Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

С какво си смазвате вентилатора на компю

Featured Replies

• Автор

Три кабелчета. :) Мерси!

Три кабелчета. :) Мерси!

Ако смяташ, че можеш да влезеш в Биос ( и още по-важното -да излезеш оттам и компютъра да работи) , отиди в секцията Hardware Monitor ( или нещо близко до това) , разгледай внимателно опциите, особено там, дето пише Fan , влез в тия менюта и избери ( ако вече не са избрани) нещо подобно на Quiet Fan, Smart Fan или подобно. След това натискаш клавиш F 10, потвърждаваш и след рестарта, ако ти си включил тези опции, вентовете ще тръгнат на по-ниски обороти. С тези обаче три кабелчета, вероятността да се порадваш на тишина е нищожна:)

• Автор

Ако смяташ, че можеш да влезеш в Биос ( и още по-важното -да излезеш оттам и компютъра да работи) , отиди в секцията Hardware Monitor ( или нещо близко до това) , разгледай внимателно опциите, особено там, дето пише Fan , влез в тия менюта и избери ( ако вече не са избрани) нещо подобно на Quiet Fan, Smart Fan или подобно. След това натискаш клавиш F 10, потвърждаваш и след рестарта, ако ти си включил тези опции, вентовете ще тръгнат на по-ниски обороти. С тези обаче три кабелчета, вероятността да се порадваш на тишина е нищожна:)

Благодаря за савета, но мисля да не предприемам такива мерки... Сега искам да ви попитам, с машинно масло, с обикновен вазелин или вазелин на петролна основа да смажа вентилатора?

Да кажем,с техническият вазелин-кажи само,как смяташ да го смажеш.

• Автор

Да кажем,с техническият вазелин-кажи само,как смяташ да го смажеш.

В първа страница съм дал един урок, ще ми помогне ли?

ЕДИТ: Пък и като гледам урока, не е толкова трудно...

Редактирано от den4o1 (преглед на промените)

Използвам грес купена от магазин за авточасти.Греста е безцветна в тубичка.Смазвам си вентилаторите редовно.Разглобявам го, измивам под течашта вода.Като изсъхне смазвам съвсем умерено.Развъртам добре вентилатора и чак тогава монтирам обратно в кутията.Това го правя профилактично през няколко месеца никога не чакам нещо да почне да скърца.

В кутията имам 4броя + 1 на захранването и по 1 на видеото и процесора = 7бр.Нещо не ми харесва идеята да ги подменям на 7-8 месеца. Защото 7 вентилатора х 10лв-12лв си е цифра.

http://www.dansdata.com/fanmaint.htm

с качествен снимков мат'риал :)

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

http://www.dansdata.com/fanmaint.htm

с качествен снимков мат'риал :)

Но първо трябва да се намаже със спирт и да се остави да изсъхне! Еми не съм запознат много със вазелиновите истории.. А да, и не трябва да се маже с грес, защото ще паднат оборотите..

ЕДИТ: И не бива да се маже с много течно вещество, защото ще се разтече и ефекта ще е нулев :)

Но първо трябва да се намаже със спирт и да се остави да изсъхне! Еми не съм запознат много със вазелиновите истории.. А да, и не трябва да се маже с грес, защото ще паднат оборотите..

ЕДИТ: И не бива да се маже с много течно вещество, защото ще се разтече и ефекта ще е нулев tongue.gif

Хем не знаеш, хем питаш, хем намираш кусури на написаното от другите ? Ако ще използваш някакво мазило - нека да е рациново масло - 2-3 капки са достатъчни. За високооборотни греси да си чувал случайно ? Ако перките са на плъзгащи лагерчета това е мазилото. Ако са синтетични още по-добре. За нискооборотни търкалящи лагерчета мазилото също може да е някаква грес.

При износване над определеният оптимум на хлабините няма никакъв начин за намаляне на шума или неговото компенсиране с някаква смазка. Ако се купят свестни перки още с новия комп то с много голяма вероятност машината няма да има никакви подобни проблеми през следващите 3-4 годиниплюс това ще е значително по-тиха. Както е с марковите машини. Купуването на буклуци и евтинджоси води до подобни главоболия и неизбежни допълнителни разходи и дори загуби. Затова и винаги (почти) даваме препоръки за някакъв оптимален минимум като качество на кутиите и захранванията. В случая кажи какъв ти е процесора, да ти препоръчаме една нова перка и да се приключва темата. Успех wink.gif

както писах по горе - може да се смесва грес със няколко капки машинно масло, в някоя кутийка до нужния вискозитет...

машинното масло доста вдига оборотите...

• Автор

Процесора ми го има в подписа, както и дъното, както и всичко... Препоръчайте ми перка която няма да ми създава главоболия поне 1 месец

Процесора ми го има в подписа, както и дъното, както и всичко... Препоръчайте ми перка която няма да ми създава главоболия поне 1 месец

Arctic Cooling Alpine 64 PWM с радиатор струва 14лв и според мен по си струва от перка с фтулка за 5лв дето ще се раздрънчи на 6-тия месец...

• Автор

Arctic Cooling Alpine 64 PWM с радиатор струва 14лв и според мен по си струва от перка с фтулка за 5лв дето ще се раздрънчи на 6-тия месец...

Какво му е на 1-вия? Ами втория? По-надежден ли е? ;)

Финно машинно масло(за шевна машина) ползвам аз по принцип.Но не залагам много-много на този метод-предпочитам да си взема при първа възможност нов вентилатор.

• Автор

Ами ето какво ще направя - ще купя вазелин от аптеката, ще си смажа вентилатора, ако шумът не утихне, ще си купя нов (при първа възможност...)...

Какво му е на 1-вия? Ами втория? По-надежден ли е? :rolleyes:

много по надежден е и перката е на 2000 оборота 92мм, а радиатора е над 400 грама - може и със спряна перка да ти върши работа, а 70мм са фтулкови на 3500 оборота - бая ще са шумни са че и по малко ще охлаждат, особенно като се набие радиатора с прах...

• Автор

много по надежден е и перката е на 2000 оборота 92мм, а радиатора е над 400 грама - може и със спряна перка да ти върши работа, а 70мм са фтулкови на 3500 оборота - бая ще са шумни са че и по малко ще охлаждат, особенно като се набие радиатора с прах...

Значи да копувам първия?

• Автор

За последно питам, щото смятам да поръчвам първия, да го поръчвам ли Професор?

• 2 месеца по-късно...

Веднъж в годината отварям кутията, слагам я на балкона, включвам маркуча на прахосмукачката на изхода на въздуха и издухвам вътрешността на машинката. Вдига се доста голям облак. След това свалям лепенката над лагера на вентилатора, почиствам с тампонче за уш, натопено в лакочистител (от арсенала на съпругата). Приготвям си малко грес, от тази за лагерите на колата (на върха на отверка 6-mm), капвам няколко капки тънко масло за шевна машина и бъркам с отверката, докато се получи хомогенна маса. После слагам от нея на лагера на вентилатора, залепям нова лепенка от изолационна пластмасова лента и отново с въздушна струя от прахосмукачката развъртам вентилатора в продължение на около 20-30 секунди. Никой не може да разбере, дали компютърът ми работи, или не, ако не погледне светещата зелена лампичка.

• 1 месец по-късно...

до сега не съм ги смазвал, само съм ги заменял с нови. за напред ще пробвам с олио и грес

Моя на процесора след 3 години още си върти като чисто нов, обаче тоя на захранваето имам чувството, че скоро ще се разпадне. :lol6: Смазвам го от време на време с едно такова масло дето си вървеше с машинката за подстригване на майка ми.

Веднъж в годината отварям кутията, слагам я на балкона, включвам маркуча на прахосмукачката на изхода на въздуха и издухвам вътрешността на машинката. Вдига се доста голям облак. След това свалям лепенката над лагера на вентилатора, почиствам с тампонче за уш, натопено в лакочистител (от арсенала на съпругата). Приготвям си малко грес, от тази за лагерите на колата (на върха на отверка 6-mm), капвам няколко капки тънко масло за шевна машина и бъркам с отверката, докато се получи хомогенна маса. После слагам от нея на лагера на вентилатора, залепям нова лепенка от изолационна пластмасова лента и отново с въздушна струя от прахосмукачката развъртам вентилатора в продължение на около 20-30 секунди. Никой не може да разбере, дали компютърът ми работи, или не, ако не погледне светещата зелена лампичка.

Точно така си смазвам и аз моите. Единствената разлика е, че използвам неупотребявано моторно масло. Като преди смазването разглобявам целия вентилатор, т.е. вадя витлото от основата. Така почиствам оста, втулката, евентуални замърсявания по магнитната лента на витлото и магнитопровода и намотките на статора. После само леко намазвам оста с чисто масло, слагам малко количество от сместа от грес и масло във втулката на статора и събирам. Накрая слагам малко смес в обема, който се образува зад лепенката и готово. Развъртам го известно време и слагам обратно в компютъра. Вентилатори не съм купувал от доста време.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.