Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

С какво си смазвате вентилатора на компю

Featured Replies

Здравейте. Искам да ви попитам с какво си смазвате вентилаторите като им дойде време? Моя започна да вие и се чудя какво да го правя...

С нов.

• Автор

Ето: Тук е показано за новаци като мен, но какво е техническа грес? Обикновен грес или какво? Коя е най-добрата смазка? gyps имай предвид, че някой не могат да си го позволят!

Редактирано от den4o1 (преглед на промените)

Капваш няколко капки двигателно масло на кечето вътре и нямаш проблем.Така карам вече 2 години.

О,смяната е най-доброто решение,но ако само смазваш вент,който не си разглобил и почистил-нищо не правиш.От друга страна,"масовият" вент по кутиите е десетина-дванадесет лева-криза,криза,ама колко да е криза...:angry:

С това .НО първо е добре да откачиш перката и да я измиеш на чешмата за да падне мръсотията и след това да го смажеш.Иначе ефекта е по-краткотраен.

Освен това ,не оставяйте вентилаторите си да им се разбият втулките/лагерите и да запучнат да ручат.Тогава оправия няма...

Редактирано от coolmeen (преглед на промените)

Кой точно вентилатор ти 'вие' ? Иначе смазването е временно решение!

• Автор

Вентилатора на процесора, не смея да отварям захранването xD

Вентилатора на процесора, не смея да отварям захранването xD

какъв е точно , 90 , 80 , боксовият ...

По възможност вземи нов!

Редактирано от holler_pz (преглед на промените)

аз ги смазвам преди да се разбият - тоест като са нови - така смазах и ма процесора и на захранването - просто вече никой не слага достатъчно смазка на вентилаторите...

смазвам ги с тефлонова грес на спрей, техническа смазка или силиконова смазка...

тия дето с сачмени лагерчета - силиконова смазка (тях обаче като се раздрънчат, щото за тях това е временно решение)...

• Автор

какъв е точно , 90 , 80 , боксовият ...

По възможност вземи нов!

Няма да е скоро... Искам просто малко да намаля това виене, че май се усилва..

аз ги смазвам преди да се разбият - тоест като са нови - така смазах и ма процесора и на захранването - просто вече никой не слага достатъчно смазка на вентилаторите...

смазвам ги с тефлонова грес на спрей, техническа смазка или силиконова смазка...

тия дето с сачмени лагерчета - силиконова смазка (тях обаче като се раздрънчат, щото за тях това е временно решение)...

Имаш ли на идея дали ако го смажа със машинно масло, ще стане нещо?? Защото четох, че се разтичала и ефекта бил нулев. Хора, вие сте си добре, ама аз живея в малък град, освен да си поръчам или .. Не знам вече, с каквото намеря ще го смажа..

Не знам вече, с каквото намеря ще го смажа..

Да не сложиш мас сега или олио :angry:

Като си тръгнал да го смазваш , потърси поне нещо от горепосочените! ...или отиди до някой авто сервиз и помоли да ти капнат хидравлично масло. :speak:

• Автор

Хубав съвет. Искам да ви попитам, тия със сачмените лагерчета по-добри ли са, вият ли?

Хубав съвет. Искам да ви попитам, тия със сачмените лагерчета по-добри ли са, вият ли?

Вият. Все пак зависи и на какви обороти се върти. Ако са 3 - 4 к rpm все се чуват :angry:

den4o1 я виж работи ли ти регулирането оборотите на вентилатора с Windows 7, да не би от там да са ти шумовете :angry:

• Автор

den4o1 я виж работи ли ти регулирането оборотите на вентилатора с Windows 7, да не би от там да са ти шумовете :angry:

I'm noob.. :speak: Ако ми кажеш как става.. Супер, но искам да ти кажа, че и със XP виеше..

Това не го върши ОС,това е опция на дъното.Обаче ако вента е три пинов...

• Автор

Това не го върши ОС,това е опция на дъното.

Иии... Става как?

Абе четох и с вазелин ставало... Ама май на петролна основа, WTF?? Вече взех да се обърквам, обикновен вазелин става ли или е задалжително да е на петролна основа, WTF?

Дъното,дето го ползваш,има книжка с инструкции за ползване.Ако книжката са я хапнали мишките,в сайта на производителя намираш точното име на дъното и си теглиш менюъл-а.Преди това ми кажи само колко пинов ти е вентилатора три или четири?

Вентилаторите,това са най-евтините компоненти в една система.Купувал съм вентилатор за процесор за 3,5 лв. (нещо към 60 мм.),но чак да не можеш да си го позволиш-това сигурно е шега.Всеки вентилатор има ресурс от часове на работа,след това каквото и да ремонтираш по него е само моментно решение.

вентилаторите с втулка са по ефтини, имат по малък ресусрс, но са по безшумни, с подходяшата смазка обаче ресурса може да мине сачмените (в сегашния ми компютър всички вентилатори са фтулкови и е много бешумен - най високи са оборотите на процесорния 570 и поради големия радиатор процесора не стига 50 градуса даже лятото, в момента ми седи на 31)...

с олио хич не си помисляйте - преди 15-20 години така смазах зъбните колела на енин стенен часовник, че след 2 месеца като клеяса и спря да работи. колкото за маслото - по гъсто по добре, маслото за шевни машини и машинки за подстригване е много рядко, аз ползвах диференциално масло, но му добавях и грес за сгъстяване. сачмени лагерчета с масло не се смазват - то изтича и те после бачкат на "сухо", тях само с грес/слиликонова смазка. масло може за фтулковите вентилатори...

вазелина много си променя вискозитета - на студено е като грес, ама като поработи лагерчето - става като рядко масло, така че той само за втулкови лагерчета и даже пак не е за препоръчване...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

Вентилаторите,това са най-евтините компоненти в една система.Купувал съм вентилатор за процесор за 3,5 лв. (нещо към 60 мм.),но чак да не можеш да си го позволиш-това сигурно е шега.Всеки вентилатор има ресурс от часове на работа,след това каквото и да ремонтираш по него е само моментно решение.

Не става дума за пари... Абе направо кажете, че съм Noob, но в хардуера много не ме бива, Мики Маус.. Как да разбера xD

EDIT: Мисля, че са три, защото е много малко, да го вадя ли да гледам xD

Не става дума за пари... Абе направо кажете, че съм Noob, но в хардуера много не ме бива, Мики Маус.. Как да разбера xD

EDIT: Мисля, че са три, защото е много малко, да го вадя ли да гледам xD

Стой :angry: нищо не вади ! Погледни само от този вентилатор, който е над процесора колко кабелчета излизат - три или четири.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.