Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Очила или лещи? Как смятате?

Featured Replies

Носите ли очила?А лещи?Кое,смятате,е по-подходящо,по-удобно,и изобщо...Очила или лещи?Интересно ми е да разбера,щот от скоро съм недовиждаща и нямам мнение още по въпроса... :bye:

• Отговори 80
  • Прегледи 28,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Аз по принцип трябва да нося очила, ама много рядко ги слагам. Още не съм свикнал с тях (хм имам очила от 2 години). Май ги слагам само като карам кола, ама често ми се случва и тогава да ги забравям. Също всеки път като ходя на кино съм без очилата и съответно не мога да чета субтитрите, ама добре, че ходя на кино само на филми, които предварително съм гледал в къщи на PC-то.

Иначе съм за очилата, нещо нямам желание да пробвам как е с лещи.

Аз нося очила от доста време и им свикнах, но не знам какво е с лещи... , макар че може и да си сложа.

• Автор

Щото на мен ми откриха астигматизъм (само на дясното око)и ми предписаха очила с диоптър +0,25 и не знам кое е по-добре и дали изобщо имам нужда от очила...

на мен също ми откриха същатат болест

предписаха ми очила

нося ги но отвереме на време

не постоянно /независимо че ми казаха да не ги свалям/

един приятел ми каза че когато носиш постоянно очила неминуемо ще дойде моментът в който очите ти вече ще свикнат и ще тр да си слагаш нови стъкла по силни естественно

така че ти си прецени

аз лично ги нося само когато ще чета нещо или ми тр отлично зрение

в др случай се оправям и без тях

И ОЩЕ ЕДНО НЕЩО ДА КАЖА ТАКОВА НЕЩО КАТО ОЧИЛА ЗА КОМПЮТЪР СЪЩЕСТВУВА САМО В ЦЕНОРАЗПИСИТЕ НА ОПТИКИТЕ ТОВА НЕЩО НЕ ДЕЙСТВА

КАЗА МИ ГО ЛЕКАР КОЙТО МИ Е БЛИЗЪК И ПРИТЕЖАВА ОПТИКА

НЕ СИ ДАВАЙТЕ ПАРИТЕ

Щото на мен ми откриха астигматизъм (само на дясното око)и ми предписаха очила с диоптър +0,25 и не знам кое е по-добре и дали изобщо имам нужда от очила...

<{POST_SNAPBACK}>

Мисля,че при астигматизъм,не се препоръчва носенето на лещи !

Не нося очила или лещи.Но имам приятелка,която от много години носеше очила,после реши да е с лещи,мислеше,че ще е по-хубаво.Но имаше ужасно много проблеми,очите й първоначално ги приеха,но после имаше много проблеми и се върна пак към очилата.В момента е с лещи,но само когато излиза,иначе си носи цайсите.

От 7 годишна имам късогледство и лек астигматизъм, като късогледството се задълбочи с годините и в момента спря на -4 , близо -5 диоптъра. Носех очила дълги години , до 8ми клас, когато влязох в гимназията, тогава заявих на нашите , че искам лещи. Знам че хората с очила са чаровни и привлекателни. Не ги нося не заради комплекс, а защото ми е по-удобно с лещи. Една от причините е , че и зиме и лете ходя с тъмни очила,и от необходимост , и защото ги обожавам, а когато съм с очила с диоптър няма как да стане. Друго е, че съм много (по думите на баба ми) "джасната и луда" и имам навика да си троша очилата най-редовно... лещите в случая пак се оказват по-практични :)

A по въпроса за очилата за компютър кажа, че такива има - твърдя го, защото самата аз съм с убедила в това. Пет години бях със стъкла пригодени за компютър и не усетих никакво напрежение, умора или друго неприятно усещане в очите. Преди близо месец си взех други очила, които са с обикновени стъкла и след една единствена вечер прекарана с тях на компютъра получих такова главоболие, че после два дни не можех да седна на него.

Моят съвет е да избереш това, което чувстваш като по-практично и удобно, а не можеш да разбереш кое е то, ако не пробваш. Успех! :)

Така и аз да си изкажа мисля, че мнението ми ще е компетентно, защото въпреки малкият ми диоптър доста съм ходила по очни лекари.

По-добрия вариант за мен както и по-евтин са очилата, още повече при малък диоптър. Лещите са скъпи трябва доста добър лекар и компетентен съвет какви точно да си вземеш...трябва постоянна потдръжка(ежедневно махане и слагане, разтвори). Може да има един доста продължителен период на адаптациа на очите ти към лещите. Някои хора привикват бързо към тях, но има и организми, които напълно ги отхвърлят. Страничните ефекти докато очите ти привикнат към лещите са сълзене постоянно примигване, дразнене, парене и така... зависимост от много неща може да продължи и с месеци. А с очилата е лесно, привикваш бързо и после не ги усещаш :) Пък и физиономията ти приема по интелигентен вид с очила :)

А относно очила за компютър да няма очилата са за хора! хихи

Но има такива които имат защитен слой на стъклата(антистатик) и е доста добър аз съм доволна близо година ползвам очила с такъв покривен антистатичен слой. Очите ми са по-отпочинали и усещам осезаема разлика, когато нося очилата на работа защото по-цял ден съм на компютъра.

И така надявам се да съм била полезна и с моето мнение.

Редактирано от varvarinata (преглед на промените)

Пробвала съм лещи за промяна на цвета на очите - не можах да свикна с тях и ако лекар ми предпише очила, предполагам ще ги предпочета пред лещите.А за "очилата за компютър" - много са полезни, удобни са, препоръчвам ги на всички които като мен са вечно пред монитора, особено ако нямат защитно стъкло.Аз съм доволна от тях.

• Автор
И ОЩЕ ЕДНО НЕЩО ДА КАЖА ТАКОВА НЕЩО КАТО ОЧИЛА ЗА КОМПЮТЪР СЪЩЕСТВУВА САМО В ЦЕНОРАЗПИСИТЕ НА ОПТИКИТЕ ТОВА НЕЩО НЕ ДЕЙСТВА

КАЗА МИ ГО ЛЕКАР КОЙТО МИ Е БЛИЗЪК И ПРИТЕЖАВА ОПТИКА 

НЕ СИ ДАВАЙТЕ ПАРИТЕ

<{POST_SNAPBACK}>

Еми и аз имам очила за ПЦ,но по няква странна причина стъклата колкото и да ги почиствам си остават замазани и са същинско мъчение за очите sad.gif

Така и аз да си изкажа мисля, че мнението ми ще е компетентно, защото въпреки малкият ми диоптър доста съм ходила по очни лекари.

По-добрия вариант за мен както и по-евтин са очилата, още повече при малък диоптър. Лещите са скъпи трябва доста добър лекар и компетентен съвет какви точно да си вземеш...трябва постоянна потдръжка(ежедневно махане и слагане, разтвори). Може да има един доста продължителен период на адаптациа на очите ти към лещите. Някои хора привикват бързо към тях, но има и организми, които напълно ги отхвърлят. Страничните ефекти докато очите ти привикнат към лещите са сълзене постоянно примигване, дразнене, парене и така... зависимост от много неща може да продължи и с месеци. А с очилата е лесно, привикваш бързо и после не ги усещаш :huh: Пък и физиономията ти приема по интелигентен вид с очила :)

А относно очила за компютър да няма очилата са за хора! хихи

Но има такива които имат защитен слой на стъклата(антистатик) и е доста добър аз съм доволна близо година ползвам очила с такъв покривен антистатичен слой. Очите ми са по-отпочинали и усещам осезаема разлика, когато нося очилата на работа защото по-цял ден съм на компютъра.

И така надявам се да съм била полезна и с моето мнение.

<{POST_SNAPBACK}>

Напълно съгласна съм с Ваня (извинявай,че те наричам така,но всички във форума ги чувствам много близки и ги възприемам като приятели). Като дете съм носила очила,но заради подигравките на съучениците ми ги махнах,когато бях на 0.75 диоптъра (а тръгнах от 4.0),сега пак нося,но само за четене.

Сина ми носи сега,та от лекаря,който го наблюдава знам,че лещите не са подходящи за хора с малък диоптър. А за очилата,които са за ползване на компютър мисля,че са едно чудесно профилактично средство.

Еми и двете съм насила... В момента предимно си нося лешите... но примерно когато ме мързи и не се очертава да излизам си стоя с очилата, защото не изискват толкова труд...

Наистина лещите са трудни да се поддържат но свикнеш ли си - то ти става навик и вече не се осешаш когато трябва да ги почистиш...

Не е вярно, че всеки ден трябва да се слагат и свалят... има леши които могат да стоят в окото около седмица... всичко зависи от водния разтвор на лещите и колкото по- голям толкова по- добре... Определено предпочинам лещите пред очилата... " години и не можах да свикна как изглеждам с тях... и така...

• 1 месец по-късно...

Възможно ли е човек със стагматизъм ( вече не се сещам само на едното или и на двете очи имам ),късогледство и диоптър над 2.5 - 3.00 да носи лещи ?

Този разтвор всеки ден ли се приготвя ?

Болезнено ли е носенето на лещи ( в смисъл като се махат разбрах туко що,че някак си се стискало окото ... и т.н. ) ?

Носил съм и продължавам да нося очила ( постоянно - без да ги свалям ) от 7-9 години и диоптъра все се покачва.С лещите очите ще започнат ли да се оправят или поне ще се запази ли ?

Очилата вече много ме изнервят.Откакто се помня те все се разширяват и започват да падат и трябва да ги повдигам - това ми стана навик дори - дори и да съм без очила,когато спортувам без да се усъщам посягам да надигна очилата,който всъщност не са на мен.

А възраста от значение ли е - има ли някаква минимална възраст на която могът да се сложът лещи ?

Редактирано от SteFo (преглед на промените)

За стигматизъм до9 колкото знам засега могат да се носят твърди лещи, при които в началото знам че е много трудно да свикнеш такя да ги слагаш че да не наранис окото, но определено при тя знам че маането е по лесно.

По принцип на мен ми казаха, че лещите помагат да се запази диоптъра... И не се покачва, поне при мен почти две години от както ги нося - не се е. Но все пак изискват да имаш пари да даваш, което не много хора го имат.

Този навик с очилата и аз го имах, но да ти кажа много лесно свикваш че си без тях, като продължително време не ги носиш и се отучваш.

За възраст едва ли има значение, стига да си на такава възраст че да не се налага някой друг да ти ги слага, което ме зъмнява :)

Аз нося очила от близо 4години.В началото ги носех непрестанно,но сега само когато съм в нас.Лещи също съм носила,около 4 месеца,но не ми бяха удобни.В началото въобще не ги усещах,но имам адски чувствителни очи и започнаха да се насълзяват. sad.gif

Аз съм с очила от тинейджерските ми години и за съжаление все още не съм започнала да свалям диоптрите / с напредването на годините късогледството се променя в далекогледство /, когато ми откриха късогледството се опитах да нося лещи, но тогава имаше само твърди и така и не успях да свикна, това което най-вече ме дразнеше беше непрестаното премигване, имах усещането че лещата се пързаля по окото ми и премигвах за да я върна на мястото и..

та в крайна сметка си останах с очила

Мисля че с очила е по-добре,но ако те притеснява това-ходи с лещи.Но мисля че по-добре се вижда с очила! Ти си решаваш :yanim:

:speak: ами аз не нося очила или лещи, но баща ми носи лещи а майка ми очила.... не знам кое е по удобно и кое причиняба по малко проблеми...... може би човек трябва да се консултира с лекар :)

При астигматизма няма опасност за увеличаване на диоптъра.Може само да се радваш че ти е малък,т.к. редовното носене на очила може да допренесе за по нататъчното му намаляване.След като имаш астигматизъм трябва да носиш специални лещи,но за по сигурна информация е най-добре да се консултираш със специалист.

Аз съм късогледа и нося очила, но имам и лещи.Комбинирам ги като предпочитам да слагам лещите когато излизам.А когато се налага да си напрягам очите(четене,учене...) ползвам очила.

:bye:

Аз съм с делекогледство и астегматизъм,но съм твърдо решена да не нося очила или лещи,най-вероятно защото съм все още гимназистка и се притеснявам по някакъв начин да не би да ми се подиграват.

Но хубавото на лещите е че не се виждат, никoй няма да знае че носиш иникoй няма да ти се подиграва. И аз носих очила до 11 клас, ама никoй нищо не ми каза... Пък и ако не носиш, ще става все по зла, защото си напрягаш очите и така диоптъра се качва, по добре вземи някакви мерки

аз съм късогледа от 3 години и нося очила за постоянно от почти 6 месеца (преди си правех оглушки)

лошото на очилата е че можеш да виждаш добре само напред и са сравнително чупливи

по отношение на лещите не знам но може и да ми се наложи да ги употребявам

но един съвет - ако трябва да носите очила носете ги постоянно, защото аз не го правех и деоптрите ми се качиха с 1-н нагоре и стана доста гадно, защото продължават да се увеличаватsad.gif

Еми и лещите изискват много поддружки, особено меките, много лесно могат да се скъсат... просто ужас..аз до сега съм скъсала няколко... Трябва много да се внимава с тях

Носенето на очила не спира увеличаването на диоптъра.

Дори и редовно да ги носиш пак има вероятност да ти се увеличи.

Изпитала съм го върху себеси.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.