Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как се пише знак за номер

Featured Replies

Надявам се тоя път да нацелих темата :cool: Извинявам се за одеве, ама ми е много трудно да преценя.

Немога да намера знак за номер под фонетиката. Помня че един път Ken (ако не се лъжа) беше дал клавишна комбинация ама я забравих

Не знам за клавишната комбинация, но с таблицата за знаци може да се намери.

7fed14e825ed7296.PNG

знака за номер в България е "№" и във всяка фонечна клавиатурна подредба се намира върху клавиш "3" (над буквения блок на клавиатурата)

в англииско говорящите страни съответно знакът е "#" и отново се намира на клавиш "3" на US клавиатурна подредба

• Автор

Не знам за клавишната комбинация, но с таблицата за знаци може да се намери.

Одеве търсих ма не го намерих :) Ся го намерих ама... :biggrin: Иначе и аз се сетих първо за таблицата на знаците ;)

знака за номер в България е "№" и във всяка фонечна клавиатурна подредба се намира върху клавиш "3" (над буквения блок на клавиатурата)

в англииско говорящите страни съответно знакът е "#" и отново се намира на клавиш "3" на US клавиатурна подредба

Благодаря много :)

Редактирано от daniel1995 (преглед на промените)

CharacterMap му е майката от там с COPY-PASTE може да "напишеш" всичко. Иначе клавишните комбинации за всички символи са ALT+уникода на символа в десетичен вид въведен от цифровата клавиатура с включен NUMLOCK, за капак на всичко в CharacterMap го пише кода но в шестнайсетичен вид U+2116 на практика се въвежда ALT+8470. Само колко просто са го "измислили" MICROSOFT после да не каже някой, че не мислили за юзерите :)

Честно казано до сега не съм виждал във фонетична клавиатура (без тази от БАН за Виста) да има № или „ и “(български кавички, а не американските "). Затова съм си направил моя клавиатура в която ги има.

• Автор

Честно казано до сега не съм виждал във фонетична клавиатура (без тази от БАН за Виста) да има № или „ и “(български кавички, а не американските "). Затова съм си направил моя клавиатура в която ги има.

Наистина е на 3-ката :biggrin::)

@daniel1995 Дали знакът "№" е достъпен, както и конкретната му позиция, зависи от използваната клавиатурна подредба. НЕ при всяка фонетична подредба го има.

Ето я традиционната фонетична подредба (от тук): http://bg.wikipedia.org/wiki/Файл:Bulgarian_Phonetic_layout.svg

Ето и новата фонетична подредба (по "Проект за стандарт прБДС 5237:2006"): http://bg.wikipedia.org/wiki/Файл:Bulgarian_new_Phonetic_layout.svg

Вижда се, че при първата подредба този знак липсва, а при втората се намира в горен регистър на клавиша за цифрата "3".

В интернет има и други подредби. Например, в момента (под Windows XP) ползвам тази - разширена традиционна фонетична подредба, където този знак също се намира на клавиша за цифрата "3".

Така че... зависи от конкретния случай.

минаваш на български език и натискаш клавиша "ALT"

докато е натиснат набираш 0185 от номеричната клавиатура в дясно

пускаш клавиша "ALT" и се получава символа "№"

• Автор

минаваш на български език и натискаш клавиша "ALT"

докато е натиснат набираш 0185 от номеричната клавиатура в дясно

пускаш клавиша "ALT" и се получава символа "№"

1.Тфа е хипер сложно

2. Аз съм премахнал българската клавиатура

Абе тарикати, на мене що ми е на числото 0 + shift клавиша ??? №№№№№№№

Дали щото ми е френски уина, иди го разбери...

аз съм със една тясна германска клавиатура без цифрите вдясно, за да ми е по-близо мишката до центъра на екрана.

налепил съм си буквите по клавишите за кирилицата.

• Автор

аз съм със една тясна германска клавиатура без цифрите вдясно, за да ми е по-близо мишката до центъра на екрана.

Може би зависи с каква клавиатурна подредба си. :)

щото по принцип трябва да е там... на БДС си е там и така се надписват клавиатурите за бдс... не знам другите къде гледат че било на 6 и на 3 - там може да е на клавиатурната подредба - според разни измислени кирилици (като тая в глистата...) ама с поред бдс кирилицата дето си върви с 98/2000/ME/XP си е там - на 0 и )

тва че някой я е написал на 3 или 6 - то не е за бдс ами за друг език. пък на стандартната фонетичната кирилица няма №, има на измислената стандартна дето към глистата. старата дето се ползваше 15 години е правена по немската клавиатура, за това се хванали някакви брейниаци от БАН и измъдрили някаква простотия специално за вистата...

пък не виждам къкъв е проблема да се напише на латиница No вместо №

п.с. на руската клавиатура е на 3-ката...

http://en.wikipedia.org/wiki/Numero_sign

Редактирано от the professor (преглед на промените)

оригиналната фонетика е за Правец 8 

после само модове инфо тук http://www.metodii.com

тази ми е най сгодна за сега 

kb_2.gif

...на БДС си е там...

Ставаше въпрос за фонетика - "Немога да намера знак за номер под фонетиката", не за БДС. В днешно време много малко народ използват БДС и то обикновено по-възрастното население. При фонетиката от инжинера "№" е над 6-цата.

оригиналната фонетика е за Правец 8

после само модове инфо тук http://www.metodii.com

тази ми е най сгодна за сега

kb_2.gif

нещо много се бъркаш - не знам от де я намери тая клавиатура ама не е за бдс (по вероятно да е за фонетичната на глиста - тва че са я правили от БАН не значи че е вярна - както викаме на всички препарати за чинии веро (от препарата на верила) и на всички SUV джип - то вече си е истина, нищо че в другите държави са марка) ... интересно ми е как се пишат "й" и "ь" като са на 1 бутон :rolleyes:

Редактирано от the professor (преглед на промените)

нещо много се бъркаш - не знам от де я намери тая клавиатура ама не е за бдс (по вероятно да е за фонетичната на глиста - тва че са я правили от БАН не значи че е вярна - както викаме на всички 

и одарено (ѝ) и ер малък ь са с шифт капс лок и пишеш главни ЬЍ :)

и одарено (ѝ) и ер малък ь са с шифт капс лок и пишеш главни ЬЍ :)

така инсталирах я тази от сайта на методий

обаче удареното ѝ ми излиза на едно голямо квадратче в Wordpad

някой знае ли как се оправя това нещо???

с уин хп сп3 съм, френска ферсия, активирана

в Оупън офис излиза нормално и тука на сайта също ьѝ ЬЍ

от локалните настройки е

кодовата таблица за неуникод май ти е различна от 1251

Редактирано от saentist (преглед на промените)

от локалните настройки е 

кодовата таблица за неуникод май ти е различна от 1251

Ами различна е да, имам само два речника купени от бг за които кирилицата би вършила работа, и куп други програми за които кирилицата обърква всичко.

Тоя Wordpad не е ли unicode програма?

Някой да знае текстов редактор който да се зарежда толкова бързо като Wordpad и да е unicode програма подържаща .rtf файлове???

п.п. на жена ми на компютъра му слагах френски уиндоуз ама още от началото написахме че сме уж в Русия и сега гадинката ми инсталира принтера Канон всичко на руски, въпреки че съм сменил регионалните настройки. Аман от тоя Уиндоуз!

слагай W7 с гаранция ми пише и на Италиански и на български

@Gizmoto WordPad в Windows XP е unicode програма:

(от тук)

WordPad for Windows XP added full Unicode support, enabling WordPad to support multiple languages.

Възможно е шрифтът да не съдържа символите за „Ѝ“ и „ѝ“. Виж дали инсталирането на "European Union Expansion Font Update" ще помогне. Ето кратко описание - цък.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.