Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Психозите

Featured Replies

Психоза е психологичния термин за т.н. разговорно лудост. Психози са шизофренията, биполярното р-во, шизоафективното р-во и др. Отварям тази тема не толкова за навлизане в кой знае какви научни дискусии за психозите - едва ли е тук мястото за това (има много материали в нета). Нито пък за да предполагаме причините им. По-скоро бих се радвал да споделим личното си мнение за хората с психози. Познавате ли такива? Какво е отношението ви към тях? Как мислите, че бихте могли да им помогнете? Дали имащите по-различно възприятие от "нормалните" са чак пък толкова различни?

Аз съвсем простичко бих искал да споделя, че личните ми наблюдения в/у хора с налудни мисли и/или слухови и др. халюцинации говорят, че личността на повечето от тях си е там. Тоест имат запазена личностова структура, мисъл, нормални желания и копнежи, стремежи и нужда от социализация и реализация. Въпреки по-силните изкривявания в мисленето (налудности) и въпреки гласовете или виденията. Единици са болните от психоза, които наистина имат изцяло объркана, загубена личностова структура - далеч по-малко от колкото приемаме по подразбиране. Обаче истината е, че върху всички хора, страдащи от подобни симптоми, независимо от силата им, тегне огромна много тежка СТИГМА! А тази стигма наистина тежи върху повечето хора с психотични симптоми с по-малка сила. Защото въпреки тях те биха могли да живеят живота си, да с еразвиват социално и професионално, да имат семейства и деца. Но стигмата е жива реалност и почти винаги погубва нормалните сърдечни потребности на тези хора. Ето няколко реда за терапията при психози - за съжаление засега с много по-малка ефективност от тази на ниво невроза, много по-изискваща като време, честота и усилия.

• 1 година по-късно...

Психози са шизофренията, биполярното р-во, шизоафективното р-во и др. Отварям тази тема не толкова за навлизане в кой знае какви научни дискусии за психозите - едва ли е тук мястото за това (има много материали в нета). Нито пък за да предполагаме причините им. По-скоро бих се радвал да споделим личното си мнение за хората с психози.

да... лично аз се забавлявам с един такъв - небезизвестния атила /блажев/ който отвлече автобус, и кйто се подвизава с безброй никове, разбира се поддържа блог, форум и т.н. където мн често си пише сам на себе си , за да задоволява нуждата от общуване и отприщване на отговори :

http://atila.blog.bg/

Познавате ли такива? Какво е отношението ви към тях? Как мислите, че бихте могли да им помогнете?

лично не го познавам, но съм потърпевш от неговите шизофрении... всъщност, някои го наричат неговото "Циклоферения"

не знам, не съм специалист, затова търся повече мнения от запознати с проблема хора

не знам дали на някой ще му е интересно, но ето малко линкове където съм го разобличил като такъв :

http://forum.vestnikataka.bg//index.php/topic,24114.msg526445.html#msg526445

http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php?topic=15435.0

това е "речника" му : http://forum.vestnikataka.bg//index.php/topic,24114.msg535101.html#msg535101

може да е скучно четиво целите теми, но пък гарантирам че е интересно за психолозите

относно севлиевския таркан1300/мустафа/атила /матрицата/ админ/ детето чудо /ибришимов / нефертити и т.н. и т.н. освен копираните никове от други форуми на съществуващи реално хора...

затова и повдигам темата.

То и тук колко много има...

С акаунти много-няколко за добър,другите за лош...

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Хората с психози никак не са малко и за голямо мое съжаление познавам такива. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

И за още по-голямо съжаление съм била потърпевша от налудностите им.

Не мога да им помогна защото не съм психиатър.Мога само да им съчувствам.

Редактирано от Moira (преглед на промените)

• 5 месеца по-късно...

Напоследък станаха жестоки убийства,авторите на които са психичноболни хора. Защо тези хора не се лекуват?Семействата им не знаят ли,че те могат да бъдат опасни преди всичко за тях?!

В Белгия пък като му кажеш на някой да отиде на пси-хиатър и той ти отговаря че те пси-тата са по- ...  и от него. Всъщност, на френски психолог се пише "psychologue" а психиатър "psychiatre" , но народа си им вика на всичките "les psys" ( пси). Правих си един път (като бях млад) един експеримент с една красива студентка по психология от СУ. Заведох я в гр. Костинброд при една циганка да й гледа на карти, а пък аз да гледам как врачката ще я избудалка. Циганката беше на не повече от 23 години, с основно образование а студентката беше накрая на втората й година в СУ. Значи циганката успя да я излъже успешно че е направена магия на майката на студентката и че трябва спешно да се развали магията, иначе щяло пак да я оперират. И студентката се хвана на въдицата, но понеже аз трябваше да плащам на врачката и само се мъчи горката циганка напразно. Не можа да вземе още 10 лева за развалянето на магията, получи само 5 лв за врачуването. Та въпросната бивша студентка сега има диплома по психология, но не ви препоръчвам да ходите при нея. Би трябвало като ходите на психолог или психиатър да го питате той \ тя  в какво вярва. Защото, някои от тях си имат ирационални представи за действителността. Особено предпазливи бъдете към психолозите занимаващите се с психоанализа.  ----------------------------------------------- п.п. майката на (бившата) красавица си е още жива, нищо че циганката не успя да вземе още 10лв.

Би трябвало като ходите на психолог или психиатър да го питате той \ тя  в какво вярва. Защото, някои от тях си имат ирационални представи за действителността. Особено предпазливи бъдете към психолозите занимаващите се с психоанализа. 

Напълно съм съгласна!

Според мен психоанализата е неудачен метод.

Та въпросната бивша студентка сега има диплома по психология, но не ви препоръчвам да ходите при нея. Би трябвало като ходите на психолог или психиатър да го питате той \ тя  в какво вярва. Защото, някои от тях си имат ирационални представи за действителността. Особено предпазливи бъдете към психолозите занимаващите се с психоанализа. 

Напълно съм съгласна!

Според мен психоанализата е неудачен метод.

Все пак правете разлика между това какво представлява една дисциплина, и това, че у нас можеш да вземеш диплома за нещо, което не разбираш. :angry:

Специално за психологическите разстройства от 80-те години на миналия век се е наложил моделът да се овладяват с подходящи лекарства - подчертавам, да се овладяват. Също така, психоанализата не е спряла да се използва. Проблемът е, че не всички случаи могат да се излекуват с психотерапия, но това е обяснено защо е така от самата психоанализа.

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Все пак правете разлика между това какво представлява една дисциплина, и това, че у нас можеш да вземеш диплома за нещо, което не разбираш. :cool:

Специално за психологическите разстройства от 80-те години на миналия век се е наложил моделът да се овладяват с подходящи лекарства - подчертавам, да се овладяват. Също така психоанализата не е спряла да се използва. Проблемът е, че не всички слуаи могат да се излекуват с психотерапия, но това е обяснено защо е така от самата психоанализа.

Психоанализата ще се използва докато има желаещи да се подлагат на нея. :angry:

За голяма радост на психоаналитиците има доста хора,които не са наясно с психотерапевтичните методи и успешността им при преодоляването на различни проблеми.

Някои дори мислят,че психотерапията се прилага и за лечение на психиатрични заболявания.

Психоанализата ще се използва докато има желаещи да се подлагат на нея. :cool:

За голяма радост на психоаналитиците има доста хора,които не са наясно с психотерапевтичните методи и успешността им при преодоляването на различни проблеми.

Някои дори мислят,че психотерапията се прилага и за лечение на психиатрични заболявания.

Проблемът е, че всяко психологическо разстройство е много индивидуално и психологът трябва да намери подходящия метод. Никой метод не 100% успешен. :angry:

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Проблемът е, че всяко психологическо разтройство е много индвидуално и психологът трябва да намери подходящия метод. Никой метод не 100% успешен. :yanim:

Напълно споделям мнението ти.

Всъщност отново се сблъскваме с антисциентичните предубеждения на много хора. Пресен пример имаше в темата за катастрофата в Япония, където един потребител възкликна: "Видяхте ли, че учените не могат да направят нищо!" Сякаш очакваше, че те могат да спрат заметресенията. :yanim: При психологията това предубеждение се засилва от факта, че всеки лаик смята, че познава процесите, които протичат в психиката му по-добре от всички други. "Аз си знам какво ми е и защо ми е." Да де, но не е баш така. Хората у нас имат малка или никаква представа от понятия като "психично здраве" или "психична хигиена".

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Имам познат със слухови халюцинации,който от години се опитва да ги овладее с помощта на разни самозвани психотерапевти. :)

Дай Боже,гласовете които чува,да не му дадат команда за агресивно действие! http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Като го срещна на улицата вече го заобикалям...

Имам познат със слухови халюцинации,който от години се опитва да ги овладее с помощта на разни самозвани психотерапевти. :)

Toй трябва да се лекува, разбира се. Съгласен съм, че дипломата не е гаранция, че един психотерапевт е добър. Но така е във всяка професия.

Toй трябва да се лекува, разбира се. Съгласен съм, че дипломата не е гаранция, че един психотерапевт е добър. Но така е във всяка професия.

Така е...

Също така, психоанализата не е спряла да се използва. Проблемът е, че не всички случаи могат да се излекуват с психотерапия, но това е обяснено защо е така от самата психоанализа.

Проблемът е в лъженауките от рода на психоанализата.

Най-големият майтап е че, за да станеш психоаналитик трябва първо да се подложиш на психоанализа самият себе си.

Ами ако си психично здрав и нищо ти няма, а ???

Дали ще ви бае баба Пена от уроки или ще ходите няколко години при психоаналитик, си е все същото, само сумата пари които ще похарчите ще е огромна при втория.

Проблемът е в лъженауките от рода на психоанализата.

Психоанализата е много широко понятие, най-малкото защото има много психоаналитични школи. Аз лично харесвам отделни автори и техните концепции. А и в днешно време се счита, че трябва да се познават различните психологически теории (а психоанализата е една от тях), защото те разглеждат различни страни на човешката психика. Така че нещата не са толкова прости.

PS: Ако смяташ психоанализата за лъженаука, дай аргументи, но да не са общи приказки, а да показват, че познаваш материята, която отхвърляш. :)

Ще ти дам най-железобетонния аргумент с който разполагам. В Белгия дипломите от разните многобройни школи по психоанализа не се признават официално от държавата за валидно образование. Това е факт, който сам по себе си говори за несериозността на лъженауката психоанализ.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.