Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как се занулява защита от мълнии ?

Featured Replies

Днес купих защита от мълнии - подобно на преходник за UTP-кабел, и всъщност кабела на интернета ще минава първо през защитата, и другия край на защитата има UTP-кабел със букса която ще влиза в мрежовата карта. Понеже сега наближава затопляне и има опасност от мълнии като валят дъждове. Има едно кабелче за зануляване. Къде точно трябва да закача това кабелче за зануляване ? Благодарности предварително.

не се занулява, тя се заземява. като тресне светкавицата, ако защитата е занулена, ще изгърмят всички уреди включени към контактите (а ако уреда е метален - печка ще се опече и човека който я ползва)... заземлението е дебела шина, минаваща по някоя външна стена на блока от покрива до първия етаж и влиза в земята с поцинкована шина (и там не е добре да се вързва, щото като тресне светкавицата ще отиде в земята обаче ще мине и през твоята защита)... напрежението е толкова високо, че без проблем преминава през няколко метра въздух, камо ли през 5 сантиметрова кутийка или изолзцията на щепсели и кабели. най добрия вариант е да си пуснеш дебел кабел до земята и вързан за поцинкована тръба Ф60-F80 набита на 2 метра в земята и тя да е далече от други заземления (по принцип изискването според стандарта е разстоянието да е повече от 10м от най близкоото заземление) за трръби на парно и вода също е забранено да се вързва щото който се къпе или се е хванал за някоя тръба ще се опече...

така че ако няма възможност за заземяване, оставяш кабелчето да виси (тя защитата има диоди и разядници и пак може да сработи)

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

не се занулява, тя се заземява. като тресне светкавицата, ако защитата е занулена, ще изгърмят всички уреди включени към контактите (а ако уреда е метален - печка ще се опече и човека който я ползва)... заземлението е дебела шина, минаваща по някоя външна стена на блока от покрива до първия етаж и влиза в земята с поцинкована шина (и там не е добре да се вързва, щото като тресне светкавицата ще отиде в земята обаче ще мине и през твоята защита)... напрежението е толкова високо, че без проблем преминава през няколко метра въздух, камо ли през 5 сантиметрова кутийка или изолзцията на щепсели и кабели. най добрия вариант е да си пуснеш дебел кабел до земята и вързан за поцинкована тръба Ф60-F80 набита на 2 метра в земята и тя да е далече от други заземления (по принцип изискването според стандарта е разстоянието да е повече от 10м от най близкоото заземление) за трръби на парно и вода също е забранено да се вързва щото който се къпе или се е хванал за някоя тръба ще се опече...

така че ако няма възможност за заземяване, оставяш кабелчето да виси (тя защитата има диоди и разядници и пак може да сработи)

Ами то при тези обстоятелства по добре да не връзвам кабелчето никъде тогава. Но трябва да го обвия със изолираща лепенка за да не опира някъде. Един ми каза да го закача за металния корпус на самата кутия на PC-то, понеже самия метален корпус на кутията бил свързан със зануляването на щепсела. Но не смятам да го правя, понеже не съм сигурен от последиците. Moже да опече и самия PC......... Както казваш - по добре да го оставя така свободно, че и ако го закача към заземяването на разклонитела - може да се опекат всички навързани уреди, че и аз барабар със тях.........:baby:

Свържи го към радиатора на парното и не се плаши. Обикновено при светкавица, по мрежовия кабел минава статично електричество. Аз лично (имам в предвид компютъра) съм го изпитвал една нощ преди години. :baby:

А ако наистина дойде по кабела високото напрежение, не я мисли защитата, ще мине през нея. Така, че връзвай към тръбите и не се плаши.

Винаги съм се чудел защо понякога пишеш разумни постове и понякога пускаш и бисери като тоя.

Разлика от зануляване и зазимяване няма и двете имат галванична връзка с земята и отвеждат ток там .

Естествено че гръмоотвода не може да го свържеш за нулата и да си кажеш проблема е решен но ако нулевия ти проводник е 8 мм няма да е проблем , все пак тоците са сериозни както и напреженията но тока винаги минава през най малкото съпротивление в затворената верига.

Пак чета и ме напушва смях , сега изгорихме и всичко що е замасено

професоре спри се !!!

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

Ами то при тези обстоятелства по добре да не връзвам кабелчето никъде тогава. Но трябва да го обвия със изолираща лепенка за да не опира някъде. Един ми каза да го закача за металния корпус на самата кутия на PC-то, понеже самия метален корпус на кутията бил свързан със зануляването на щепсела. Но не смятам да го правя, понеже не съм сигурен от последиците. Moже да опече и самия PC......... Както казваш - по добре да го оставя така свободно, че и ако го закача към заземяването на разклонитела - може да се опекат всички навързани уреди, че и аз барабар със тях.........:angry:

Така е като се четат грешни или подвеждащи постове

кабелчето се свързва за нулевия проводник в контакта или за корпуса на компа като се предполага че е занулен.

Пак искам да подчертая че между занулен и зазимен разлика няма . Някои са свикнали да казват занулен защото всъщност нулата е звездната точка на началните намотки на генератора и от там нали нула че и занулен но освен че има проводник които я отвежда до ел инсталацията на домът ви тази нула е заземена още в електроцентралата към земя. Така че ако имате достъп до фазов проводник може да затворите веригата и през земята.

Днес купих защита от мълнии - подобно на преходник за UTP-кабел, и всъщност кабела на интернета ще минава първо през защитата, и другия край на защитата има UTP-кабел със букса която ще влиза в мрежовата карта. Понеже сега наближава затопляне и има опасност от мълнии като валят дъждове. Има едно кабелче за зануляване. Къде точно трябва да закача това кабелче за зануляване ? Благодарности предварително.

Разгледайте листовката. Там е посочено точно как става. Кабелчето за зануляване се закачва на кутията на компютъра, а ако намаш зануляване на контактите няма значение къде си закачил проводничето.

Така е като се четат грешни или подвеждащи постове

кабелчето се свързва за нулевия проводник в контакта или за корпуса на компа като се предполага че е занулен.

Пак искам да подчертая че между занулен и зазимен разлика няма . Някои са свикнали да казват занулен защото всъщност нулата е звездната точка на началните намотки на генератора и от там нали нула че и занулен но освен че има проводник които я отвежда до ел инсталацията на домът ви тази нула е заземена още в електроцентралата към земя. Така че ако имате достъп до фазов проводник може да затворите веригата и през земята.

1.Зануляване-защитата на контактите се връзва към Нула, която е и заземена.

2.Заземяване-имаме 3-ти проводник-3-тият проводник отива директно към ЗЕМЯ

Да казваш, че са едно и също не е правилно

Допреди 2003 ако не се лъжа, се ползваше Зануляване, но новите сгради се ползва заземяване.

П.П Моите контакти ги занулявам.Инсталацията е правена по старият метод-Друпроводна.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Да, колегите преди мен са прави. Ще се опитам да обобщя - кабела се свързва задължително, иначе няма смисъл от защитата! Енергията на светкавицата трябва да бъде отведена някъде. Диодите в защитата я насочват точно към това кабелче и се разчита, че то е свързано към тяло с нулев потенциал, което да я поеме и неутрализира. При заземяване това тяло е земята /логично, нали/, но за да използваш този вариант трябва да имаш отделен кабел, достатъчно дебел и свързан с предмет, който има голяма и добре електрически проводима площ заровен дълбоко в земята. Най-общо казано, разбира се. Вижда се, че това е практически неизползваемо. Остава втория вариант - зануляването. При него се приема, че нулата от електроцентралата има нулев потенциал спрямо земята /пак логично ;)/. Т.е. отново заземяване, но направено от енергото и доведено до дома ти. Контактите тип "шуко", масово използвани в домовете имат три извода - фаза, нула и зануляване /това са двете метални пластинки в края на кръга на контакта/. Правилното свързване на контакта е когато има добра вътрешна връзка между нулата и зануляването. Това трябва да ти го е направил електротехника при монтирането на контакта. Всички кабели след контакта до компютъра трябва да са трижилни - тук се има предвид и разклонителя, ако имаш такъв. Идеята е се осигури надеждна връзка на кутията на компютъра със зануляването от контакта. Кабелчето от защитата се свързва към болтче от кутията /то затова е толкова късо/. Най-добре използвай някое от болтчетата, които затягат захранването и то точно това, което е най-близо до захранващия кабел.

Свържи го към радиатора на парното и не се плаши.

Това единственото нещо което НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИШ !!

Използуването на тръбите на парното или ВИК за зануляване е абсолютно погрешно и е свързано с рискове от злополуки !

По дефиниция - "между две точки с различен електрически потенциал ,съществува електрическо напрежение" ; много пъти е замервано (и документирано) разлика в потенциалите на "заземяването" и "зануляването"(средната точка на трифазния генератор) !

Редактирано от syr_pi4 (преглед на промените)

Това единственото нещо което НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИШ !!

Използуването на тръбите на парното или ВИК за зануляване е абсолютно погрешно и е свързано с рискове от злополуки !

По дефиниция - "между две точки с различен електрически потенциал ,съществува електрическо напрежение" ; много пъти е замервано (и документирано) разлика в потенциалите на "заземяването" и "зануляването"(средната точка на трифазния генератор) !

:);)

предвидено е да се замаси към масата на кутията, това е и дадено на схемата !

никакви парна, радиатори, тръби, топла-студена вода и водостоци

предвидено е, че масата е граунд /тоест заземена -точка.

*ако те влече можеш да си правиш и заземяване по всички правила, наложени по БДС като стандарт за това,

не толкова, че е безсмислено -колкото трудоемко, но това важи и за всички ел. уреди в сградата, както и за екраниращата решетка на самата сграда /пак по БДС на покрива... така наречените гръмоотводи... със съответните заземявания...

*затова и по ЮПС-ите има вход и изход и за мрежовия, и за захранващите кабели на защитяваните уреди .

**все пак да не превръщаме обикновената предвидливост в параноя !

;)

Поздрави !

• Автор

Ами аз винаги гледам да имам някакви защити, понеже гледам какво става встрани около мен - миналото лято на един приятел му изгоря мрежовата карта когато валяло дъжд със гръмотевици, а пък по миналото лято на 2008 г. на един друг приятел пък му изгоря направо целия компютър - дъното барабар с процесора, DVD-то, хард диска, а пък RAM-паметите направо бяха заварени за слотовете и не можеше да се извадят - виждаше се в слотовете капки топен метал. Единственото нещо което оцеля е само флопито, понеже в този момен не е имало ток към него т.е. нямало е подаден сигнал. И човека просто си хвърли компютъра, после даде 500 лева за нов PC, ама преди това си купи първо UPS, и такава защита за която аз писах, и чак тогава самото PC ( парен каша духа ). :) Ако става въпрос за мен - в къщи и на 3-те PC-та съм сложил UPS, като самите те са включени не директно в контакта, а във разклонители със защитата против токови удари. Някои познати като идват в къщи, и като видят UPS-те, и разклонителите със защитите към които са вързани - казват че съм се подготвил едва ли не като за война, а други казват че излишни пари съм наливал. Ама по добре дай там 10 лева за защита против гръмотевици, и 120 лева за UPS, от колкото после да дадеш 500 лева за нов компютър. ;)

Редактирано от USAF (преглед на промените)

Ами аз винаги гледам да имам някакви защити, понеже гледам какво става встрани около мен - миналото лято на един приятел му изгоря мрежовата карта когато валяло дъжд със гръмотевици, а пък по миналото лято на 2008 г. на един друг приятел пък му изгоря направо целия компютър - дъното барабар с процесора, DVD-то, хард диска, а пък RAM-паметите направо бяха заварени за слотовете и не можеше да се извадят - виждаше се в слотовете капки топен метал. Единственото нещо което оцеля е само флопито, понеже в този момен не е имало ток към него т.е. нямало е подаден сигнал. И човека просто си хвърли компютъра, после даде 500 лева за нов PC, ама преди това си купи първо UPS, и такава защита за която аз писах, и чак тогава самото PC ( парен каша духа ). :ass: Ако става въпрос за мен - в къщи и на 3-те PC-та съм сложил UPS, като самите те са включени не директно в контакта, а във разклонители със защитата против токови удари. Някои познати като идват в къщи, и като видят UPS-те, и разклонителите със защитите към които са вързани - казват че съм се подготвил едва ли не като за война, а други казват че излишни пари съм наливал. Ама по добре дай там 10 лева за защита против гръмотевици, и 120 лева за UPS, от колкото после да дадеш 500 лева за нов компютър. :)

Е ама тука истории от 1001 и една нощ . Чак рам паметта заварена за слота !!! Това не разбрах от гръмотевица или от светкавица стана или от токов удар в ел инсталацията ??? А флопито минало метър !!!

Оф по тая логика всеки които още ползва външна антена на телевизора си да си сменя телевизора след всяка светкавица.

Ама сега телевизорите не са модерни нали сме на компютри и си чешем езиците и се чудим как да приберем парите на баламите.

То бива паранои ама чак и ups в отделен контакт !!!

Как пък до сега на мен нищо не ми се случи от всичко изписано по темата като съм без никакви защити.

• Автор

Е ама тука истории от 1001 и една нощ . Чак рам паметта заварена за слота !!! Това не разбрах от гръмотевица или от светкавица стана или от токов удар в ел инсталацията ??? А флопито минало метър !!!

Оф по тая логика всеки които още ползва външна антена на телевизора си да си сменя телевизора след всяка светкавица.

Ама сега телевизорите не са модерни нали сме на компютри и си чешем езиците и се чудим как да приберем парите на баламите.

То бива паранои ама чак и ups в отделен контакт !!!

Как пък до сега на мен нищо не ми се случи от всичко изписано по темата като съм без никакви защити.

Истории от 1001 нощ ли ? Ти не вярваш така ли ? Ами да ти кажа честно и аз не вярвах, ама като отидох в тях и като видях с очите си..........:P Изгубих ума и дума :down: И въпреки всичко пича реши да го закара на сервиз да се разбере дали процесора е оцелял, и там техниците като видяха казаха че и друг път е имало изгорели дъна от гръмотевици! Ама на теб май майтап ти се струва тази работа ? А бре човек - моли се да не ти идва такова нещо на главата, защото гледката беше наистина неприятна като видях отвореното PC......... Да не говорим че и в хард диска му имаше информация която също замина. За мълниите няма приятели - където падне ще падне - там прави пораженията. Срещу природните стихии никой не може да се бори, и никой може да предвиди къде ще падне гръмотевицата, нито пък да я спре. За това си има прибори и защитни уреди. Недей така скептично да гледаш на това че съм със UPS на всеки от 3-те PC-та, както и разклонители със защита. В предния пост съм го писал и сега ме караш да се повтарям - по добре дай там 10 лева срещу гръмотевиците, и 120 лева за UPS, срещу токови удари, както и от внезапното спиране на PC-то да се повреди хард диска, понеже четящата глава не е паркирана, от колкото после да дадеш 500 лева за нов PC. Няма тука приказки от 1001 нощ - има факти със резултати=поражения. Ходи и питай някой техници от някой PC-сервиз, и ще ти кажат че имат случаи от изгорели дъна от гръмотевици. Даже миналото лято по BTV-новините правеха интервюта с потърпевши хора на които са им изгаряли дъната от гръмотевици, и после експерти даваха интервюта как да се предпазим от летните гръмотевици за да не се налага да купуваме нова LAN-карта, или направо нов PC ако кабела на интернета влиза директно към вградената LAN-карта т.е. директно към дъното! И телевизори има изгорели още от онези години преди 1990 г. когато се гледаше TV със антени, но в градовете бяха редки случаите понеже блоковете си имат гръмоотводи, а мълнията винаги търси по лесния път до земята и удря винаги най високите предмети, или предмети които са на най високо, и за това хора от селата или по вилите, хижите са им гърмели телевизорите от външните антени особено ако са на покрива на къщата. Не пожелавам на никой да се случва подобно нещо което видях с очите си, макар че на техниците от сервизите им се налага често да виждат подобни неща лятно време, понеже казаха че това не е първия случай.........:ass:

Редактирано от USAF (преглед на промените)

USAF

вероятноста е почти нулева но съществува

аз пък ти казвам удари ли мълния ланкабела забрави че някаква джажа за 10 лева ще успее да шунтира веригата и да те спаси .

двй че бисери са се изписали... за съжаление са си бисери. сега вие случайно да се учили електотехника? а опазване на човека и природата? а техника на безопасност, не че се хваля ама з съм ги учил и съм смятал дефектно-токови и други защити, зануляване и заземяване са 2 различни неща. идеята на заземяването е тока да мине направо към земя. занумяването се прави с друга цел а там е като стане късо между фаза и корпус на електроуреда да падне автомата. сващате ли? едното е за високо напрежение (киловолти) другото е за 220/380 и при късо тока става толкова голям че пада автомата... ще ви кажа и още еди пример ако генераторите в електро централите не се заземяваха нямаше да ни бие тока ако се хванем за фазата (щото веригата остава отворена, но нямаше и да можем да мерим с фазомера, пак по същата причина). парилното изградената инсталация има отделно зануляване и отделно заземяване а икономичната - ползва една жица за двете. ако тая жица се прекъсне обаче няма да предпазителя, а ще бие ток... така че правилно е да са си отделни... и както казах по горе от светкавица и за 1000 лв защита може да не те опази. просто единственото което спира високото напрежение е разстоянието - за това и колкото на по високо напрежение е електропровода, толкова по висок е и е по голямо разстоянието между фазите...

а колкото до средната точка на трифазния генератор - ми тя е средна само при еднакъв товар на трите фази (и по стойност и по cosФ)

Така и така изместихме разговора, та Заповядайте http://schuko.hit.bg/el-prosweta.htm :speak:

Тук е обяснено всичко на простичък език за всеки :nono:

Редактирано от Гост (преглед на промените)

ако генераторите в електро централите не се заземяваха нямаше да ни бие тока ако се хванем за фазата (щото веригата остава отворена, но нямаше и да можем да мерим с фазомера, пак по същата причина).

Wow, това ми дава поводи за размисъл, въпреки че реално зависи от последния трансформатор по веригата към потребителя.

и за 1000 лв защита може да не те опази. просто единственото което спира високото напрежение е разстоянието - за това и колкото на по високо напрежение е електропровода, толкова по висок е и е по голямо разстоянието между фазите...

а колкото до средната точка на трифазния генератор - ми тя е средна само при еднакъв товар на трите фази (и по стойност и по cosФ)

Най-смислената защита е един безжичен рутер. Въпреки че пак е въпрос на избор - микровълни и бавна мрежа срещу премерен риск.

На мен ми е по-интересно друго в подобен контекст. Защо мислите че се получава характерното жужене под високоволтовите далекопроводи, след като фазите са толкова раздалечени?

Професоре

тук таме пак някои бисерче си пуснал но е нормално все пак дълг пост

язък че си учил толкова тая електротехника ,щеше да знаеш че трафа е галваничен разделител и там с фазомера нямаше да стане оная хфатка дето я описа ако както ти казаха преди мен последния траф не е занулен или заземен как искаите го разбираите и нулата на всяка сграда от където минава се дублира със земя.

После гледам някакви 380 v споменаваш при късо с нула , туи няма да го коментирам !

Влизаме в някакви условни ситуации ако нулевия проводник бил прекъснат и т.н. и какво щяло да стане а почнахме от една защита от мълния и къде да и свържим висящия проводник, опсс жица както се изказа на няколко пъти май по горе.

Това със жиците в кои учебник по електро го срещна !? Само не разбрах сега жицата ако е свързана към нулата в контакта

няма да защити ланката а ако е към земя ша я защити от мълния че вече изгубих темата на спора.

Изабеле, ти тука в тази тема направи голям бисер с това твое твърдение, че между „нула“ и земя“ няма никаква разлика. Професора и УСАФ правилно си мислят.

Първо тези клеми на контактите се наричат „защитни клеми“, защото с тях се осъществява защитата, а тя на свой ред по какъв начин ще се осъществява е друг въпрос.

Защита чрез „заземяване“. При тази защита има трети защитен проводник оцветен в жълт и зелен цвят, който се свързва направо към заземителния извод на сградата. По този начин появилото по някакъв начин напрежение по металните корпуси на електроуредите се отвежда безопасно в земята. Този път на отвеждане е най-сигурният и безопасен начин и с най-малко преходно съпротивление по линията. Земята е с най-нисък потенциал.

Защита чрез „зануляване“. Това е добра защита, но не колкото при заземяването. Тука се „нулевия“ проводник се използва и като „защитен“. Тъй като „нулата“ е с най-близък потенциал с този на земята, появилото се напрежение по металните корпуси на електроуредите пак се отвежда до земята. Тук обаче имаме по-голямо преходно съпротивление. „Минус“ на този метод е при неправилна манипулация в трафовете да се прекъсне тази „нула“ със заземяването и да се пусне друга фаза по инсталацията. По този начин „защитата се офазява“! „Плюс“ е по-евтиния и прост начин на изграждане и „изтеклия“ ток (ако е достатъчен) да събори предпазителя на токовия кръг.

Най-добър резултат се получава с ДТЗ.

А сега по темата. Кабелчето на лан защитата е предвидено да се свърже към защитния проводник на инсталацията. Тъй като повечето инсталации при нас ако са защитени, то това е направено чрез „зануляване“, на практика излиза да свържеш кабелчето към корпуса на компютъра и то на някой здрав винт като при това на мястото на допиране на ухото и кутията да няма боя, т.е. да има добър и стегнат електрически контакт.

Тези лан защити единствено пазят от високото напрежение по кабелите възникнало по индуктивен път от паднала на близо гръмотевица, но не и при директно попадение на гръмотевицата в кабела. Тогава въпреки всички защити ще се получи ефект подобен на този описан от УСАФ.

Еди аз тебе ще те науча в теми за тоци където пиша да не влизаш а само да четеш и да повтаряш на ум

Теория и практика са две коренно различни неща , направо се чудя от де да почна

много почнахте да боравите с условни ситуации , практически неосъществими

какви теории почнахте да развивате с това прекъсване на нулев проводник !!!

Земята била с най нисък потенциал !!! Спрямо кое и е по нисък потенциала ве Еди ???

Спрямо нулата която е зазимена де що има ел табло във всяка сграда !!!

От тази нула ли и е по нисък потенциала или са със еднакъв и за каква разлика в потенциалите говорим не разбрах !!!

колко волта или киловолта ? и най съществения практичен въпрос по темата ?

Пада мълния и защитата ти е към нула или корус на комп които е занулен само към нулевия проводник и компа ти е добре изпечен а ако е с трети проводник към земя минаваш метър все едно нищо не е станало !

Хаиде не ме караите да се смея !

Ефекта ще е един и същ аз поне не знам каква ще е тази нула в сградата която няма да е дублирана към земя !

Какви преходни съпротивления те подгониха ве мой , стига с тия копи пасте от самоназначили се специалисти!

Преходното съпротивление единствено зависи от съпротивлението на нулевия проводник до точката където е зазимен а от къде си сигурен че другия които отвежда към замя директно е с по малко съпротивление ??? Че да ми спориш ?

Еди това на коя седянка го чу

Минус“ на този метод е при неправилна манипулация в трафовете да се прекъсне тази „нула“ със заземяването и да се пусне друга фаза по инсталацията. По този начин „защитата се офазява“!

Точно тоя твои цитат нещо не го схванах , чел си нещо и не си го копнал дословно , вкарал си малко лично творчество и не се разбира как се вкарва тая втора фаза при лош контакт на нулата със земята, коя от останалите две фази ще се намърда в тоя нулев проводник фаза В или фаза С за да се получи офазяване!

Еди аз тебе ще те науча в теми за тоци където пиша да не влизаш а само да четеш и да повтаряш на ум

Теория и практика са две коренно различни неща , направо се чудя от де да почна

много почнахте да боравите с условни ситуации , практически неосъществими

какви теории почнахте да развивате с това прекъсване на нулев проводник !!!

Земята била с най нисък потенциал !!! Спрямо кое и е по нисък потенциала ве Еди ???

Спрямо нулата която е зазимена де що има ел табло във всяка сграда !!!

От тази нула ли и е по нисък потенциала или са със еднакъв и за каква разлика в потенциалите говорим не разбрах !!!

колко волта или киловолта ? и най съществения практичен въпрос по темата ?

Пада мълния и защитата ти е към нула или корус на комп които е занулен само към нулевия проводник и компа ти е добре изпечен а ако е с трети проводник към земя минаваш метър все едно нищо не е станало !

Хаиде не ме караите да се смея !

Ефекта ще е един и същ аз поне не знам каква ще е тази нула в сградата която няма да е дублирана към земя !

Какви преходни съпротивления те подгониха ве мой , стига с тия копи пасте от самоназначили се специалисти!

Преходното съпротивление единствено зависи от съпротивлението на нулевия проводник до точката където е зазимен а от къде си сигурен че другия които отвежда към замя директно е с по малко съпротивление ??? Че да ми спориш ?

Еди това на коя седянка го чу

Точно тоя твои цитат нещо не го схванах , чел си нещо и не си го копнал дословно , вкарал си малко лично творчество и не се разбира как се вкарва тая втора фаза при лош контакт на нулата със земята, коя от останалите две фази ще се намърда в тоя нулев проводник фаза В или фаза С за да се получи офазяване!

пише се заземен, идва от земя, не от зима...

преходни съпротивления могат да се получат ако примерно са ти зеленясали пластинките на шукото (да видим как ще изгори бушона при офазяване на корпуса...) или пък нулевия проводник е грял яко и се е окислил и щото на едната фаза са пуснати само яки конзуматори а на другите две почти нищо. пък е възможно и да се е разхлабила нулата в таблото... пък може и някой да удари кабела с дрелката...

и е вярно че земята е най нисък потенциал. като се прави заземяване, не просто се набиват колчета ами и се мери съпроптивлението и изискването е да е под определени омове, ако не са - се залива с вода с морска сол и се набиват още колчета (поцинковани тръби на дълбочина 2м и се свързват със поцинкована шина. ама като гледам по блоковете никой не е хукнал да мери заземлението - а то вече може и да не е такова, каквото е било при приемане на обекта, но има обекти в които всеки месец го мерят по 2 пъти и правят проверка на връзките...

въпросче с повишена трудност. какво става ако някой тарикат реши да пести ток и на бойлера вземе фазата от електромера, а нулата я закачи за тръбата на водата или пък нулата се прекъсне?

какви ще стане ако му се пробие нагревателя в някоя средна точка? ще стане следното в тая точка напрежението става пропорционално на съпротивлението на нагревателя в тая точка, ако е близко до нулата - няма проблем - ще е ниско, ама ако е по към фазата ще има бая напрежение. така се получава нова електическа верига - единия ток си тече по веригата фаза - нагревател - нула, а другия фаза, част от нагревателя - вода. обаче проблема е че предпазителя нама да падне щото водата има голямо съпротивление и тока вероятно ще бъде по малък от максималния за предпазителя. ако човек се къпе ще се получи и още една ел верига: фаза - часто от нагревателя - вода - човек - земя. и тука човека се пада най голямото съпротивление - тоест на него се пада най голямо напрежение, а максималния ток който издържа човек е под 30 mA (при 30 mА спира сърцето)., вярно че има още няколко паралелни клона на тока към земя и напрежението ще е по ниско от това в точката на утечка на нагревателя, но 30 mA хич не са много. за това трябва зануляването и заземяването да са отделни кабели и на определени разстояния да има връзка между тях, точна за резултата който се получава от прекъсването на фазата.

@jjjjk http://schuko.hit.bg/el-prosweta.htm тука са писали пък за дефектно токовата защита, ама са писали глупости, трябвала била 3 проводна мрежа. това не е вярно - става и на двупроводна. защитата бачка на следния принцип - фазата и нулата минават през трансформатор с три намотки (фазата и нулата са навити като дросели), една за фазата, една за нулата и една за оперативната част. дроселите на фазата и нулата са навити така че генерираните електромагнитни потоци са в противоположни посоки, така през ферита няма магнитен поток, но ако получи утечка след защитата, част от токът, влязъл през през фазата не се връща през нулата, а директно отива към земя, и токът в нулата е = на токът във фазата - утечния ток. тоест в трансформатора вече има магнитен поток, нойто индуцира напрежение в третата намотка и тя пуска напрежение към оперативната част на защитата... (той там човека го е обяснил, но не е осъзнал какво е обяснил щом е написал по горе че трябвала трипроводна схема) обаче фигура 9 е грешна. тоест не че е грешна но обяснението е грешно, щото при изправен PEN проводник целия ток ще се върне през защитата. обаче ако в проводника има слаба връзка зашитата ще сработи и според мен това няма да фълшиво сработване.

@мелмак идеята ми беше, че ако няма заземяване на генератора, няма да бие ток, но ти си се хванал точно за думичките... та да се допълня ако никъде по мрежата няма заземяване...

И сега да обобщя, защитата от мълнии се изпълнява като заземление, но заземлението периодично е звързано с нулата. двете имат различни цели, за това и защитата от мълнии не се свързва към нулата, за това и не трябва лан защитата да се свързва към корпуса на зануления компютър. обаче защитите от мълнии във всички случаи са свързани към гръмоотводи. тоест шанса да падне светкавица върху гръмоотвода е много по-голяма от колкото където и да е другаде... та и за там не е добра идея да се вързва лан защитата. най добрия вариант е свързване, към отделно заземяване, което е изпълнено по подобие на гръмоотводната защита, но без гръмоотвода...

Професоре

сега почнахме да затваряме вериги на 3кw боилер през тръбата за парното. Е направо да беше питал какво ще стане ако бръкне в контакта.

Електромера отчита само фазата нулата не минава през него не ми е ясно как ще направи някои икономия ако взима фазата след електромера а нулата от тръбите!!!

Но ти трябва да го знаеш по добре. Ако имаш утечка в нагреватела и боилера ти е зазимен към нула на ел мрежата и тази нула е дублирана на централното ел табло на сградата точно нищо няма да стане. Защото няма да има разлика нула ли е земя ли е не знам как по ясно да го кажа.

Сега почваме ако била прекъсната , ама ако била незнам си какво .

Един го питали защо дупчи две билетчета и той казал , ами ако загубя едното да имам резервно

Питали го ами ако загубиш и второто , е ама аз съм с карта.

Ами ако загубиш и картата , е ама аз слизам на другата спирка.

Че и ваща такава да се презастраховате ако се прекъснела нулата а иначе ефекта и с два и с три кабела все същото.

Ама то как да е друго като тая нула се дублира със земя де що има табло.

тя се дублира но преди предпазителя обаче той пада само ако има проблем във веригата след него, колкото до бойлера, икономията идва от различния потенциал между нулата и тръбите (нулата си е баш нула и напреженовата намотка си баца на напрежението в таблото, но потенциала на тръбите ще е по висок, тоест токовата намотка ще отчете по малък ток) - щото тръбите не са правени да тече ток по тях (все пак икономията на ток ще е от малка до никаква, зависи от параметрите на електическата верига)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.