Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Есета на всякакви теми -

Featured Replies

Помагайтеее ! Трябва ми есе на тема "Любовта между хората - път към спасението на света" и то трябва да е свързано с Библията.. моля помогнете

• Отговори 1,7k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Здравейте... Спешно ми трябва есе на тема: "Културата на един народ определя отношението и поведението му към природата". МОЛЯ някой да ми помогне! Благодаря ви предвалително.!.!.

• Ето ти нещо за първата тема- може би му трябват леки корекции,но те ще са от теб. Какво е човекът? Есе За да си човек трябва да имаш вяра – вярата в това, че си човек! Човекът – праши

• Съжалявам, но никой не намери есе на тази тема досега, както виждаш отдавна стои въпросът.

Публикувани изображения

моля ви .. трябва ми бързо есе на тема "Любов" Моля който може да ми помогне ohmy.gif благодаря предварително :)

Здравейте мн.мн. спешно ми трябва "Семейството и детското страдание" или "Грубостта и нежността - характеристики на човешките отношения" или "Страданието е свързано с вината.А когато вината липсва?" PLS мн. ми е спешно e-maila ми е : [email protected] sad.gif

Здравейте cool.gif трябва ми есе за утре сутринта на тема

'вечната двойка измамник и наивник' есето не трябва да е по дадено произведение просто се пише 'измамника не е ли бивш наивник' 'може ли измамника да бъде бивш наивник ' и т.н плс помогнете ми дори не искам цяло есе на готово само няколко ориентировъчни текстове как да започна есето как да го завърша и т.н :rolleyes::)

Тема за есе: "Има ли право на втори шанс човекът извършил престъпление?" моля ви помогнете :)

Трябва ми есе на тема ``Може ли стълбата да бъде преодоляна по някакъв друг начин?``(``Приказка за стълбата``) Може ли някой да ми помогне???СПЕШНО Е! :) :)

Редактирано от vili_953 (преглед на промените)

nqkoi moje li da mi dade link ili tekst vurhy темата : как е внушено усещането за свобода в стихотворението "Потомка" на Елисавета Багряна-ЛИС ? трябва ми за утре вечер най-късно? sad.gif благодаря от сега ! ;)

Намерих само това , мисля че ще ти свърши работа сиг само ще е нужно да пооправиш някои изречения за да се вържат с тфоята тема

БАГРЯНА - „ПОТОМКА”

ДУХОВНАТА СВОБОДА КАТО ЖИТЕЙСКИ ИЗБОР

В началото на XX век бъл­гарската поезия е онова изкуство, което най-ярко и най-пълно разкрива духовните тър­сения на личността, осъзнала себе си като един неповторим индивидуален свят. Мис­лите и чувствата, терзанията и надеждите, разочарованията и копнежите, неувереност­та и вярата, намерили израз в поетичните творби, създават представата за новия чо­век на новия век, който желае да осъзнае заобикалящата го действителност, да наме­ри верния житейски, път, да осмисли своето място в битието.

В поетичния свят на българската литера­тура за първи път жената творец заема сво­ето достойно място. Тя заявява правото си да докаже силата на своята личност и да представи пред света женското светоусеща­не. Елисавета Багряна е първата българска поетеса, която поставя като основни моти­ви в творчеството си проблемите на жената и определя мястото й в един суров и без­компромисен свят. В стихосбирката „Веч­ната и святата” Багряна създава образа на вечната жена - любяща и изискваща, сми­рена, но не примирена, изпълнена.с мечти и копнежи по красивото и непостижимото, създаваща и съхраняваща извечното и из­началното - тайнството на живота. В едно от най-представителните стихотворения за тази стихосбирка - „Потомка”, е разкрит вечният човешки стремеж към духовно съ­вършенство, към волност и простор. Сво­бодата е съзнателният житейски избор на личността, защото е най-висшето проявле­ние на човешката воля. Традиция, настоя­ще и бъдеще се събират в едно - в съдбата - на героинята, която е едно - временно наследничка на изконно родовото и личност, отричаща сковаващите рамки на традицията. Разкъсала оковите на времето и прост­ранството, тя се превръща в символ на веч­ното търсачество и на освободения от ус­ловности дух.

Заглавието на стихотворението отвежда към мотива за родовите корени, за съхраняването и онаследяването на родовата памет. Човекът изгражда своите нравствени устои в рамките на семейството и рода. Той е час­тица от живота, който е съществувал и пре­ди него и който ще съществува и в бъдеще. Като част от вечния житейски кръговрат, лич­ността трябва да приема традицията и да я предава на поколенията, като я.следва в своя житейски път. Лирическата героиня на Баг­ряна обаче категорично отрича познатите белези на традицията -тя не носи съзнател­ното познание за предците си, те са някъде далеч в миналото, непознати и незнайни, и като че ли нямат нищо общо с нейния живот. Двойното отрицание - „няма”, „не знам” в първата строфа категорично поставя гра­ницата между минало и настояще. Герои­нята не се нуждае от подкрепата на мина­лото и рода, за да изгради същността си. Не й липсват родовите предания, натрупаният житейски опит, мъдростта на предците. Чуж­ди на същността й се оказват такива симво­ли като „прародителски портрети” или „фа­милна книга”. Светът принадлежи на настоя­щето, изгражда се и се променя непрекъс­нато. Той сякаш е загубил връзката си с ми­налото и традицията. Настоящето не изиск­ва преклонение и подчинение на родовите закони. Героинята живее в настоящето и спокойно изповядва:

и не знам аз техните завети,

техните лица, души, живот.

Като че ли са скъсани връзките минало -настояще, род-личност. Началото на творбата внушава откъснатостта на героинята от рода и традицията. Приглушената памет на времето не е предала най-ценното - заве­тите, мъдростта, духовните търсения на предците. Но, оказва се, че така е само на пръв поглед. Дълбоко в душата на героиня­та съществува истинската, неунищожима и незаменима с нищо кръвна връзка, свърз­ваща с миналото:

Но усещам, в мене бие древна,

скитническа, непокорна кръв.

Тя осъществява онази дълбока свързаност със земята и рода, която формира духовна­та същност на личността. Тази неосъзнавана напълно връзка предопределя нравстве­ните и духовни търсения на героинята. Ан­титезата, въведена с противопоставителния съюз „но”, променя насоката на размисъла за ролята на рода и миналото в съдбата на човека. Душевността на героинята е изтъка­на от бунт и грях, от неутолим стремеж към свободата. Бунтът определя житейската й по­зиция. Тя не желае да приема наготово дейс­твителността и да се подчинява на общоп­риетото, но е готова да наследи онова, кое­то лично е осмислила като ценност. Тя при­тежава вътрешната свобода да надмогне сковаващо тесните рамки на ежедневието и да полети чрез мечтите си към други ду­ховни измерения. Бунтът води към бъдеще­то, но той връща героинята и към изначал­ното - „към греха ни пръв”. Кръвната връзка говори, че нарушаването на традициите, бунтовничеството и неподчинението са съ­ществували далеч назад във времето. Гре­хът задължително е свързан с любовта и сво­бодата. В името на любовта прародителките са прекрачвали отвъд позволеното. Гре­хът е начин да следваш повелята на сърцето и да осъществиш себе си. Греховността, заложена в духовната нагласа на предците, се предава от поколение на поколение и съз­дава неспокойни, непокорни личности. По­томката усеща гневната кръв в жилите си, онази кръв, която някога е повела „прабаба тъмноока" в нейния бунт срещу света и ко­ято я е направила волна личност, изцяло от­дадена на живота и на любовта. Престъпи­ла традицията, прародителката е достигна­ла най-ценното - духовната свобода. Лири­ческата героиня е онаследила тази сила на духа, смелостта и вярата в себе си. Тя се възхищава от куража на предците, които в името на любовта -и свободата са дръзвали да напуснат спокойствието на дома и рода, да отхвърлят познатото и да приемат неиз­вестното. Свободолюбието е определяло техния житейски избор. Бунтовничеството ги е правело различни - личности, способ­ни да се борят за щастието си. Но щастието е греховно, то не е свързано с родовите тра­диции и вековните ценности. А грехът е свър­зан с изкупление. Поколенията носят вина­та на предците си, но онаследяват и копне­жа по волността и свободата. Бунтът, запла­щан дори с цената на живота, отвежда към свободата. Много романтика се крие в кар­тината на волните поля, които приемат вол­ните и свободолюбиви хора, символ на лю­бовта и силата на живота:

Конски тропот може би кънтял е

из крайдунавските равнини

и спасил е двама от кинжала

вятъра, следите изравнил.

Героинята следва уверено избрания жи­тейски път. Тя е победила не традицията, а лицемерното следване на вековното, непро­менимото:

Затова аз може би обичам

необхватните с око поля...

Потомката е свободна личност. Минало и настояще, традиция и търсачество се преп­литат в нейната душа. Тя следва твърдо сво­бодно избрания си път - да продължи жи­тейските си и духовни търсения, водещи към свободата. В стихотворението понятието свобода е осмислено с конкретни предста­ви - необхватните поля, конския бяг, вол­ния глас, вятъра, крайдунавските равнини. Понятието свобода е изпълнено с романти­зъм и несъмнено е най-голямата ценност за личността. Всяко житейско решение се постига с ко­лебание, неувереност и размисъл. Мно­гократно повтореният глагол „може би" го­вори за условност на изповедта, но не и за слабост на характера. Неспокойният дух на лирическата героиня търси верния път, а уве­реността, че ще го открие, е ясно доловима. Тя е силна личност, потомка на силни пра­деди:

Може би съм грешна и коварна, може би сред път ще се сломя... Истините се постигат трудно, с цената на много усилия и упорита ежедневна борба за отстояване на собствените позиции. Греш­ността и коварството правят героинята част от вечното женско начало, сродяват я с ми­налото, разкриват необходимостта жената постоянно да отвоюва своето място в жи­вота. Грешността е продължение на онзи първи грях, родил се от бунтовната кръв и непримиримостта с посредственото в жи­вота. Грешността и коварството са заложе­ни в женската-природа. Дали ще стигнат си­лите на героинята да извърви достойно своя житейски път, да следва повелите на кръвта и да отстои правото си на избор, стремежа си към свобода? Дали крехката женска при­рода е способна да поеме тежестта на жи­тейското бреме:

може би сред път ще се сломя

Съмнението винаги съпътства духовните търсения. То е присъщо на духовно богати­те личности. Лирическата героиня знае, че най-важното е себеоткриването и себе отстояването. Много препятствия трябва да бъ­дат преодолени, за да се постигне истинско удовлетворение. Но потомката носи ясно­то съзнание, че лесни пътища няма, а тя ще запази силата и устойчивостта на духа си, защото е „щерка вярна” на вечното и непреходното - родната земя.

Стихотворението „Потомка” е дълбоко осмислена изповед на жената, търсеща сво­ето място в света. Багряна стига до най-сък­ровените кътчета на женското съзнание и открива скритите копнежи и надежди. Же­ната с богата и сложна душевност твори кра­сотата в живота и съхранява любовта. Но­ваторството на стихотворението се крие в точно намерената и осъзната връзка между жената и земята-майка - еднакво призвани и предопределени да създават и да съхра­няват живота.

Дълбоката емоционалност, присъща на цялото стихотворение, намира най-силен израз в последните стихове - пряко обръ­щение към най-святото за героинята - майката-земя:

аз съм само щерка твоя вярна,

моя кръвна майчице-земя.

Обръщението, съпътствано с епитетите „вярна” и „моя”, утвърждава неразривната връзка: личност - родовост, минало - нас­тояще - бъдеще. Героинята се изживява ка­то частица от вечната земя, прекланя се пред животворната й сила и е благодарна, че мо­же да се нарече нейна „щерка вярна”.

Стихотворението „Потомка” създава но­вия образ на жената - искрена и освободе­на, следваща традицията и воюваща за изя­ва на личната си позиция. Образът на жена­та в поезията на Багряна покорява с порива към волност и простор, със своето жизнелюбие и свободолюбие, с копнежа по не­познати светове. Творбата доказва, че фор­мирането и съхраняването на личността ми­нава през родовата памет, но се утвържда­ва чрез непримиримостта, търсенето и на­мирането на свой житейски път. Свободата на духа е ценността, която сродява поколе­нията и събира в едно желания, мечти и коп­нежи.

използвани източници - pomagalo.com

Търся спешно 2 есета или поне теза по два откъса от произведение на Сафо:

Тъй както сладка ябълка

навръх дърво, червена-

забравиха ли я берачите?

О не... Не са я те забравили,

ала не са могли

да я достигнат.

и

Залязоха луната и звездите.

Нощта напредва, вече е среднощ.

Минават часовете. Аз напразно

чакам. И чежа сама.

Благодаря предварително.

Редактирано от asenyk (преглед на промените)

Тук е мястото да потърсите есе на темата, която Ви трябва и ако не намерите да публикувате Вашия въпрос. Ако есето Ви е върху дадено произведение, по-добре първо потърсете дали няма вече отделна тема за дадения автор или произведение, проверете там и тогава пуснете въпроса си.

sad.gif Търся спешно готови есета на тема "Можем ли да обичаме някого и същевременно да го осмиваме?" и "Светът на миналото "добро старо време" или "отесняла дреха"" , а също така "животът на човека низ от иронични случайности" E mail [email protected]

На мен спешно ми трябва моляви Моята Представа за Демократичното училище

тенкс

Първо искам да се извиня ако поста не е за тази тема и се надявам все пак някой да ми помогне.

Значи,трябва да пиша за:"В какво се състои дипломатическият успех на княз Борис 1 по въпроса за учредяването на самостоятелна българска църква?".....Трябва ми за Четвъртък.Ще съм ви адски благодарна ако ми помогнете!!! sad.gifsad.gifsad.gif

Първо искам да се извиня ако поста не е за тази тема и се надявам все пак някой да ми помогне.

Значи,трябва да пиша за:"В какво се състои дипломатическият успех на княз Борис 1 по въпроса за учредяването на самостоятелна българска църква?".....Трябва ми за Четвъртък.Ще съм ви адски благодарна ако ми помогнете!!! sad.gifsad.gifsad.gif

ето ТУК

има доста неща. Прочети темите и от тях си направи твоя по темата.

На мен спешно ми трябва моляви Моята Представа за Демократичното училище

тенкс

Представа за Демократичното училище

ето и още едно - ТУК

Търся спешно 2 есета или поне теза по два откъса от произведение на Сафо:

Тъй както сладка ябълка

навръх дърво, червена-

забравиха ли я берачите?

О не... Не са я те забравили,

ала не са могли

да я достигнат.

и

Залязоха луната и звездите.

Нощта напредва, вече е среднощ.

Минават часовете. Аз напразно

чакам. И чежа сама.

Благодаря предварително.

кажи от кое произведение са откъсите, за да мога да ти намеря тема

Редактирано от artemida4 (преглед на промените)

кажи от кое произведение са откъсите, за да мога да ти намеря тема

"Мъките на любовта" ама не съм сигурен, защото тук- http://www.bg-lesbian.com/poezia/safopoez.htm няма заглaвие а тук- http://zamunda.pomagalo.com/download/56944...o/?search=11303 пише, че така се казва.

Редактирано от asenyk (преглед на промените)

здавейте ако някой може да ми помогне предварително благодаря ,трябва ми есе на тема ТРЕТИ МАРТ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА УЧЕНИКА или ТРЕТИ МАРТ ПРЕДИ И СЕГА, biggrin.gif

СЪЩО ТАКА МИ ТРЯБВА АНАЛИЗ НА ПЪРВА СТРОФА ОТ ЗИМНИ ВЕЧЕРИ -НА ХРИСТО СМИРНЕНСКИ :speak:

Трябва ми есе по философия на тема '' В интелекта няма нищо което преди това да не е било в сетивата '' помогнете плсс.. sad.gif sad.gif

Спешно ми трябва есе на "Човек винаги намира отново своя товар" (Сизиф) или "Никому нищо не дължа,никой нищо не ми дължи,следователно съм свободен" sad.gif:clap:;) Много ще съм ви благодарна :yanim::mark:

Трябва ми спешно есе на тема : “Различава ли се детското страдание вчера и днес"

Благодаря на всеки отзовал се ...

Поздрави!

Трябва ми есе на тема - "Защо ни е нужна паметта"

Моля за помощ есето ми е много необходимо... Благодаря Ви предварително... Само да не е това от pomagalo.com защото там аз съм го качвал...

ПРИВЕТ ! трябва ми есе на 1 от темите : 1. Човешкият живот - възход и падение.

2. Признат грях наполовин грях.

3.Пътят към истината-път към себе си .

МОЛЯ ВИ ТРЯБВА МИ ЗА УТРЕ ! sad.gifsad.gifsad.gifsad.gif:beat::nono::eek:

Редактирано от henry_12 (преглед на промените)

За домашна по БЕЛ имам есе на една от тези 2 теми( за понеделник е).Моля ви се някой ако може да ми помогне.

1."Черно море-моето, твоето, нашето"

2."Орфей-бестителят на любовта"

Спешно ми трябва някоя от тези теми:

1.Духът на новия свят - великите географски открития

2.Аристократът

3.Държавата това съм Аз

4.Тълпата - френска революция

5.Терорът - якобинците

6.Консерваторът или духът на историята

7.Икономическият напредък

няма значение коя ще е :P:help::)

Трябва ми Есе на тема "Най-хубавото чувство при пътуването е завръщането".Знам,че есето е изразяване на собствено мнение,но искам да прочета и нещо чуждо. :) Благодаря предварително! :bedtime2:

Тука в тази тема има много малко отговори само искания biggrin.gif

Трябва ми есе на тема - "Защо ни е нужна паметта"

Моля за помощ есето ми е много необходимо... Благодаря Ви предварително... Само да не е това от pomagalo.com защото там аз съм го качвал...

“ЧЕРНО МОРЕ - МОЕТО, ТВОЕТО, НАШЕТО” много ще сам благодарен на който ми помогне.

[email protected]

трябва ми спешно есе на тема "Ти и човека в мен създаде" есе за майката моля ако можете помогнете sad.gif ТРЯБВА МИ СПЕШНО ;(

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.