Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Температури на компютъра

Featured Replies

Да не пускам нова тема кутията ми е същата като на hAWK_gc днес си купих три вентилатора

Arctic Cooling Arctic Fan 8L - 80mm - 2 броя

Titan Green Vision 120mm - 1 брой и имам един въпрос

Добре ли ще са разположени по следния начин - 120мм на капака един 80 при хардовете и другия отзад на кутията да изкарва топлия въздух?

Мерси

всички температури са си нормални, на харда ти не му трябва охлаждане, а видеото ти вероятно е с референтно охлаждане щом е с такива градуси... или това е температурата като е натоварено? колкото до видеото ако пуснеш перката да духа на максимум за 2 месеца ще изгори видеото - като се задръсти радиатора (каквото и да е охлаждането без чистене не от време на време не става, особенно ако е референтно охлаждане)

http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=532967 ето я видео картата ми, а доколкото до чистене на пс-то - правя го почти всяка седмица.

Какво ще кажете за този вент? Добра ли е марката Akasa?

Редактирано от hAWK_gc (преглед на промените)

А по принцип може ли да се контролира скоростта на вентовете от някаква програма и http://www.dekada.com/catalog/120mm-nbblac...lics-p-179.html този вент не е ли по-добър.

еdit: За този термълтайк, с контролера какво ще кажеш?

Може и с програма ( Speed Fan напр.), стига по дъното ти да има достатъчно конектори за толкова вентилатори и то да може да ги контролира.

Noiseblocker са страхотни вентове, но не по-добри от Scythe, който ти показах cool.gif

За Thermaltake - контролера си е стандартен, вентилаторите не струват.

Значи вече се спрях на тези Noiseblocker 80mm NB-BlackSilentFan X2 - 3 от тях (един отпред, два отзад), Evercool Fan Controller 5,25” 3 Channel-SCP-A за контролирането им, Scythe Fan 120mm - Slip Stream/Small Center Hub/800rpm или този Akasa Fan 120mm Amber, 2 BB, Ultra Quiet за отстрани. Излиза ми доста скъпичко - 67 и 8 лв. някъде + поръчка от сайта сигурно към 70 и нещо. Какво ще кажете зе избора ми?

П.П. Съжелявам, че постоянно ви обсипвам с въпроси, но си нямах представа за вентилатори и искам да избера възможно най-доброто, защото знам, че ако не си ограмотен в някои области, в някои магазини ще гледат да ти пробутат каквого и да е.

Според мен по-добрият вариант ще е да смениш направо цялата кутия. Продай твоята за 15-20лв. и взимай направо нещо такова - цък.

Според мен по-добрият вариант ще е да смениш направо цялата кутия. Продай твоята за 15-20лв. и взимай направо нещо такова - цък.

Ама в нея не са включени вентилатори - само кутия, а на мойта има достатъчно места за вентове.

Последно допитване. Този или този е по-добър? Аз мисля, чи втория, заради оборотите, нокажете и вие.

Гледай обема въздух, който могат да дадат като обем за един час и нивото на шума. Оборотите не са толкова важни.

Още веднъж - Дебит и шум, това са параметрите. И затова втория, просто защото избраното в случая скайти е на 800 оборота и е с малък дебит. Или варианта, който кокомил предлага - скайти на 1200 оборота. Не мога да кажа кой е по-добър, но се довери се на неговото мнение, гарантирано няма да сбъркаш :)

Пак там може да се намери и Scythe Gentle Typhoon ( най-добрият от серията, който в момента го няма в наличност). Той пък е производство на Nidec - оттук насетне няма и нужда от коментари относно качество, надеждност, ефективност и пр.

Вече се спрях последно на Scythe Fan 120mm - Slip Stream/Small Center Hub/1200rpm, защото има дебит 68,54 CFM = 117 mі/h, а онзи Асака по-малко. Малко ще е шумничък сигурно, 24,00 dBA е, но мисля, че е един от най-добрите от предлаганите. Само немога да разбера, защо 800 и този 1200 оборотен са на една цена. Както и да е, благодаря много за помощта, споделения опит и информация! laugh.gif

Само немога да разбера, защо 800 и този 1200 оборотен са на една цена.

Разликата в конструкцията и материалите е минимална и е зауеднаквена още от производителя.

Няма стандарт за шума и точните му минимални граници за един компютър. Има препоръчителни стойности на големите батета в бранша. Но примерно при климатиците всички водещи производители "заковават" нивото на шума на вътрешното тяло или разбирай турбинната му перка на около 21 до 22 децибела при работа в автоматичен режим с изпълнено задание или на минимални ръчни обороти. Дори топ моделите им имат по 18, дори някои малко популярни японски марки у нас дават по около 16 децибела на своите си "японски чудеса" :) Смятай каква огромна разлика има между една турбина на климатик и една пиклива въшка в компа и за каква разлика в конструкцията и технологията става дума при разлика от 10-20-30 пъти в максималния обем въздух...

От личен опит споделям, че комфорта за един комп изисква наистина порядък от около макс 18-19 дб на перка за да имаш наистина тиха машина. Ако държиш да е такава и ако не е прекалено геймърска, където мощността на видео картата просто не може да се охлади с толкова малко децибели на разумна цена.

Хубава тема се получи макар и да не беше твоя :) , приятна вечер на всички :)

Хубава тема се получи макар и да не беше твоя ;) , приятна вечер на всички ;)

Да, наистина. Доколкото шума на перката, имам някои по-тежки игри, който дори през зимата, караха компютъра да усилва вентовете и дори тогава се усещаше топлина, когато го пипнеш, но не и както сега. Незнам колко ще е силен шума от 24 децибела, но пък и не искам да взимам другата перка скайти, заради доста по-малките й параметри. Ще я пробвам пък ако не ми хареса ще си взема и някоя по-безшумна.

Наистина добра тема.

Само една лека забележка,понеже виждам че се фиксирате малко вповечко в децибелите.

Има друга мерна единица която мери реалното ниво на шума така както го възприема човек,а не техническата децибел,която е повече релевантна във физиката отколото в ежедневието.На немски е "Sone" и напоследък навлиза масово по специализираната литература като по-реалната мярка.Ако някой е на ти с немския и му се занимава:

Link

Тъпото в случая е ,че чрез измерване и написване на шума в децибели,потребителя може много лесно да бъде заблуден и като го пусне да има както казват братята немци "Überraschung".Рекламките с децибелите са същото както и контраста при телевизорите и реакционното време на мониторите доскоро.С две думи безполезни в реални условия извън лабораторията.

Като пример може да се вземат вентилаторите на Scythe,които и kokomil препоръчва и то не без основание.На теория има и по-тихи и по-добри,на практика обаче са безапелационни,когато биват тествани не с рекламна цел.

Наистина добра тема.

...Като пример може да се вземат вентилаторите на Scythe,които и kokomil препоръчва и то не без основание.На теория има и по-тихи и по-добри,на практика обаче са безапелационни,когато биват тествани не с рекламна цел.

Пиша, споделяйки личен опит cool.gif Наистина вентовете на Scythe са безапелационни, особено последния, споменат в по-горния ми пост. Ненапразно, както писах, е производство на Nidec Servo Corporation ( Japan ) .

Като докарахме до тук темата нека да я допълня с още няколко думи за децибелите. Няма разлика, измама, техническа грешка или търговски трикове при даване на стойностите им. Те са наистина толкова. Но тук идва тънкият момент на честотния спектър на излъчвания шум. Всеки знае, че човешкото ухо усеща честоти около 1 кхц примерно около 40 пъти по-силно от такива с 50-100 херца. Според възрастта и спецификата на ухото. Но е в подобни пропорции. Друга величина, която оказва голямо влияние върху усещането на звука или шума в случая е тембърът му. Забелязвам също, че при някои вентилатори с по-особена конструкция на профила на перките въздуха излиза разпръснат в широка фуния а не в сравнително тесен конус след тялото му. Това създава усещане за разпръскване на шума и изобщо усещане за по-тиха работа.

Различните вентилатори според конструкцията си и използваните материали и компоненти издават шум в различен честотен спектър. И затова едни 24 децибела на Скайтито се възприемат за "по-тихи" от едни 18 дб на друга марка. Затова се дава и тая мярка Соне. По-удачна е защото отчита спектъра на шума на източника (перката при нас). Има и субективен момент при нейното определяне определян от спецификата честотния спектър на човешкото възприятие... Трябва да мине време докато се приеме, както хамериканците си имат проблеми със сантиметрите и килограмите, така и с тая историйка. И последно, понеже производителите все още не ни дават пълна информация за характера на звуците от техните перки форумите са източника на това коя перка е по-по-най :)

Arctic Cooling отдавна дават шума на процесорните си охладители в сонове.

Днес ми се обадиха от Декада. И ми казаха, че от 80мм Нойсблокър е останал само един. Та за останалите два трябва да намеря други. Разгледах ги и от малкото останали остава този Арктик куулинг. За него какво ще кажете, защото аз не намирам големи разлики с 80мм Нойсблокър, само дето ще става само за изкарване на въздух, заради формата си.

Дебита му е малък. От ежедневните дилърски бюлетини, които идват всеки ден сутрин, се връщам на старото предложение - цък - или по вина на Декада или от японска страна но данните са пак в дб ;)

Аз по-често слагам Арктик между другото, тихи са, с вграден термодатчик за оборотите в повечето модели, евтинийки но качествени и вършат добра работа. Оттук нататък се спирам вече в тази тема, избора е повече въпрос на фенщина, успех с машината :)

Дебита му е малък. От ежедневните дилърски бюлетини, които идват всеки ден сутрин, се връщам на старото предложение - цък - или по вина на Декада или от японска страна но данните са пак в дб :)

Аз имам впредвид за 80мм или аз нещо не съм разбрал.

Днес ми престигна поръчката и аз за всеки случай да си попитам, вместо после пак да се занимавам. Та нали от тази страна цък вента изкарва, а от тази вкарва?

Пиша, за да уточня ефекта от новите вентове. Вече са поставени по местата им и работят. Вярно, че имах доста големи затруднения докато ги сложа, но си струваше. С тази система няколко, вента да вкарват, а няколко да изкарват, температурите на компоментите в компютъра паднаха с 11 до 16 градуса laugh.gif . Така че, вече не грее кутията, а 120мм-то Скайти е върховно. Шума обаче очаквах да е по-силен, а то обратното - напълно допустим за слушане без да дразни. В крайна сметка съм много доволен от тях, предоволен :help: .

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.