Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да преодолея страха си от височини?

Featured Replies

Здравей, ако не е късно за отговора на въпроса ти, ще ти дам и моето мнение. Начинът за справяне е такъв, какъвто са го описали някои тука. Можеш да приложиш два метода. 1. Десенсибилизация - т.е. от по-малко страшни ситуации, да преминаваш към по-сериозни, докато стигнеш до ситуацията, която те плаши най-силно. Целта е да преодолееш постепенно страха. Пусни си приятна музика на МП3-ката,например, и почни да се изкачваш на някаква височина. Застани на първото ниво, от което усещаш, че страхът ти вече започва да се поражда - 1 етаж ли е, 2 етажа ли е? Остани там, бъди нащрек, но се опитай да постоиш, да седнеш някъде на по-стабилно място, естествено, слушай музиката, която обичаш... Повтаряй това няколко пъти, докато усетиш, че можеш да отидеш там, без музика и без страха. После продължаваш нагоре - отиди на следващият етаж, но пак с музика в ушите си. Това е принципът. Ти самият можеш да изобретяваш формата на "лечение" на всеки етап, ти определяй разликата между етапите... Музиката е важна, защото ти създава нова асоциация с тази ситуация. Можеш да послушаш приятна музика малко преди да тръгнеш за първи път - да релаксираш за няколко минути - за да създадеш нова нагласа в съзнанието си по повод тази ситуация, която сега асоциираш със страх. 2. НЛП - спомни си първият път, когато си преживял този страх. Отпусни се и без да се насилваш да го измислиш, се остави на подсъзнанието си да изгради следната визуализация. Представи си, че в кино и гледаш на екрана филма за твоя страх - от началото на развитието до края на ситуацията /началото на страха и края му/. Нека филмът да е черно-бял. После върни филма отзад-напред - но бързо. Опитай да изгледаш ситуацията отзад-напред. Повтори тази цялата процедура 2-3 пъти. Спомни си ситуация, в която можеш да свържеш височините с положителни емоции - от твоя живот. Ако няма такава, представи си това, което ще те накара да изпитваш приятно чувство - летящи птици - свободни, необятна свобода - която ти дава небето, красиви облаци... Изгради нов спомен - изгледай филма в онази стара ситуация по нов начин - виж себе си как си спокоен и изпитваш всички тези усещания - че височината е носител на свободата ти, ти си отгоре и си голям и силен, имаш поглед над целия свят, ти имаш контрол, ти си в царството на птиците - свободен да видиш света от горе. Вдишваш свободата, изпълнен си с усещане за покой и самоконтрол, контрол! Нагласяй филма, докато започнеш да усещаш тези чувства - както го гледаш, да виждаш, че ти - там - на филма, изпитваш всичко това. И накрая се пренеси във филма - преживей усещането да си в онази ситуация,но по новият начин - с новата асоциация - височината е свобода, не страх... Можеш да направиш всички тези упражнения. Ако не можеш да се справиш сам, наистина е добре да посетиш психолог или психотерапевт. Не зная колко дълбок е страхът ти и от къде се е породил. С психолог бихте могли да обсъдите именно това - първият път, първичния страх, който си преживял. В някаква ситуация си ти създал асоциация на височината със страха. Открий този първи път в спомените си. Той ще покажа на психолога с какво си имате работа. НЛП ще ти помогне да замениш асоциацията на страх с нещо положително. И така или иначе - ако успееш да направиш това, което съм описала, ще се справиш.

• 1 година по-късно...

И аз съшо имам страх от височини, но от както се изкачихме с родителите ми на високо в природата (ревах много) има ефект и вече не ме е страх, но обаче си остава страха като съм в града... !? Много е странно, сега мисля да направя така- да започна постепенно всяка седмиа да се качвам от 6-19 етаж бавноо по сталбите и се надявам да помогне, но само едно нещо неразбирам защо като влязох в побертета започна тоя страх ????

Предвид състоянието на асансьорите в България, амортизацията и контрола през пръсти, предпазливостта от тях не e неоснователнa :P

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Предложих на модераторите да обединят темите,защото това е фобия.

Тук съм писала,да не се повтарям

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=168892&pid=1920733&st=0&#entry1920733

Публикувано изображение

Предложих на модераторите да обединят темите,защото това е фобия.

Тук съм писала,да не се повтарям

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=168892&pid=1920733&st=0&#entry1920733

Публикувано изображение

Това си ти на терасата, след преодоляването на фобията.

• 3 месеца по-късно...

Това си ти на терасата, след преодоляването на фобията.

Да,така е.

Но се оказа че всичките ми приятели имат фобия от високо и си пием сама биричката на покрива ъхъм,ауууу тука небето бе,то страшно...

:)

Една от скачащите я била страх от висока, а след скока си излекувала фобията.

Е,слава на Бога,на мен не ми се наложи да скачам.

А и не мога да го направя никога.

:)

• 3 седмици по-късно...

Аз също имам огромен страх от височини , откакто се помня. Двете ми основни фобии са от височини и змии. Бях чела в една от книгите на Мадлен Алгафари , че когато имаме страх от нещо , трябва да се опитаме да асоциираме страха си , т.е. аз имам страх от височини и с какво мога да асоциирам височина ( първата асоциация , която правя на думата височина е власт и например за мен е трудно да бъда под нечия власт и контрол ) , за да може един вид да се направи по-задълбочен анализ на страховете ни. Имам чувството , че малко объркано го обясних , но дано да сте ме разбрали. ;)

• 4 седмици по-късно...

Катерене без усигоровка.

За някои човекът е луд, за други просто търсач на силни усещания, а за мен - свободен човек. :lol6:
  • 2 месеца по-късно...

Скочи със парашут 350 лв. + много кеф или страх зависи. :D Страха си е страх, независимо дали от височина, вода, огън, научи се да преодоляваш самия страх. Това до голяма степен означава да вървиш против инстинктите си, което не е много полезно, но пък действа. А пък, ако ви се покачва адреналина, като сте на високо и се опитвате да преодолеете страха, пийте кола, захарта сваля адреналина или нещо такова, не съм много сигурен ще ви излъжа. :tongue2:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.