Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Есета на всякакви теми -

Featured Replies

Ако може есе на тема "Марионетката" по разказа "Дамата с рентгеновите очи" от Светослав Минков :sobbing: Благодаря предварително

• Отговори 1,7k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Здравейте... Спешно ми трябва есе на тема: "Културата на един народ определя отношението и поведението му към природата". МОЛЯ някой да ми помогне! Благодаря ви предвалително.!.!.

• Ето ти нещо за първата тема- може би му трябват леки корекции,но те ще са от теб. Какво е човекът? Есе За да си човек трябва да имаш вяра – вярата в това, че си човек! Човекът – праши

• Съжалявам, но никой не намери есе на тази тема досега, както виждаш отдавна стои въпросът.

Публикувани изображения

някой може ли да ми даде есета на тема:

Как да талкуваме смисала на стиха "Горда съм че съм жена" от стихотворението "Жена" на Блага Димитрова

Проблемъм за смисала на живота в разказа на Павел Веженов "В един есенен ден по шусето"

моля ви много трябват ми за петък

ще правя класно върху една от тез теми

Трябват ми следните 3 есета :

1."Да опознаеш другите е по-лесно, от колкото да опознаеш себе си" (Н.Вапцаров - "Песен за човека"

2."Кои са нещата, които дават смисъл на нашия живот?" (Е.Станев - "Крадецът на праскови")

3."Човекът - приятел или враг на природата?" (Й.Радичков - "Нежната спирала")

Трябват ми следните 3 есета :

1."Да опознаеш другите е по-лесно, от колкото да опознаеш себе си" (Н.Вапцаров - "Песен за човека"

2."Кои са нещата, които дават смисъл на нашия живот?" (Е.Станев - "Крадецът на праскови")

3."Човекът - приятел или враг на природата?" (Й.Радичков - "Нежната спирала")

Кои са нещата,които дават смисъл на нашия живот?

Есе върху „Крадецът на праскови”

През целия си живот човекът се бори и следва целите си, търсейки своето място в света, в който живее. В повестта ;Крадецът на праскови; от Емилиян Станев двамата главни герои търсят своето щастие, смисъла на своя живот и сякаш го достигат. Но забраненият плод се оказва най-сладък и тази сладост ги погубва.

Така си правим асоциация с истинския живот, в който често не осъзнаваме, че всъщност имаме всичко, от което се нуждаем. Стремейки се да открием смисъла на живота, ние го пропускаме, но не осъзманаме грешката си и обвиняваме другите. Или казваме \"Такъв е животът!\" и спираме да се борим. А това е най-голямата ни грешка, защото да се бодиш, значи, че си жив и че искаш да покажеш на света, че ти си там, че ти знаеш какво искаш и ще го получиш.

Странно е как човек не осъзнава какво притежава докато не го изгуби. Може би точно липсата на страдание е най-голямото щастие, може би човекът е такъв егоист, че иска да има всичко, може би... Но в живота има закони, според които всяко нещо се заплаща. Но ако не сме споробни да платим?

Какво дава смисъл на живота, трябва всеки сам да си отговори. Всички ние гледаме на света през различни очи и преценяме живота по различен начин, затова всеки пречупва значението на думата през своята призма.

За мен смисълът на живота е в това да се боря всеки ден, за да докажа себе си пред света, за да докажа на себе си, че мога, че мога да бъда истински човек. И вярвам, че всеки може да се бори, да постига целите си, мечтите си. Защото човек е толкова голям, колото са големи мечтите му. И не е толкова важна самата цел, а пътят, който изминаваме докато я достигнем.

А трудностите, които срещаме по пътя, винаги ни карат да се замислим дали си заслужава. Нали? Но смятам, че това, което не ни убива, ни прави по-силни. И наистина е така, защото превъзмогването на изпитанията ни вдъхва вяра, че можем и така имаме стимул да продължим напред.

Но все пак \"Кои са нещата, които дават смисъл на живота?\". Смятам, че всеки трябва да потърси отговора в себе си. Дали това е любовта, както за Елисавета и пленника, дали това е семеиството, дали това е свободата или самият живот с всичките му чудеса...

Това е по втората тема ;)

много спешно ми трябва есе на една от темтеsad.gif"японски филм")

1.диалогет

2.по-важно за човек е да е кутивиран

3.по-важно за човек е да притежава първична жизнена сила,която не се нуждае от култивиране

моляя ви трябва ми мн спешшшнооо

Редактирано от ninalaz (преглед на промените)

Ще съм ви много благодарна ако ми помогнете с някакви насоки върху какво да разсъждавам по темата "Радост или мъка носи труда на бълг селянин"(По жътва) и "Разрушената красота и хармония в двора на нане Стоичко"(Нане Стоичковата върба).Благодаря предварително.

Здравейте моля помогнете много спешно ми трябва Литератърно интерпретативно съчинение за класното ми по Литература темите са:

1. Източник на какво е история славянобългарска за Паисий.

2. Личноста на Паисий според история славянобългарска.

3. Изворът на белоногата и изграждането на българското национално самочувствие.

Моля помогнете, която и тема да откриета ще съм ви много благодарна.

Здравейте моля помогнете много спешно ми трябва Литератърно интерпретативно съчинение за класното ми по Литература темите са:

1. Източник на какво е история славянобългарска за Паисий.

2. Личноста на Паисий според история славянобългарска.

3. Изворът на белоногата и изграждането на българското национално самочувствие.

Моля помогнете, която и тема да откриета ще съм ви много благодарна.

Ето една тема, която е с доста гъвкав текст и може да прилегне добре на доста теми свързани с История Славянобългарска....

“Великите мисли се раждат не толкова от велик ум, колкото от велико чувство”. Колко точно се е изразил Достоевски. Сигурно и Паисий е написал своя шедьовър “История Славянобългарска” заради породилите се у него искрени чувства към съдбата на собствения му народ, които прерастват в загрижения му укор: ”О, неразумни юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин? ”Подтикът му да промени психиката и мисленето на народа към развитие на просветата, културата и духовността не е фикция, а осъзната реалност. Реалност, която е била, е и ще бъде, защото една държава, един народ не могат да съществуват като такива, ако ги няма устоите на обществото. Това са морала, нравствеността, естествено произлизащи от религията и обичаите, благодарение, на които българинът се е само съхранил през петвековното робство. Това са също и образованието, законите, семейството като основна единица на обществото. За съжаление в последните години се забелязват процеси, които са пагубни за личността. Не е пресилено да кажа, че водят до пълна деградация - морална, нравствена и социална, а тя от своя страна до маргинализация на индивида и обществото като цяло. Примери могат да бъдат дадени много, отговори на въпроса защо-също. Още Ботев е казал в едно свое стихотворение: ” Свестните у нас считат за луди.” Това твърдение важи с пълна сила и днес. Развитието на технологиите и живота не може да бъде оправдание за без духовността и моралното падение, особено на настоящото поколение, което вместо книга предпочита Интернет, вместо спорт-стоене по кафенета. Самите устои на семейството са разклатени поради икономически, социални и други причини, които затварят отделния индивид вътре в себе си и принизяват битието му до просто оцеляване, лишено от социални контакти и културни занимания. Основната диагноза на българина е чувството за безперспективност, лесното отричане на собствената му идентичност и залитане към други култури. Криворазбраната демокрация, превърната в слободия, обърка хората и премахна нормите. В този смисъл мисля, че днешните българи не могат да бъдат убедени с укорите на Паисий, ако те самите не узреят и не достигнат до болезнената реалност. Това ще стане според мен, когато разберат, че много повече са загубили, отколкото спечелили по пътя на подражанието, губейки своята идентичност, гордост и дори суверенност като народ. Не случайно Грацион е казал: Неща, които би било най-приятно да забравим, ще помним цял живот”. Дано помним думите на Паисий и изкараме поуките от грешките, които правим. Колкото и черни да са краските на картината, която описах, винаги ще има лъч надежда. Защото когато достигнем дъното не можем повече да пропадаме, а само да се оттласнем и издигнем.

Линкове за помощ:

http://search.pomagalo.com/?keywords=%D0%B...8%D0%B9&s=1

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%...%81%D0%BA%D0%B8

http://download.pomagalo.com/4111/

Есе или тема на "Лолита" на Набоков или "Процесът" на Кафка моля ви !!

"""""благодаря 4е все пак вси4ки се отзовахте да ми помогнете""

Защо ти не помогнеш на някой,да видиш колко е лесно?

Научи се да пишеш с български букви,не числа и тогава вече се захвани с писането на есета angry.gif

Не може само някой потребители да помагат,а всички други да чакат всичко на готово.

Здравейте!Трябва ми есе или интерпретативно съчинение върху "Тавански спомен" от Валери Петров на една от трите теми:

1.Тавана на душата

2.Срещата и раздялата с любовта

3.Прозата на делника и романтиката на любовта

:) ще се радвам на помощ!

Ето малко помощ-http://download.pomagalo.com/30627/?search=330126

И още-Делник в любовта и любовта в делник – “Тавански спомен” на Валери Петров

Нели Несторова

В поемата “Тавански спомен” В.Петров рисува светът,видян през очите на влюбения герой и през очите на охладнелия от любовта.Ето защо един и същи свят изглежда до неузнаваемост различен;едни и същи предмети са едновременно красиви и непривлекателни до досада.

Границите на тази различна еднаквост са запечатани в спомена,предизвикващ възраждането на чувства,образи,аромати,усещания с носталгична нотка и сантиментално значение.

Делник в любовта и любовта в делник са двете страни на един житейски миг,сътворяващ битието на личността от нейните радости и тъги.

Любовта в делник е възторжено,романтично и възвишено чувство,което превръща обикновеното сиво ежедневие в празник.Любовта в делник е всепоглъщаща сила,която твори нов,втори свят, и кара влюбените,под напора на любовната магия, да се чувстват първооткриватели на отдавна известни неща.Ето защо любовта е преоткриване на красотата в един делничен свят.

Когато делникът навлезе в любовта,изпълва душата със сивота – скука,досада,отегчение. Делникът разтваря магията до незначителността на вещите,героят чувства празнота;светът се превръща в проза, в неинтересно място,а песента,родена от сърцето,зазвучава монотонно.

Авторът ни въвежда в художествения свят на творбата чрез метафората на незабравимото,на вечната човешка сянка – споменът.Определението “тавански” в заглавието е нетрадиционно съчетано с думата “спомен”,за да насочи към емоционалния тон на творбата – носталгията,породена от безвъзвратно отлетяла първа любов: “Панта рей!…Всичко е далече!”.Епитетът “тавански” заедно с уточнението “горе на тавана” логично насочват към мястото на случката и въвеждат в конкретна битова обстановка, изпълнена с усещането за уют в студените есенни дни. Предметите,сред които попада героят: “балтона”, “стария лелин гардероб”, “снимка развалена”, “два бонбона”, “два билета филмови”, “едно шишенце”- са на пръв поглед незначителни неща ,но в миг се превръщат в знаци на значимото, съкровеното, далечното преживяване-любов. Нещо повече – обикновените предмети предизвикват спомени - емоционален мост,по който героят ще премине през времето,за да съпреживее отново случилото се. Ароматът на парфюма, долитащият джаз също възкресяват миналото и ретроспективно героят подрежда отломките на любовта,превърнала живота в празник.

Авторът рисува любовта в делника,внушавайки,че тя е магия,която прави чудеса.Ето защо обикновеният градски пейзаж се превръща в нещо неповторимо красиво;градът заживява с трепетите на двамата влюбени.Радостта и еуфорията от любовта хиперболизират предметите от действителността и ги превръщат в безплътни,в поезия: “тролея”, “саксофони”, “целувки”, “цветя”, “писмата” са облечени в “розовата дреха”. Авторът рисува всички измерения и проявления на любовта в делника - това е любов-музика (“саксофони свиреха”), любов-полет(“облаци хвърчеха”, “помежду звездите”), любов-блян,мечта(“сънувах всяка нощ”), любов-романтика(“”цветя безбройни”, “нежни обяснения”),събрано в една обичаща млада душа.

В.Петров показва чувствата на героите като преоткриване на света: личния и действителността отвън:”във всичко мислехме се първи”. Личният свят младите герои откриват чрез писането на писма; всяко писмо открива нюансите на чувството,уловено във всеки миг от денонощието, затова оставаме с усещането, че писмата са безкрайни “цели километри”. Заобикалящият ги свят те преоткриват,вглеждайки се в дребните неща – скърцащи дървени стълби, пейзажите, ”стенните рога”. И всичко носи обаянието и предизвикателството на неразкрита тайна. Предметите заживяват свой живот, изпълнен с енергия и сила ,подвластни на любовта. Сякаш голямата задача на твореца е да подчини всекидневния свят и вещи на света на човешките изживявания.

Като изгражда представата за единен хармоничен свят,подреден от погледа на влюбените,В.Петров утвърждава истината за неповторимостта на любовното преживяване и същевременно показва, че на него са подвластни всички хора:”а пък все откривахме старата Америка”.

Възвишена и възторжена, любовта слива душите на двамата в единно преживяване, показано чрез общите интереси и занимания на героите в един съвременен свят: “един до друг седяхме”, “четяхме с трепет”, “шептяхме бледи”. Силата на любовта е показана и чрез единната позиция на младите да отстояват правото си, с което се противопоставят на забраняващите родители.Ето защо еуфоричното щастие бързо преминава в “сълзи”.

Делникът на влюбените е обагрен от цветовете на романтиката – бяло и розово (“бялата ти шапка”, “белите брези”, “розовата дреха”),които създават представата за тържество на красотата и младостта.

Двукратно употребените въпроси:”Помниш ли, не помниш ли?” внасят доза съмнение в представите на героя за любовта-романтика и със своята условност разколебават спомена. Това разколебаване е резултат от нахлуването на разочароващата истина за раздялата на влюбените.Затова въпросите повече питат самия герой – къде е границата на реалното и красивия спомен. Със сравнение авторът бележи нахлуването на делника в любовта:

“Като стар часовник,тихо и полека,

любовта в сърцата,изхабена,спре.”

“Делникът” се превръща в метафора на отегчението, скуката и досадата от еднообразието. Ярко доказателство за отиващата си любов,за изстиналите чувства и отчуждението между влюбените е определението “изхабена”, създаващо усещането за емоционална ненужност точно на тази връзка. Творецът отделя повече място на раздялата и разочарованието от любовта(основен мотив на поемата става раздялата), за да покаже не само, че шаблонността на делника разрушава празника на любовта,но и да внуши, че за да живее – любовта се нуждае от празник.

Раздялата с любовта е разкрита отново на фона на града, но този път потънал в монотонен ритъм. Чрез поредица от събития авторът недвусмислено подчертава кое убива любовта – еднообразието; то превръща живота в досадна проза: “сменяхме си дрехите, сменяхме си стаите”.

Отчуждението се настанява в света на влюбените герои – те не си говорят дори, защото разбират, че всичко звучи банално и познато – сякаш всичко вече е открито. Само сухо разменят известни фрази-формули. Светът за тях отново се променя – става като предишният (преди влюбването) – сив и безинтересен. Те продължават да се вглеждат в детайлите му, които са загубили вече своето очарование и по-скоро изглеждат безизразни и смешни: “Туй копче скоро май ще се загуби”, “Туй копче по-добре да се откъсне”. Всичко някак се принизява и обезличава, цветовете на романтиката се превръщат в неопределена сивота: тролеят не е сред звездите, а просто се движи “по жици”, “ядосващи” са стенните рога, шапката “лошо й седи”.

Душите също са празни, защото делникът е убил романтиката и магията; дори празникът е лишен от тържество и смисъл – той е “празен”.

Героят болезнено усеща тези промени, нещо силно му тежи, чувства се “уморен” и заключава тъжната истина,че се “нуждае от часовникар”. Метафората за часовника и часовникаря е тревожен намек за емоционалното обезличаване на хората, преситени от предизвикателства, уморени да разгадават себе си победени от делника. И макар победен от делника героят, във финала на творбата той си оставя вратичка – надежда: “може да се срещнем пак”, което е доказателство, че в човешкото сърце винаги има място за късче любовна магия.

С творбата си “Тавански спомени” В.Петров рисува светът такъв,какъвто е – лишен от празни илюзии,но пълен със светлина и надежда; грубоват в делника си, но не унищожаващ, а мъдър. Посланието на автора е, че всеки има нужда и трябва да изживее истински една прекрасна витална любов, за която вечно да пази спомена жив.

Трябва ми есе или интерпретативно съчинение на тема"Прераждането на човека върху стихотворението "Песен за човекаБлагодаря и за есето което ми дадохте.Моля помогнете ми отново! :rolleyes:

Ако можете да помогнете за есе на една от следните теми:

1. Класова и социална структура на обществото.Интегрираната част от обществото и сивите зони - като бариера пред икономическото развитие или като потенциал за икономическо развитие.

2. Социологически модели на обществото като система - неикономически фактори за икономическо развитие или бариери за икономическо развитие.Социологически критерии за икономическа активност.

Ако можете да помогнете нещо с материали - черпя! :)

Ако можете да помогнете за есе на една от следните теми:

1. Класова и социална структура на обществото.Интегрираната част от обществото и сивите зони - като бариера пред икономическото развитие или като потенциал за икономическо развитие.

2. Социологически модели на обществото като система - неикономически фактори за икономическо развитие или бариери за икономическо развитие.Социологически критерии за икономическа активност.

Ако можете да помогнете нещо с материали - черпя! :rolleyes:

Малко се затрудних. Прегледах учебниците си по социология и икономика, ама едва ли ще мога да ти помогна....

Ето нещо, което открих. Надявам се да помогне... :)

Успех...

Стабилните пари са една от предпоставките за устойчиво икономическо развитие. Множество емпирични изследвания доказват, че страните с ниски темпове на инфлация имат по-бърз икономически растеж от тези с висока инфлация. Каква е причината за това? Стабилните пари намаляват несигурността по отношение на бъдещото развитие на цените и следователно опростяват избора. Те дават възможност на индивидите да реализират най-доброто разпределение на ресурсите и продуктите. Освен това те позволяват коректно сравняване на цената на една стока спрямо друга и подпомагат вземането на правилните решения.

При висока инфлация количеството от продукти и услуги, които могат да се купят с дадена валута, намалява с течение на времето. Тоест покупателната способност става по-малка и хората, които държат парични баланси стават реално по-бедни. В резултат от инфлацията се получава и скрито преразпределение от хората с фиксирани доходи към останалите групи.

Стабилността на парите в България беше осигурена чрез въвеждането на валутния борд през 1997 г. Това доведе до значително понижение на инфлацията и успокояване на инфлационните очаквания. На практика така се премахнаха монетарните източници на инфлация – т.е. възможността да се “печатат” пари отпадна, тъй като емисията на български левове се получава в резултат на по-голямо парично търсене от страна на икономическите агенти и не зависи от централната банка.

Какви са последствията от това? Темповете на инфлация преди 1998 г. бяха значителни като средно за периода те достигат 210%, докато след това те са средно 7.5%. следователно се наблюдава съществено стабилизиране на стойността на лева, като инфлацията постепенно намалява (за сравнение средно за последните три години тя е 4.8%). Значително намалява и инфлационната данъчна ставка, която е измерител на инфлационния данък върху държането на парични баланси. За периода преди въвеждането на валутния борд тя е 57.7%, докато след това тя е вече 6.9%.

Тези факти показват само непосредствените ефекти от строгата парична политика, но бихме могли да сравним и цялостното икономическо развитие през двата периода.

Основният показател, който характеризира това развитие е растежът на брутния вътрешен продукт (БВП). През 1990-1997 г. се наблюдава средногодишен спад в реалния БВП от -4.7%, който е съпроводен с още по-значителен спад на инвестициите от –8.8% годишно. След 1997 г. растежът на БВП вече е 4.4% годишно или разликата е 8.8 процентни пункта. По отношение на инвестициите също има позитивна промяна – средният им ръст е вече 18.2%, което е основание и за по-високия икономически растеж. Логично е, че и други фактори оказват много силно влияние върху развитието на БВП като приватизацията, либерализацията на някои пазари и другите пазарно-ориентирани реформи, но основата беше поставена именно със стабилните пари.

Въздействието на валутния борд може да се търси и във фискалния сектор, тъй като този режим налага строги бюджетни ограничения за всички стопански субекти. Един от основните му елементи е забраната за кредитиране на правителството от страна на централната банка, както и ограничената функция на кредитор от последна инстанция за търговските банки. Така се блокират каналите, чрез които се случваше инфлационната емисия на пари преди 1997 г. Равнището на бюджетен дефицит тогава беше –6.3% от БВП средногодишно, който на практика се покриваше от БНБ. С цел поддържане на равнището на заетостта все още държавните търговски банки отпускаха множество кредити на губещи предприятия, като на свой ред бяха рефинансирани от централната банка. При настоящата ситуация обаче това е почти невъзможно и след 1997 г. средно се наблюдава дори излишък в бюджета. По този начин валутният борд се явява едно средство за подобряване на ефективността в икономиката, тъй като увеличава личната отговорност и затруднява изкуственото подържане на неефективното използване на ресурсите.

Друг показател, който е непосредствено свързан с бюджетния дефицит, е равнището на държавния и държавно гарантирания дълг. Тук положителното развитие е следствие както от бюджета, който предполага намаление на този дълг, така и от нарастването на БВП. Така се обяснява и значителната разлика преди и след 1997 г. – съответно 168% и 65.9% (през последните три години средната стойност е 48.3%). Тук трябва да се отбележи и ефектът от обратното изкупуване на външен държавен дълг, което обаче е възможно поради натрупването на валутни резерви, принос за което отново има валутният борд.

Равнището на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) показва възприемането на страната като потенциален източник на доходи от външния свят. Стабилността и предвидимостта, за които допринася съществено и валутният борд, тук са от особено значение. Той осигурява и пълно либерализиране на движението на капитали, което е предпоставка както за по-лесно навлизане, така и за по-лесно излизане от пазара. Тук разликата в двата разглеждани периода също е много голяма. Докато през първия средногодишният размер на ПЧИ е 233.7 млн. дол. или 3% от БВП, то през втория те са вече 1253.4 млн. дол. или 7.4% от БВП.

Следователно ползите от валутният борд са значителни и се простират върху цялата икономика. Все пак трябва да отбележим, че поддържането на този режим не е безпроблемно.

Опасения в настоящия момент би могла да предизвика политиката, която води БНБ към нарастването на кредитите. Напоследък бяха предприети някои мерки за ограничаване на кредитната експанзия, които обаче поне в момента не дават желания ефект – дори напротив. Според предварителните данни за края на месец март има значителен ръст на кредитите, който превишава средните темпове от последната година. Така на практика поради опитите за рестрикции БНБ принуди търговските банки да заобикалят регулациите за да си осигурят достатъчна база за растеж. Все още е рано да се каже дали това заобикаляне се е случило в рамките на регулациите или има нарушения. Ако банките действително са нарушили правилата, тогава е логично банковият надзор да ги накаже, но трябва да се има предвид, че първоначалният източник на смущения в системата е централната банка.

Основният мотив за предприемането на ограничителните мерки е, че високият ръст на кредитите може да доведе до банкова криза. Като решение на проблема БНБ реши да забави ръста до някакви темпове, които според експертите от централната банка са приемливи и не крият риск за системата. Само че тук нямаше достатъчно добра комуникация с публиката тъй като БНБ не обясни защо единият темп е висок, а другият е правилен.

Друг проблем, възникнал във връзка с политиката на БНБ, е че поради не съвсем успешните и мерки тя губи до известна степен доверието на обществото относно способността си да поддържа стабилността. Това доверие се изгражда в продължение на почти осем години и е важно за всяка централна банка по света. Така че действията на банката, каквито и да са те, трябва да бъдат насочени към запазване и разширяване на това доверие.

От всичко казано дотук можем да направим извода, че валутният борд е едно от най-добрите неща, които са се случвали някога на българската икономика, и по тази причина той трябва да бъде поддържан до приемането на еврото.

Допълнение:

Социалната структура е ХАРМОНИЧНО единство от различни социални слоеве, класи, съсловия и тнт. Противоречията, сблъсъкът на интереси между различните класи, съсловия е нещо случайно, инцидентно и при добро желание лесно решимо.

-Социалната структура е ПРОТИВОРЕЧИВО единство от различни социални слоеве, класи, съсловия и тнт. Между различните класи има сблъсък на икономически, политически, правни и тнт. Интереси. Между тях се води постоянна класова борба, което е източник на развитието.

Редактирано от mihael (преглед на промените)

Някой може ли да ми помогне за доброто и злото в човешката същност в "Песен за човека" - на Вапцаров и за Любовта като магия в "Крадецът на праскови" - от Станев.ПЛС 10х предварително.Ако някой намери не6то или има да ми го прати на e-mail -а [email protected]

Някой може ли да ми помогне за доброто и злото в човешката същност в "Песен за човека" - на Вапцаров и за Любовта като магия в "Крадецът на праскови" - от Станев.ПЛС 10х предварително.Ако някой намери не6то или има да ми го прати на e-mail -а [email protected]

По първата тема използвай ТЪРСАЧКАТА. Мисля, че са давани поне 10-20 теми, все някоя ще ти свърши работа!

А за втората заповядай....

"Крадецът на праскови" - Любовта като магия

Едно от най-големите постижение на съвременната българската литература-"Крадецът на праскови" е най-известната творба на Емилиян Станев.Писана в следвоенните години на страдание и смърт,тя разказва за събитията от Първата и Втората световна война.Чрез своята творба Ем. Станев утвърждава любовта като основна двигателна сила в живота, като пробуждане на сетивата ,спомагащи за един по-добър свят.

Още в заглавието на повестта "Крадецът на праскови" ,читателят открива в нареден ред вид основния конфликт.А именно противоречията между нормите на обществото,християнските ценности и душевните стремления на личността.В сюжета на повествованието военнопленникът е "реабилитиран" ,защото дава любов на Елисавета, която по-късно заплаща с живота си .

Четейки повестта "Крадецът на праскови" читателят забелязва една прераждаща се и непобедима сила на любовта . Тази любов предизвиква противопоставянето на две двойки образи : от една страна са образите на полковникът и ординареца ; а от другата са -Елисавета и пленника. Образа на полковникът в повестта не е много описателен . В очита на читателят полковника се вижда като смешен и жалък с изскуственото си достолепие , и трагичен в своята обреченост . Полковникът е душевно сломен и с това омразата му към пленниците нараства . Въпреки че е родолюбив и честен той винаги ще бъде надменен .Той носи всичко негативно ,което войната изгражда у него и хората . Полковникът е човек, който се е научил да мрази , за него военнопленниците са презрени същества , незаслежаващи да живеят. Чрез образа му е внушено , че войната заплашва всички нравствени идеали и ценности. За ординареца не е споменато много , само е изяснено , че наскоро е овдовял . Елисавета е нещастна в своя семеен живот. Тя е жена преминала първата си младост , бивша учетелка.Малко по малко тя зягубва способността си да се наслаждава на нещата около себе си , да обича и да бъде щастлива . Светът , в който живее не й предлага нищо друго, освен едно монотонно ежедневие и скучен брак . Главният виновник за това Елисавета да се отдели от своето ежедневие е Иво Обретенович .Той е сръбски пленник т.е. "враг" на полковника и обкръжаващото го общество.Но също Иво е и мъж-подвластен на емоционални подбуди.Откъснат от роднини и близки, самотен и гладен , бившият преподавател по музика ще намери сродна душа далеч от родния си дом. Не любовта към вкустните плодове , а убийственият глад принуждава сърбина да прескочи ограда на лозето и да открадне праскови.При първата срещата на Елисавета и Иво , пленникът има образ на мръсен , небръснат и одрепавял човек. Бракът на Елисавета с полковника е нещастен. Макар да й предлага спокойствие и добър живот, той не съумява да я дари с нежност и подкрепа- Не й дава и любов , от която така силно се нуждае романтичната й фигура. С времето Елесавета осъзнава , че тя и нейния съпруг живеят в два различни свята. Несъвместимостта е очевидна -полковникът е въплящение на казармения ред , а душата на геройнята се нуждае от простор и любов. Тази толкова нужна за спасението на душата на Елесавета любов и дава Иво Обретенович. Любовта между красивата българка и сръбския пленник е искрена и дълбока, но драматична и невъзможна. Тя се ражда в трудните години на една война , когато не е време за нежност и сърдечни чувства. Тази любов стои отвъд морала на обществото и има трагичен финал.Но макар неразбрана и осъждана , тя се оказа съдбоносно изжевяване в двата човешки живота. Любовта между главните герои на повестта "Крадецът на праскови" е възраждаща и завладяваща, но само миг от вечнастта. Смъртта на Иво и самоубийството но любимата му сякаш отначало е прозряна развръзка.Крадецът трябва да заплати за стореното. Цената за открадването на женското сърце е най-висока - собственият му живот.

Повестта "Крадецът на праскови" е антимиталистрична, тя носи посланието за безмислието на войната , която нанася огромни поражения върху човешката същност, разрушава човешките ценности. Най-категоричното обвинение срещу жестокостта на войната е силата и нежността на любавта, която побеждава дори и смъртта.

Редактирано от mihael (преглед на промените)

Хора помогмете трябва ми тема ,,Какво символизира червената сълза'' моля помогнетееееее :speak:

Някой ако може да ми помогне ще съм му много благодарен Имам класна Вторник 22Май първите 2 часа,че съм и първа смяна

1вата тема е: Десетте Божи заповеди в моя нравствен кодекс-ЕСЕ

2рата тема е: ,,За буквите"-Възхвала и защита на славянската писменност-ЛИС

3тата тема е: Образът на словото в ,,Проглас към Евангелието"-ЛИС

МОЛЯ ВИ ПОМОГНЕТЕ МИ ТРЯБВАТ МИ СПЕШНО ТЕЯ ТЕМИ

Някой ако може да ми помогне ще съм му много благодарен Имам класна Вторник 22Май първите 2 часа,че съм и първа смяна

По втора и трета тема виж тези материали. Даже втората е със същото заглавие.

"За буквите" кратък анализ

"За буквите" - възхвала за славянската писменост

Словото като спасение

"Проглас към Евангелието"- разсъждения

ТУК една обща студия по произведението "За буквите".

И тук.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.