Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Настрoйка на кирилица на Windows 7

Featured Replies

Моят проблем е,че имам програмка на руски,която обаче излиза с йероглифи...как да фиксна тоз проблем?

П.С. оправих се...

Редактирано от gibson58 (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...
  • Отговори 82
  • Прегледи 192,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
на 7.03.2017 г. в 19:32, аm-аm написа:

... с програмите за отваряне на графични изображения не мога да отворя файлове, в чиито име има специални символи като Ł, Ś и т.н. Може ли да се отворят, без да се налага да ги преименувам?

Предположих, че е от липсващи езикови пакети. Отидох на https://support.microsoft.com/bg-bg/help/14236/language-packs и сравних с компютър, на който се отварят файловете с проблемните имена. Идентични. И на двата компютъра има инсталирани еднакви пакети и не са отказвани ъпдейти на Windows (няма скрити актуализации).

• 1 месец по-късно...
на 13.03.2016 г. в 15:14, Tanner Foost Foust написа:

Ходят най добрите.

Не споря. Най вероятно сте прави за  предимствата на БДС но поради наложените стандарти US или ЕN дори и DE масово и почти задължително се изписват с големи букви по клавиатурата  а БДС с едни малки букви. И по навик всеки се научава да ползва фонетика и пише много по бързо.

На мен лично БДС ми е страшно неудобен защото си знам подредбата на qwerty без да гледам.

Аз съм се учил на БДС (сам, на клавиатура без компютър) и тъй като възниква проблемът от овладяването на две съвсем различни кълвеатури за латиница и кирилица, подходих по обратния начин - създадох си кълвеатура по БДС, но с латински букви. Така си ползвам уменията по БДС като пиша на чужди езици или код. Ако имаше сериозен подход по въпроса, този метод можеше да залегне широко и да го ползват всички още от училище. Но досега съм се сблъсквал само с неразбиране и се отказах да го разпространявам. Все още го има по мрежата де.

bds_nbdsl_7633.jpg.871ab063a06c6b4eac38eee48e1a75e6.jpg

БДС е на светлинни години пред фонетичната, а ако човек пише повече, разликата е много сериозна. БДС е създадена за сериозно писане, тоест професионална подредба, каквато на английски е Дворак и др. В България имаме късмет, че тази клавиатура е приета за стандарт, но безотговорността на някои отговорни фактори е на път да я прати в девета глуха.

nBDSL_4745.jpg.918e0419584048716b252faaa93ec97a.jpg

Ако сравняваш двама души, пишещи на БДС и фонетика с еднаква скорост или с еднакъв опит, разликата е чувствителна. Например в БДС "а" се натиска със средния пръст на лявата ръка, а "т" с показалеца на дясната ръка при това без да се местят. Във фонетиката "а" с малкия пръст на лявата ръка, а "т" е с отскачане нагоре и надясно на левия показалец. Тоест често срещани букви се пишат с по-слаби пръсти, освен това при БДС има ляво-дясно, а при фонетиката често пъти пише само едната ръка. И тъй като тези буви са най-често срещаните, а същото важи и за много други, като попишеш някой и друг абзац на фонетика ще се изприщиш.

Резултатите ги виждаме наяве, опитни машинописки вече не се намират, а нивото като цяло спада. Ако пишеш по БДС и по десетопръстната система с годините се набира опит и бързината нараства, а при фонетиката е като с тапа, отвъд която не можеш да прескочиш. За съжаление повечето хора не се вълнуват защо има БДС, но всеки отговаря за себе си. (Тук е описано как е създадена БДС: ObshtaZnakovaMrejanaBPM.pdf)

При нас в администрацията има обикновени лелички, които всеки ден пишат по 30-50 страници А4. Пробвайте се на фонетик. Аз пиша по по-малко и по-рядко.

Новата фонетика в уиндоус пък е една друга и много интересна история, когато група учени от БАН (зад които стоеше Атлантическият клуб) решиха да си прокарат собствена идея и я обявиха за обсъдена и приета в интернет, а от Майкрософт се хванаха! След време стана скандал и се установи, че част от хората от "екипа" и други, участвали в "обсъжданията", които никога не са се състояли, или са били в чужбина, или са умрели, или въобще не са знаели, а имаше и такива, дето им бяха сбъркали позициите и постовете. Наистина беше комично, как представителите на "учените" твърдяха, че не било тъй, сиреч умрелите са участвали в обсъжданията, а учените в чужбина, които не са и чували за тоя проект - в разработката му... На страницата им се мъдреше и съобщение, че вече е приет стандарт, а представителят на Института по стандартизация заяви, че няма такова нещо. Представителят на Майкрософт беше червен като ряпа - това се вижда веднъж в живота. Така стават тия неща у нас.

Тук е първата част от едно от последващите обсъждания, всъщност препирни: https://www.youtube.com/watch?v=Y4lezuqA8sU

Ако на някой му е интересно, да ми пише на лични да му пратя линкове към другите две части.

Редактирано от otark (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...
на 22.08.2017 г. в 0:50, otark написа:

БДС е на светлинни години пред фонетичната, а ако човек пише повече, разликата е много сериозна. БДС е създадена за сериозно писане, тоест професионална подредба, каквато на английски е Дворак и др. В България имаме късмет, че тази клавиатура е приета за стандарт, но безотговорността на някои отговорни фактори е на път да я прати в девета глуха.

Ако сравняваш двама души, пишещи на БДС и фонетика с еднаква скорост или с еднакъв опит, разликата е чувствителна. Например в БДС "а" се натиска със средния пръст на лявата ръка, а "т" с показалеца на дясната ръка при това без да се местят. Във фонетиката "а" с малкия пръст на лявата ръка, а "т" е с отскачане нагоре и надясно на левия показалец. Тоест често срещани букви се пишат с по-слаби пръсти, освен това при БДС има ляво-дясно, а при фонетиката често пъти пише само едната ръка. И тъй като тези буви са най-често срещаните, а същото важи и за много други, като попишеш някой и друг абзац на фонетика ще се изприщиш.

Това са пълни глупости. На традиционна фонетика за 4 часа написах sci-fi роман от 80 страници А4 на MS Word, докато майка ми с това малоумно БДС 1 час не може да мине 15 страници на компа, при това тя е машинописката с повече от 30 години опит в тази сфера. Което в моя случай е проклятие, защото като има да се пишат обемни документи, познай кого карат да ги пише... При БДС-то се налага да зяпаш непрекъснато в ръцете си какво натискаш, за да не объркаш нещо, докато с фонетиката инстиктивно знаеш коя буква къде е и гледаш екрана, а не клавиатурата, което намалява риска от грешка. Освен това аз не натискам "а"-то с малкия пръст, а с безименния или със средния - според зависи, най-вече зависи от копчетата на клавиатурата - колко са "меки". Общо взето лявата ми ръка се ползва за лявата половина от клавиатурата, а дясната - за дясната половина и така писането е много по-удобно и по-бързо. Тук във форума това е малко трудно заради стотиците джаваскриптове, с които форумът е наблъскан и които карат буквите да се появяват със закъснение от почти 1 секунда, но в Word, където няма такива глупости, е просто удоволствие да се пише.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

В интерес на истината @otark е прав за замисъла на подредбата на кирилицата по БДС. @rado84, моите уважения към твоите умения, но ако седнеш срещу една квалифицирана маинописка, резултатите ти при набиране на български текст ще бъдат далеч зад нейните. Като стигнш 240-250 удара в минута може да твърдиш, че написаното по-горе не е вярно.

преди 8 минути, ExaFlop написа:

В интерес на истината @otark е прав за замисъла на подредбата на кирилицата по БДС. @rado84, моите уважения към твоите умения, но ако седнеш срещу една квалифицирана маинописка, резултатите ти при набиране на български текст ще бъдат далеч зад нейните. Като стигнш 240-250 удара в минута може да твърдиш, че написаното по-горе не е вярно.

Не е баш така. Повечето от силата на тази машинописка отива в думкането по копчетата, отделно имаш и механизъм, който трябва да се задвижи. Докато тя напише "пишеща машина", аз ще съм го написал два пъти. Особено при клавиатура, чието време за реакция е 1 милисекунда - никоя пишеща машина не може да изкара дори и една буква за 1 милисекунда.

преди 8 минути, rado84 написа:

Не е баш така. Повечето от силата на тази машинописка отива в думкането по копчетата, отделно имаш и механизъм, който трябва да се задвижи. Докато тя напише "пишеща машина", аз ще съм го написал два пъти. Особено при клавиатура, чието време за реакция е 1 милисекунда - никоя пишеща машина не може да изкара дори и една буква за 1 милисекунда.

Оп-оп-оп - кой говори за механична пишеща машина?
Има високоскоростни електрически пишещи машини. А и защо си мислиш, че машинописките не ползват компютри?

https://www.sense-lang.org/typing/tutor/testBG.php

на 14.09.2017 г. в 0:28, rado84 написа:

Това са пълни глупости. На традиционна фонетика за 4 часа написах sci-fi роман от 80 страници А4 на MS Word, докато майка ми с това малоумно БДС 1 час не може да мине 15 страници на компа, при това тя е машинописката с повече от 30 години опит в тази сфера. Което в моя случай е проклятие, защото като има да се пишат обемни документи, познай кого карат да ги пише... При БДС-то се налага да зяпаш непрекъснато в ръцете си какво натискаш, за да не объркаш нещо, докато с фонетиката инстиктивно знаеш коя буква къде е и гледаш екрана, а не клавиатурата, което намалява риска от грешка. Освен това аз не натискам "а"-то с малкия пръст, а с безименния или със средния - според зависи, най-вече зависи от копчетата на клавиатурата - колко са "меки". Общо взето лявата ми ръка се ползва за лявата половина от клавиатурата, а дясната - за дясната половина и така писането е много по-удобно и по-бързо. Тук във форума това е малко трудно заради стотиците джаваскриптове, с които форумът е наблъскан и които карат буквите да се появяват със закъснение от почти 1 секунда, но в Word, където няма такива глупости, е просто удоволствие да се пише.

"При БДС-то се налага да зяпаш непрекъснато в ръцете" - съществува десетопръстна система за писане и при нея не се гледа в клавишите, дори при обучението се боядисват. При куерти няма как да пишеш  по десетопръстната система. Това, което си изплющял, е пълна глупост от човек, който няма ни най малка представа за какво пише, но  прави генерализирани обобщения. Ако си вадиш изводите от уменията на майка си, това е много относително, а ако тя гледа клавиатурата, докато пише, това е друг случай.

"Докато тя напише "пишеща машина", аз ще съм го написал два пъти." Ако наистина можеш да пишеш 80 страници за 4 часа, това си е сериозно постижение, ела при нас в НС, имаме глад за машинописки, понеже от старата гвардия се пенсионираха повечето, след няколко месеца предполагам пак ще има изпит, ще можеш да премериш сили с професионалисти, а не с майка си, и тъкмо да пробваш докато напишеш една смяна, колко ще са написали другите. (Писането е на компютър, не е на машина.)

Редактирано от otark (преглед на промените)

на 19.09.2017 г. в 16:50, otark написа:

Ако наистина можеш да пишеш 80 страници за 4 часа, това си е сериозно постижение, ела при нас в НС

Не съм чак толко' изпаднал. Имам и други умения, с които си изкарвам повече пари, отколкото ще изкарвам от бързо писане.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.