Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Регистрацията на предплатени карти - полицейщина и наглост.

Featured Replies

Получавам SMS:

Poradi zakonodatelni

promeni e neobhodimo da

registrirate predplatenata si

karta do 31.12.2009. Poveche

informatsia na 123 ili v

targovskite obekti na

VIVACOM.

Минавам през 2 бтк центъра за информация. На прекият ми въпрос „В кой закон е написано?“ имаше доста неловко мълчание. В единия 2 девойчета се ровина около 5 минути в интернета и достигнаха до текст че е решение на комисия, което ЩЯЛО да бъде публикувано и в никакъв случай не е закон. Не можаха и да ми кажат защо от другата година ще ми спрат услугата и в кой ЗАКОН е записана санкцията.

В другия офис (централния) един младеж ме гледаше тъпо и ми заяви че не са законодателен орган!!!! и да се обърна към съда!!!! с въпроса си. Тоя пък хептен не че чувал за разделение на властите и коя власт какво прави.

И аз се порових в интернет и стигнах до блога на Георги Чилиев

Законово нещо има единствено в закона за електронните съобщения чл. 251 ал. 1 т. 1 – проследяване и идентифициране източника на връзката.

Чл. 251а. (Нов - ДВ, бр. 17 от 2009 г.)

(1) Данните по чл. 251, ал. 1, т. 1 са при: 1. обществена телефонна услуга - телефонният номер на викащия и данни за идентифициране на абоната или потребителя;

(5) Данните по чл. 251, ал. 1, т. 5 са при:

1. фиксирана телефонна услуга - за викащия и викания телефонен номер;

2. обществена телефонна услуга, предоставяна чрез мобилна наземна мрежа - за викащ и викан телефонен номер; международен идентификатор на викащия мобилен абонат (IMSI); международен идентификатор на викания мобилен абонат (IMSI); международен идентификатор на викащото мобилно крайно електронно съобщително устройство (IMEI); международен идентификатор на виканото мобилно крайно електронно съобщително устройство (IMEI); в случай на предплатени услуги - дата и час на началното активиране на услугата и етикет за местоположение - идентификатор на клетката, от което е активирана услугата и за идентифициране на абоната или потребителя;

Та се разбра (а вече е и актуализирано на сайтовете на операторите) че въпросните изисквания и санкции ги има в ПРАВИЛА за събиране на данни, необходими за идентифициране на потребители на предплатени услуги преди 1.01.2010 г.

Цитирам текста, понеже е кратък

Приети с Решение № 1085 от 3.09.2009 г. на Комисията за регулиране на съобщенията, обн., ДВ, бр. 74 от 15.09.2009 г., в сила от 15.09.2009 г.

Чл. 1. (1) С тези правила се определят редът и начинът, по които предприятията, предоставящи обществени телефонни услуги чрез фиксирани и/или мобилни наземни мрежи (предприятия), събират данни, необходими за идентифициране на потребители на предплатени услуги, които са започнали ползването на тези услуги преди 1 януари 2010 г.

(2) Правилата не се отнасят до събиране на данни за идентифициране на потребители на обществена телефонна услуга, предоставяна чрез обществени телефони.

Чл. 2. (1) Предприятията по чл. 1 са длъжни да съберат данни за идентифициране на потребителите си в срок до 31 декември 2009 г., както следва:

1. за потребители - физически лица - трите имена и единен граждански номер, а за чуждестранни лица - личен номер и номер на паспорта или друг еквивалентен документ за самоличност; за чуждестранни лица без личен номер - номер на паспорта или друг еквивалентен документ за самоличност;

2. за потребители - юридически лица и физически лица - еднолични търговци - наименование, седалище, адрес на управление и съответен идентификационен код;

3. за потребители, които са малолетни и непълнолетни, които не притежават документ за самоличност, се събират данните на законните им представители.

(2) Данните по ал. 1 се предоставят от потребителите лично или в електронна форма, подписана с усъвършенстван или универсален електронен подпис.

(3) Данните могат да бъдат предоставени и от пълномощник, притежаващ нотариално заверено пълномощно, от което изрично да е видно, че упълномощеният има право да предоставя данни по ал. 1 от името на упълномощителя пред предприятието.

Чл. 3. (1) Предприятията по чл. 1 са длъжни да информират потребителите си, че в срок до 31 декември 2009 г. следва да предоставят на предприятието данните по чл. 2.

(2) Предприятията, предоставящи обществени телефонни услуги чрез мобилни наземни мрежи, информират потребителите си чрез кратко текстово съобщение (SMS), телефонно обаждане или по друг подходящ начин.

(3) Предприятията, предоставящи обществени телефонни услуги чрез фиксирани мрежи, информират потребителите на предплатени услуги чрез телефонно обаждане или по друг подходящ начин.

(4) Предприятията по чл. 1 се задължават да публикуват информация за събиране на данните по чл. 2 на интернет страниците си, както и да предоставят тази информация на потребителите си в офисите си и в търговските си обекти.

Чл. 4. В информацията по чл. 3 до потребителите предприятието по чл. 1 трябва да включи вида и съдържанието на исканите данни, за какво са необходими те и на какво основание се събират. Предприятието трябва да посочи и мястото, начина и срока за подаване на исканата информация, както и указание, че при неподаване на информацията съобразно изискванията достъпът до мрежата ще бъде временно ограничен или спрян.

Чл. 5. В случай че потребител не представи данните по чл. 2 при спазване изискванията на тези правила, изходящите му повиквания и изпращането на кратки текстови съобщения се спират незабавно с изключение на повикванията към услуги за спешни повиквания. Ако данните по чл. 2 не бъдат предоставени в едномесечен срок от налагане на ограниченията по предходното изречение, предприятието спира предоставянето на предплатената услуга.

Чл. 6. До изтичане на периода/срока на валидност на предплатената услуга предприятието може да поднови/активира услугата само след представяне от потребителя на данните по чл. 2.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА § 1. По смисъла на тези правила "потребител" е юридическо или физическо лице, което ползва предплатени услуги. ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. В едномесечен срок от обнародване на правилата предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и/или услуги, са длъжни да изменят общите си условия за взаимоотношения с потребителите съобразно разпоредбите на правилата.

§ 3. Правилата се приемат на основание § 80, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за електронните съобщения и влизат в сила от деня на обнародването им в "Държавен вестник".

Я, че интересно.

§ 80. (1) Предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и/или услуги, се задължават ОТ 1 януари 2010 г. да събират данни, необходими за идентифициране на потребител на предплатени услуги по чл. 251а, ал. 1, т. 1 и ал. 5, т. 2

Значи някой си приема правила ПРЕДИ и казва че са на основа закона, който казва след ОТ.

На сайтовете има форми за регистрация. Същите се използват и при личното посещение M-tel Globul Vivacom

Прави впечатление събирането на много повече информация отколкото изискваното по т.1 имена и ЕГН. Като адрес и номер на документ за самоличност. Карат се хората да се подписват че си предоставят доброволно личните данни, а не по силата не нещо, публикувано в Д.В. и че желаят да получават спам!!! (нежелани търговски съобщения). Дори и "както и на трети лица, в това число банки, кредитни бюра и агенции за събиране на вземания". Това направо са частно-мутренски образувания. Които могат да те тормозят за пари и други неща. Не е заради"за осигуряване на обслужването и реализиране на правата и интересите на Клиента, както и когато това е необходимо за реализиране правата и интересите на БТК AД", защото услугата е ПРЕДПЛАТЕНА - т.е. дългове не може да има.

Не ми се казва и за интересния текст в чл. 253 ал. 3, че мога безвъзмездно по всяко време да оттегля съгласието си ( не помня да съм го давал някога) да се обработват данни за местоположението ми.

Та след днешния SMS че ще получа 50 безплатни минути ако си регистрирам предплатената карта съвсем е ясно че няма законово изискване – кой прави подаръци за законово задължение?

Твърди се че въпросните "правила" се обжалват пред Административния съд - така че може да има промени и/или да отпаднат.

Та след днешния SMS че ще получа 50 безплатни минути ако си регистрирам предплатената карта съвсем е ясно че няма законово изискване – кой прави подаръци за законово задължение? Че работата не е съвсем читава и си превишават правата е ясно.

Съветът ми е да изчакате. И да не давате нищо повече от имена и ЕГН. И то само ако обекта е администратор на лични данни.

Не подписвайте никакви бланки и не давайте съгласие за каквото и да е. И си ползвайте правото по чл.253 ал.3 да не обработват данни за местоположението ви.

• Отговори 61
  • Прегледи 15,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм "за" регистрацията на предплатените карти. В момента няма начин да се хване някой, който злоупотребява с 1.)обажданията на телефони 112 ( 160,150,166) - ако е от предплатена карта не може

• Радослав Бобев
    Радослав Бобев

Това е нещо което трябваше да се прави още от самото начало. В нито една нормална държава не можеш да си купиш карта с номер от някаква будка за вестници или павилион за цигари без да ти искат някакав

• Да споделя моя опит с регистрацията на три предплатени SIM карти във връзка с "ПРАВИЛА ЗА СЪБИРАНЕ НА ДАННИ, НЕОБХОДИМИ ЗА ИДЕНТИФИЦИРАНЕ НА ПОТРЕБИТЕЛИ НА ПРЕДПЛАТЕНИ УСЛУГИ ПРЕДИ 1 ЯНУАРИ 2010 Г." в

Относно тази простотия да предупредя.

Започва големия лов на клиенти от мобилните оператори.Възползват се от ситуацията и подлъгват хората да минат на договор като отидат при тях за регистрацията.Аз вече си изпатих.Майка ми отишла онзи ден да си регистрира картата и там са я излъгали да подпише 2-годишен договор.Така са и замотали главата че не е разбрала какво подписва.Мислела че са допълнителни минути към предплатения пакет и като си сложила подписа върви после разваляй договора.

Та внимавайте какво ви говорят и какво подписвате четете ситните буквички.

Оператора между другото е Глобул.

Има и друг проблем относно това събиране на лични данни.Значи миналата година когато не се събираха такива данни си купувам аз телефон и предплатена карта без договори от Германос.Те ми поискаха личните данни уж за гаранцията.После се оказа че едва ли не са ми завели досие при тях и като отида да купувам нещо само да си кажа ЕГН-то и компютъра вади всичко за мен.Не стига на това ами предплатената карта чийто номер ми записаха я дадох за ползване на друг човек и той звъни за услуга в Евроком и му викат "тази карта е !регистрирана! на друго име".А сега откъде от Евроком ми знаят името (имам на предвид че тогава още беше забранено събирането на такива данни) след като тази информация я има само в Германос.Законно ли е това те да ми дават тези данни където и да е или да ги събират и съхраняват след като нямах никакви договорни отношения с тях тогава.При това положение как ще ни гарантират че тези данни сега няма да изтекат и някой да се възполза от тях?

Редактирано от macsim29 (преглед на промените)

Това е нещо което трябваше да се прави още от самото начало. В нито една нормална държава не можеш да си купиш карта с номер от някаква будка за вестници или павилион за цигари без да ти искат някакав документ за самоличност.

Редактирано от Радослав Бобев (преглед на промените)

Наглостта е и от страна на Виваком,които искат картата да се предостави лично за да проверят дали била "активирана".За разлика от останалите два оператора,които нямат такова изискване.На всички служители,които ми правиха регистрация зададох въпроса-"Ако чужденец си закупи предплатена карта и я даде(продаде) на родни изнудвачи,как ще ги ги хванат след като той(чужденецът) е през девет държави в десета?".Е,всичките гледаха умно и мигаха на парцали-без изключение.И още нещо не е ясно-какво става,ако си регистрирал картата но някой по веригата не си е свършил работата както трябва и тя бъде спряна след 01,01,2010.

Това е нещо което трябваше да се прави още от самото начало. В нито една нормална държава не можеш да си купиш карта с номер от някаква будка за вестници или павилион за цигари без да ти искат някакав документ за самоличност.

Гарантирам ти че може! Да уточня - напълно легално.

Редактирано от go6o_kara (преглед на промените)

И още нещо не е ясно-какво става,ако си регистрирал картата но някой по веригата не си е свършил работата както трябва и тя бъде спряна след 01,01,2010.

При мен може да стане.Онази глупачка ми взе данните ама не ми даде да се разпиша и аз по-късно го разбрах.Доколкото знам те чакат още един месец да отидеш и след това ти вземат номера.

Ок и проблемът ви е, че ще си давате данните ако си вземете предплатена карта така ли?

Нещо не зацепвам какво толкова се е случило...

Всеки който недоволства от това е или 11-годишен хлапак без акъл или поотраснал отново без акъл. Навсякъде в развитите страни се продават сим карти само срещу личен документ, а отскоро в някой страни и самите мобилни апарати се продават също срещу личен документ... Така че няма какво да се пениш, закона го има, искаш ли GSM си даваш егн-то и името, ако не отивай в някоя Африканска страна - сигурен съм че там минава номера да си анонимен :biggrin:

• Автор

Пуснах жалба до КЗП:

Относно регистрацията на предплатени карти.

Жалбата е срещу Vivacom като техен потребител, но се отнася и за другите оператори.

1. Не си изпълняват задълженията да предоставят информацията по чл. 4 от "правилата за събиране на данни . . ."

2. Изискват доста повече допълнителна информация от определената в чл. 1. като адресни данни, номер на лична карта и др.

3. Изискват да се съглася да получавам спам (нежелани рекламни съобщения).

4 Искат да дам съгласието си данните ми да бъдат предоставени на "на трети лица, в това число банки, кредитни бюра и агенции за събиране на вземания". Това са ЧАСТНИ образования от мутренски тип и не съм съгласен да ме тормозят за пари и други неща.

5. Твърдят че това е необходимо "за осигуряване на обслужването и реализиране на правата и интересите на Клиента, както и когато това е необходимо за реализиране правата и интересите на БТК AД, включително с цел събиране на неизплатени задължения". Това просто не е вярно защото услугата е ПРЕДПЛАТЕНА и дългове по дефиниция няма.

6. Изпращат ми SMS с подвеждаща информация че това е ЗАКОНОВО изискване, докато това са само "правила" и дори не са наредба.

7. В центъра на Vivacom ми обясниха че не се ли съглася с ТЕХНИТЕ условия, ще ми преустановят услугата. За която съм ПРЕДПЛАТИЛ предварително и има срок. Твърдят, че няма начин да предоставя САМО исканата според "правилата . . ." информация и трябва да се съглася със всичко.

8. Не ме информират за правото ми по чл. 253. ал3. от закона за електронните съобщения да не се обработват данни за местоположението ми.

И сега при оператора има пълен лог за всичко. И службите имат достъп и нищо не е скрито. Винаги могат да ги спрат онези измамници, които ги ползват за повод. По сегашните общи условия заради"нетипичен трафик". Защото няма нормален човек за изговаря по 100+ лв. на ден от предплатена карта. Но не искат, защото получават пари от това. Номерата могат да бъдат скрити само за краен потребител, но не и за оператора и службите.

Налагат се някакви глупости. Не по закон, не наредба, ами "правила". Операторите съвсем целенасочено ЛЪЖАТ че е законово изискване, не си изпълняват задълженията по т.4 да информират кое, колко и на какво основания, събират многократно повече (и ненужна за услугата) информация спрямо написаното в Д.В. и изискват да се съгласяващш с неща, за които въобще не си съгласен - че "доброволно" предоставяш всичко това (а не според задължение в Д.В.), че искаш да получаваш спам (в сегашните общи условия на всички е записано че трябва да ЗАЯВИШ това ПИСМЕНО) и други посегателства.

Нищо не е анонимно - и в разговорите, и в интернет. Който трябва знае всичко. Против съм да се злоупотребява с нормативни документи и да ме карат да правя неща, които не са регламентирани. Да ме плашат че ще ми спрат услугата ако не се съглася с ТЕХНИТЕ, непроизтичащи от нищо незаконни мераци.

...Законно ли е това те да ми дават тези данни където и да е или да ги събират и съхраняват след като нямах никакви договорни отношения с тях тогава.При това положение как ще ни гарантират че тези данни сега няма да изтекат и някой да се възполза от тях?

След като вече си се сблъскал с проблема в Евроком, значи данните вече са изтекли. Всъщност това е големият проблем с регистрирането на картите - личните данни неминуемо отиват при трети лица, които вероятно не са и регистрирани като администратори на лични данни. Само че държавата отново спи, а институциите обслужват икономическите интереси на тези органиации. Според мен неправилното боравене с лични данни, трябва да е едно от тежктие престъпления и съответно всякакви мобилни оператори, банки и прочие престъпни организации да си получават заслуженото. Тъкмо и бюджетът ще се пренапълни от глобите.

Не мога да разбера какво толкова се оплакват някои хора ?

Какви лични данни ? В Globul искат само ЕГН, имената и номера на картата.

Относно подлъгването за подписване на договор, всеки си носи отговорността, когато подписва нещо. Ако не разбира за какво става дума, да не подписва преди да се консултира. Ако е дете как да е, но доколкото разбрах става дума за човек на възраст.

Не е проблем е че във формата на м-тел се записват имената, ЕГН и адрес, номера на примата. Проблем е изрично записаното че за подписване на формата, трябва да представите лична карта, на която правят ксеро копие...

И се съгласяваш да получаваш безплатно маркетингови съобщения. То трябва и да се съгласиш да си плащаш за рекламите им...

Относно подлъгването за подписване на договор, всеки си носи отговорността, когато подписва нещо. Ако не разбира за какво става дума, да не подписва преди да се консултира. Ако е дете как да е, но доколкото разбрах става дума за човек на възраст.

Е да ще говориш така докато някой от твоите не те постави пред свършен факт.

Колкото до вредата най-невинното което може да стане е в спама да ви знаят името:

"Г-н Еди кой си знаете ли за нашата промоция/включете се в играта ни" :cool: малка изненадка.

Редактирано от macsim29 (преглед на промените)

Аз затова ходя с тях.

цитирам част от информацията на сайта

Какви данни се предоставят?

За физически лица български граждани - три имена и Eдинен граждански номер. Потребители, които започват ползването на предплатена услуга след 01.01.2010 г. трябва да предоставят и постоянен адрес.

Това вероятно е съобразено с изискванията.

А това е формата която е допълнена с още "доброволни" точки с които се съгласяваш.

Което си е вече изнудване, извиване на ръце, монопол или както ви е удобно наречете.

Най малко превишаване на правата, в което доброволно ставате жертва, за да не ви изгори номера, предплатените средства и т.н.

Нямам нищо против да служителката да ми види личната карта, за да е сигурна че не се представям за друг, но защо е ксерокопието на документа в архива им?

Отделен въпрос е дали оператора не ми знае адреса, само съпоставяйки къде сим картата нощува...нека ми знае и името, но все пак има някаква защита на личните данни.

редакция: самата форма ми подсказва че не е само за регистрация, има точка пререгистрация, може би ще нося отговорност ако си сменя адреса и не изтичам да им докладвам.

редакция 2: и да не забравите да си напишете имейла, че ще ви подведат под отговорност за укриване на терористи. Ако не за друго, да не се набутват с смс а да ви наливат със спам.

Редактирано от gaffer (преглед на промените)

Аз съм "за" регистрацията на предплатените карти.

В момента няма начин да се хване някой, който злоупотребява с

1.)обажданията на телефони 112 ( 160,150,166) - ако е от предплатена карта не можем да хванем този, който разкарва линейките и пожарните за зелен хайвер.

2.)предплатени карти се използват за дистанционни взривявания.Системата регистрира обаждането, местонахождението, но не е кой точно се е обадил - тоест следствието е затруднено още от самото начало.

3.)предплатени карти се използват и за телефонни измами - както и в точка 2 - обаждането и разговора са налице, местонахождението -също, но няма на кого да се потърси отговорност, защото картата е анонимна.

Въобще -има някои "свободи" в момента, които с радост приветствам да бъдат орязани.

Това е една от тях.

Ако възтановят и адресната регистрация и жителството ще бъде още по-добре.

Аз съм "за" регистрацията на предплатените карти.

В момента няма начин да се хване някой, който злоупотребява с

1.)обажданията на телефони 112 ( 160,150,166) - ако е от предплатена карта не можем да хванем този, който разкарва линейките и пожарните за зелен хайвер.

2.)предплатени карти се използват за дистанционни взривявания.Системата регистрира обаждането, местонахождението, но не е кой точно се е обадил - тоест следствието е затруднено още от самото начало.

3.)предплатени карти се използват и за телефонни измами - както и в точка 2 - обаждането и разговора са налице, местонахождението -също, но няма на кого да се потърси отговорност, защото картата е анонимна.

Въобще -има някои "свободи" в момента, които с радост приветствам да бъдат орязани.

Това е една от тях.

ама и аз съм съгласен с всичко изписано от теб, подкрепям го. А за жителството с две ръце. Но все пак мобилните оператори, банките и т.н са са частни фирми, нека да спазват закона.

Които ги задължава да имат и да предоставят информация на държавата, ако тя я поиска. Но те се стремят да получат допълнителна информация, допълнителни възможности за печалба, пряк пример с имейла ти...и спама.

А защо не спрат изобщо предплатените си услуги - нека който желае да си сключи договор и да си плаща таксата. Но не, най голямата печалба е от предплатените - същото като с тютюнопушенето и тютюна - забраняваме пушенето но не и производството на тютюн и цигари.

Който не иска да му вземат личните данни, да не си регистрира картата !

Въпросът не е в това,а в това че нямат законово основание да го направят.Нямат право и да ти взимат такива данни като адрес и т.н

Отгоре на всичкото не могат да те накарат да подпишеш,че доброволно искаш да получаваш реклами и маркетингови съобщения,с заплахата че инак ще ти спрат картата.Това е меко казано НЕЗАКОННО.Нямат право и да искат копие от лична карта...Пък и както някой посочи освен всичкото изтича и информация-Искате ли вашите данни да се озоват при някой, който да се възползва от тях?

Въпросът не е в това,а в това че нямат законово основание да го направят.Нямат право и да ти взимат такива данни като адрес и т.н

Отгоре на всичкото не могат да те накарат да подпишеш,че доброволно искаш да получаваш реклами и маркетингови съобщения,с заплахата че инак ще ти спрат картата.Това е меко казано НЕЗАКОННО.Нямат право и да искат копие от лична карта...Пък и както някой посочи освен всичкото изтича и информация-Искате ли вашите данни да се озоват при някой, който да се възползва от тях?

"Нямали право"... Ела виж в Германия как седят нещата. Подкрепям с две ръце, никаква полицейщина не е.

И аз това чакам откак се помня :clap:

"Нямали право"... Ела виж в Германия как седят нещата. Подкрепям с две ръце, никаква полицейщина не е.

Според закона нямат право да ти взимат копие от личната карта!

Искам с предплатената карта да бъда анонимен,не искам личните ми данни да изтичат навсякъде,не искам да имам "досие",не искам всеки да знае данните ми,не искам да бъда следен.Къде са свободите ни-Да започна ли да говоря,че само с следенето по кои клетки се движим,ако знаят кои сме и кои хора набираме,могат да ни съставят профил.С данните за активността ни в интернет знаят голяма част от това което сме.

Мерките са законнонеосновани,не искам да бъда шпиониран и НЯМАТ право да ме карат да подписвам че"доброволно разрешавам получаването на търговски съобщения" след като не искам,с заплахата че иначе ще ми спрат картата.Не искам данните ми да изтичат.Това е!Имам право да защитавам тези си права!Без да изпадам в конспираторски измислици,но така се подлагаме на лесен контрол и следене!

Интересно ми е какво ще стане с хората извън големите градове,по селата,които искат да си купят предплатена карта?Ще хвърлят пари да отидат до града?Браво-Поредната малоумщина в България.Хората от селата не са добитък и имат права наравно с гражданите.Все хората по селата саа дискриминирани!

Аз не знам дали трябва да се регистрират предплатените карти или не,решават го без да ни питат.И не знам как се взривява нещо си с тях,но тези които го правят сигурно ще вземат под внимание дали картата е регистрирана.Сигурно няма това да ги спре.Мисълта ми обаче е че в България всичко си е опорочено още преди да започне.Пример - познат отива на ТЕЛК и трябва да си даде неговия адрес ако му пратят нещо,не може да е на друг или до поискване,а на мястото което живее циганите отдавна са взели пощенските кутии да се стоплят.Тук няма права има само задължения...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.