Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Регистрацията на предплатени карти - полицейщина и наглост.

Featured Replies

Според закона нямат право да ти взимат копие от личната карта!

Искам с предплатената карта да бъда анонимен,не искам личните ми данни да изтичат навсякъде,не искам да имам "досие",не искам всеки да знае данните ми,не искам да бъда следен.Къде са свободите ни-Да започна ли да говоря,че само с следенето по кои клетки се движим,ако знаят кои сме и кои хора набираме,могат да ни съставят профил.С данните за активността ни в интернет знаят голяма част от това което сме.

Мерките са законнонеосновани,не искам да бъда шпиониран и НЯМАТ право да ме карат да подписвам че"доброволно разрешавам получаването на търговски съобщения" след като не искам,с заплахата че иначе ще ми спрат картата.Не искам данните ми да изтичат.Това е!Имам право да защитавам тези си права!Без да изпадам в конспираторски измислици,но така се подлагаме на лесен контрол и следене!

Интересно ми е какво ще стане с хората извън големите градове,по селата,които искат да си купят предплатена карта?Ще хвърлят пари да отидат до града?Браво-Поредната малоумщина в България.Хората от селата не са добитък и имат права наравно с гражданите.Все хората по селата саа дискриминирани!

Това е част от цената да използваш модерни технологии.

Който не иска да е зависим от възможностите за следене, предлагани от новите технологии да се изнесе на палатка в гората, да каже "не" на мобилните технологии и мрежите.

Ти наркотици ли разнасяш, че искаш да си анонимен ?

Ами нали с това следене по клетките утре могат да спасят човешки живот. Всяко нещо има две страни. Ако искаш едната, ще трябва да приемеш и другата.

• Отговори 61
  • Прегледи 15,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм "за" регистрацията на предплатените карти. В момента няма начин да се хване някой, който злоупотребява с 1.)обажданията на телефони 112 ( 160,150,166) - ако е от предплатена карта не може

• Радослав Бобев
    Радослав Бобев

Това е нещо което трябваше да се прави още от самото начало. В нито една нормална държава не можеш да си купиш карта с номер от някаква будка за вестници или павилион за цигари без да ти искат някакав

• Да споделя моя опит с регистрацията на три предплатени SIM карти във връзка с "ПРАВИЛА ЗА СЪБИРАНЕ НА ДАННИ, НЕОБХОДИМИ ЗА ИДЕНТИФИЦИРАНЕ НА ПОТРЕБИТЕЛИ НА ПРЕДПЛАТЕНИ УСЛУГИ ПРЕДИ 1 ЯНУАРИ 2010 Г." в

Това е част от цената да използваш модерни технологии.

Който не иска да е зависим от възможностите за следене, предлагани от новите технологии да се изнесе на палатка в гората, да каже "не" на мобилните технологии и мрежите.

Ти наркотици ли разнасяш, че искаш да си анонимен ?

Ами нали с това следене по клетките утре могат да спасят човешки живот. Всяко нещо има две страни. Ако искаш едната, ще трябва да приемеш и другата.

Да става който иска, като Осама бен Ладен- свободен от всякаква електроника!:)

Това прилича на открит апел за вазвръщане на партизанското движение.

Това прилича на открит апел за вазвръщане на партизанското движение.

Кой както иска да го разбира.

Щом иска да е аскет и отшелник - да заповяда !

Който не иска да му вземат личните данни, да не си регистрира картата !

Точно така, винаги има избор. Не регистрираш картат не предоставяш данни. Хвърляш тази карта и минаваш на договор - чудесно и лесно!!

Каквото и да си говорим и това ще отмине, само ще ви споделя, че Всичко е пари и кой ще ги събира.

А, ако сте пробвали да си регестрирате фирмен телефон в БТК преди години, ще знаете какво се изисква като документация, това с регистрацията на предплатените карти е просто нищо.

Отностно спама, при Ем-тел можеш да си го спреш с обаждане на *88, при Виваком това е невъзможно.

Дали е законно или не, това е друга тема. Законите у нас са, за да се погазват, заобикалят или променят в нечия полза, предимно в ущърб на обществото.

Редактирано от ALEXONE™ (преглед на промените)

Кой както иска да го разбира.

Щом иска да е аскет и отшелник - да заповяда !

Ken не разнасям наркотици...Замисли се обаче колко удобно би било да се премахват неудобните на властта хора,след като да следени и подслушвани?Ооо да и наредба която разрешаваше едва ли не свободни подслушване щяха да приемат...Без да се биждаш-Голям слепец си.

Виждам в подобни мерки,както и ония чипове дето някои американци си слагат,като лесен метод на следене и начало на терор пред който комунистическият терор и дори гестапо ще ви ти се струва песен.

И ти обаче сляпо си приказваш,но не коментира частта с взимане на ксерокопие от личната карта което е НЕЗАКОННО.

Нищо не каза за хората извън градовете,които искат да си купят карта.Нищо не каза и за това че те задължават да подпишеш че разрешаваш да получаваш търговски и маркетингови съобщения.Нищо не каза за това, че ако не се съгласиш,просто ще ти спрат картата.

Та какво каза драги ми Кен-Чист спам,куб безсмислици които не са основното на темата.

Не е основното какво искам аз,а законово ли е това което искат те?Отговорът е НЕ!

Незаконно е да ти искат ксерокопие от личната карта,да ти намеря ли кой точно закон,кой член алинея, че и ред?

Незаконно е да те принуждават да подпишеш "Съгласен съм да получавам маркетингови и търговски съобщения" с заплахата,че иначе ще ти спрат картата.

В интернет подобни съобщения се наричат СПАМ и се наказват!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Ken не разнасям наркотици...Замисли се обаче колко удобно би било да се премахват неудобните на властта хора,след като да следени и подслушвани?Ооо да и наредба която разрешаваше едва ли не свободни подслушване щяха да приемат...Без да се биждаш-Голям слепец си.

Виждам в подобни мерки,както и ония чипове дето някои американци си слагат,като лесен метод на следене и начало на терор пред който комунистическият терор и дори гестапо ще ви ти се струва песен.

И ти обаче сляпо си приказваш,но не коментира частта с взимане на ксерокопие от личната карта което е НЕЗАКОННО.

Нищо не каза за хората извън градовете,които искат да си купят карта.Нищо не каза и за това че те задължават да подпишеш че разрешаваш да получаваш търговски и маркетингови съобщения.Нищо не каза за това, че ако не се съгласиш,просто ще ти спрат картата.

Та какво каза драги ми Кен-Чист спам,куб безсмислици които не са основното на темата.

Не е основното какво искам аз,а законово ли е това което искат те?Отговорът е НЕ!

Незаконно е да ти искат ксерокопие от личната карта,да ти намеря ли кой точно закон,кой член алинея, че и ред?

Незаконно е да те принуждават да подпишеш "Съгласен съм да получавам маркетингови и търговски съобщения" с заплахата,че иначе ще ти спрат картата.

В интернет подобни съобщения се наричат СПАМ и се наказват!

Ти ходи ли да си регистрираш картата ? Ако не си - иди и се убеди сам, какво искат и какво не.

Пак отбягваш въпроса!

Какво ще правят хората от селата и защо искат номера на паспорта/лична карта и ксерокопие?

Не знам как стоят нещата с другите оператори,но определено на баща ми му поискаха ксерокопие и тъй като аз бях там и започнах да задавам много въпроси,взеха да се усукват и т.н и най-накрая минахме без това

Не отговаряй на въпроса с въпрос,моля те...

П.П Видя ли формата за регистрация на Мtel която някой бе постнал?

Тая част от нея,с ситните букви "Съгласен съм да получавам повиквания,съобщения или електронна поща с за целите на директният маркетинг"

А това видя ли го? "Предоставям на Мтел ДОБРОВОЛНО своите лични данни...Съгласен съм при необходимост личните ми данни да бъдат предоставени на КОМПЕТЕНТНИТЕ органи в съотвестствие изискванията на действащото законодателство"

Аз ли съм сляп,или не е упоменато КОИ са компетентните ограни,не е упоментато за защитата на данните по ЗЗЛК и това Доброволно не върви,защото си принуден да се съгласиш?

Пак отбягваш въпроса!

Какво ще правят хората от селата и защо искат номера на паспорта/лична карта и ксерокопие?

Не знам как стоят нещата с другите оператори,но определено на баща ми му поискаха ксерокопие и тъй като аз бях там и започнах да задавам много въпроси,взеха да се усукват и т.н и най-накрая минахме без това

Тая част от нея,с ситните букви "Съгласен съм да получавам повиквания,съобщения или електронна поща с за целите на директният маркетинг"

А това видя ли го? "Предоставям на Мтел ДОБРОВОЛНО своите лични данни...Съгласен съм при необходимост личните ми данни да бъдат предоставени на КОМПЕТЕНТНИТЕ органи в съотвестствие изискванията на действащото законодателство"

Аз ли съм сляп,или не е упоменато КОИ са компетентните ограни,не е упоментато за защитата на данноте по ЗЗЛК и това Доброволно не върви,защото си принуден да се съгласиш?

Ами не се съгласявай ! Мисля, че вече го казах.

Не съм регистрирал в M-Tel, но в Globul не поискаха копие на ЛК.

Пак отбягваш въпроса!

Аз ли съм сляп,или не е упоменато КОИ са компетентните ограни,не е упоментато за защитата на данните по ЗЗЛК и това Доброволно не върви,защото си принуден да се съгласиш?

Гоните чиста проба параноя човече. Първо - родните оператори изобщо не им пука за тебе; за да подслушват някого трябва цяла банда ченгета да им се изръси в офиса и пак не се знае дали ще успеят технически :) Записи на мобилните разговори по принцип не се правят. Да, могат да ти правят по-добро профилиране, но те така или иначе ти имат списъка с разговорите. А, ако някой иска да те проследи/хване - това дали си се регистрирал няма никакво значение (ти разговаряш и с други, а някои от тях са на абонамент и са регистрирани).

Също забравяш, че вече си дал тази информация и на интернет доставчика, и на кабелната.

Целта на тези "мярка" е по-скоро да има някаква доказуемост/следа за притежание на предплатените карти, за да може при престъпление да се започне веднага от някъде, т.к. такива карти се използват за бомби/заплахи и прочие. И номера с "откраднаха ми я"/"изгубих я" не минава - човек на който действително са му я откраднали - ще се обади при първа възможност да я блокират, когато знае че е отговорен. Да, може някой чужденец да закупи и регистрира карта, да я продаде и да избяга навън, но - процедурата ще е значително по-сложна (ще трябват и много чужденци), отколкото в момента...

Ами не се съгласявай ! Мисля, че вече го казах.

Не съм регистрирал в M-Tel, но в Globul не поискаха копие на ЛК.

Това несъгласяване е равно на това да останеш без SIM карта!

Аз не искам да се съгласявам с това,но си искам и SIM картата!Не могат да ме карат насила да се съглася!Разбираш ли?

Пак се отклони,обясни за компетентните органи и ЗЗЛК и защо липсват тези уточнения?

И пак мълчиш за хората от селата.Не всички са от София!

Моля те,или си прави труда да обясниш или не кометирай така нецелесъобразно,защото взех да се ядосвам на това неразбиране :)

Аз казвам-Това не трябва да е така защото еди какво си.А ти казваш-Трябва да е така,щото така трябва и щото аз казвам,което като става дума за закони не струва и няма правна стойност.Подплати се с факти и законови разпоредби.

Q-tech не е параноя...Значи ако ми откраднат предлатената карта,не мога да си взема нова,а трябва да изпадна едва ли не в обяснения от типа на полицейски разпит-Че къде,че защо,че кога,че как.

Направо викам и глоби да наложат за загуба на предплатена SIM?

И ако я откраднат и се ползва от терорист,значи след това аз влизам в затвора и патя заради него?Гениално :)

АКо си говорим за бомби и технически средства-уча Електроника и мога да ти кажа че има още много методи,които могат да се използват за потенциално задействане на взривни устройства :)

Знам защото преди време много се интересувах за методи за дистанционно управление на различни неща-Исках да си направя модел на самолетче,което лети и е с дистанционно управление.Разбрах,че няма да мога,но ми стана интересно за технологиите за дистанционно управление :)

• Автор

Не коментираме въпроса дали зад всеки номер трябва да стои име и ЕГН - държавата е преценила нещо и го е написала в Д.В. Не коментираме добра ли е нормативната уредба или не - почти всичко е малоумно, неадекватно, поправяно и ремонтирано всяка година, най-често заради лобистки интереси. Не коментираме и защо "решение", а не например в закона да го пише.

Знаете, че анонимност няма. И в интернет, и при мобилните телефони. Може да ти засекат местоположението с точност няколко метра. И други хитринки и недокументирани функции има. Които се използват и от престъпниците.

Има някъкъв текст в Д.В. И в него точно пише какво. Само че сравнете бланките на операторите - всеки иска много повече, и то РАЗЛИЧНИ неща. Кой каквото се сети. И те кара, благодарение на принуда и монополно положение да се съгласяваш и да подписваш разни неща, с които не си съгласен. Да ти предоставят данните на трети лица, без да си съгласенм, да те спамят и т.н. Да декларираш не че предоставяш нещо, изисквано по силата на нещо , написано в Д.В., а да лъжеш че ДОБРОВОЛНО се натискаш да го правиш и да се подписваш. Та най-мекото определение за това е РЕКЕТ.

Не е проблем дали някой ще ми знае името. Те и сега го знаят. Пък и навсякъде си пиша с него. Проблемът е че ме РЕКЕТИРАТ да се съгласявам "по желание" с незаконните им искания.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

Не коментираме въпроса дали зад всеки номер трябва да стои име и ЕГН - държавата е преценила нещо и го е написала в Д.В. Не коментираме добра ли е нормативната уредба или не - почти всичко е малоумно, неадекватно, поправяно и ремонтирано всяка година, най-често заради лобистки интереси. Не коментираме и защо "решение", а не например в закона да го пише.

Знаете, че анонимност няма. И в интернет, и при мобилните телефони. Може да ти засекат местоположението с точност няколко метра. И други хитринки и недокументирани функции има. Които се използват и от престъпниците.

Има някъкъв текст в Д.В. И в него точно пише какво. Само че сравнете бланките на операторите - всеки иска много повече, и то РАЗЛИЧНИ неща. Кой каквото се сети. И те кара, благодарение на принуда и монополно положение да се съгласяваш и да подписваш разни неща, с които не си съгласен. Да ти предоставят данните на трети лица, без да си съгласенм, да те спамят и т.н. Да декларираш не че предоставяш нещо, изисквано по силата на нещо , написано в Д.В., а да лъжеш че ДОБРОВОЛНО се натискаш да го правиш и да се подписваш. Та най-мекото определение за това е РЕКЕТ.

Не е проблем дали някой ще ми знае името. Те и сега го знаят. Пък и навсякъде си пиша с него. Проблемът е че ме РЕКЕТИРАТ да се съгласявам "по желание" с незаконните им искания.

Точно това мисля и аз.И толкова се опитвам да го обясня :)

Нали се сещате, че възрастните или с ниско образование хора, а също и наивните лесно доверяващи се сънародници, не четат или не могат да прочетат, най-малкото, текстовете със ситен шрифт и просто слагат подписа си там където служителят му е посочил! Лесно е да кажете: Ами да четат копието на документа в интернет и текста който не виждат заради влошено зрание примерно просто да го увеличат! Да, ама не всеки човек има тази възможност! Носят и дават всичко поискано от тях! Включително споменатото ксерокопие на личната карта! Не всеки може, или иска, да си заведе млад роднина в офиса, да му върши консултантски услуги, за това какво наистина е длъжен да предоставя като информация и каква е "пожелателната" част!

2.)предплатени карти се използват за дистанционни взривявания.Системата регистрира обаждането, местонахождението, но не е кой точно се е обадил - тоест следствието е затруднено още от самото начало.

Това е вярно. Пита се обаче как ще попречат да се използват и занапред, след като не ограничават входящите обаждания и дозареждането. Дори да не умея да пипам софтуера, какво ми пречи например да взривя бомба с обаждане от уличен телефон, номера на който ми е известен?

Дори да не умея да пипам софтуера, какво ми пречи например да взривя бомба с обаждане от уличен телефон, номера на който ми е известен?

Нищо не ти пречи, разбира се ;)

Аз, ако съм заложил бомба точно така и ще направя.

Пита се обаче как ще попречат да се използват и занапред, след като не ограничават входящите обаждания и дозареждането

Всички съществуващи в момента ще трябва да се регистрират - аз вече получих СМС-и на предплатените ми карти.

Срокът е до нова година.

След това тези, които не са регистрирани най-вероятно ще бъдат деактивирани.

• Автор

Стига с тия взривявания! Колко такива (чрез мобилен телефон) има за последните 20 години? Май няма и по едно на година. Защо си мислите че само чрез GSM може? Има радиостанции, часовници и други начини. Та дори и на гара Буново беше с будилник. МВР защо не си контролират взривните вещества? На крива ракета космоса и пречи. Вицове за милиционери се разказваха от 50 години и за последните 20 IQ им е с постоянна тенденция надолу.

Трябва ли да си траем пред беззаконията?

Не коментираме добра ли е нормативната уредба или не - почти всичко е малоумно, неадекватно, поправяно и ремонтирано всяка година, най-често заради лобистки интереси.

Ето това е проблема.

Всичко дриго е бла,бла.

И ...

В Гърция влезе в сила закон за регистриране на предплатените SIM карти

В Гърция влезе в сила наредбата за деклариране на личните данни при покупка на предплатена сим карта. С това се слага край на анонимните предплатени ваучери за мобилните телефони в страната. Според наредбата оттук нататък покупката на предплатен ваучер за мобилен телефон може да стане само с лична карта, паспорт или документ за легално пребиваване.

Според гръцките медии мярката цели да се упражни контрол над потребителите като част от борбата срещу организираната престъпност. По дании на службите на реда в страната всички терористи и похитители използват само анонимни номера, които не оставят следи в телефонния оператор. Мярката засяга всички абонати, независимо кога са закупили своята сим карта.

Около 7 милиона са активните номера, които използват ваучери и които ще трябва да бъдат регистрирани. При малолетните потребители декларацията ще се извършва от родителите. Ако има промяна на личните данни или ако картата бъде открадната, абонатът е задължен до няколко часа да декларира новите данни пред съответния мобилен оператор.

Срокът за регистриране на предплатените сим карти е юли 2010 година.

от ekipnews.com

Аз си регистрирах Прима-та преди няколко дни.Изрично им казах че не живея на адреса,посочен в личната ми карта.Та ако искат новия.

Ми не ни трябва адрес.

ОК - ако си пращат реклами,ще задръстват друга пощенска кутия-понеже аз отдавна не живея там.

:whist:

Едно ЕГН и номер на ЛК е вярно.

А да - и очите ми още са зелени.

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

• Автор

Жалбата ми е заведена под номер Ц-03-6654 / 02.11.2009. Срокът за отговор е 1 месец.

Тия правят промени http://www.vivacom.bg/public/files/gen_conditions_articles/159/file.pdf

Да цитирам закона:

Чл. 249. (1) Предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни услуги, не могат да изискват от потребител повече данни от тези по чл. 248, ал. 2, т. 2, буква "а" за предоставяне на услугите. Данните за единния граждански номер на крайните потребители могат да се използват само с цел събиране на задължения по съдебен ред, като могат да се обработват и когато физическото лице, за което се отнасят тези данни, е дало изрично своето съгласие.

(2) Предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни услуги, не могат да поставят условия за предоставяне на услугите си в зависимост от съгласието на потребителя данните му да бъдат използвани за други цели.

Нещо неясно?

• 3 седмици по-късно...

Да споделя моя опит с регистрацията на три предплатени SIM карти във връзка с "ПРАВИЛА ЗА СЪБИРАНЕ НА ДАННИ, НЕОБХОДИМИ ЗА ИДЕНТИФИЦИРАНЕ НА ПОТРЕБИТЕЛИ НА ПРЕДПЛАТЕНИ УСЛУГИ ПРЕДИ 1 ЯНУАРИ 2010 Г." в сила от 01.09.2009 г. Приети с Решение № 1085 от 03.09.2009 г. на Комисията за регулиране на съобщенията Обн. ДВ. бр.74 от 15 Септември 2009г.

Само да отбележа, че не съм противник на идеята, но ми се струва, че както винаги тя се реализира по неудачен начин. Престъпниците ще намерят други начини (няма да им подсказвам сега) а обикновените невинни потребители ще станат жертва на рекламни кампании, кражба/продажба на лични данни и др. подобни.

По форумите вече има доста писано по темата, няма да го повтарям, само ще споделя моя личен опит. Искам да помоля запознатите с правото за коментар. За фактите които излагам гарантирам че са истина, но за някои мои изводи и тълкувания е възможно да греша.

Получих на предплатените си карти на трите оператора следните SMS-и:

vivacom.jpg

m-tel.jpg

globul.jpg

Поне според мен, тези съобщения не отговарят на изискванията на Комисията за регулиране на съобщенията. А именно "В информацията по чл. 3 до потребителите предприятието по чл. 1 трябва да включи вида и съдържанието на исканите данни, за какво са необходими те и на какво основание се събират." Т.е. всяко физическо лице като мен, би трябвало да получи SMS с който изрично да бъде информирано, че трябва да предостави "за потребители - физически лица - трите имена и единен граждански номер". Освен това "Предприятията по чл. 1 се задължават да публикуват информация за събиране на данните по чл. 2 на интернет страниците си". От трите оператора, тази ЗАДЪЛЖИТЕЛНА информация присъства на страниците на M-tel и Globul, но при Vivacom тази информация липсва напълно даже на самия формуляр за регистрация. Също така, по повод законодателните промени, потребителите са принудени да подписват допълнителни декларативни данни като "Съгласен съм да получавам повиквания, съобщения или електронна поща за целите на директния маркетинг" (има го и при трите оператора) каквито текстове ЛИПСВАТ В ПРИЕТИТЕ ПРАВИЛА от Комисията за регулиране на съобщенията. Ето ги и самите формуляри:

VIVACOM

M-TEL

Globul

Защо е необходимо в тези формуляри да има полета и текстове, които не са споменати в закона?

До тук с чисто документалните нарушения, ето как стоят нещата на практика:

Въоръжих се с лична карта, три предплатени SIM карти на трите оператора и най-клошарските дрехи които имам. Посетих по три магазина на трите оператора (общо девет). В по един от магазините на трите оператора регистрирах съответните карти които имам. В другите два само "изследвах" каква е практиката, като в крайна сметка се отказвах. Също звънях и на кол центровете им, за да разбера какво мнение имат те. При всички оператори на въпроса ми "Какво е нужно за да регистрирам предплатената си карта" отговорът беше "Лична карта и номера който регистрирате". На което последваше въпроса "Какви данни от личната карта са необходими" и тук започват разликите. Ето ги резултатите от моята разходка:

GLOBUL

Най-скучни ми бяха Глобул и затова започвам с тях. Във всеки магазин ми се декламираше абсолютно едно и също. "Необходими са номер на лична карта, ЕГН и трите имена". В магазина в който регистрирах картата си, въпреки протестите ми и позоваването на закона, все пак ми взеха и номера на личната карта. Казаха, че системата няма да приеме регистрацията, ако не са попълнени тези три неща. Интересното е, че при разговор с оператор на 123 ми казаха, че задължителни данни са ЕГН и адрес. До колкото във всички магазини, включително и при реалната регистрация ми поискаха и номер на лична карта, мисля че Глобул са в нарушение. Но поне имат 100% повтаряемост на поведение във всички магазини които "тествах".

M-TEL

М-тел са втори в класацията по интересност. Там имат друга стратегия. Без да ме питат, взимат (казват че са необходими) ЕГН, три имена, номер на лична карта и адрес. Но при протестите ми при реалната регистрация след "консултация" с колеги, все пак аз регистрирах моята прима само с ЕГН и три имена (или поне така ми казаха). Единствено в единия магазин, бях вече уморен и сам се издадох, като директно попитах "Какви данни от личната карта са необходими" вместо "Какво е нужно за да регистрирам предплатената си карта", което допускам е подсказало на служителя да не ме будалка... така предполагам де. Но в града има и други техни магазини, може да се провери. При разговор с оператор на *88 ми бе отговорено че нужните данни са ЕГН и три имена. Така че М-тел се оказват най-коректни от трите оператора, до колкото събирането на данни тихомълком от хора незапознати с правата си може да се нарече коректност.

VIVACOM

Победители в класацията за "интересност" са Виваком, или бившите Вивател. При тях, както и при Глобул, няма начин да се регистрирам само с ЕГН три имена. Така че вече си имам регистрация във Виваком с номер, дата и място на издаване на личната ми карта. Останах с впечатлението че служителката записа и други данни, понеже доста се забави. Но няма как да съм сигурен, понеже за разлика от M-TEL и GLOBUL, при VIVACOM не подписах никакъв формуляр (на който евентуално да видя, какви данни предоставям). Но какво ми се случи в другите два магазина на бившите Vivatel. В единия, след като служителката тръгна да ми преписва наред личната карта, аз съответно се възпротивих, цитирах и закона според който са длъжни да събират единствено ЕГН и три имена, а тя ми отговори "Аз няма да ви регистрирам картата, вземете си личната карта". При разговор с оператор на 123 ми бе потвърдено, че няма как да регистрирам предплатената си карта само с ЕГН и три имена. В друг магазин, на въпроса ми "какво е нужно за да регистрирам предплатената си карта" отговора беше... "Да преминете на договор". "Да премина на договор?" попитах учудено аз. "Да, не знаете ли че вече няма ваучери" при което ми отвори плановете и започнахме да "избираме подходящ за мен". Естествено, разделихме се с дежурното "Благодаря, ще си помисля". Като ми остане време, непременно ще обиколя и останалите магазини на Виваком. Но едно е ясно, събират хората номера на лични карти и датите им на издаване, без да им пука.

И да не забравяме, че до колкото знам, все още новите общи условия са само проект.

Сигналът в КЗП го подадох на 10.11.2009г. и почти веднага получих следния отговор, копирам 1:1

"5 oдо 7 файл не се отварят, моля Ви сменете формата и ги изпратете на ново."

Каквото и да значи това, пратих им отново доказателствата които съм събрал с подробни инструкции как могат да ги видят. На 12.11.2009г. получих следния отговор цитирам:

"Комисия за защита на потребителите не е компетентен орган по изложеното от Вас искане. Можем единствено да Ви посъветваме да сезирате Държавната комисия за енергийно и водно регулиране с адрес: гр.София, бул.”Княз Ал.Дондуков” № 8-10, тел. 02 988 24 98 или на e-mail: dker.bg."

Нали се сещате колко пари се въртят в мобилните оператори, трудно някой ще ги катурне. Да не захващам темата за отношението на операторите към телефонните измамници и номерата със споделен трафик. Ми от тия измами те печелят кинти... така че що да са против, нали? Нашите "органи" нищо няма да направят, няма какво да ги чакаме. Трябва някой, който разбира, да ги осъди навън.

И по логиката на asa,понеже досега май не са се усетили и на реп-овете вече и карта за разговори от уличен телефон може да неможем да си купим.

А за какво ще ни разпращат адресите за кореспонденция на желащи да ни пращат насочена реклама.

Навремето така започнаха и Рийдърс Дайджест(имам преки наблюдения - пощальон съм),сега така и разни банки разпращат хиляди писма.

(да не ги разочаровам,ама голяма част от "получателите" на сметки на БТК-стационарен отдавна са продали жилищата си,пък новите живущи или наематели това просто не им влиза никъде-името на плика не тяхното)....И изписването върху пликовете просто съвпада с това въврху сметките за мобилен телефон(примерно).

Редактирано от манол (преглед на промените)

Искам само да те поздравя denyo_vn Toва,което си направил е чисто журналистическо разследване-Браво :clap:

По темата-Некоректността при регистрация е огромна.Аз съм твърдо против това и вече изписах защо..

Терористите са само оправдание.Зад него стои група от хора и интереси...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.