Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

50% от завършилите гимназия са неграмотни

Featured Replies

1180295f.jpg

Около 45- 50 % от завършващите средно образование у нас не владеят в нужната степен правописа и пунктуацията.

Това заяви управителят на интернет портала за езикова грамотност "Академика" Евелина Гечева.

Тя се позова на твърдения на преподаватели, проверяващи кандидат-студентски изпити по български и литература.

В България липсва официална статистика колко от децата са неграмотни, поради факта, че няма официални критерии за това.

Според Гечева би могло още от началното училище да се обръща повече внимание на грамотността, но това не зависи само от учителите.

Трябват по-активни действия и от страна на родителите, и от страна на държавата, подчерта тя.

Когато часовете са малко и не достига време, преподавателят не може да подготви децата достатъчно качествено, каквито и умения да има, изтъкна още Гечева.

В началото на тази есен електронният портал "Академика" стартира инициативата за добро владеене на българския книжовен език под мотото "Бъди грамотен".

Кампанията започва с дискусия за обучението по български език в училище, в която взимат участие преподаватели от средното и висшето образование у нас.

По време на дебатите всички преподаватели се обединяват около тезата, че трябва да се преработят учебниците по български език и литература, тъй като те в голямата си част са неизползваеми и са изпълнени с чуждици и неразбираеми словосъчетания.

За децата трябва да се пише разбираемо, защото когато един учебник ги отблъсне, какво остава за книгите. По този начин ги демотивираме да четат, обясни Гечева.

Преподавателите правят предложение и за увеличение на часовете по български език и литература, но не успяват да се обединят около идеята дали трябва да бъдат променени учебните планове.

Днес се проведе първото състезание по правилно писане, в което участваха 19 ученици - 8 от шести и 11 от седми клас на ЧОУ "Петър Берон".

Децата се представиха изключително добре и три от тях събраха максималния брой точки на теста по езикова грамотност.

След състезанието учениците споделиха, че днешния тест е бил по-лесен от тези, които решават в рамките на учебните часове и че дори техните родители понякога се затрудняват да решават техните тестове по различни предмети.

vesti.bg

От не владеене в нужната степен правописа и пунктуацията, до "неграмотност", мисля, че има доста разлика......

Разбира се, че няма да я владеят, след като часовете по Български език ( строго граматика и правопис) са малко, а и са обединени в някакъв си "БЕЛ" , който нито го знаят какво е, нито на какво мирише. glare.gif

Не виждам какво се учудват в тия анкети и проучвания -нали това беше целта на реформите ?

И аз не съм от най-грамотните, моля извинете ме.

И без това не пиша много, затова и не съм се набивал на учи ;)

Кофти е, че това вече се случва и в гимназиите. Хайде, ако е сградото, или механото, както и да е, но уж от гимназиите излизат интелигентните кадри. Ама то така става, като в БЕЛ се набляга повече на Л-то, отколкото на Б-то.

• 1 месец по-късно...

Причината е в липсата на часове за упражнения - не толкова граматиката е трудна и недостъпна, колкото липсата на повторения! Това се налага от спуснати нормативи, които обикновено не се изготвят от действащи педагози! Спускат - хорариум и от там се започва едно нагажданеееееее- нямам думи! Но основната причина е в липсата на упражнения - на езика на педагозите - затвърдяване и усъвършенстване!

Поредната тъпа новина.Както по-горе казаха това че не владеят граматиката,не значи,че в други области не са грамотни.

Поредната тъпа новина.Както по-горе казаха това че не владеят граматиката,не значи,че в други области не са грамотни.

Новината и темата са за правописа!

Около 45- 50 % от завършващите средно образование у нас не владеят в нужната степен правописа и пунктуацията.

Редактирано от megatone (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...

Какви гимназии, какви чудеса?!?

Един човек трябва да може да пише правилно и грамотно преди да влезне в гимназия. И какво значение е дали ще влезне в гимназия, механо или каквото и да е било друго учебно заведение?!?

Българският език е нещо, което лежи в основното образование на един българин, защото то е в ОСНОВАТА на всичко останало. И се учи с ЧЕТЕНЕ и ПИСАНЕ. Но това вече не е практика в българските училища и затова е пълно с НЕГРАМОТНИЦИ.

:PНе ми се коментира факта, че по новия закон в началното образование учениците няма да повтарят ! И да не можеш, и за не знаеш - минаваш! След като във втори или трети клас е неграмотно и минава няма нужда да обсъждаме резултатите по горе...
  • Автор

Както по-горе казаха това че не владеят граматиката,не значи,че в други области не са грамотни.

Мда - да ходят пияни на училище,за това са мнооооого "грамотни"

:cool:

И аз не съм от най-грамотните, моля извинете ме.

И без това не пиша много, затова и не съм се набивал на учи :)

Ето го и примера за образованието в България - "учи" :cool:

:angry:

Мдаааа

една напред, две назад

една напред, две назад

:P

Ето го и примера за образованието в България - "учи" :angry:

Аз съм другия пример :hush:

Редактирано от novobranec (преглед на промените)

В кои области? В компютърните игри? Грамотността е точно писането и четенето. Човек, ако поне това не умее не зная в какви други области ще е толкова "грамотен"..

Кофти е, че това вече се случва и в гимназиите. Хайде, ако е сградото, или механото, както и да е, но уж от гимназиите излизат интелигентните кадри. Ама то така става, като в БЕЛ се набляга повече на Л-то, отколкото на Б-то.

Да не би да твърдиш, че в механотехникумите влизат и излизат неграмотници? Аз пък твърдя, че в езиковите гимназии влизат точно те, защото явно сами знаят, че са неграмотни и отиват там поне малко да се научат на език. А в специализираните гимназии отиват умните, които са сигурни, че знаят български добре и вече са готови да учат занаят и специални предмети. Естествено винаги има изключения но процента им не е чак толкова голям.

1180295f.jpg

Това заяви управителят на интернет портала за езикова грамотност "Академика" Евелина Гечева.

Тя се позова на твърдения на преподаватели, проверяващи кандидат-студентски изпити по български и литература.

В България липсва официална статистика колко от децата са неграмотни, поради факта, че няма официални критерии за това.

Според Гечева би могло още от началното училище да се обръща повече внимание на грамотността, но това не зависи само от учителите.

Трябват по-активни действия и от страна на родителите, и от страна на държавата, подчерта тя.

Когато часовете са малко и не достига време, преподавателят не може да подготви децата достатъчно качествено, каквито и умения да има, изтъкна още Гечева.

В началото на тази есен електронният портал "Академика" стартира инициативата за добро владеене на българския книжовен език под мотото "Бъди грамотен".

Кампанията започва с дискусия за обучението по български език в училище, в която взимат участие преподаватели от средното и висшето образование у нас.

По време на дебатите всички преподаватели се обединяват около тезата, че трябва да се преработят учебниците по български език и литература, тъй като те в голямата си част са неизползваеми и са изпълнени с чуждици и неразбираеми словосъчетания.

За децата трябва да се пише разбираемо, защото когато един учебник ги отблъсне, какво остава за книгите. По този начин ги демотивираме да четат, обясни Гечева.

Преподавателите правят предложение и за увеличение на часовете по български език и литература, но не успяват да се обединят около идеята дали трябва да бъдат променени учебните планове.

Днес се проведе първото състезание по правилно писане, в което участваха 19 ученици - 8 от шести и 11 от седми клас на ЧОУ "Петър Берон".

Децата се представиха изключително добре и три от тях събраха максималния брой точки на теста по езикова грамотност.

След състезанието учениците споделиха, че днешния тест е бил по-лесен от тези, които решават в рамките на учебните часове и че дори техните родители понякога се затрудняват да решават техните тестове по различни предмети.

vesti.bg

а колко от вишистите излизат неграмотни, да не се окаже по-голям процента, щото журналистите са си тотално неграмотни, но най-фрапиращия случай за мен беше едно интервю по телевизията с една млада писателка на която и липсваха думи и не можеше да каже едно просто изречение в продължение на 40 минути непрекъснато говорене.

така че моя призив е слагайте препинателните знаци само за красота, не виждам смисъл да се морим заради хатъра на едно незначително малцинство граматици. майтап бе , нищо че е плосък ама нали трябва малко да се разведри темата.

:angry:

Ама ти това наистина ли го вярваш? Да отидеш пиян на училище е съвсем изолиран случай/обикновено/, не постоянно повтарящ се...

Ама ти това наистина ли го вярваш? Да отидеш пиян на училище е съвсем изолиран случай/обикновено/, не постоянно повтарящ се...

По-скоро не ходят изобщо :angry:

Ами не е точно така, отсъстващите в моя клас от 29 човека рядко надвишават 3, пък и говорим за началната част от учебния процес, където децата не идват пияни на училище и не бягат. /поне това са спомените ми от 1 до 4ти клас/...

Ходят си те, ходят. В повечето училища всичко си е редовно. И закъсненията и отсъствията и оценките, че дори и изпитванията.Представяте ли си само какво нахалство, да изпитват.Аз направо съм в ужас. И все пак има не малко наказани с предпоследна степен, че и дори с последна на едно закъснение от изгонването. Аз поне ходя за да завърша и да взема образование.Пък колко знам и колко съм грамотен има си хора които да преценят. Но все пак съм много по-грамотен спрямо доста ученици от чатове и други форуми в които не е задължително писането на кирилица.

Ами не е точно така, отсъстващите в моя клас от 29 човека рядко надвишават 3, пък и говорим за началната част от учебния процес, където децата не идват пияни на училище и не бягат. /поне това са спомените ми от 1 до 4ти клас/...

Аз говорех, че когато са пияни не ходят на даскало, не че изобщо не ходят .... :angry:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.