Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дискусия за "Гражданска отговорност"

Featured Replies

Не, защо? Ако друг се качи на колата, то той трябва да си има застраховка просто. Просто той, като личност, носи отговорността, защото не автомобила причинява катастрофа (в повечето пъти), а водача. Както и в момента не е казано че колата трябва да се управлява само от собственика, така и тогава собственика не се казва че ще си кара само личния автомобил. Сега колата се води на жената, която не е сяда зад волана 10 години примерно, и съответно тя няма ПТП, а я кара мъжа и, който е див голфаджия и тряска всичко наред и цената си е пак ниска.

Предположих че говориш за принципа на който са Англия и Кипър/може и други, но не ги знам/ - имаш застраховка ти за дадена кола. На тази застраховка срещу малко доплащане може да се допишат и други хора. Съответно човек който не е написан на застраховката няма право да кара колата. Според мен е неудобно така, но явно си имат някаква причина да го правят така. Името на застраховката и името на собственика може да са различни. Тук реално за да имаш законното право да купиш колата, първо отиваш правиш си застраховка, показваш я на собственика и така ти я дава.
  • Отговори 79
  • Прегледи 14,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Тук реално за да имаш законното право да купиш колата, първо отиваш правиш си застраховка, показваш я на собственика и така ти я дава.

Да, тука съм съгласен. Но както и в случея с времениите номера, когато не се записва номер, а после се издава добавък, може и така. Някаква временна застраховка докато се направи прехвърлянето и после с добавъци да се оправя...

Да, тука съм съгласен. Но както и в случея с времениите номера, когато не се записва номер, а после се издава добавък, може и така. Някаква временна застраховка докато се направи прехвърлянето и после с добавъци да се оправя...

Нещо като временна е - "cover note". Можеш да платиш част от застраховката и ти дават този лист, след около месец като е готова финалната бланка си плащаш останалото. Като примерно моят cover note важеше се срок от 4 месеца, докато застраховката е за 12. Това явно се прави за да идеш да си платиш останалото :cool:

С номера никой не се занимава, веднъж като се регистрира колата и номера си стои докато не иде за скрап. Съответно няма означения по градове и региони, ето ти пример за номер на кола - XYZ123.

Във момента нов внос автомобилите им се прави застраховка без да се вписва номер (както и ако е с временен номер). След смяната/поставянето на номер вече се издава добавък към активната застраховка. Ако не го направиш, няма обезщетение. Друг е въпроса че ако не стане нищо и подновиш застраховката, вече ще си е с регистрация. Но ако имаш временен номер и регистрираш автомобила, трябва да издадеш добавък, иначе е невалидна застраховката... Това за БГ говоря. Но много се отклонихме. Ако застраховката премине от колата към водача е по-добър вариант.

• 3 седмици по-късно...

Нямам нито книжка нито кола но онзи ден трябваше да направя застраховка на служебната. Дадоха ми полицата и зеленото картонче. Въпроса ми е - къде се намира стикера за предното стъкло - застрахователя ми казва че е на зеленото картонче - шофьора търси отделна лепенка. Документите са си в шофьора и не мога да погледна какво точно има на зеленото картонче. Да ходя при застрахователя да си търся лепенката или шофьора да погледне по добре зеления талон. Става дума за талона и лепенката от снимките

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Това отдолу ти е стикера за стъклото.Би трябвало да са ти дали стикер,зелено талонче и полица,лепенки на зеления талон няма.

Редактирано от atamatsu (преглед на промените)

Ок - аз затова слагам снимка на талона и на стикера - Въпроса е - стикера от картона ли се отлепя за да се залепи на стъклото или е отделна лепенка която не са ми дали застрахователите?

Отделно се дава стикера.Вижте дали не е прикрепен с кламер на полицата или на зеления талон.

Ами мерси за информацията - явно пак ще ходя до там след като и днес ходих и ми казаха че лепенката е върху картончето.

Може да е интересно хрумване на застрахователя,никога не ми се е случвало?

КОгато се върне шофьора ще се гледа - закопча ми зеления картон за полицата с телбод - отделна лепенка съм сигурен че няма. Залепи и една лепенка на техния екземпляр на полицата - ама аз прочетах че то по-принцип си има лепенка за това. Трябва да проверя дали не е лепнала грешната лепенка при тях...

Какво трябва да ти върнат 1.Полицата заедно с двустранен протокол,който служи за описване на щетите при евентуално ПТП 2.Първия талон от снимката, който трябва да бъде прикрепен към полицата 3. Втория талон от снимката , който трябва да бъде залепен на предното стъкло(долния ъгъл в ляво).Това е всичко което трябва да ти предоставят след сключването на ГО. А колкото до това стикерче което казваш ,че е залепено от тях , това е номера на стикера и той се залепя на 2рия екземпляр на полицата и остава за застрахователя. :speak: Дано съм ти обяснил добре нещата

При сключване на застраховката ви дават и двете- лепенката и картончето (официално стикера и талона от гаранционния фонд). Стикера лепите на предното стъкло, долу в ляво. от първия ден на валидност на новата полица лепите новия, разлепяте старите стикери. На стъклото трябва да е само текущо валидния. Картончето се носи от водача на колата, заедно с полицата. не е нужно да е щракнато за полицата. сигурно са го направили за ваше удобство. Лепенката и картончето са перфорирани до една дата- края на валидността на полицата. Долната част на лепенката е залепена върху картончето (това го прави издаващия полицата). Познавате по еднаквия номер. средната част остава при издаващия за отчет към застрахователя. Ако не са ви дали лепенката, е въпрос най- вероятно на технически пропуск. Обадете се на този, който ви е издал полицата. ако го е пропуснал може ви пусне дубликат. с новия стикер ще ви даде и ново картонче и сметка за дубликата на стикер. ще иска да му върнете старото картонче. Тука има и пълната информация кое за какво се дава. http://www.broko.bg/grajdanska-otgovornost/documenti-grazhdanska-otgovornost Чеситита ви първа гражданска! :yanim:

Споделете какъв химикал използвате, за да отлепите по най-лесния възможен начин старите лепенки! Благодаря! :cool:

Споделете какъв химикал използвате, за да отлепите по най-лесния възможен начин старите лепенки!

Благодаря! :eek:

H2O и малко изтриване с влажна кърпа... :eek:

H2O и малко изтриване с влажна кърпа... :rolleyes:

"Малкото" изтриване при моите едногодишни лепенки води до отмаляване на ръката. :yanim:

Няма ли нещо по-елегантно, намазваш и след малко пада? :)

Спирт е по - доброто решение.

Аз ползвах това:

Публикувано изображение

Беше ме страх със спирт, че лепенката за прегледа е залепена плътно до стикера на застраховката и може да потече върху нея и да я съсипе.

Аз ползвам нож, но където е възможно-с грапавата страна на гъба за миене на чинии. Все пак острите твърди предмети оставят драскотини по стъклото понякога...

нагряваме с топъл въздух мястото(например сешоар или пистолет за топъл въздух на ниска степен)

Аз ползвам бръснарско ножче и после влажна кърпа. Става идеално. Бтв в/у зеленото картонче също има стикер, който се отлепва от стикера за стъклото. Или да се изясня по-точно. Стикера за стъклото върви с още 2. Едното отива в/у полицата, която остава при застрахователя и представлява баркод, 2-рото е малка лентичка със номер на нея, която отива в/у зеленото картонче. Тези манипулации за задължение на застрахователя. За клиента остава само да залепи голямото, првоъгълно стикерче на предното стъкло и да носи със себе си зеленото картонче и полицата.

Все някой от тези способи ще свърши работа. Благодаря на всички! :ph34r:

• Автор

„Гражданската отговорност” поскъпва с 5-10 % до края на 2011 г.

Цената на „Гражданската отговорност” ще скочи поне с 5-10% до края на 2011 г., прогнозира в интервю за Дарик председателят на Асоциацията на застрахователите в България Орлин Пенев. По думите му застрахователите ще продължат да предлагат промоционални пакети на задължителната полица в комбинация с Автокаско, защото към тях има по-голям интерес. От няколко месеца насам обхватът на „Гражданската отговорност” е около 75%, което е значително под минималния задължителен праг.

Новият налог от 2% върху застрахователните премии ще има минимален ефект върху потребителя, смята Пенев. „Аз не мисля, че този данък ще окаже някакво съществено влияние върху застраховките, тъй като средната премия по „Гражданска отговорност” е от порядъка на 200 лева, това на практика означава, увеличение за потребителя с 4 лева, което не смятам, че е съществено”, коментира Пенев.

15% от автомобилите се движат без „Гражданска отговорност”. Заради това Европейската комисия може да върне задължението българските автомобили да пътуват в чужбина със Зелена карта. „Това ще вдигне рязко цената. Зелената карта преди за 15 дни струваше около 65 евро. Т.е. тази цена ще се върне. Сега годишната полица струва около 100 евро”, категоричен бе застрахователят.

На въпрос дали може да се очаква увеличение на цената на задължителната полица до края на годината, Пенев отговори: „Сигурно ще се увеличи. Поне с 5% или 10% ще има увеличение до края на годината”.

Автомобилното застраховане е около 72% от общозастрахователния пазар у нас.

Източник: Дарик

• 3 месеца по-късно...
  • Автор

"Гражданска отговорност" вече ще се плаща накуп

Стикери в застраховането вече няма да има, а "Гражданска отговорност" вече ще се плаща на един транш при сключването й, предвиждат приети от правителството промени в Кодекса за застраховането. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков след днешното заседание на правителството. Дянков не отговори на въпрос какво ще стане, ако водачите нямат средства и изобщо се откажат да сключват задължителната застраховка. Той каза, че експерти на МВР са направили анализи, които са били представени на оперативно заседание, и че вярва на свършеното от тях. Според приетите изменения се отменя изискването върху автомобилите да бъдат поставяни знаци и стикери за застрахователи.

Чрез промяната се цели прозрачност в отношенията между собствениците на автомобили и застрахователите. Неспазването на забраната ще се наказва с глоба от 50 лв. Санкцията за застрахователите при първо нарушение е от 30 000 до 60 000 лв., а при второ – от 60 000 до 120 000 лв. Контролът по спазването на новото изискване се възлага на МВР и Комисията за финансов надзор.

Източник: dnes.bg

...Чрез промяната се цели прозрачност в отношенията между собствениците на автомобили и застрахователите...

Източник: dnes.bg

Това са пълни глупости на някакви "специалисти", вероятно дълбоко свързани със застрахователния бизнес. "Прозрачност"? А при разсроченото плащане няма ли прозрачност, при това струваща номинално по-скъпо. Само дето за мнозинството от водачите е далеч по-изгодно да платят малко повече пари, но не и накуп. А и откъде накъде ще ставам спонсор на застрахователите, плащайки целия налог еднократно? Да им осигуря по-високи лихви от сключените застраховки ли?

И друго - премахването на стикерите ще даде повод на всеки скучаещ катаджия да спира "на всеки километър" водачите, да им иска полицата и да им досажда. А може и някой лев да изкара, че деца храни.

Не мога в що за държава живеем.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.