнал година след година да отглежда дини и да раздава на пътниците. Така минали повече от десет години. От време на време поглеждал убиецът към пръчката, но тя нямала никакво намерение да се раззеленява.

Един ден минал конник. Той много бързал и на виковете на убиеца не обърнал никакво внимание. Изведнъж незнайно защо убиецът много се ядосал, взел си пушката и застрелял конника. След секунди сякаш изтрезнял, стреснал се от злодеянието си, чудел се какво да прави, тюхкал се за прахосаните напразно години, но изведнъж погледът му попаднал на пръчката и о, чудо – на нея се зеленеели няколко младички листенца. Останал много изненадан убиецът и не знаел какво да мисли. Грабнал се той и тръгнал към Голямата планина – да пита Мъдреца. Речено – сторено. Отишъл, намерил същия Мъдрец, разказал му какво се е случило и го попитал:

- Кажи ми, моля ти се, как стана така, че аз толкова години правих добро на хората и Господ не ми опрощаваше греховете, а сега, когато убих човек, той ми ги опрости?

- Не се тревожи, сине. Господ ти опрости греховете, защото този конник бързаше за съседното село да разтури сватба между двама млади. А няма по-голям грях от това да разделиш две души, които се обичат.

разказана от Зл. Андронова

• Автор

Четвърти епизод

РАЗВТРАТЕНИ И ОТСТЪПНИ СИНЕ

Добре познатата на всички БИБЛИЯ, Първа книга на царете 20 глава

След като оставя Саул да пророкува гол и да лежи по земята заедно с другите "пророкуващи" мъже, Давид побягва и отива при приятеля си Йонатан (който е син на Саул) и започва да му се оплаква от неволите си. Йонатан му обещава да го прикрие, по време на ритуалната трапеза по повод новолунието, на която Давид трябва да присъства. Йонатан обещава да го прикрие и да излъже баща си. и още нещо;

17. И Ионатан накара Давида да се закълне още веднъж, поради любовта, която имаше към него; защото го обичаше, както обичаше собствената си душа.
На ритуалната вечеря Ионатан лъже баща си, както е обещал на Давид. Бащата - цар Саул - обаче разбира че го лъжат и изрича следните думи:

30. Тогава гневът на Саула пламна против Ионатана, и той му каза: Развратени и отстъпни сине, не зная ли, че ти си избрал Есеевия син за срам на тебе и за срам на майчината ти голота?

Наистина колко е голям гнева на бащата, излъган от сина си. ЗАщо обаче той нарична сина си "РАЗВРАТЕНИ" сине? Защо му казва "ти си избрал Есеевия син за срам на тебе и за срам на майчината ти голота" ? И в двата случая сексуалният подтекст е очеваден. Явно зад приятелството на Давид и Йонатан се крие още нещо... Бащата знае най-добре.

Саул се разгневява дотам че хвърля копието си по Йонатан, и След това Йонатан избягва и на утринта се среща с Давид. Разиграва се следната сцена

а Давид се изправи откъм юг и падна ничком на земята и три пъти се поклони; и целуваха се те един други, и двамата плакаха наедно, но Давид повече плачеше.

42. Ионатан рече на Давида: иди си смиром; а това, в което се клехме двама в името Господне, думайки: "Господ да бъде между мене и тебе, между моето семе и твоето семе", да бъде навеки.

И наистина каква любов между двамата, паднали на земята, целуват се един друг, след което правят някакъв странен завет между семето на единия и семето на другия...

забележка - цитата по горе където правят завет между "семето" на единия и "семето" на другия е от православната библия, в протестанската вместо семе, е употребена думата потомство. Във верията на Кing James е така: The LORD be between me and thee, and between my seed and thy seed for ever. SEED [si:d] семе (и прен.), зърно, събир. семена, сперма, зародиш.

А на латински е така: Dominus sit inter me et te et inter semen meum et semen - Biblia Sacra Vulgata

Ако трябва да наречем случилото се с истинското му име то трябва да кажем че Давид има ХОМОСЕКСУАЛНА ВРЪЗКА с Йонатан

Следва продължение

Редактирано от salim (преглед на промените)

• Автор

При внимателен прочит на библията малко от праведниците и пророците могат да послужат за пример. В съседната тема се разнищва "праведника" Лот например. Всъщност най-важното качество, за да се брои някой за положителен герой е вярата и поклонението пред единия бог.

Здравей m75!

Давид наистина може да служи за пример, и той служи за пример. Само че трябва да служи за отрицателен пример. Какво не трябва да се прави. Защото внимателния прочит показва, че той нарушава 8 или 9 от 10-те заповеди на Йехова. Но въпреки това Йехова продължава да го толерира и насърчава в престъпните му дела. Въпроса е ЗАЩО?

Казваш така:

Всъщност най-важното качество за да се брои някой за положителен герой е вярата и поклонението пред единия бог.
Обаче едва ли си се замислил(а) че ОСАМА бен ЛАДЕН в такъв случай е един много положителен герой, защото има силна вяра в Аллах, и всички убийства които той извършва са в името на Аллах и самия той не случайно има много много привърженици след ислямистите. Ето какво казва Осама бен Ладен

“сега, с помощта на Аллах, предстои да се справим с американците и евреите”.

А ето какво казва един друг ислямистки лидер:

“На Запад не разбират концепцията за джихада - отбеляза преди време ръководителят на медресето Хакания Сами ул-Хак, учител на молла Омар и духовен баща на талибанското движение - Джихадът означава война с дявола. Като “големият джихад” е борба с дявола вътре в човешката душа, докато “малкият джихад” е битка с външния враг.

Та именно под претекст "борба с дявола" се изливат реки невинна кръв. Осама бен Ладен върши същото, което е сторил Давид навремето. Никаква разлика няма. Защо? - ами защото служат на един и съши "бог" - Йехова от Стария завет е идентичен на Аллах от Корана, затова и делата на последователите им са същите.

Та именно под претекст "борба с дявола" се изливат реки невинна кръв. Осама бен Ладен върши същото, което е сторил Давид навремето. Никаква разлика няма. Защо? - ами защото служат на един и съши "бог" - Йехова от Стария завет е идентичен на Аллах от Корана, затова и делата на последователите им са същите.

Много интересно заключение - Йехова и Аллах от Корана са едно...а християнския различен ли е?

Ами Буш?Християнина Буш...

• Автор
Много интересно заключение - Йехова и Аллах от Корана са едно...а християнския различен ли е?

Ами Буш?Християнина Буш...

Християнина Буш, явно по-скоро е последовател на Йехова, защото следва неговия завет - "око за око"

Виж относно Христос, неговите препоръки са други - ако те ударят по едната страна, обърни и другата - това е диаметрално противоположно на учението на Стария завет, т.е на практика го отрича. НО отрична именно антихуманните текстове и заповеди, свързани със жертвоприношения, убиване хора и т.н

...Ами Буш?Християнина Буш...

И той е жаден е за кръв, нефт, власт...

Виж относно Христос, неговите препоръки са други - ако те ударят по едната страна, обърни и другата - това е диаметрално противоположно на учението на Стария завет, т.е на практика го отрича.

Отдавна съм на мнение че стария завет няма нищо общо с християнството. Неговата наличност в християнската библия е резултат на отдавна забравен компромис между последователите на различните вери - християни и не съвсем християни. В корана е приложено по-радикално решение - и стария и новия завет са тотално преработени.

Всеки си има глава на раменете да мисли.Ако Осама убива в името на Аллах,то последния е предписал единствено при самозащита.При положение,че убива невинни хора по никакъв начин не може да се свържи с исляма.Всеки може да си казва правя го в името на Бог или демокрацията в случая Буш.Това са едни извинения за пред хората,които продължават да ги подържат и стават съучастници.Ако някой който се представи за мюсюлманин и ме подстрекава да извърша някакъв акт на насилие в името на Аллах ще го предам на властите или ще го приема за ненормалник и подмина.В интерес на истината всеки акт на геноцид в историята винаги уж е бил за справедлива кауза.

• Автор
Всеки си има глава на раменете да мисли.Ако Осама убива в името на Аллах,то последния е предписал единствено при самозащита.При положение,че убива невинни хора по никакъв начин не може да се свържи с исляма.Всеки може да си казва правя го в името на Бог или демокрацията в случая Буш.Това са едни извинения за пред хората,които продължават да ги подържат и стават съучастници.Ако някой който се представи за мюсюлманин и ме подстрекава да извърша някакъв акт на насилие в името на Аллах ще го предам на властите или ще го приема за ненормалник и подмина.В интерес на истината всеки акт на геноцид в историята винаги уж е бил за справедлива кауза.

Арсене, Арсене,

пъчиш се че си чел Корана, а това как ще го обясниш, от същия този прехвален Коран е:

89. Желаят и вие да сте неверници, както и те са неверници, за да бъдете равни. И не взимайте ближни от тях, докато не се преселят по пътя на Аллах! А отметнат ли се, хващайте и ги убивайте, където ги заварите ­ и не взимайте от тях нито ближен, нито помощник

Ще откриете и други, които искат и с вас да са в безопасност, и със своя народ ­ в безопасност. Всякога, щом биваха връщани към изкушението, биваха низвергвани в него. И ако не се отдръпнат и не ви предложат мир, и не удържат ръцете си, хващайте и ги убивайте, където ги заварите!

33. Наказанието за онези, които воюват срещу Аллах и Неговия Пратеник, и се стремят към поквара по земята, е да бъдат убити или разпънати, или да се отсекат ръцете и нозете им кръстом, или да бъдат прокудени от земята [им].

Като гледам Осама бен Ладен е много стриктен в следването на Корана

Тъй че в Осама не намирам никаква вина, той е само един изпълнител на заповедите на Аллах

33. Наказанието за онези, които воюват срещу Аллах и Неговия Пратеник, и се стремят към поквара по земята, е да бъдат убити или разпънати, или да се отсекат ръцете и нозете им кръстом, или да бъдат прокудени от земята [им].

Ами след Содом и Гомор/и подобни/ такива послания ще има. :sobbing:

salim...имам такъв въпрос към теб - никога ли не си допускал че в трите монотеистични религии става дума за един и същи Бог?И че и трите религии имат едно начало?

Каква е твоята религия? - любопитство само...

• Автор
Ами след Содом и Гомор/и подобни/ такива послания ще има. :sobbing:

salim...имам такъв въпрос към теб - никога ли не си допускал че в трите монотеистични религии става дума за един и същи Бог?И че и трите религии имат едно начало?

Каква е твоята религия? - любопитство само...

Вярвам в Исус Христос, който е дошъл да ни спаси. Това е малко шаблонно... Но въпроса е от какво именно е дошъл да ни спаси Исус Христос, infinity1305?

Вярвам в Исус Христос, който е дошъл да ни спаси. Това е малко шаблонно... Но въпроса е от какво именно е дошъл да ни спаси Исус Христос, infinity1305?

От самите нас...salim...

• Автор
От самите нас...salim...

Интересно предположение, но малко е далеч от истината. Защо тогава Спасителя идва именно при евреите, а не при индийците, римляните, гърците, траките, египтяните или някой друг народ?

Нали помощта идва при този, който се нуждае най-много от нея. Защо евреите са се нуждаели най-много от СПАСИТЕЛ, от какво или от КОГО е трябвало да бъдат спасени?

Христос идва да спаси не евреите, а християните. Св Павел е този, който създава християнската религия като такава. Евреите продължават да си вярват в Йехова.

Ако Бог не е хуманист, лоша работа. Всички, които вярват в Бог, не следват ли неговия пример?

Един ревнив, гневен и отмъстителен Бог не дава ли лош пример на тези, които го следват?

Моля, внимавайте какви Богове си избирате.

Аз не бих си избрал за Бог някой, който не бих искал за съсед.

Ако Бог не е хуманист, лоша работа. Всички, които вярват в Бог, не следват ли неговия пример?

Един ревнив, гневен и отмъстителен Бог не дава ли лош пример на тези, които го следват?

Моля, внимавайте какви Богове си избирате.

Аз не бих си избрал за Бог някой, който не бих искал за съсед.

Че от кога Бог се избира? Бог е Бог или го следваш такъв какъвто е или тръгваш след други мъртви богове които са по твоите страсти и разбирания. Голямата битка е именно в това да познаем кой е истинският Бог но докато ние слагаме граници от къде до къде може да е никога няма да го познаем и винаги ще служим на фалшиви богове.

Ако някой който се представи за мюсюлманин и ме подстрекава да извърша някакъв акт на насилие в името на Аллах ще го предам на властите или ще го приема за ненормалник и подмина.

:gift::yanim: :yanim: До тук добре, но Осама и подобните нему се представят като защитници на исляма срещу нападателите неверници.

... - никога ли не си допускал че в трите монотеистични религии става дума за един и същи Бог?И че и трите религии имат едно начало?

Монотеистичните религиите не са само три, но всички имат подобен произход, облягат се на един набор от митове и легенди. Нещо повече, имат обмен и с политеистичните религии.

Интересно предположение, но малко е далеч от истината. Защо тогава Спасителя идва именно при евреите, а не при индийците, римляните, гърците, траките, египтяните или някой друг народ?

Евреите не са един народ, не са дори и от една раса. Всъщност това са хора вярващи в единствения бог, за разлика от елините (езичниците), вярващи в много богове. В по-нови времена името се е прехвърлило на неповярвалите в новите пророци - Христос и Мохамед.

:blow out candles: По Ивановден чух че името Йоан означава "богопомазан". Коя точно част означава бог? :cheers:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.