Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Очила или лещи? Как смятате?

Featured Replies

Аз съм си с очила от как се помня и имам астегматизъм...напоследък започнах да свалям диоптъра и от 3,5 на едното око сега е 1,75.Свикнал съм с очилата пък съм и пич с тях както си личи...така че залагам на очилата

Искам и с мен такова чудо да се случи. Не е невъзможно, баща ми имаше очила като лупи като млад, а сега има 0 и нещо диоптера и изобщо не носи очила от около 15 години. Ей така изведнъж ги свали. Ама моят диоптер е висок и едва ли ще се случи.

• Отговори 80
  • Прегледи 28,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Досега не съм виждал офтамолог с лещи. Ако приоритет ти е зрението то очила с лекарско предписание. А иначе както си по-красива.

Щом става дума за здравето на човек, няма никакво значение дали очила или лещи... Ако става дума вече за суета, някои не искат да носят очила, седели им грозно и т.н. да носят лещи. Няма никакво значение, стига да са от полза :)

Ама не мога да разбера какво им е на очилата?! Вече има такива модни тенденции,че някой нарочно слагат очила без диоптър,за да се фешън.Пък и поддръжката на едни очила е много по-евтина от поддръжката на лещи

Няма чак такова значение за красотата - важно е как човек се чувства по-добре. Аз направо се преродих, откакто започнах да нося лещи преди около година и половина. Така се чувствам по-комфортно - и не е вярно, че лещите нямат някои предимства пред очилата. Например - периферното зрение - с очила никога не може да се коригира, докато с лещи - няма една определена черта (рамката на очилата) , до която виждаш и след която всичко е в мъгла (аз се чувствам точно така, когато съм с очила, заради астигматизма ми). Това може да си е сериозен проблем - например при слизане по стълби винаги имаш чувството, че можеш да пропуснеш някоя.

Освен това - е лещи не се притесняваш да си влизаш от топло на студено и няма как да ти се запотят стъклата и да не виждаш нищо за няколко минути. Освен това - можеш да си спортуваш спокойно, да не се притесняваш, че някой може да те удари случайно и т.н.

Но - няма как да се носят лещи нонстоп. За цялото време, през което съм ги носила не съм имала никакъв проблем с очите, защото си давам много често почивка - вкъщи винаги съм с очила, задължително пред компютъра винаги съм с очила, сменям лещите винаги веднага щом им изтече срока, за който са създадени и ги почиствам със сравнително качествен разтвор. Още един мит, в който и аз вярвах някога е, че поддръжката на лещите е много по-скъпа от очилата - ако става въпрос за най-обикновени лещи, които не се правят по поръчка, поддръжката им на година излиза около 100-150 лева - поне на мен толкова ми излиза. А едни качествни очила струват минимум 250 лева.

Така че - всичко е въпрос на лични предпочитания. В никакъв случай очилата като такива не са повод за притеснения - ако имам такава работа, че ми се налага да прекарвам много време пред компютъра или имам някакъв проблем с лещите, въобще няма да се колебая да си направя хубави очила - особено с модерните напоследък рамки, които могат да са много стилен аксесоар. Даже съм си набелязала едни конкретни рамки, но ще трябва по-дълго да си посъбирам пари за тях cool.gif

Досега не съм виждал офтамолог с лещи. Ако приоритет ти е зрението то очила с лекарско предписание. А иначе както си по-красива.

Аз съм виждала :yanim:

Само, че има малка подробност...всичко зависи за близо или за далеч са диоптрите... :)

Не е толкова просто все пак ...

Ама не мога да разбера какво им е на очилата?! Вече има такива модни тенденции,че някой нарочно слагат очила без диоптър,за да се фешън.Пък и поддръжката на едни очила е много по-евтина от поддръжката на лещи

Прав си по-евтина поддръжката е на очилата...

Но по естетическо е Без очила...

Пък и малка подробност много рядко хората си избират подходящи очила...

Ужасно е да видиш човек с кофти избор и то млад човек...

Пък и има професии които не знам как си позволяват очила, като просто е грозно и застаряват очилата...

И аз преди исках да нося очила, точно защото не нося такива, а ми беше любопитно как ли е с очила и защо ли нямам очила...сега ми се иска да нямам очила, но нещо като че ли зрението ми не е много бистро...

Като си избират хората очила поне да си избират с приятели или с родителите си очила, че после да не се получават забавни разни нещица...

За мен няма или очила или лещи.И аз като shanna комбинирам и двете.Дали от суета или от комплекс, както ме базика един приятел, но когато излизам си слагам лещи. А когато съм си в къщи или пред компютъра ползвам очилата. Няма значение каква е причината, важното е, че лещите много ме улесняват и се чувсвам много удобно с тях. Нося лещи от около две години и до сега не съм съжалявала за това си решение. Пълна глупост е, че поддръжката е трудна, лесно се свиква и след това става толкова бързо, че го правя по инерция. Поздрави!

• 1 месец по-късно...

Предимства и недостатъци според мен :

Очила

• Предимства
    1.Може да ги сваляте бързо и вече
    2.Има комбинирани очила за далечно и близко виждане при лещите не знам дали е така но за очилата съм сигорен
    3.Може и да ви подхождат
    4.Не може да ги изгубите лесно
    5.Евтини са
  • Недостатъци
    1.Не са удобни в някой случаи или с една дума тромави са
    2.Може да паднат и да се счупят
    3.Може дане ви подхождат
    Лещи
  • Предимства
    1.Компактни са
    Запиши
    2.Има голямо разнообразие от цветове
    3.Може да ви подхождат с определен грим
  • Недостатъци
    1.Лесно се губят
    2.Трябва често да се слагат и махат а това не е много приятно може би не знам
    3.Скъпи са

Успех !

Редактирано от SefdasS (преглед на промените)

Предимства и недостатъци според мен :

Очила

• Предимства
    5.Евтини са
    Лещи
  • Недостатъци
    3.Скъпи са

Успех !

Аз не съм на това мнение,нося очила от 11 години,преди 3 години започнах да нося и лещи,толкова ги свикнах,че на вън немога без тях,в къщи си шпоркам с очилата.Относно цената,еми що годе очилата ми излезнаха стотина лева,вярно за дълго време са но може да се счупят,а лещите ми струват 18 лева(за 3 месеца),може да добавим и разтвор 20 лева на 3 месеца.Освен това по всяко време,ако ми стане нещо с лещата мога да си купя нова,а ако ми стане нещо с очилата трябва да чакам с дни.За това съм по-внимателен с очилата.Най-добра е комбинацията Очила за вкъщи,лещи за на вън.

Аз не съм на това мнение,нося очила от 11 години,преди 3 години започнах да нося и лещи,толкова ги свикнах,че на вън немога без тях,в къщи си шпоркам с очилата.Относно цената,еми що годе очилата ми излезнаха стотина лева,вярно за дълго време са но може да се счупят,а лещите ми струват 18 лева(за 3 месеца),може да добавим и разтвор 20 лева на 3 месеца.Освен това по всяко време,ако ми стане нещо с лещата мога да си купя нова,а ако ми стане нещо с очилата трябва да чакам с дни.За това съм по-внимателен с очилата.Най-добра е комбинацията Очила за вкъщи,лещи за на вън.

Напълно подкрепям горното мнение. Аз нося очила от 28 години, а лещи от 18. При това винаги съм си купувала български или руски лещи. Евтини са, а и качеството им съвсем не е лошо. В къщи също ходя с очила, но навън използвам лещите. Лятно време, ако си с лещи можеш да носиш слънчеви очила, а зимно време се избягва досадното запотяване на очилата от студено към топло. Проблем е с лещите на море или на басейн, защото не можеш да се гмуркаш с тях, но ако плуваш с глава над водата няма проблем/е, губи се от удоволствието, но.../. Иначе се къпя с тях, а понякога и спя, случвало ми се е и със седмици да не ги свалям, не съм имала проблеми, но това не е препоръчително за обикновените лещи, които не са за продължително носене. И не е вярно, че се губят лесно или, че се късат. Все пак лещите са финно нещо и трябва да се използват внимателно. И друго нещо-при носенето на очила не е толкова добро периферното зрение, както при носенето на лещи. По въпроса със стъклата на очилата, никога не съм била привърженик на хелиоматика, по-добре избери светли със защита за компютър и олекотени.

Единственото, което мога да те посъветвам е, колкото и да ти е нисък диоптера да не си позволяваш да ходиш без едно от тези средства за виждане. Аз тръгнах от -0.25 и благодарение на неносенето на очилата в момента съм с -5.

Моят съвет е-опитай и с двете, сам ще почувстваш как е по-добре и удобно за теб.

Аз съм с очила, не мога да понасям нещо да ми седи в окото, напоследък съм свалила диоптъра та и очилата не ги слагам, чакам да се върне очната ми, да си извадя рецепта за нови. Принципно съм против лещите, защото са много близо до очната леща и се вдига диоптър особено при късогледите.

Нося лещи от 2 години и нямам оплаквания... като свикнеш да си ги слагаш и да ги махаш изобщо не ти прави впечатление. Пък и това че са скъпи не е вярно!!! В момента нося така да се каже доста добри като качество лещи и излизат с окло 50лв по-евтини отколкото очила със същото качество (лещите са 30, а последните ми очила бяха 80....) :speak:;) ;)

Принципно съм против лещите, защото са много близо до очната леща и се вдига диоптър особено при късогледите.

Хм, зависи. На мен ми ги изписаха именно за да задържат диоптъра ми, защото беше почнал да "галопира". Идеята беше, че именно защото е близо до окото, компенсира разстоянието, което се получава между окото и стъклото на очилата. Естествено, всичко си е въпрос на индивидуален организъм. На един очила му въздействат за задържане на диоптъра... на друг лещи...

Браво, че си свалила диоптъра, Иринче. :speak: Дай Боже и аз....

Здравейте ! Няма да разтягам локуми ..... Лещите са изключително удобни , когато съм на вън , а очилата са ми удобни за пред компютъра . Лещите не са скъпо удоволствие , както някой беше писал . Слагат се за секунди и забравяш изпотяването на очилата през зимата . С лещи съм , защото ми е удобно и комфортно , а за да ми почиват очите при домашни условия - очила .

cool.gif

• 3 месеца по-късно...

Съгласен съм!

Аз ползвам от 3 години лещи и е много по-добре с тях, т.к. не е нужно да ги повдигаш като очилата. Аз препоръчвам на тези, които са решили да носят лещи да си купят едногодишни, защото излизат по-икономични- 20 лв. е едната. А относно разтворите- купувам си CyClean- 18 лв. и го ползвам само за съхраняване на лещите, а самите лещи почиствам с NaCl - 0,9%-тов р-р.

Прочетох някъде, че лещите са трудни за носене, по-скоро, трудно се научава човек да ги слага. Аз съм до такава степен привикнал, че ги слагам от доста време без никакво огледало пред мен и за не повече от 2 минути, като в тези 2 мин. включвам и миенето с NaCl.

П.П. Уточнявам, че говоря за меки лещи! Твърдите се ползват за специални заболявания- астигматизъм и др. Твърдите могат да се мият с обикновен съпун и вода, докато меките не могат да се мият с вода, т.к. реагират с солите в нея!

И аз съм "недоскиф"-от малка.Носила съм и очила,и лещи,в момента съм с лещи и ползвам само тях.И при мен диоптърът доста се покачи и целта беше лещите да стопират процеса,точно както по-горе обясни Chain Reaction.Още не съм "заковала" на един окончателен диоптър обаче sad.gif Мисля,че лещи се препоръчват именно при по-висок диоптър.Лещите ми са меки ;и аз ползвам CyClean от доста време и съм доволна,още повече,той е мултифукционален.Неведнъж съм имала проблеми от най-различен характер и продължавам отвреме-навреме,но доста по-рядко вече(да чукна на дърво) да имам-замърсяване на лещата и оттам и инфектиране на окото,загубване,размяна,разместване и "зачезване" в самото око,веднъж погрешка си бях сложила за малко двете на едно и също око...Колко пъти нашите пълзят начело с мен да издирваме лещата... biggrin.gif Всичко това обаче намалява с придобиването на рутина;относно изваждането на лещата от окото инцидентно-случвало ми се е само когато си разтъркам очите без да ги затворя и само по небрежност,всъщност не мисля,че е толкова лесно лещата да изпадне.По-скоро ще ти се размести и известно време ще си извън фокус... biggrin.gif В началото ми беше трудно да си поставя лещите,за свалянето да не говорим,но сега мога да свърша процедурата за олимпийски норматив :)Бих казала,че сравнително лесно и бързо свикнах с лещите и лично аз се чувствам по-комфортно и спокойно с лещи.За очилата повече се притеснявах някога от механична повреда,при спорт са по-неудобни. С лещите понякога забравям,че имам дефект в зрението.С очила обаче е по-малка възможността от механично инфектиране на очите посредством попаднали директно в тях бактерии-при лещите напр. дори след прекарване на настинка е възможно да се появят проблеми.Лошото е,че обикновено "преносвам" лещите и май наистина и аз трябва да си взема и чифт очила,за да може очите да си почиват.И все пак и въпреки всичко за себе си аз определено предпочитам лещите.Относно избора-ами според мен е въпрос на лична преценка лещи или очила.Човек трябва сам да провери с кое ще се чувства по-удобно,а може би вариант,в който двете се редуват,е оптимален.Задължителна е според мен и консултацията с и препоръката на офталмолог.

определено съм за лещите!нося лещи от 7 години вече!те наистина ми поокротиха диоптъра!когато съм си в нас и седна на компа си ги махам и слагам очилата защото са с диоптър и със защита за компютър!

Носите ли очила?А лещи?Кое,смятате,е по-подходящо,по-удобно,и изобщо...Очила или лещи?Интересно ми е да разбера,щот от скоро съм недовиждаща и нямам мнение още по въпроса... :bye:

Очила съм носил от 5-ти до 8-ми клас, от 8-ми до ден днешен ( сега ще съм първа година студент ) съм с меки лещи. В началото и на мен ми беше трудно да ги слагам, махам и тем подобни, но сега мога чак на състезание да се явя. Иначе вкъщи когато съм, си нося очилата, че да ми почиват очите. Лещите доста ми помогнаха за да спрат почти до минимум растежа на диоптера в пубертета и си свършиха работата перфектно. Иначе мисля по пролет да претърпя лазерна операция, че диоптера ми е прекалено висок... Иначе..

:) Очила < Лещи ;)

• 9 месеца по-късно...

Здравейте за да не отварям нова тема реших да пиша в тази.

Може ли някой да ми каже какви точно са лещите OptimaFW(polymacon) на Bausch & Lomb, в смисъл на колко време трябва да се свалят, колко месечни са и т.н.

Благодаря предварително.

Редактирано от moon4 (преглед на промените)

Аз нося лещи на Bausch & Lomb, но не знам какви са точно като модел/име. Обикновени са (не цветни), меки, специално моите са едногодишни, но има и такива, които се сменят на 3 или 6 месеца. Последният път май струваха 60 лева бройката (едногодишните), а разствора, също на Bausch & Lomb, е 25 лева - 330ml, стига за ~3 месеца. Много съм доволен. Трета година ги нося (или четвърта, не знам вече), а зрението ми не се е влошило дори и с 0,0125 диоптера. Като се има впредвид колко много време прекарвам пред компютъра ... резултата е поразяващ. Преди това носех очила. За 2 години от 0,25 стигнах до 1,25 и 1,50 (късогледство). Така че ви ставя ясно какво ми е мнението по темата - ЛЕЩИ. Все пак обаче трябва да се вземе под внимание и хигиената, както и възможните възпаления, които причиняват лещите при някои хора. За проба може да се вземат дори и едномесечни лещи (Bausch & Lomb май и такива имат). И ... общо взето това е. Дано съм помогнал. :inlove1:

ПП: Забравих да кажа за работното им време :inlove1: ... Аз ги свалям всяка вечер, но доста често ми се случва и с тях да спя. Сутрин обаче не е много приятно, защото буквално залепват и нямат махане. Трябват им 3-5 минути да се овлажнят и се оправят. Напрактика може да не ги сваляш цяла седмица, ако се наложи, но пък тогава щи почнат да те дразнят, защото разтвора прави доста неща, освен почистване и съхранение. Както и да е. Не е проблем да се спи с тях. Проблем е играта с глава (за футбол става въпрос), защото при по-рязък замах лещата / лещите се изместват в единия край на окото и нищо не виждаш. Трябва да си ги наместиш с пръстче :inlove1:

ПП2: За тези, които се страхуват от първитя слагания ... За първия ден свалих лещите повече от 10 пъти. През втория 5, а през третия 3. От четвъртия ден нататък не ми се е налагало да си бъркам в очите (освен ако не ми влезе мигла) за да вадя лещите. Свиква се много бързо и след това не се усещат.

Редактирано от xactoR (преглед на промените)

И аз бях раздвоен в този въпрос, дали да избера очила или лещи. Накрая се реших и отидах на операция. Не беше кой знае какво, вярно по-скъпа е, но след няколко години, купуване и купуване както xactoR работата се изравнява. Въобще не съжалявам, въпреки че очилата ми стоят biggrin.gif

Очила или лещи...интересен въпрос!

На мен например очният лекар ми забрани да нося лещи и ми се налага да карам с очила - малко е неудобно защото трябва да ги пазя много, зимно време се изпотяват, напрашават се и се цапат - абе с 2 думи създават грижи. Някои са казали, че лещите са скъпи. А очилата не са ли...има случай като моите когато хората дават по 200 лв.(както аз) за чифт очила и след година да речем ги сменят.

Общо взето бих казал, че нещата са малко на кантар и си зависи от човека, но до известна степен лещите са по удобни за навън, а очилата за домашни условия.

• 1 месец по-късно...
И аз бях раздвоен в този въпрос, дали да избера очила или лещи. Накрая се реших и отидах на операция. Не беше кой знае какво, вярно по-скъпа е, но след няколко години, купуване и купуване както xactoR работата се изравнява. Въобще не съжалявам, въпреки че очилата ми стоят biggrin.gif

А къде ти правиха операцията?А на кой от методите се подложиLASIK или LASEK/PRK ?Или по друг ти я правиха?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.