Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

КАТ погва и пешеходците

Featured Replies

КАТ започва да глобява пешеходците, които пресичат неправилно и създават опасност за движението, съобщи за Дарик инспектор Красимир Костов от КАТ „Пътна полиция". Глобата за неправилно пресичане е 10 лева, а ако в резултат на неправилното пресичане стане и катастрофа, виновникът ще плати 50 лева.

От КАТ допълват, че и до момента има случаи на глобени пешеходци, но за в бъдеще полицаите ще бъдат много по стриктни по отношение на неправилно пресичащите хора и случаите на глоби ще се увеличат рязко.

Главен инспектор Красимир Костов: „Издаваме разпореждане към всички контролни органи, които работят по контрола на движението и са на пътя, да реагират и да пресичат нарушения на пешеходци, а на най-грубите нарушители да им се налагат наказания. Пешеходците са на второ място по брой на тежките произшествия. За създадена предпоставка за произшествие от страна на пешеходеца глобата е 50 лева".

Глоби ще бъдат налагани за пресичане на червен светофар, както и за преминаване на места, където липсва пешеходна пътека или има обозначения за забранено пресичане.

logo.png

Крайно време беше

Ха ха "погва".

Опитвам се да си спомня преди колко време четох, че КАТ ще "погва" пешеходци. Може би преди около 2 години, може и да греша.

Дано това "погване" доведе до резултат. От чисто любопитство обаче искам да видя КАТ-джия да глобява неправилно пресичащ пенсионер примерно.

Крайно време беше, но до колко ще се спазва този закон това е отделен въпрос. Аз съм почти сигурен, че при повечето случай ще са следните: "Примерно утре пресича неправилно и съответният орган ме превика за да ми напиши глобата, обаче този орган се окаже мой познат /комшия, приятел и т.н./. Тогава какво правим ? "Айде бягай и все едно не съм видял." Дано да греша.А и не само пешиходците са виновни, че пресичат неправилно. Защо? Защото много пъти ми се е случвало когато съм бил в България на почивка да чакам на пешиходната пътека да минат всички коли и едва чак тогава да пресича аз.Така, че не трябва да се търси само вината в пешиходците, а и във водачите.

Ха ха "погва".

Опитвам се да си спомня преди колко време четох, че КАТ ще "погва" пешеходци. Може би преди около 2 години, може и да греша.

Дано това "погване" доведе до резултат. От чисто любопитство обаче искам да видя КАТ-джия да глобява неправилно пресичащ пенсионер примерно.

Нека първо се справят с мутренските джипове, паркирени напряко, че и надлъж върху пешеходните пътеки! Със самото си бездействие по въпроса от КАТ създават предпоставки за неправилно пресичане и предпоставки за корупция!

• Автор

И културата ни на движение е като всяка една друга наша култура

Не мисля, че е крайно време да започнат да глобяват. По скоро е крайно време ние да започнем да пресичаме правилно.

Това със сигурност може да помогне. У "цивилизованите" страни не минават на червено ако ще да няма кола в радиус 5 км. Цъкват си бутончето на светофара и чакат докато светне зелено. Може да чакат 20 секунди, може и 20 минути. Когато го видя в България ще реша че съм обръкал страната. Естествено има единици хора които го правят. Единици.

Това със сигурност може да помогне. У "цивилизованите" страни не минават на червено ако ще да няма кола в радиус 5 км. Цъкват си бутончето на светофара и чакат докато светне зелено. Може да чакат 20 секунди, може и 20 минути. Когато го видя в България ще реша че съм обръкал страната. Естествено има единици хора които го правят. Единици.

Ами ...не е трудно.Иска се малко от нас.

Точно...иска се от нас, а не да търсим постоянно вината в друг:) Но пък болшинството от нашите сънародници спазват правилата само при опасност от глоби, санкции и т.н., така че дано има някакъв възпитателен ефект (макар че се съмнявам...).

Не мисля, че е крайно време да започнат да глобяват. По скоро е крайно време ние да започнем да пресичаме правилно.

Съгласен съм с ilein78 ! :yanim:

Съгласен съм с ilein78 ! :yanim:

И аз съм съгласен с нея, но за да пресичем правилно колко време трябва да чакаме да ни пусне някой разумен шофьор? Аз лично бих предпочел да пресеча неправилно отколкото да чакам на пешеходната пътека някой да се смили в/у мен и да ме пусне да мина.

Аз до сега пешеходец, блъснат от светофар не съм видял :) Обаче от коли - колкото искаш. За това като пресичам, гледам колите и изобщо не ме интересува светофара. Нито зная кой шофьор на колко е и кога ще мине на червено, нито съм с манталитет на овца, която стои и чака да и светне зелена лампичка, за да пресече празно платно. Много са ми смешни такива екземпляри, дето в 2 посред нощ стоят на някое кръстовище, на половин километър и в четирите посоки кола не се вижда, те обаче чакат да им светне зеленото. И като ме видят, че се оглеждам и минавам спокойно, засрамват се колко са тъпи и обикновено тръгват подире ми :) Искам да видя и ушавата свиня, която за 10 лева ще си измъкне затлъстелия задник от патрулката и ще тръгне да ме гони, след като се опита да ме глоби и аз му покажа под носа съчетание от три пръста с преобладаващ среден и го пратя по родните му места, т.е. там, от където се е родил :) Интересно какво ще направят тогава - ще свалят записите от камерите и ще ме обявят за национално издирване за неправилно пресичане ли, що ли? Е, ако успеят да ме намерят, ще им дам 10 лева, от мен да мине :lol6:

Отдавна трябваше да го направят.

Дано не е само акция, ами наистина всеки път, когато пешеходец пресече не на пешеходна пътека да го глобяват.

Отдавна трябваше да го направят.

Дано не е само акция, ами наистина всеки път, когато пешеходец пресече не на пешеходна пътека да го глобяват.

Честно казано силно се съмнявам да стане.

Но, хващайки, твоята логика ми идва друго на акъла.

Тъй като страшно много шофьори не спират, за да направят път на пешеходец на пешеходна пътека, хората пресичат където им падне. Аз също пресичам неправилно, когато ми се наложи.

Съгласен съм да има ред и глоби за пешеходците, които не спазват реда.

Но не съм съгласен неправилно пресичащ пешеходец да бъде глобяван, а неспиращ шофьор не. Това също е неспазване на закона.

В такава ситуация няма как да се пресече. А някои дори не зачитат пешеходните светофари (тези с бутон) и си минават без значение, че за пешеходеца свети целен сигнал, а за автомобилите червен.

Редактирано от RefreshMe (преглед на промените)

• Автор

Вариантът е да се сложат камери на пешеходните пътеки и да се снима кой спира и кой не. Аз също съм за. Макар че голяма част от пешеходците не знаят правилата за движение,не знаят кога имат и кога нямат предимство

Ъхъ много ми е интересно, тъй като моето наблюдение е че доста пенсионери с бастунчетата си пресичат не там където трябва, как господата полицаи ще им поискат 10 лв. Че те нашите пенсионери са толкова оръфани горките, броят стотинките за хляба, къде ти да извадят такава сума. Към районните ли ще ги водят?

Май май и там ще е избирателна работата.

А, иначе аз отдавна съм се възпитала да пресичам винаги на зелено и винаги на пешеходна пътека. Адски тъпо се чувствам когато тълпата от овце пресича на червено, а аз стоя като единствения гламар да чака зеленото. Откакто пък и съм с детска количка внимавам два пъти повече.

Но не съм съгласен неправилно пресичащ пешеходец да бъде глобяван, а неспиращ шофьор не. Това също е неспазване на закона.

Дето се вика -"и двете дядо попе -и двете"

Лично аз съм глобяван веднъж на центъра на Плевен за това, че при правене на десен завой , при зелен сигнал на светофара за мен и пешеходците, минах пред пешеходеца, а не го изчаках.

Нито съм се оплаквал -платих си акта като пич.

Ето така ако навсякъде се прави - проблеми няма да имаме по пътищата.

Хората се научават да спазват законите като почнат да ги удрят по джоба.

Седят си на кръстовищата и чакат да светне зелено, ако ще и да е в 3 посред нощ и да няма никакви коли на километър наоколо.

Не знам какви са им глобите за пешеходци и за неправилно пресичане, но за хвърлен в градинка фас глобата е 50 Евро, за несъбрано кучешко ако - 150 Евро. Навсякъде има камери. Като те глобят 2 пъти, да видим как ще пресичаш където ти хрумне, или ще замърсяваш.

Хората се научават да спазват законите като почнат да ги удрят по джоба.

Седят си на кръстовищата и чакат да светне зелено, ако ще и да е в 3 посред нощ и да няма никакви коли на километър наоколо.

Не знам какви са им глобите за пешеходци и за неправилно пресичане, но за хвърлен в градинка фас глобата е 50 Евро, за несъбрано кучешко ако - 150 Евро. Навсякъде има камери. Като те глобят 2 пъти, да видим как ще пресичаш където ти хрумне, или ще замърсяваш.

Точно така е.

Само дето всички глоби трябва да се прилагат спрямо всеки, който наруши правилата - без огледа на връзки, пари и т.н. Стане ли така - и ние ще бъдем както всички европейски страни.

Ъхъ много ми е интересно, тъй като моето наблюдение е че доста пенсионери с бастунчетата си пресичат не там където трябва, как господата полицаи ще им поискат 10 лв. Че те нашите пенсионери са толкова оръфани горките, броят стотинките за хляба, къде ти да извадят такава сума. Към районните ли ще ги водят?

Май май и там ще е избирателна работата.

Става много лесно кеш-10лв. ако няма фиш-20лв. и го плащаш в общината или банката, ако откаже фиша акт-50лв.

Ами нека ни е. Аз съм пешеходец рецидивист. Едно че ми прави кеф да вървя и аз по шосето - второ колите спрени по тротоарите ти усилват кефа. Другото което е - и на пешеходна чакаш я светофара я някой "балък" да те пусне - по закон стъпиш ли на пътеката е твоя - ама на кой му стиска да пробва дали шифиора знае закона.

Едно че ми прави кеф да вървя и аз по шосето - второ колите спрени по тротоарите ти усилват кефа.

Кривиш калници и чупиш огледала. След това влизаш в колата и се чудиш къде да паркираш от простотията на обищината. И кръга се затваря. Добре дошли в Абсурдистан.
  • Автор

Майка с малко дете пресича 6 ленти,прескачайки огради...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.