Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с дънна платка ASRock K7S41GX

Featured Replies

Имам дънна платка ASRock K7S41GX на скоро забелязах, че имам един надут и няколко разтекли се кондензатори. Това проблем ли е и може ли да му стане нещо ?

post-87740-1250683247_thumb.jpg

post-87740-1250683261_thumb.jpg

post-87740-1250683270_thumb.jpg

Имам дънна платка ASRock K7S41GX на скоро забелязах, че имам един надут и няколко разтекли се кондензатори.

Това проблем ли е и може ли да му стане нещо ?

На най-дясната снимка се вижда че направо сее пръснал единия! Проблем е разбира се, защото те не са се надули просто ей така, а навярно си има доста основателна причина - една от които е прегряване на системата. Прегледай щателно дали се вентилира достатъчно преди да пристъпиш към смяна на протеклите кондензатори и т.н.
  • Автор

А това жълтото на първата и втората снимка какво е ?

А това жълтото на първата и втората снимка какво е ?

Прилича на колофон . Той не е страшен и не ти е проблем . Обезателно се заеми със смяната на проблемните кондензатори !

Чудя се как не си имал проблеми със системата досега !

• Автор

Имам един надут който се намира между процесора и северния мост на дъното. Него го сменяха няколко пъти и пак се надува.

Смени дъното. Подобно на твоето, втора ръка, но друга марка от рода на ASUS или Gigabyte ще ти стъпи не повече от 35~50лв., което определено е по-малко от ежемесечно посещение в сервиз :) Успех!

тия кондензатори между PCI слотовете не са проблем - когато няма платка на слотовете... иначе тоя кондензатор дето го сменят и се надува - или не е правилно изчислена схемата или все с некачествен го сменят - трябва да е LOW ESR ,а те вървят от 1.5 лв нагоре... може да се надува и от клокване - ти клокваш процесора ама и чипсета почва да гълта повече ток - заради увеличеата скорост на шината - трансферите м/у процесора и чипсета стават по големи - повече работа, повече греене, повече ток... повечето кондензатори имат живот между 3000 и 5000 часа и това по каталог при честота 1000hz, в дъната напрежението е много по ниско - кондензатора на 6,3 а процесора е на 1,75 най много, но пък честотата е много по висока... (тва че гигадръвовци пишат 50 0000 часа на тяхните дъна е пълна лъжа, даже да се танталови)

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Няма смисъл от смяна на кондензаторите, т.к. ще ти струва почти колкото половината за ново дъно. Отделно е добре да провериш/смениш и захранването - тези кондензатори не се надуват случайно.

Няма смисъл от смяна на кондензаторите, т.к. ще ти струва почти колкото половината за ново дъно.

Отделно е добре да провериш/смениш и захранването - тези кондензатори не се надуват случайно.

Щом са се надули тия кондензатори то неминуемо са дали някакво въздействие и върху околните елементи на платката , така че ....послушай съветите - нова!!!

мда ама новата платка струва около 100 лв в мост, а за тоя процесор е единствената дето се продава... ако си ги сменя сам ще му е супер ефтино... ако плаща да му ги сменят пак има кирия - 30-40 лв... аз на моя стария комп си ги смених на 5-6-тата година и ся си е като нов, че даже вече е с панасоник и саньо кондензатозатори вместо OST, RLC... и може да изкара още толкова години поне...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Има и два пъти по-евтини втора ръка и ремонтирани. Но освен кондензаторите се развалят и други елементи - трябва да разпояваш и тестваш с мултицеда цял ден. Като оставим, че може изобщо да не оправиш евентуалните окъсявания, които да доведат пак до повреди и т.н. - дали ще си струва времето и нервите според теб?

Вижте какво, хора, хайде не говорете така против тия OST, вЕрно, че не са кой знае какво, ама все пак деянат по 5-6 (а понякога и повече) години и то на жълто захранване, тъй че не са най-лошото, което може да се види. По по-евтините ц. А дъна са само такива. Горе-долу същото се отнася и за G-Luxon-Я. Публикувано изображение

• Автор

Още един кондензатор си замина Публикувано изображение Възможно ли е да е от захранването ? Забравих да спомена, че дъното е на около 3г. Захранването ми е JNC 350W.

И вътре в захранването колко надути има... Или дай снимка, че нещо не ги уцелваш кои са разляти, изтекли или са си нормални плесканици по платките.

• Автор

Да, разбира се, щом е JNC. Виж с мултицета какви напрежения дава под натоварване.

Дай малко по просто Публикувано изображение

• Автор

И вътре в захранването колко надути има... Или дай снимка, че нещо не ги уцелваш кои са разляти, изтекли или са си нормални плесканици по платките.

Днес ги огледах по-обстойно и в захранването няма надути кондензатори. Над процесора са разтеклите се, а между видео картата и северният мост е новият който днес се спука.

Редактирано от GERMANY (преглед на промените)

Явно от захранването още не е наред,напрежениеето е с много високи пулсации и кондензаторите на дъното се опитват да компенсират(филтрират)

Смени направо захранването

Калпавото захранване е опасно не само за дънната платка,но и за харддиска.

После могат да се сменят кондензаторите на дъното ,може и да не са "златни",просто с нови на 105С.Препоръчително ,ако са на 10V(оригиналните),да се сложат на 16V,ако са на 16 -на 25V.

Явно от захранването още не е наред,напрежениеето е с много високи пулсации и кондензаторите на дъното се опитват да компенсират(филтрират)

Смени направо захранването

Калпавото захранване е опасно не само за дънната платка,но и за харддиска.

После могат да се сменят кондензаторите на дъното ,може и да не са "златни",просто с нови на 105С.Препоръчително ,ако са на 10V(оригиналните),да се сложат на 16V,ако са на 16 -на 25V.

Интересно, кой е правил тези препоръки за да се поучим и ние.

Според мен също за това старо дънце е най-добре да се занесе в сервиз и му се сменят кондензаторите за 20-40лв. Пак е по-евтино решение от закупуване на втора употреба или ново между 50 и 100лв.

Доста често причината за повредените кондезатори, освен че са калпави е и нискокачествено захранване, но при смяната на кондензаторите в сервиза могат да оценят и захранването, като измерят пулсациите на изходите му!

P.S GERMANY, не е добре да чакаш да пукат кондензаторите 1 по 1 а носи компа в сервиз. После ако замине и някой от мостовете, поради кофти захранване към тях, положението ще е доста по трагично!

Редактирано от DoGa (преглед на промените)

И аз имам проблем с такова дъно. Като включа компа развърта всичко но екран няма няма и тестови сигнали иначе като задържа копчето 3 сек компа гасне.

• Автор

А когато ги сменя, но оставя захранването на JNC ще имам ли същите проблеми?

А когато ги сменя, но оставя захранването на JNC ще имам ли същите проблеми?

Много скоро пак Публикувано изображение Ако, разбира се, захранването не отнесе преждевременно целия компютър към контейнера за боклук.

• 2 години по-късно...

Вядях, че от доооста време не е писано по темата, но и аз имам проблем с такова дъно. Днес го купих от един приятел. Проблемите са 2:

1. Има един подут кондер със стойност 3300 микро Фарада на 6,3V но не е проблемен толкова.

2. Включвам машината и нямам картина.

Сега повече пояснение по ядовете ми с това дъно:

Моя комп е с http://www.asrock.co...l=k7upgrade-880 от което съм взе за теста всичко - CPU AMD Sempron 2800+ на 2000MHz / 333MHz ( http://www.asrock.co...l=K7Upgrade-880 ), RAM PQi 2x512MB, GPU ATi Radeon 9550 128/128, HDD не е важен (и с хард и без си е все същото) и захранване Чифте 350W. Не си намерих пищялката за да я вържа и нея за звукова индекация, за това не мога да преценя кое може да е проблема според писукането.

Надутия кондер не ме притеснява ни най-малко - ще го сменя китайския му боклук с едно ходене до магазина и после игра с поялника. Ама картината е важна.

Май френд каза че го е пробвал с негов френд преди да ми го продаде и БИОС-а излизъл на монитора им.

А дъното от темата ( http://asrock.com/mb...p?Model=K7S41GX ) ако не се лъжа има вградена GPU. Поне така прочетох, цитирам: "Integrated Mirage Graphics. Max. 64MB". Това вярно ли е?

Редактирано от Simpatqgata_aws (преглед на промените)

хах защо ли не се очудвам че и моя бивш асрок пак GX си беше почти заминал заради 1 мн хубаво power supply марка та от тогава нищо под фортрон ... еми освен да те съветвам и аз смени дъното и захранването го изхвърли колкото можеш по далече тоя асрок не е кой зн какво земи си 1 асус или др платка за 462 няма смисъл да си играеш аз така бих направил поредното осакатено дъно заради китайски боклуци....

Редактирано от blakcman (преглед на промените)

Ама човек, то дъното бачка, само дето при мен не иска картина да покаже! Добре, за да работи това дъно с всичкия хардуер дето ползвам, какъв е пиниза? Да не би да му трябва захранване повече от 350W или какво? В най-лошия случай няма да го ползвам това дъно и ще го върна на моя френд и ще си получа кеша дето съм го плащал. П.П. а това дъно има ли врадена видео карта, че поне да я пробвам - може от нея да тръгне видеосигнала, знае ли човек :rolleyes:

Редактирано от Simpatqgata_aws (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.