Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Емблематичната българска чалга

Featured Replies

Док, ти верно ли мислиш, че не са им били зададени и преведени въпросите предварително?! Не бъди наивен, моля те..

Ако е реклама, което си помислих в самото начало - разбира се, че ще са преведени и ще си знаят какво да приказват.

• Отговори 60
  • Прегледи 6,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Aaa - за английския не съм съгласен - въпросите се задаваха на английски и всеки интервюиран отговаряще без да иска превод.

Верно, отговаряха на български, но това се прави навсякъде.Я върви във Франция, Испания, Германия и се опитай да ги накараш да ти говорят на английски ?

Дори в Европарламента всеки говори на собствения си език и се гордее с това :P

самият факт, че дори чалга-певицата ( между другото я виждам за първи път тази "звезда") не искаше превод на въпросите - показва, че разбира английски добре.

тая звезда си я виждал -Елена е ;)

абе, не знам, ама колкото репортажи съм гледала от европарламента все на английски са говорили. аз също се гордея с езика си, но мисля, че щеше да направи по-добро впечатление, ако не отговаряше на български.

Не е срамно,затова всички ни мислят за цигани.В интересите ти виждам мамематика,странно сигурно като решаваш някой интеграл или деференциално уравнение слушаш цигански кючек.

За твоя инсформация не слушам цигански кючеци!Всички знаят, че в БГ най-слушаната музика е фолка-няма кой да го отрече!Който иска да слуша,нека слуша!Вие понеже видяхте,че слушам такава музика и айде да го натрупаме с минусчета!Айде моляви се! Всеки си слуша различен стил музика!Поне уважавайте мнението и мисленето на другите!

Голям срам, голямо нещо... Не мога да разбера какво толкова обидно имаше в този репортаж? Не сме ли разбрали, че това е българският народ - харесва поп фолк, хората обичат да псуват като каруцари и т.н. Голямо цъкане на тез минуси, ще кажеш, че сте си купили нови мишки и искате да ги изпробвате. Този репортаж не е направен с цел злепоставяне на българския народ. Всеки си има отличителен манталитет и култура. Може "певиците ни" (слагам ги в кавички, защото според мен малцина от тях имат гласов талант) да "крадат" (доколкото знам всичко става с подписване на договори с певците, които изпълняват оригинала на песните), но има много други чуждестранни идоли, които се излагат и злепоставят пред целия свят по много по-просташки начин! И какво като имат силикон? Така се харесват, така са решили и това е. Много млади момичета също го правят и нямат нищо общо с поп фолка. Но това не ги прави кухи лейки. Който не харесва чалга - не ходи по такива клубове и не слуша тези изпълнители. Има си дискотеки, барове, кръчми за всеки вкус. Като шведска маса - само трябва да си изберем от слеженото на нея - има за всеки по нещо. Но пак сме недоволни.. и пак сме засрамени! Дори и репортажа да е платен с цел реклама - не плюйте този факт, а си задайте въпроса (по тази логика) защо някой не извади пари да плати за репортаж, свързан с историята на България? Тези пари ги има, но на никой не му дреме за история. То масата, както чета и в този форум, слушам по улиците и т.н. се срамува от нея, пък искаме да се правят репортажи за някакви ценности... Хем сърби, хем боли... Еми няма как да стане! А за наркотиците - то пък все едно сме само ние. Открихме топлата вода.. Ами автобуса с дечицата, който хванаха? Тогава не бяха българи... Айде сега цъкайте минусите. Ааа, вярно - истината понякога е грозна, но дори и такава, тя си остава Истина!

• Автор

Как и BBC са евтини

Публикувано изображение

В София има и други места, които се пълнят с хора, освен чалга клубовете... Снимка: Булфото

Британска журналистка пред входа на софийски фолкклуб. Мутрите й отварят чинно широката врата, докато тя, влизайки, разяснява що е то попфолк. И колко значим е той в България.

Въпреки някои фактологични грешки, като например, че певиците правят богатство от продажби на дискове, като цяло журналистката беше права. Пълно е с чалга клубове, певиците имат много общо с мафията, въпреки това са звезди в България и т.н. Класическо BBC – не можеш да кажеш „не е вярно“.

Видеото нажежи интернет пространството ни като калорифер. И коментарите бяха, както обикновено, негативни. Как, разбираш ли, пак ни разобличиха, как може да сме такива простаци, как отново ни се смее цяла Европа. Даже и Румяна Желева го беше отнесла тук-таме, не без основание, но все пак – не на място.

В суматохата всички изпуснаха една важна грешка в този репортаж – че е напълно едностранен.

Наистина, обективен за чалгата, но напълно необективен за обществото. Ето и елементарно доказателство:

Същата репортерка по същия начин можеше да влезе и в зала „България”, на около 5 минути пеша от показания фолк клуб. Където няма охрана, която отваря вратите, където звукът от филхармонията звучи почти брилиянтно и където седящите места са разпродадени от месеци. Места, на които седят културни хора, които може и да са с поовехтяло официално облекло, но освен с това не се различават особено от другите европейци.

Друга възможност за репортерката от ВВС можеше да бъде материал за софийските театри. На брой предостатъчно за град с големината на София, но пак препълнени. Дори правостоящите места ги заемат разни студенти, били и те предимно от НАТФИЗ. Пълно е с публика, която ръкопляска на същите спактакли, на които ръкопляска и целият свят. Можеше дори да вкарат уж невероятни за София кадри – хора си говорят по време на антракта или весели двойки, прегърнати на път за вкъщи след спектакъла. И да покажат чудото под заглавие „Те са като нас!“ .

Но хайде, да кажем, че подобен репортаж за сериозно изкуство не би бил интересен на зрителите. Сравнително скучновати, сериозни хора, с реални виждания за света ги има навсякъде. Рейтингът би бил нулев.

Така се връщаме към поп-а и разните поп певици. Изрусени, полуголи момичета, като нашите фолк псевдозвезди, но и като Бритни и Лейди Гага, чийто стил не е много по-интелектуален и въпреки това пълни заведенията – както в София, така и в Лондон. И в това няма нищо лошо. Или всички британци, слушали цяла година мегахита на изпълнител, наречен Питбул, също са чалгаджии?! Защото освен текста „искам те-искаш ме”, музиката също беше идентична с родния ни попфолк – казва се регетон.

Освен това остава и рокът. За Каварна няма и смисъл да се говори, за фестивала в Бургас – също, а в София се пълнят както зали, така и стадиони. Поне така е в последните 5 години. И кой ли не дойде – от Продиджи и Мерилин Менсън до Мадона. Не че някой би посмял да сравнява нашенската рок сцена с британската. Но купонът ни с нищо не е по-лош от този на Хайд парк или Уембли например, въпреки че при тях е от 60 години, а при нас отскоро. Учим се бързо. Доказват го все по-новите поп и рок звезди, които идват. Явно публика има. И то достатъчно. Всеки път залите и стадионите са пълни. Дори и при местни величия като Милена със или без Ревю, като сред погото на Хиподил или люлеещите се маси от хора пред Ъпсурт. Например.

Отношението ни към музиката не е много по-различно от всяко друго. Дори самата чалга певица Елена, която даде интервю в споменатия репортаж, каза нещо важно – попфолка никой не го взима насериозно. Но това й изказване остана някъде на по-заден план.

С други думи – не че в България не е пълно с простаци, техните жени и чалга. И не че не се набиват на очи. Но те могат да бъдат и избягвани, поне в свободното време. Действие, на което с времето са се научили много хора. Общество, което не е в чалгаджийниците.

Защото, като влезеш в т.нар. фолкклуб, не е неочаквано да видиш чалга общество. И като те дразни някаква публика, просто ходиш на други места и слушаш друга музика. Като навсякъде по света.

А когато един журналист е сериозен, най-малкото предвид работодателя си, май не е лошо да покаже и другата страна на медала. Иначе е едно скучно клише. А с клишета за България се оперира точно толкова елементарно, колкото и с клишета за Англия. Или как беше това за лошата кухня и странния хумор?!

От: Никола Колеца Петков

dnes.bg

Редактирано от Madonna (преглед на промените)

А какво друго искате да дават по чуждите канали ? Я погледнете в нашия форум темите от новините какви са ! Обезглавени деца, убити майки, загинали в катастрофи, пожари ...

Как и BBC са евтини

От: Никола Колеца Петков

dnes.bg

Не знам дали и това писателче е прочело какво пише точно под видеото като предварителна информация към рубриката и съответният репортаж?!

In an ongoing series, BBC News focuses on aspects of life in countries and cities around the world. What may seem ordinary and familiar to the people who live there, can be surprising to those who do not. 

Chalga, or pop folk, is a phenomenon in Bulgaria - combining traditional folk music with Eastern European and Asian influences and driving beats. 

But it is a style which is both loved - particularly by wealthy young urbanites - and loathed by traditionalists, who consider it tawdry. 

Janet Barrie visited a chalga dance club in Sofia to find out more.

А гледам ние си спорим усърдно.

пп: dnes.bg са малко по-бледо жълти от контра например

• Автор

Ми явно ти си прочел..преведи и на обикновените потребители, ако обичаш :P

в послеписа ми е

Според мен това повече изглежда като реклама. В целия репортаж се виждаха само супер мацки, с доста весело изражение и много кич и пиене :) Опитали са се нещо да осмеят хората, но на мен и повечето младежи из Европа изглежда положително и примамливо. Хейтъри винаги ще има, но важното е да не им се обръща голямо внимание, защото всеки миг стрес, намалява живота. Смейте се, забавлявайте се и не пречете на другите които не ви пречат да го правят!

Аз като се оплаквах преди време в блога си от чалгарите, някои ми се нацупиха и се обидиха...

Чалгата не прощава, хора! Това е положението...

Докато гледах клипчето се чудих - да се смея ли, да се отвращавам ли?!

Ега ти, простотията, ега ти забавлението!

Ако това за някои е забавление, за мен е висша форма на наказание.

Но... факт, чалгата има много почитатели и ще има, докато чалгарките и мутрите ги има, защото дотогава ще има такива, които ще им се възхищават.

Аз, не само не обичам, аз МРАЗЯ чалгата, отвращавам се, гнус ме е от такава места, "певци" и "певици"...

Но всеки е свободен да слуша каквато си музика иска, нищо не мога да кажа...

• 2 месеца по-късно...
  • Автор

Българите отвръщат на удара с чалга

Публикувано изображение

Трудностите, връхлетяли България след влизането в ЕС, карат народа й да опонира на Запада със свои културни алтернативи като чалгата.

България е вече от 3 години в съюза, а равносметката е повече от отрезвяваща: българите са обзети от разочарование заради многократните обвинения в корупция от Запада, пише вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) в статия, която представя изследване на германската славистка Катерина Гел за чалга-културата, предаде Дойче веле.

"Налагането на европейските норми в тази страна поставя под въпрос множество изпитани поведенчески норми, което кара голяма част от населението да се отдръпва от европейските образци, опонирайки на Запада със свои собствени културни алтернативи", коментира още изданието и отбелязва, че най-влиятелната сред тях е т. нар. култура на чалгата.

Според Гел чалгата, която е "обвита с аурата на маргинализирана по време на комунизма култура", е не само в открита конкуренция със западния внос. Тя се използвала от властовия елит в България като средство за кодифициране на една водеща национална култура.

ФАЦ описва накратко фолклорните корени на чалгата. Направеният от изследователката анализ показва как нормите на поведение, предавани чрез музиката на тесни социални кръгове, се превръщат в общоприети норми на поведение.

"Във видеоклиповете до съблазнителната чалга-изпълнителка винаги има богат, властен и мускулест мъжага, който е представян като истинския източник на луксозния й живот. Това не е много далеч от действителността", констатира авторката.

Според нея сред "меценатите" нерядко има и босове на мафията, чийто живот се възпява поръчково от певици в собствените им ресторанти, барове и дискотеки. Именно тази е атмосферата, в която мрежите, оплетени от съмнителни бизнесмени, политици и пазители на реда, стават все по-гъсти. Тази е атмосферата, в която се развиват и новите центрове на властта, добавя вестникът.

Гел отбелязва още, че една чисто музикална идея успява да се превърне в културен феномен, а това помага да се утвърдят специфични норми на поведение, ценностни представи и външни белези.

"Чалгата и до днес възхвалява демонстративно онези балкански стереотипи, които от западна гледна точка са отрицателно натоварени: изостаналост, ориенталщина...", пише германският всекидневник.

Според изледването 85% от българите слушат този стил музика и това е резултат от систематичното му разпространение от медиите, зад което стоят властови елити.

"По този начин те преследват не само икономически интереси, но и една ясна политическа цел: стимулирането на инициирана "отдолу" култура, която да ги легитимира сред широките маси", завършва славистката.

news.dir.bg

"Кефи се се на отвратителните им текстове, полюшвай сланинка на ужасните им мелодии." (при това, по-скоро подобие на мелодия)

Ей това е мотото на всеки чалгар, само дето за тях текстовете са "вдъхновяващи", а мелодията - "раздвижваща".

Не знам защо, но тази част от музиката (ако чалгата може да бъде приспадната към музиката въобще) винаги ми е била супер противна. Противно на повечето "уж неслушащи чалга" - ако ще и на 20 ракии да съм, пак не бих се кефила на подобна ...музика. Да не говорим, че и ракия не пия. :D ...ама това е друга тема. :wub:For the record: Нито на плеъра си, нито на компютъра си имам чалга.

Но ...уважавам желанието на всеки да слуша това, което харесва. Независимо дали е отвратително или не.

P.S. Rock on people! :super:

Абе то да беше чалга,ами вече се слушат такива помии,че ми идва да взема тази красота Публикувано изображение и...

[8.5.2010 г. 16:38:17] X каза: http://vbox7.com/play:f01e15f2

[8.5.2010 г. 16:38:21] X каза: 4ui qqq

[8.5.2010 г. 16:38:51] аз каза: (puke)

[8.5.2010 г. 16:39:04] X каза: olee

[8.5.2010 г. 16:39:06] X каза: mn. e qkaaa

E,какъв човек трябва да си,за да я слушаш тази помия...

Редактирано от pogrebnyak (преглед на промените)

Обичам да слушам чалга, но хаус... това е музиката !

Против тъпите текстове - ЗА стойностните!

Тази песен например ако за вас е под общия знаменател чалга-за мен не е

:super:

http-~~-//www.vbox7.com/play:40552a1e

И може ли да попитам какво му е толкова срамното?Това са хора,които са отишли да се забавлават и да разпускат!Хубава музика,хубави парчета, какво да се иска друго за един купон?

Ами ще ти кажа, какво му липсва, на описания от теб сценарий. Боят!!... след като някоя мутра се дрогира с кока и реши да ти дърпа дамата.Мнозина останаха инвалиди, други направо си ги утепаха от бой в такива и подоби гнусни, извратени дупки, където се събират боклуци и все още неориентирани младежи, които добиват ясна ориентация, след първия побой.

Разни мастити композитори туриха етикета на чалгата че е некачествена музика, а те самите що не си спомнят какви помии сътвориха преди време за мероприатието "Нова Българска Музика", а западняците разбира се че ще пискат против чалгата, нали имено тя чалгата спира разпространинието на тяхната комерсиална музика а и пречи на тяхното влияние върху масовата ни култура, а това че в чалгата има пошлост вината е на българските интелектуалци, вместо да се държат като кокони и да пищят за пари да бяха запретнали ръкави и да се опитат да направят нещо стойностно в жанра на поп-фолка. искам да кажа че поп-фолка ще се приеме след време за съвремената българска народна музика и ще и се отдаде нужното за запазването на българската идентичност

От "чалгата" се изпростява,а някои идеализират певиците и текстовете за тях са нещо свято=>прекомерна разкрепостеност така да го кажем Хаус,транс и подобни...по партита,на които се слуша такава музика има разни хапчета,тревички и т.н. От метъла се полудява : )) Аз лично слушам каквото ми хареса,не съм някои отявлен противник на поп-фолка,но когато има какво друго да слушам(примерно съм на лаптопа)най-често не слушам такава музика. В кръга на шегата,хората като видят тоя репортаж може да ни завидят :rolleyes:

От "чалгата" се изпростява,а някои идеализират певиците и текстовете за тях са нещо свято=>прекомерна разкрепостеност така да го кажем

Хаус,транс и подобни...по партита,на които се слуша такава музика има разни хапчета,тревички и т.н.

От метъла се полудява : ))

Аз лично слушам каквото ми хареса,не съм някои отявлен противник на поп-фолка,но когато има какво друго да слушам(примерно съм на лаптопа)най-често не слушам такава музика.

В кръга на шегата,хората като видят тоя репортаж може да ни завидят :blink:

За кое да ни завидят ? За простотията, която сме издигнали в култ ли ?

Относно house и trance партитата, а и всички, на които се слуша електронна музика съм съгласна, че яко летят хората. Според мен музиката им е оправдание да се напушат, надрусат, насмъркат и т.н. Но аз например се наслаждавам на електронната музика, особено trance-a, и без каквито и да било опиати. Истинският любител на този жанр (а и не само на него) би и се наслаждавал при всякакви условия. Малко се отклоних от темата... :)

искам да кажа че поп-фолка ще се приеме след време за съвремената българска народна музика и ще и се отдаде нужното за запазването на българската идентичност

Фолклорът е културна система, която съпътства всяка нация почти от зараждането и. Създава се и се разпространява от самородни таланти. Разбира се, винаги е имало влияния между авторската и народната музика. Но чалгата е симбиоза на сръбско-турски песни с цигански привкус и никога няма да се възприеме като българска народна музика, камо ли да запази нашата идентичност. Напротив - унищожи ценностната система на поколения, защото чалгата не е само музика, а и начин на живот, и светоглед.

За твоя инсформация не слушам цигански кючеци!Всички знаят, че в БГ най-слушаната музика е фолка-няма кой да го отрече!Който иска да слуша,нека слуша!Вие понеже видяхте,че слушам такава музика и айде да го натрупаме с минусчета!Айде моляви се! Всеки си слуша различен стил музика!Поне уважавайте мнението и мисленето на другите!

Ако не са медиите сигурно никой нямаше и да знае за така наречените 'звезди'.Лошото е,че подрастващите гледат силикон и простотия по телевизията и я копират.Да се бият по кръчмите мен тва не ме вълнува.Истината е,че българина жадува за стойностна музика и това си пролича на концерта на 14.05 там имаше 60 000 души но никой не искаше да се бие въпреки,че повечето бяхме пияни.Всички бяхме приятели там,едно цяло с една цел да изживеем на живо една от най- великите банди.Имаше хора от 5 до 70 годишни и всички куфяхме заедно.Затова дай боже в нашата малка родина по често да се случват такива неща за да обединяват хората.Зарадвах се от тази новина http://mp3.dnes.bg/news/2010/05/21/Izlachvat_kontserta_na_golyamata_chetvorka_v_kinosaloni_v_tsyal_svyat.6065 света ще ни види в друга светлина и,че не тук всичко е цигания.

Холандски учени са доказали ,че чалгата убива толкова мозъчни клетки , колкото и хероина ;) ;) :P

Холандски учени са доказали ,че чалгата убива толкова мозъчни клетки , колкото и хероина ;) ;) :P

ВЕРНО?!Публикувано изображение

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.