Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Бахайска религия

Featured Replies

к;лнм

Не няма да ти обясня.

Ти би ли обяснила като мюсюлманите като вярват че техния брой зависи само от Бог, защо 1500 г. помохамеданчваха насилствено де когото сварят. Има ли поне един човек на този свят , който е приел исляма без да му е оказан натиск или по наследство. За твое сведение, никой не става Бахай, по наследство. Единствения начин да станеш Бахай е да го заявиш, но не преди да си станал пълноплетен.

Много си мил.

Насилственото помахамеданчване е забранено от Бог.Който извършва грях ще си понесе последствията.

Един приел Исляма без натиск-това съм аз,приятно ми е.

Аз пък знам бахаец,станал такъв на почти 30 години.Как така?

Ти имаш ли достатъчно познания за Бахайството за да отговаряш на въпроси?

• Отговори 92
  • Прегледи 17,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Много бахайци приемат Исляма,което е чудесно

• обаче много напрежение във форума днес спокойно хора,лято е,отпуснете,усмихвайте се 4а4066 и аз познавам такива мюсюлмани:цал Иран,Ирак и др.,което обаче не прави бахайството по-добро,нито Исля

• To по принцип, който е прочел Корана ,си го разбира това ( че някои неща които го правят шиитите са забранени/недопустими....... за да разбереш защо се е появило такова нещо в шиитите, трябва много да

Значи майката ти и баща ти са друговерци, ти не си го наследила Исляма, а си го приела доброволно без натиск? Публикувано изображение

• Автор

Много си мил.

Насилственото помахамеданчване е забранено от Бог.Който извършва грях ще си понесе последствията.

Аз пък знам бахаец,станал такъв на почти 30 години.Как така?

Ти имаш ли достатъчно познания за Бахайството за да отговаряш на въпроси?

Забранено е но е факт. Това е и основната причина да има няколко милиарда мюсюлмани по света. Да не говорим че голям процент(80-90%) от тях изобщо не вярват в Бог (Аллах), както и християни и евреи. Да не говорим за фанатиците и фундаменталистите. Това че познаваш Бахай приел вярата на 30 г. е чудесно. Нали точно това се опитвам да ти обясня. Трябва да си пълнолетен за да станеш Бахай. Аз станах на около 30 г. също. Що се отнася до познанията, Бахаулла е написал около 100 тома. Това знание е предназначено да води хората в продължение на около 1000 г. След това Бог ще го обнови, защото човечеството се развива и капацитета се увеличава. Има още една причина за изпращането на Нов пророк и това е че хората изкривяват ученията и започват да ги използват за да печелят власт. Задаването на въпроси е хубаво нещо, няма лошо. Пробвай.

Здравейте, аз съм скромен квартален хакер. В момента проникнах в един рутер. Отпуших го докрай и смятам през него да пусна сайт. Сайтът е една стара муха и нищо повече от медицински. В него чекистите (тайната полиция на Ленин) ще плакнат очи и цъкат по отдели фрагменти, та и аз да съм на далавера. С тези встъпителни думи искам да се застраховам от евентуални интерпретации. За да станеш бахаец, трябва да поемеш ангажимент, че никога няма да членуваш в политическа партия. Определено трябва да си богат в пълния смисъл на това понятие. Бахайците внасят пари в фондовете на вярата, нещо като членски внос. В бахайската вяра няма професионални духовни свещенници. Висша чест на всеки бахаец е да пази гроба на пророка. Правилно е да се каже мавзолей. За тази роля английския език е задължителен и то на своя сметка. Не знам 4a4o66 за какъв бахаец се има, но нищо не казва за числата 9 и 19, нито пък името на текущия месец. В езика иврит няма цифри, чрез които да се пишат числа. Буквите заменат този недостатък. Крайно неудобно е, но ако разплетем числото 19 с хибро букви ще прочетем братство. За силата на числото 9 намекнах в предния си отговор по темата. Пророкът е имал 18 последователи+него прави 19. Това е причина календара им да бъде 19 месеца, всеки с 19 дни. Това е нужно да се знае, защото те живеят по този календар и е неприятно да отидеш там и узнаеш, че те днес не пускат в мавзолея. Мавзолеят претендира да бъде осмо чудо на света. За светския човек няма по-красиво място в Израел от персийските градини . Там всичко е подредено под лазерен лъч. Алиса в страната на чудесата в персийски вариант. Това е моето сравнение. Градините са намират в Хайфа и са залог за туристическия успех на този град. Наистина Хайфа конкурира Ерусалим, но от елементарна честност трябва да кажем, че малко над градините е манастира Кармелит, до тях е пещерата на пророк Илия. Пред тях е джамията на ахмедитите (сектанска мюсюлманска религиозна общност, която е преследвана в Иран и Пакистан). Самите бахаи са нищо повече от пазачи. Те съблюдават реда и благоприличето в комплекса. Млади хора от цял свят. Светски облечени и готови да ти отговорят на всеки един въпрос. Не искаха да се снимат с мене, затова и се въздържам да покажа снимки. Ясно, че на такова място по бански с бира в ръка няма да ви пуснат. Късите поли и отворени деколтета също създават проблем на входа. За бахайците водата е свещенна и тя се вижда на всяка тераса. Пипането й е забранено и на това много държат. При мюсюлманите не може да има такова съвършенство, защото това било само по силите на техния алах. Смята се за грях. Човек проел бахайската вяра, докоснал се с очите си до това великолепие никога не би направил крачка към мюсюлманство. Това е все едно английската кралица да се откаже от бентлито и да седне на Пурко в каруцата. За любопитните. Правителството на Израел отбеляза туристически пик в момента и срочно гласува план за строеж на нови хотели. Тяхна е заслугата турския кораб да отплава за Хайфа и превърнат в хотел. Размина му се рязането на скрап. лека нощ, че имам да качвам материал

• Автор

Определено трябва да си богат в пълния смисъл на това понятие. Висша чест на всеки бахаец е да пази гроба на пророка. Правилно е да се каже мавзолей. За тази роля английския език е задължителен и то на своя сметка.

Не знам 4a4o66 за какъв бахаец се има, но нищо не казва за числата 9 и 19, нито пък името на текущия месец.

Този път си се справил малко по-добре с изключение на това , което е останало.

Как бахаите набират средства

Бахаулла е забранил приемането от външни източници на каквито и да е средства, които ще бъдат използвани изцяло за бахайски цели. В съответствие с това предписание бахайските институции се издържат изцяло от регистрираните членове на Бахайската вяра.

Бахаите са насърчавани редовно да даряват в своите местни и национални фондове. Местните и националните финансови въпроси обичайно се обсъждат на всеки Празник на Деветнадесетия ден. Всички индивидуални дарения в тези фондове са напълно доброволни и поверителни.

http://www.bahai.bg/content/view/48/70/

Това за гроба си си го измислил, на Бахаите е предписано да направят поне едно поклонение в Светите места. Вярно е че това е прекрасно мясти и много хора искат да прекарат там възможно най-дълго време. Ние имаме споразумение с евреите да не разпространяваме вярата там и да ходим само след предварително съгласуване. Това прави службата в Светите места единствената възможност за по-продължителен престой. За поклонение чакаме около 5 години. Има 3 и 9 дневни поклонения.

За числата 9 и 19.

Не разбирам какво общо има тук иврита, но Бахаулла е 9 -ия пророк. 19 човека е трябвало да приемат БАБ, независимо един от друг, без Той самият да им казва че е Божия пратеник, за да има Той правото да разкрие пред обществото своята мисия. От друга страна Бахаулла започва нов цикъл. До сега човечеството беше в своя начален етап на развитие, а сега навлиза в своята зрялост. Мохамед също казва че е печата на пророците. Според нас това означава че е последния от първия цикъл, свързан с войни и други недотам разумни прояви на хората. Темата е дълга.

Бахайски календар

Както всяка нова религия така и Бахайската вяра e въвела свой календар. Бахайският календар започва на 21 март, денят на пролетното равноденствие и разделя годината на деветнадесет месеца, всеки с по деветнадесет дни. В бахайската година има девет свещени дни, през които бахаите преустановяват работа, за да отбележат различни събития от историята на Вярата, като Рождението на Бахаулла и Мъченическата смърт на Баб. Провъзгласяването на Откровението на Бахаулла се празнува по време на дванадесетдневен празник, известен като Резван, в края на април и началото на май. С разделянето на годината на деветнадесет месеца, остават четири междукалендарни дни. Тези дни се падат в края на месец февруари и се празнуват като време за веселие и благотворителност, наричано Аям-е-ха.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Редактирано от 4a4o66 (преглед на промените)

• Автор

Впечатляващо. Някой чел ли ги е?

Всеки който иска. Част от тях са преведени и публикувани, другите чака да им дойде реда. Той е прекарал целия си живот по затворите на Османската имерия и в заточение, и единственото му право е било да пише. Всичко се съхранява в тези сгради, при изключително добри условия, нали това са единствените автентични Свещенни текстове, с които разполага човечеството за сега.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

нали това са единствените автентични Свещенни текстове, с които разполага човечеството за сега.

И на какво основание твърдиш това?

• Автор

И на какво основание твърдиш това?

Ти сещаш ли се за други? Нито Мохамед , нито Исус е писал нещо! Да не говориме за предишните, Буда, Мойсей и т.н.

--

Това за гроба си си го измислил, на Бахаите е предписано да направят поне едно поклонение в Светите места. Вярно е че това е прекрасно мясти и много хора искат да прекарат там възможно най-дълго време. Ние имаме споразумение с евреите да не разпространяваме вярата там и да ходим само след предварително съгласуване. Това прави службата в Светите места единствената възможност за по-продължителен престой. За поклонение чакаме около 5 години. Има 3 и 9 дневни поклонения.

..

В този форум съм почти от неговото начало и с годините се нагледах/начетох на всевъзможни светулки и еднодневки. Бе редно да докажеш моята излишльотина, а не да ми показваш какъв прекрасен копи-поставач си от ресурс над когото нямаш права.

Не знам зад кои вие заставаш, но вие за евреите сте една атракция и нищо повече. Най-малко пък евреи ще ви спрат да разпространявате вярата си сред тях. Това е все едно да се изтъпана в френската гимназия и да ги уча на морзовата азбука.

Никакво предварително съгласуване не е нужно на човек решил да посети мавзолея. Това са врати на отделни тераси. На тях има табела. На табелата е посочен телефонен номер.

порта и още една

- Ало, Бахай ли е?

- Да!

- Утре мога ли да вляза?

- Може!

Това е всичко. Влизаш. Правиш си вуду магията и излизаш зареден. Какви 5 години - какви 5 марки?

• Автор

В този форум съм почти от неговото начало и с годините се нагледах/начетох на всевъзможни светулки и еднодневки. Бе редно да докажеш моята излишльотина, а не да ми показваш какъв прекрасен копи-поставач си от ресурс над когото нямаш права.................

Ресурса който ползвам не е твой . Автора ми е разрешил да го ползвам. На него ще давам обяснение, не на тебе. Що се отнася до поклонението , това което писах е истина. По този начин се избягва това което се случва в Мека с мюсюлманите. Всеки би искал да отиде на поклонение на някаква годишнина или голям празник и тогава милиони хора се скупчват на едно място , което няма капацитет да ги поеме. Защо да повтаряме техните грешки. Знаеш ли колко мюсюлмани загиват всяка година на тези поклонения. Освен това на нас ни е необходимо спокойствие,тишина и уединение по време на поклонението, за да достогнем до състоянието, което искаме. Ние не отиваме на футболен мач. Казваш чукаш на вратата и влизаш, но вратата е една и ако чукнат 10 000 едновременно, какво ще стане.

За еднодневките може и да си прав. Нямам намерение да се женя за тебе. Пък и тука модетаторите налага една класификация, която е затънала от предразсъдъци и трият теми без всякакво основание.

Редактирано от 4a4o66 (преглед на промените)

Ресурса който ползвам е от Господ. Той ми е разрешил да го ползвам. На него ще давам обяснение, не на тебе. Що се отнася до поклонението , това което писах е истина. По този начин се избягва това което се случва в Мека с мюсюлманите. Всеки би искал да отиде на поклонение на някаква годишнина или голям празник и тогава милиони хора се скупчват на едно място , което няма капацитет да ги поеме.

Чакай малко...Хайде сега досвидание! Малко рано си дошъл, не съм те пращал. Освен това обявявам че второто пришествие се отлага за 2123г. и се отнася само за тази планета, така че хора - развивайте технологиите си за овладяване на космоса и на други планети в системата или около други звезди, че 113 години не са чак кой знае колко време..

Ти сещаш ли се за други? Нито Мохамед , нито Исус е писал нещо! Да не говориме за предишните, Буда, Мойсей и т.н.

Джоузеф Смит, да не говорим за уважавания от мен писател - основател на сциентологията, та той е написал десетки книги. Да не говорим за десетките известни и неизвестни "пророци" написали по няколко тома творчество и основали "нова" вяра или религия. Изводът е, че да си писал нещо не е атестат за свещени текстове, каквото и да значи това.

4a4o66, мяташ се като риба на сухо, а с последното си включване ме разочарова. Господ ти разрешил да му ползваш ресурса и само на него ще се обясняваш. Зарежи тези алабализми. Голям кеф е като му прекипи на някого и после дойде да си редактира мнението, защото се е усетил, че са глупости на кубик. Това, че ми връщаш годежния пръстен ме жегна. Крайно неуместно сравнение с Мека. Не си учил висша математика и по-точно комбинаторика. Мюсюлманите на днешен ден се предполага, че са 1.6 милиарда хора. Те живеят в съседни страни - от екватора и на север в Африка, Близкия изток, Турция, средна Азия - бивши съветски републики, Афганистан, Пакистан, Иран до Индонезия и Малайзия. Вие, бахайците дори не сте 20 млн, а официалната ви статистика е 8млн членска маса или братство. Така, че тази сгъч няма как да се получи. Пръснати сте по целия свят, предимно белите страни. В Израел се пристига само по въздух или по вода. Дори в един ден да се накумите да дойдите, терминалите на Израел няма да са в състояние да ви поемат чисто технически, така че тъпченето ви се разминава още в зародиш. И нещо от мене. Мавзолеят не е сиропиталище. За да дойдеш на преклонение ти трябва самолетен билет - 420$ от летище София. Престой в Израел е 150$ на ден по тънка лайсна, за хотелче, за мамбо #5, билетче за автобусче. Не знам колко дни ще се вглъбяваш в точка, но всичкото накуп надхвърля скромните 1000$. Нямаш права да коментираш действията на модераторите, но това ти го знаеш след като си се съгласил при регистрация. Определено темите в този подфорум носят информативен характер за любопитни. Аз не съм бахаец. Нагледал съм се на всякакви религиозни проявления. Мюсюлманските припадъци, които съпоставям с стойките на Мария Гигова. После на "пингвините" с техните адски шапки от канадски рис и блъскане на глави в транс пред някакви камъни. Бил съм в центровете на седемте църкви просто за сеира. Ха сега ми кажи вашия ритуал що за театро е. Хоро ли рипате, песнички ли пеете или просто седите, и се свързвате с вашия бог? Това, че не носите някакви спец-одежди/камуфлажни го видях с очите си, но какво точно правите на празник. Най-учтиво моля, да не ме мяташ по разни линкове, ами да прочета от тебе какво правите между 26 февруари и 1 март всяка година. И с ръка на сърце ми отговори - книгата "Китаб и Агдис" прочел ли си я? A това, че не знаеш каква е връзката межди иврит и бахайската вяра, ме кара да се съмнявам, че си просто симпатизант на същата.

Впечатлението, с което оставам като страничен и надявам се, безпристрастен наблюдател на тази дискусия е, че 4а4оо66 или не е автентичен бахаец или е разпален, но не достатъчно образован по темата неофит.

Отвъртително се отнасяте с автора на темата и не ви прави чест.

Всеки българин има право да изповядва каквото пожелае,

свийте перки,бъдете толерантни или замълчете.

Джоузеф Смит, да не говорим за уважавания от мен писател - основател на сциентологията, та той е написал десетки книги. Да не говорим за десетките известни и неизвестни "пророци" написали по няколко тома творчество и основали "нова" вяра или религия. Изводът е, че да си писал нещо не е атестат за свещени текстове, каквото и да значи това.

Свещенните текстове са от Бог. Тези които ги разкриват са само негови пратеници. Не може да се прави сравнение между основателите на независими религии и създателите на деноминации или учения?

...........................

Тази сгъч няма да се получи, но евреите не искат изобщо каквато и да е сгъч. Това че Българите са бедни, не значи че и останалите са такива. В Хайфа не могат да присъстват повече от 500 бахай заедно. Между иврит и Бахайската вяра, няма абсолютно никаква връзка. Бахайските празници се състоят от 3 части. Започва се с молитви. Следва част в която се обсъждат теми от празника и се савършва със социална част, в която хората си говорят и хапват. Алкохол не се допуска. Айям е ха е празник свързан с Бахайския календар. 19 х 19 прави 361 дни и остават 3-4 които би следвало да се празнуват, както се празнуват коледните или новогодишните празници, но на този етап това не се случва поради липсата на традиции у нас.

Отвъртително се отнасяте с автора на темата и не ви прави чест.

Всеки българин има право да изповядва каквото пожелае,

свийте перки,бъдете толерантни или замълчете.

Напр., да се покланя на Сатаната :ph34r: Но понеже за първи път виждам да проявяваш толернатност оценявам мнението ти положително.

Напр., да се покланя на Сатаната :wors:

Яко са ти наплашили! Кажи какво имаш предвид със Сатаната!

По същия начин са се отнасяли и фарисеите с Исус, така че това е по-скоро комплимент, доказваш че автора на темата е на правия път, за разлика от теб.

По същия начин са се отнасяли и фарисеите с Исус, така че това е по-скоро комплимент, доказваш че автора на темата е на правия път, за разлика от теб.

Авто PR-а не се зачита...

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Авто PR-а не се зачита...

Приемам че нямаш какво да кажеш за Сатаната. Не е хубаво да се клевети. Вас къде са ви научили?

Приемам че нямаш какво да кажеш за Сатаната. Не е хубаво да се клевети. Вас къде са ви научили?

"Нас" си имаме горчив опит с такива, които са получили наказание и после са им никнели клонинги като гъби след дъжд.

Грамотен ли си? Последно - формата учтива ли да остане както е в последното Ви изречение?

Просто дадох пример, във връзка с твърдението на Алиах, че всеки има право да се покланя на каквото иска. Напр., някой може да иска да извършва човешки приношения, нали? Не съм казал, че това има нещо общо с бахайството. Единственият Сатана, в който вярвам е човешката глупост и невежество :hush:

.............................................................................................

.............................................................................................

(ПРЕДИ 20 И 21,ИМА ДРУГ СПИСЪК СЪС СЕКТИ ОТ 1 ДО 21,АЗ СЪМ ГО СЪКРАТИЛ,ЗАЩОТО 21 СЕ ОТНАСЯ ЗА ТАЗИ ТЕМА ) :ph34r:

Ислямски шиитски секти:

20. Алиани или Казълбаши. Делят се на Бекташи и Бабаи.

21. Бахаизъм. Учение на Баха Улла.

Последната е малко известна секта. Това е последната масова психоза. И не може да се причисли нито към християнските, нито към ислямските, нито към източните секти. Това е някаква своеобразна манджа от зороастрийци, мохамедани, кришнари, будисти, християни, юдеисти и всякакви други луди с проблеми в самоидентификацията си. Ето официалният им сайт: http://www.bahai.bg/content/view/62/92/#1

Пазете се от сектите! Сред тук пишешещите - в този раздел - над 99% са сектанти. Като започнат с обещанията - да знаете, насреща си имате червейче на кукичка за наивници. Плюйте си на петите и дори не се обръщайте назад!

И аз съм на това мнение(не ми отне много време, докато го разбера), за Бахаизма. :)

Източник на това което е в цитата- 20 и 21 : http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=68661&view=findpost&p=1536371

Редактирано от J0J0 (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.