Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ние сме най-жестоките създания на тази планета!

Featured Replies

Няма лошо в това да опиташ да промениш Света,но трудно ще стане! В крайна сметка единствения вариант,който имаш е да живееш ти според собствените си възгледи!Както виждаш не всички са на твоето мнение. Успех! :)

• Отговори 63
  • Прегледи 11,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Интересно защо според антрополозите първобитните хора са живели от ЛОВ, РИБОЛОВ и СЪБИРАЧЕСТВО на плодове, корени и каквото намерят. Хората не са били и не могат да бъдат абсолютно растителноядни.Според теории на някои учени, именно месото ни е позволило да се отделим от животните.Защо? Защото дава много повече енергия от растителната храна, а мозъкът на човека изисква изключително много енергия. Земеделието е възникнало доста след периода, който обсъдих по-горе. Реално погледнато ние хората сме в група "всеядни". Авторът хубаво е "хуманен", но нека се сети за хората, умиращи от глад в Етиопия, Бангладеш и къде ли още не по света. Умират деца, жени, мъже, старци... Нека се сети как милиони бедни хора живеят по света без дом, без храна, в абсолютна и тотална мизерия. Нека се сети как той зимата ще седи на топло, а някои ще спят в картонени кашони вън на студа... Нека помисли как той има компютър и пише своите сърцераздирателни тиради, а някои хора в някои части на света не могат да имат и едно радио, което тук струва 10лв. Интересно, ако останеш изолиран някъде и единствената ти възможност да не умреш от глад бъде да убиеш животно и да го изядеш, колко ли бързо ще проумееш какъв хищник си реално и колко ли бързо ще забравиш написаното. Нищо лично, не искам да те засегна, просто си казвам мнението. Слез на земята.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Хуманно убиство няма...

Хуманизмът, в превод човеколюбие, си е човешка приумица. На същият принцип жестокостта е морална норма и има смисъл само когато е отправена съм човек. Няма нахални мухи, мъдри бухали и прочие. Животните просто следват инстинктите си, дори в препитанието си. Хората не са най-жестоките създания на тази планета. Те са единствените.

Според теории на някои учени, именно месото ни е позволило да се отделим от животните.Защо? Защото дава много повече енергия от растителната храна, а мозъкът на човека изисква изключително много енергия.

Наистина има времево съвпадение между преминаването към всеядство и интелектуалното развитие. Homo erectus и Homo ergaster са първите първобитни хора, които се вписват приблизително в категорията ловци-събирачи. Твърди се, че и самият лов, игрането на роли и плануването на стратегия са способствали за еволюционното развитие.

ние сме си баш... всеядни... направо мойе да се кайе че сме прасета дето ходят на два крака... и грухтят само когато са муртво пияни... :lol: :lol: :lol:

не можем да ръфаме мърша като хиените... да храносмиламе кокали се едно са масленки... нито пък да гризкаме магарешки бодил...

Искаме или не, човешкият организъм отдавна се е пригодил да разчита на външен източник на храна в лицето на животинското царство. Поставени сме пред свършен факт, тук няма място за дилеми. Единственият начин за да се сдобие човешкият организъм с 4 ключови аминокиселини е чрез хищничеството. Иначе за предрасъдъци място има де. Нищо, че цели икономики, на скандинавсике страни примерно, са изградени върху риболова и т.н.

Апропо, над 500 вида растения са хищници.

За жестокостта съм съгласен. Като се почне от Първата Световна война, мине се през Втората, добавят се атомните бомби, и се спираме чак до ден днешен с атентатите, породени от религиозни, етнически или финансови причини. Темата ти няма смисъл, защото човешкият живот за нас няма ценност, какво остава за кое и да било друго животно.

• 1 година по-късно...

Човека си е най-гадното животно на тази планета и не случайно той е оставен да я експлоатира. Като бозайник притежаващ висок интелект и приспособим като "хлебарка", човека е уникално същество. Колкото и хубанни да сме и да обичаме природата, животното е вътре в нас и е готово да направи всичко за да оцелее. Който отрича бруталната си същност, лъце себе си и обижда целия човешки род. Между другото въпросният клип не е създаден с цен хората да видят как се добавя "паржолата". Видеото е отвратително и даже ужасяващо за по-чувствителните, може да нанесе трайни психични промени у всеки. Макар и жесток човека е способен да съчувства и съпреживява състоянието на всеки един бозайник от нашата планета.

Човека си е най-гадното животно на тази планета и не случайно той е оставен да я експлоатира. Като бозайник притежаващ висок интелект и приспособим като "хлебарка", човека е уникално същество. Колкото и хубанни да сме и да обичаме природата, животното е вътре в нас и е готово да направи всичко за да оцелее. Който отрича бруталната си същност, лъце себе си и обижда целия човешки род.

Между другото въпросният клип не е създаден с цен хората да видят как се добавя "паржолата". Видеото е отвратително и даже ужасяващо за по-чувствителните, може да нанесе трайни психични промени у всеки. Макар и жесток човека е способен да съчувства и съпреживява състоянието на всеки един бозайник от нашата планета.

И да продължа...но никой бозайник не би съчувствал на човека :) Тогава кой е жестокия?

Защо не? Както ние го имаме като базово умение така и те. :) Веднага ти давам пример с котката ми. Когато съм напрегнат и не мога да заспя тя идва при мен и започва да мърка. Когато съм болен също идва при мен и ми помага. Но такова отношение трябва да се заслужи. ;)

Защо не? Както ние го имаме като базово умение така и те. :) Веднага ти давам пример с котката ми. Когато съм напрегнат и не мога да заспя тя идва при мен и започва да мърка. Когато съм болен също идва при мен и ми помага. Но такова отношение трябва да се заслужи. ;)

Сигурно си прав, но донякъде. Нашата котка е на...десетина години, но винаги е хапела, драла и необичаща да я милват. Не и пука, че спиш. Дере и може да те убие ако и скимне. А отношението повярвай ми, не е никак лошо. Брат ми я спаси, след като пада няколко пъти отвисоко. Просто животното се мисли за цар. Виждаш ли, не всички животни имат добро отношение към човека и ръката, която го храни. Така е и с човека. Има милосърдни като майка Тереза, готови да помогнат без да искат нищо в замяна, има и гадове, целящи да угодят само на червата си, както това е при животните. Я иди удари наритай едно куче, да видим дали ще ти прости някога. Ако обаче твоята котка те ухапе ти ще и простиш, нали? Кой е по-добрият сега? Животното си е животно - първични инстинкти за оцеляване и нищо повече.

Котките са особени и изискват определен подход, ако е агресивна то е защото се страхува. Сам си прави извод какъв живот ? предлагате. Животните обикновено атакуват в два случая - за да се хранят и защитят. Предполагам, че всички домашни котки са добре хранени, значи остава второто. Човека от друга страна притежава нещо повече, което при всеки е в различно количество и нямам предвид умствените способности. По-скоро гените, които го разделят от всичко познато на тази планета. Това го прави специален.. че притежава всички животински качества и още нещо. Затова казват, че у човека има и добро и зло и той не може да е само едното. Основният въпрос е колко имаш от "бонуса" и как го използваш. ;) ПС: ама кажете котката не е ли много зарибена :D

Дере и може да те убие ако и скимне.

Вижте какво намерих съвсем случайно! :D

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=BV_G5qypMwU&feature=related

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=01m93oejxew

• 1 месец по-късно...

Автора, гледай това:

Гари Юрофски, руски активист, веган, има забрана за влизане в четири щата. Причината, ли? На човека му е писнало да гледа зверщини, и още повече му е писнало останалите да се правят, че не забелязват слона в стаята.

И да продължа...но никой бозайник не би съчувствал на човека :) Тогава кой е жестокия?

Не си прав. Ние сме жестоките.Ние сме отговорни за запазването на животински видове. Нали знаеш че и човека ще бъде силно повлиян ако изчезнат някой видове животни. Макар че и аз обичам да ям месо, не одобрявам убиването на животни. В Южна Америка морските свинчета са принасяни в жертва за някой странни начини за лечения и също така за вуду, а те много усещат болка. Можеш ли изобщо да си представиш болката която усещат докато хората ги колят ?

А и защо да ядем меса като на всички салами на етикета отзад пише E290,E350... Салами и луканки не съм ял от доста време. Вие като не искате да сте тревопасни яжте боклуците и се тровете!

Редактирано от frozener (преглед на промените)

Справедливо е и тук да се каже, че вегетарианството не е гаранция за наличие на хуманност у човека, нали Хитлер например е бил вегетарианец и доста сантиментален към домашните любимци. Ще ми се само да загатна за една друга страна на проблема с жестокостта, като в случая не се съобразя с възраженията на смятащите се за животни на върха на хранителната верига, а се обърна към онези, които показват поне колебливо отношение към религията.

Причината жертвите на Инквизицията да бъдет умъртвявани чрез изгаряне (освен в случаите на разкаяние – тогава милостиво са били удушавани преди изгарянето) е една догма на Католическата църква: Ecclesia non novit sanguinem, което ще рече, че Църквата не може да пролива кръв. Откъде ли трябва да се е взела тази догма, освен от завета с Ной, Битие 9 : 6. Ето съдържанието от 3 до 6:

3. всичко, което се движи и живее, ще ви бъде за храна; като злак тревист давам ви всичко;

4. само плът с душата й, сиреч с кръвта й, не яжте;

5. Аз ще изискам и вашата кръв, в която е вашият живот, ще я изискам от всеки звяр, ще изискам също душата на човека от ръката на човека, от ръката на брата му;

6. който пролее човешка кръв, и неговата кръв ще се пролее от човешка ръка; защото човек е създаден по образ Божий;

Тук душата е нефеш хая, жизненото дихание или сила, което според равините е еднакво в основата си (въпреки различните „етажи” или надграждания, поради комбинациите с руах и нешама) за всички същества – от растенията и дори минералите до човека; и кръвта у по-висшите е неин носител. Като оставим настрана присъствието на още значения в текста, буквалният смисъл на четвърти стих поставя мъчен казус, нещо като развръзката във „Венецианския търговец” на Шекспир, защото кръвта не може напълно да бъде отделена от плътта. В юдаизма проблемът е решен или по-скоро заобиколен по следния начин – да не ядеш плът от животно, чието сърце все още бие, т.е. все още живо. Християнските проповедници направо разсичат възела с твърдението, че животните въобще нямат душа, а при мюсюлманите не съм се запознавала как стоят нещата.

Няколко души са ми казвали едно и също: дори рядко да ям месо, в един момент ми става едно такова гладно. Обикновено избягвам тази тема и никога не посочвам една от причините за немесоядството (които са доста), ако ме попитат, защото звучи стряскащо. И тя е, че гладът за месо не е глад за протеини, а за кръв. Не мога да го докажа, но такова е моето вътрешно усещане, опит и убеждение, а както казва Мефистофел на Фауст,

„кръвта, мой драги, е особен сок”.

Но по-добре да илюстрирам нещата с един малко дълъг цитат, дори не целия, посветен на убийството на животни, от „Метаморфозите” на Овидий, от частта, озаглавена „Питагор”. Макар че кой ли ще седне да чете Овидий (Публий Овидий Назон, римски поет, 43г. пр. н. е. – 17г. н. е.).

„Не замърсявайте, смъртни, телата си с ястия скверни!

Расне пшеница и тегне по клоните плод изобилен

и по лозите пъстреят налетите гроздове тежки.

Има и благостни билки и други, които на огън

скоро омекват сварени, и никой не ще ви отнеме

млечния сок и меда с аромата на мащерка цветна;

щедра земята предлага богатства и блага прехрана,

тя ядива подарява без капчица кръв, без убийства.

Само животните ситят глада си с месо, но не всички.

Конят живее с трева и стадата овце и добитък;

само животните с дива и необуздана природа –

тигри арменска порода и лъвове неукротими,

заедно с вълците мечки, налитат на кървави гозби.

Колко ужасно злодейство, да тъпчеш в утроба утроба,

лакомо тяло от тяло на друг да гоиш, да живее

одушевената твар от смъртта на твар одушевена!

И при благата, които най-грижната майка земята

ражда, една ли е радост за тебе с жестоките зъби

тъжните рани да дъвчеш и нрава циклопски да връщаш?”

Хищничеството не е признак на жестокост в първичният си вид.

а жестокостта съм съгласен. Като се почне от Първата Световна война, мине се през Втората, добавят се атомните бомби, и се спираме чак до ден днешен с атентатите, породени от религиозни, етнически или финансови причини. Темата ти няма смисъл, защото човешкият живот за нас няма ценност, какво остава за кое и да било друго животно.

сегашните конфликти са борба за територии(с прилежащите природни и не толкова природни богатства) и власт между различните стада(народи, религиозни групи).С увеличаване на населението сблъсъците стават все по жестоки - миналия век имаме вече две световни войни и все по нарастващи по ожесточеност регионални.В този засега сме го обърнали на борба с тероризма който става все повече световен но не се знае кога ще има нова голяма касапница.Няма смисъл да обвиняваме месото и месоядството за това.

Темата е проста реакция в стил "олеле жал ми е за животинките".

Днес няма да се яде. Няма вода, а не бива много да се харчи водата от бутилките, че съвсем ще останем без вода. Но естествено, наплашените ог ГЕРБ жители на града няма да поискат обяснение защо няма вода. Други ще си замълчат, защото са взели едни пари, за да гласуват за Мис Пиги. Трети доверчиво ще вярват на лъжливите прогнози за дъжд и гръмотевици. Отвратена съм! :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x

На никой от вас не му пука каква е технологията за добив на шистов газ. Казано накратко, се вкарват отровни химикали, цялата Менделеева таблица в подпочвените води. Уж не е така, но всички знаем за многото инциденти със замърсявания на "Шеврон" в Еквадор и Бразилия. Колко му е да съсипят и унищожат подпочвените води на нашата малка България? А после, естествено, няма да получим никакво обезщетение. Единственото, което ще ни остане е замърсена и болна вода, в която има бензол. А бензолът причинява рак. Бог знае дали вече не пием такава вода. Но пък можете да проверите - достатъчно е да доближите запалка до водата и ако тя се възпламени, значи е бъкана с химикали, и то много отровни и не става за пиене. Но пък за да се вкарат тези отровни химикали в земята, им трябва страшно много вода. Която естествено, им се дава от нашите язовири, които отдавна не са приоритет на националната ни сигурност. Откъде знаете, че в този момент не източват тайно язовирите ни? Не вярвайте на заблани, защото забраните и законите са за тъпаците! Никакви забрани и закони не пречат на проклетите американци!

Дойде времето, за което баба Ванга каза, че ще затваряме вода в буркани и че водата ще е по - скъпа от златото!

Гордейте се, че продадохте България за марки! Нещастници! Купихте си не рай а отрови!

Днес няма да се яде. Няма вода, а не бива много да се харчи водата от бутилките, че съвсем ще останем без вода. Но естествено, наплашените ог ГЕРБ жители на града няма да поискат обяснение защо няма вода. Други ще си замълчат, защото са взели едни пари, за да гласуват за Мис Пиги. Трети доверчиво ще вярват на лъжливите прогнози за дъжд и гръмотевици. Отвратена съм! :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x

На никой от вас не му пука каква е технологията за добив на шистов газ. Казано накратко, се вкарват отровни химикали, цялата Менделеева таблица в подпочвените води. Уж не е така, но всички знаем за многото инциденти със замърсявания на "Шеврон" в Еквадор и Бразилия. Колко му е да съсипят и унищожат подпочвените води на нашата малка България? А после, естествено, няма да получим никакво обезщетение. Единственото, което ще ни остане е замърсена и болна вода, в която има бензол. А бензолът причинява рак. Бог знае дали вече не пием такава вода. Но пък можете да проверите - достатъчно е да доближите запалка до водата и ако тя се възпламени, значи е бъкана с химикали, и то много отровни и не става за пиене. Но пък за да се вкарат тези отровни химикали в земята, им трябва страшно много вода. Която естествено, им се дава от нашите язовири, които отдавна не са приоритет на националната ни сигурност. Откъде знаете, че в този момент не източват тайно язовирите ни? Не вярвайте на заблани, защото забраните и законите са за тъпаците! Никакви забрани и закони не пречат на проклетите американци!

Дойде времето, за което баба Ванга каза, че ще затваряме вода в буркани и че водата ще е по - скъпа от златото!

Гордейте се, че продадохте България за марки! Нещастници! Купихте си не рай а отрови!

казала си някои истини, ама спри да гледаш толкова филми! Като не ти харесва излез и протестирай не коментирай из форумите /нищо лично/ ;)

Какво мога да направя аз? Една птичка пролет не прави! Никой няма да ми обърне сериозно внимание!

Вбесена съм до мозъка на костите си, че хората вместо да излязат, да се вдигнат като един и да протестират срещу ГЕРБ, се крият като мишки в домовете си! Страх ги е от кого? От Българоубиеца? От злобния очилатко? От САЩ? От американските бомби? По - добре да ни бомбардират, но хората да видят с очите си истината! Да видят истинското лице на САЩ! Мен не ме е страх от тези уроди! Уроди са, да! С промитиеи от поколения моозъци, че те са най - великата нация! Деградирали физически същества, хрупащи ГМО! Изповядващи самоо 1 политическа идея - капитализма! Прости, ограничени - това са американците! И не ме е страх от тях, нито от уродлливият им и тъп посланик!

Срам ме е от хората, които забравиха че Живков им даде работа, социална сигурност, безплатни и достъпни образование и здравеопазване! Сега станахме като африканците - да мрем от глад и жажда, за да ни вземат проклетите израелтяни земята, която ни изкупуват! Безбожниците, зовящи се евреи, дето нарушиха всичките 10 Божи заповеди! Това не са евреи! И американците не са хора! За тях петрол и вода, а за нас - червеи! Отвратена съм! Догодина пак ще има заплахи, шантажи, подкупи............ отвратена съм! По - добре да пламне третата световна, но САЩ да бъдат заличеени от лицето на Земята!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Какво мога да направя аз? Една птичка пролет не прави! Никой няма да ми обърне сериозно внимание!

Вбесена съм до мозъка на костите си, че хората вместо да излязат, да се вдигнат като един и да протестират срещу ГЕРБ, се крият като мишки в домовете си! Страх ги е от кого? От Българоубиеца? От злобния очилатко? От САЩ? От американските бомби? По - добре да ни бомбардират, но хората да видят с очите си истината! Да видят истинското лице на САЩ! Мен не ме е страх от тези уроди! Уроди са, да! С промитиеи от поколения моозъци, че те са най - великата нация! Деградирали физически същества, хрупащи ГМО! Изповядващи самоо 1 политическа идея - капитализма! Прости, ограничени - това са американците! И не ме е страх от тях, нито от уродлливият им и тъп посланик!

Срам ме е от хората, които забравиха че Живков им даде работа, социална сигурност, безплатни и достъпни образование и здравеопазване! Сега станахме като африканците - да мрем от глад и жажда, за да ни вземат проклетите израелтяни земята, която ни изкупуват! Безбожниците, зовящи се евреи, дето нарушиха всичките 10 Божи заповеди! Това не са евреи! И американците не са хора! За тях петрол и вода, а за нас - червеи! Отвратена съм! Догодина пак ще има заплахи, шантажи, подкупи............ отвратена съм! По - добре да пламне третата световна, но САЩ да бъдат заличеени от лицето на Земята!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

WTF ... от къде започна къде стига стегни се бе момиче !!! И какво са тия глупости мряла от жажда и глад,не се сравнявай с Африка там незнаеш какво е! тука си подпалила и 10000 реда глупости изписа! Като не ти харесва направи нещо и не се оправдавай една птичка пролет не правила,не живей в миналото а в настоящето и иди се прегледай! хващаш някакви сигнали чак през лаптопа ми ме плашиш :)))) btw да не работиш за ЦРУ та си толква запозната с тия неща или пак си гледала "От местопрестаплението:Маями" например ??

Виждам, че ти е безразлична природата и нейното бъдеще. Виждам, че не ти се иска да видиш цялостната картина. И ти си този, който гледа американски сериали.

Подигравай се, това само показва колко си жалък. Нима не знаеш че американците тук си правят каквото поискат? Пообразовай се каква са я свършили в Еквадор и в Бразилия! Сега заради замърсената от отрови вода милиони боледуват от рак там! Не е ли странно че и тук случаите са се увеличили?

И не, в случайности не вярвам, не съм на 10.

Нещо си се пообъркала драга -момиче съм ;) Аз съм от Турция,тука само уча но при нас ако нещо не ни харесва,всеки излиза и протестира а не стои в къщи и се чуди в кой форум да се прави на интересен! Там бензина е 5 лв литара но нас ни устройва защото страндарта е много по висок медизинското обслужване е безплатно и да не продължавам че сигурно от мъка ще искаш да се самоубиеш !!! Това че явно имаш доста свободно време и това при теб води до паранои и по постовете ти които от доста време чета не не си на 10 на 12 си ;)

Анче гледай си Пепито и Даниелата там и стига си се занимавала с конспиративни книги и филми.Ей много си озлобено бе момиче.

Нещо си се пообъркала драга -момиче съм ;) Аз съм от Турция,тука само уча но при нас ако нещо не ни харесва,всеки излиза и протестира а не стои в къщи и се чуди в кой форум да се прави на интересен! Там бензина е 5 лв литара но нас ни устройва защото страндарта е много по висок медизинското обслужване е безплатно и да не продължавам че сигурно от мъка ще искаш да се самоубиеш !!! Това че явно имаш доста свободно време и това при теб води до паранои и по постовете ти които от доста време чета не не си на 10 на 12 си ;)

Ааааааааааааа да, Турция е раят на Земята. За тая Турция ли говорим, дето има имперски интереси към България и се готви да нападне Сирия и Иран?

тия ги разправяй на някой малоумник!

Ааааааааааааа да, Турция е раят на Земята. За тая Турция ли говорим, дето има имперски интереси към България и се готви да нападне Сирия и Иран?

Ане, докога ще пишеш всевъзможни глупости?

На мен не ми пречиш, но модераторите не могат да ти смогнат... :D

Редактирано от luckyboy (преглед на промените)

Ами не е раят ама поне няма режим на водата като в твойто село ;) а това за Сирия и Иран, да не си говорила с Ердоган преди малко ? Ох колко си смешна радвам се на постовете ти безкрайно много :)))))

Най - сетне! Най - сетне има вода!Вече хапнах, измих се и сега пия второто си кафенце. Успях да си измия и очилата. Чувството да си чист и че живееш в цивилизацията, в 21 век е страхотно!

Ох, дано наистина да завали, ама силно и продължително. Дано Бог да прати такава буря, че да съсипе плановете на шевронците. И дано да опази Рилския манастир - една от големите ни светини! :):yanim::help:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.