Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българи в Швеция

Featured Replies

Точно това пишех и аз, наистина отличен български език.А думата "исполин" не я бях срещал от години.Остави го тоя спамър и офтопик майстор Гизмото, по-завистлив човек от него във форума май е само Тапирът.Когато зачетох темата, си помислих, че ще науча нещо за живота и условията в Швеция.Чувал съм, че там са недружелюбни и студени хора...

• Автор

Точно това пишех и аз, наистина отличен български език.А думата "исполин" не я бях срещал от години.Остави го тоя спамър и офтопик майстор Гизмото, по-завистлив човек от него във форума май е само Тапирът.Когато зачетох темата, си помислих, че ще науча нещо за живота и условията в Швеция.Чувал съм, че там са недружелюбни и студени хора...

Не, в никакъв случай студени и недружелюбни.

Това с типичната скандинавска студенина са митове и легенди.

Имам личен досег с шведи от дълго време, каквито сме ние, такива са и те.

Аз бих казал повече резервираност към чужденците, за която има не една или две причини. В Швеция има много серизен наплив на бежанци, само през 2006-та година са приети 100 000 иракчани, а да не говорим за сомалийци, етиопци, сирийци и иранчани. Тези хора отказват да се интегрират в обществото, ползват шведската социална система, като дойна крава и не влагат никакво себеразвитие. Отделят се в гета и развиват собствени паралелни общества, с минимален досег към шведското.

Друг съществен проблем са руснаците, прибалтийците и каквказците. Шведите имат негативно мнение за тях, което е напълно оправдано. Става дума за кражби, шмекерджийство на работното място и опити за заобикаляне на данъчната система в страната.

Къде сме ние?

За жалост, местните слагат всички източно европейци под общ знаменател. Бъркат ни с руснаците, често се е налагало да обясняваме, че не сме такива.

А ние, от балканите, тепърва ще се доказваме пред тях.

Докато пробивахме системата, при емиграцията ни в Швеция, бяхме приятно изненадани от вежливостта и желанието за информациона помощ от страна на държавни служители на всички нива. С голяма доза търпение, отново и отново ни се обясняваше, къде, какво и как да се направи, като кореспонденцията не ставаше дори на техния език. Къде в България, ще отнемеш времето на някой чиновник повече от 10мин и няма да бъдеш сгълчан и отпратен с явна досада, ако проявяваш трудно разбиране?

Иначе, и аз съм чувал, че датчаните били най-пичове сред скандинавците.

Впрочем, винаги чувствата у мен са били раздвоени при употребата на думичката "пич".

Понеже оригинала т.е турското дешифроване, е на другата крайност, така наричат дете без баща в Турция. Това е върховна обида в турския, ако бъдеш наречен пич.

Знае се от малко турци в България, а за самите българи да не говорим.

Много езикови проблеми имах в Турция, понеже турският в България не е актуален, доста ми се смяха докато се абгрейдвам.

плюс едно за поста ти обаче не съм съгласен че не са студени, семейство българи които са живяли там още от преди 1989г. са споделяли че според тях са студени или хладнокръвни или не като да кажеме едни французи (това за французите те го казаха).

• 2 седмици по-късно...

Не ,Гизмо, не са студени. Просто тук е прието да се зачита личната свобода, затова никой не ти се натрапва с внимание. Съвсем друго е вече, ако поискаш някаква помощ или информация- веднага любезно и в повечето случаи с усмивка я получаваш /поне с мен беше така/. За французите- и там ги има всякакви, ама те пък са повечето патологични шовинисти ;). Султане-Мураде, ние сме почти съседи с теб, ама свободното ми време е малко кът. Иначе живея на около 60-70 км от столицата, може пък да се наканя някой път да отскоча дотам през уикенда. Тогава ще пусна известие. Fixt00, мисля, че и на теб донякъде отговарям с поста си- не са студени и недружелюбни! Хайде бъдете здрави и до скоро!

Леля ми живее вече от 12 години в Швеция. В едно малко градче..Ängelholm. Не иска да се връща тук..обаче, да си призная, живота й там я промени..оставяме настрана факта, че "поумня" научавайки езика, придобивайки професия и т.н...но като че ли наистина стана малко по-сдържан и студен човек.. Живее сама с котката си...всеки път като се върне тук се разочарова и проявява някаква нетърпимост към българските неразбории..сигурно е нормално, знам ли.. Не съм й ходила още на гости..но някой път ще отида. :baby:

Човек може да си помисли, че всички българи са избягали оттук...Никой не пише, срамота :baby:!

• 2 седмици по-късно...

Весела Коледа на всички! Живи, здрави и щастливи!

Весела и на Вас! Аз съм си от БГ,но ще трябва да ходя в Мариехамн-Аланд Айлънд..на картата гледам е по-близо до Стокхолм от колкото Хелзинки..а няма директни полети,как са цените на таскитата,транспорта,нещо фериботче сигурно има разкажете?

Редактирано от bra74eda (преглед на промените)

• 6 месеца по-късно...

Предполагам, че вече знаете, но искам ,все пак, да споделя информацията, че Швеция затваря посолството си в България ( София ) на 1.10.2010. Затваря посолствата си също в Дъблин, Братислава, Любляна и Люксембург. Неприятно, но факт. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

А каква е причината за това? Не е обявяване на война, надявам се :ph34r:!

А каква е причината за това? Не е обявяване на война, надявам се :blink:!

Така са преценили шведите, оправдаха се с кризата, разбира се..

За сметка на това шведите ще „засилят присъствието си на Балканите и в Кавказ", като открият нови мисии в Косово, Грузия, Молдова и Албания.

Шведски посолства ще бъдат открити и в три страни в Северна Африка, а дипломатическите представителства с Боливия, Руанда и Камбоджа също ще бъдат повишени до посолства.

• 1 месец по-късно...

Ще се пробвам с живота в Швеция в близките няколко месеца. :D

Ще се пробвам с живота в Швеция в близките няколко месеца. :)

Успех!

Как е положението с трудовите ограничения? Има ли такива за българите? Пребиваването ни е легално там предполагам.. Още нещо.. ако в началото си само с английски проблем ли е?

Принципно ограничения няма, но пък и никой не се радва много на чужденци, не знаещи езика. За английския- зависи в коя сфера и каква точно работа търсиш. За всеки новодошъл има официален безплатен курс за езика- SFI. Той продължава няколко месеца или година, зависи колко бързо се напредва. С една дума- оптималният вариант е да дойдеш тук с вече ясна идея за работата и с поне малко понаучен език. Другият вариант е да имаш парички за поне 3-4 месеца и на място да се уреждаш, но отнема време и средства.

• 1 месец по-късно...

Здравейте. В момента уча шведски в Göteborgs universitet. Ако има българи, ще се радвам да се срещнем. е-mail: [email protected] Поздрави.

Редактирано от Preikestolen (преглед на промените)

За съжаление съм чак в другия край на Швеция, близо до Стокхолм. Иначе нямам нищо против среща на кафе/бира.

• 4 месеца по-късно...

Стояне, къде отиде в края на краищата ? В някакъв друг пост се канеше за Скандинавия...Това моето не е обикновенно любопитство , просто искам да придобия представа предварително - нямам средства за излишни рискове,а и нямам право на грешки - имам две деца за отглеждане (малкото е на 2 годинки)след неуспешен брак по испански ...От наш'та мила Родина ми се повръща -такава си е от години...просто отпуската е едно а да се върнеш да живееш- АД ! Знам испански перфектно , английски добре ,не искам никаква Испания,нито една Средиземноморска държава няма да се различава много от Испанския ген,просто Латинска Кръв . Айде със здраве !

Стояне, къде отиде в края на краищата ? В някакъв друг пост се канеше за Скандинавия...Това моето не е обикновенно любопитство , просто искам да придобия представа предварително - нямам средства за излишни рискове,а и нямам право на грешки - имам две деца за отглеждане (малкото е на 2 годинки)след неуспешен брак по испански ...От наш'та мила Родина ми се повръща -такава си е от години...просто отпуската е едно а да се върнеш да живееш- АД !

Знам испански перфектно , английски добре ,не искам никаква Испания,нито една Средиземноморска държава няма да се различава много от Испанския ген,просто Латинска Кръв .

Айде със здраве !

Ако споменете и областта в която сте професионалист може да е по-лесно :biggrin:

П.П. И понеже работя с испанци и италианци мога да кажа че се различават

Не очаквах толкова бърза реакция. Работил съм 9 години ел.локомотивен машинист в БГ, десет години шофъор из Европа (дето му викат ТИР-аджия ) . Електичар по диплома ,но баща ми беше машинист , та и аз като Вапцаров... На гости съм и ще трябва да оставя компа .

• 1 година по-късно...

БГ берачи на малини блокирани в мизерия в Швеция

Обещали им работа, но сега 200 души висят пред посолството ни

Около 200 български берачи на горски ягоди, малини, къпини и боровинки са пред посолството ни в Стокхолм след неизпълнени обещания за работа, съобщи шведското електронно издание thelocal.se.

Според информацията българите лагеруват вече дни наред в автобус, паркиран пред мисията ни.

По данни на шведската полиция, берачите на плодове са били в Йемтланд, в северната част на Швеция.

Електронното издание пише, че българите са пристигнали в Швеция с обещание за работа, но след това били оставени да се грижат сами за себе си в горите.

Някои от блокираните берачи са успели да се приберат у дома, след като са си осигурили билети от роднини, но други са оставени в ръцете на посолството в Стокхолм, което се опитва да ги върне в родината им.

В момента нашето посолството дава на блокираните българи хляб и вода два пъти дневно, а районният съвет в Стокхолм им е предоставил автобус, където да се подслонят.

"Работим усилено, за да могат се върнат у дома. Те са бедни хора, но не се надяваме, че приятели и роднини в България могат да им преведат пари, за да могат някак да стигнат до вкъщи", заяви Татяна Петрова от посолството.

Тя обаче изключи възможността за пряка финансова помощ от посолството.

"Нормалната процедура е да се изпратят пари от България", уточни тя, като допълни, че ако на тези хора бъдат дадени пари, е необходима гаранция за връщането им.

Разследващите в Швеция не уточняват дали някои от тези 200 души, събрали се пред посолството, са свързани с 43-годишния български гражданин, арестуван в четвъртък по подозрения, че е примамвал други българи да дойдат в Швеция с обещание за заплата, дом и работа.

dnes.bg

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.