Премини към съдържанието
hlevoust

Имам възпаление на седалищен нерв, моля за съвет

Препоръчан отговор


Това не ми е за пръв път, още преди 10-12 г за пръв път пострадах при съвместно преместване на голям товар, при който ми се подхлъзна единият крак и "увиснах" за миг, последва тотално схващане, не ми се ще да си спомням що преживях. Направиха ми блокада - коктейл от дузина ампули на точното място, подейства мигновено, макар че ми казаха, че подобни интервенции са опасни, нямах особен избор.

От тогава периодично се "сецвам", казано по нашенски - при съвсем невинни движения, например обуване на чорап или вдигане на изтървана вилица от пода, да речем, получавам такива подръпвания (не знам дали това е най-точното определение, но се надявам миналите по този път да ме разберат). Взимам Нимезил (по рецепта), понамазвам се с подгряващи мазила и за 1-2 дни болката отминава, понякога и за по-малко време, стига някак да успея на направя, пък макар и неволно "обратното движение" и да се намести нервът или там каквото е.

Преди 2 дни, в понеделник следобяд след работа се подхлъзнах в банята и отново усетих дръпване в десния хълбок, последвано от остра болка в кръста, в дясната ябълка, спускаща се и надолу към слабините.

По принцип нищо ново, но този път е много по-тежко от предишните случаи, болката е почти нетърпима. Отидох при джипито, диагнозата бе "възпаление на седалищен нерв", изписаха ми някакви инжекции, които са много болезнени при поставяне, но ефектът бе само за 1/2 ден - днес отново в банята "повторих упражнението" и поотминалата остра болка се възвърна с пълна сила.

В болничен съм, всеки ден ходя на инжекции, но и това ми създава сериозни проблеми, защото едва успявам да се напъхам в колата, ако и да не е от най-малките. Пък и кормуването до поликлиниката (обикновено не повече от 2 минути) ми отнема маса време, защото карам само на първа - не смея да рискувам с по-висока скорост, то и така едва-едва натискам педалите с десния крак. Колата вози перфектно, но все пак не карам по огледален път и всяка неравност ми докарва силни болки.

Джипито ми каза, че ако лечението с инжекциите не помогне, ще се наложи да вляза в болница за други инжекции, за да минели по някаква си клинична пътека. Нямам време да се търкалям по неудобните болнични легла и в крайната мизерия, пък и поне вкъщи мога с лаптопа да върша немалка част от служебните си задължения, няма кой да ги върши вместо мен.

Моля, дайте ми съвет какво да правя, че така не се търпи. Има ли алтернативно лечение за този вид болежки? Рових из мрежата да търся съвети - препоръки много, но обикновено с крайно противоречиви отзиви. Търся нещо с доказан ефект.

Благодаря за вниманието.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Единственото за което се сещам допълнително е за един курс нагревки...Но пак мед.лице трябва да се произнесе...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ще ти помогне чекръкчия.Мой познат имаше същия проблем и се измъчваше много,докато не откри една баба - потомствена чекръкчийка,която го излекува с един сеанс.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тук най ценен съвет може да ти даде dimadoctor ,той е неврохирург(доколкото знам).Аз доколкото разбрах от написаното имаш проблем с "исшиадикуса" който си персистира от време на време и така вече 10г.Също така видях и,че личният ти лекар те лекува.Моят съвет е да си намериш добър неврологда те види,не е лошо и да си направиш скенер на лумбалните прешлени да видиш за какво иде реч,все пак този проблем те тормози от много дълго време.Точната диагноза е половината от лечението,между другото мощтните противовъзпалителни са токсични ,както вече са ти обяснили в началото,затова намери си невролог ,направи скенер,изясни каква е причината ,и оттам правилното лечение.С пожелания за бързо възстановяване. :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

категорично забрави чекръкчията... човк без медицински познания може да те излекува на късмет, но шанса да се парализираш тотално е в много пъти по голям...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Чекръкчията е крайно рисков, пък и по-известните доказали се, а и били по някакъв начин свързани с медицината, т.е. не самоуци, като че ли вече живеят в друг свят.

Добрият невролог е малко по-малко, но също така сериозен дефицит, защото в една провинциална болница-поликлиника не изобилства от кой знае какви специалисти. Познавам почти всички тукашни кадри, но те май все от един и същ учебник са чели, та схемата им на лечение, изпитана и от мен по друг повод преди няколко години се свежда обикновено до една раздавана на всички рецепта с болкоуспокояващи и след липсата на видим ефект пациентът ще не ще тръгва да търси специалист в по-големите градове. Не искам това да звучи като подценяване, далеч съм от тая мисъл, но живея и работя след много хора...

Хайде, да кажем, че липсата на направления ще ги преживея някак, мога и скенера да си платя, не ми е проблем, но както и да е погледна на нещата, все трябва да пътувам, а това в момента едва ли е възможно - както вече казах по-горе, трудно се придвижвам дори на инжекция на 250-300 м, камо ли пък да изтрая около час с возило.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря на Shumarov за "направлението" :) !

Hlevoust, по описаното от теб смятам, че става дума за дискова херния. Подобно остро начало, провокирано от рязко движение изключва възпалението като причина. Най-вероятно още при първия епизод си получил разкъсване на пръстена на междупрешленния диск и осър пролапс на диска. С времето е възможно спонтанно прибиране на пролабиралата част от диска или нейното мигриране нагоре или надолу по гръбначния канал, но аз смятам като по-вероятно първото и обяснявам веднага защо. Всяко следващо "сецване" се дължи на моментен нов пролапс на дисковото съдържимо /т.нар. пулпозно ядро, сравнително меко и пихтиесто по консистенция/ и кратка компресия на прилежащия нерв. Резултатът е няколко часова или дневна болка по хода на нерва заради механичното дразнене, която се поддава на лечение с лекарства от нестероидните противовъзпалителни средства- Нимезил, Нурофен, Диклофен, Ибупрофен и десетки други.

За съжаление при последният път явно става дума за траен пролапс на дисковото ядро- т.е. дискова херния. По описаното от теб мога да съдя, че нивото на хернирането е сравнително по-високо- L1-L2 или L2-L3, оттук излизат нервите, инервиращи слабините. Седалищният нерв е по-ниско разположен и в случая не е засегнат той.

В случай като твоя бих препоръчал преглед от колега-неврохирург и последващо направление за ЯМР/ ядрено-магнитен резонанс/. КТТ не показва толкова добре меките тъкани като хрущялите и нервите, а предимно костните. Но предприемайки това изследване трябва да си наясно, че е много вероятно да ти се предложи оперативно лечение. Защото ако компресията на нерва продължи дълго е възможно неговата постепенна увреда от исхемични промени и съответните последици за инервираните от него мускули, кожа и други органи. Възможно е, разбира се, ново прибиране на ядрото и обратно развитие на симптоматиката, но пък остава постоянният риск за ново повторение на всичко при ново херниране. Не знам къде живееш, но неврохирургични звена има само в по-големите градове. Неврологът ще ти предпише познатите лекарства и евентуално ще ти каже в никакъв случай да не се оперираш/познавам доста такива :rolleyes: /, защото, видиш ли, много хора били осакатени....Това не е вярно, разбира се, ама не всеки е наясно.

Та това е засега, ако има нещо друго- питай, с каквото мога ще помогна отдалече.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Само понеже спомена за алтернативно лечение, ето - Скенар, просто за информация ти го давам. Купихме един такъв уред, не точно най-скъпия, но втория най-скъп. Надявам се да не се възприеме като реклама горната информация, понеже мойте впечатления са по-скоро противоречиви, към негативни. Само имай предвид, че тази малка джаджа, с размерите на дистанционно, струва майка си и баща си... До колкото разбирам от технологии, тази машинка я оценявам на 5 лева производствени разходи (заради включената батерия от 9 волта), а я продават за 650 или от сорта, вече не помня. Пробвал съм я в/у мен и не забелязах какъвто и да е резултат, но пък мои близки са доволни. Можеш да пробваш т.нар. скенаротерапия извършена от "специалист", т.е. човек, който е разгадал свръх сложните указания как се работи с уреда (има 4 копчета, но ако не минеш т.нар. курс, нямаш шанс да се научиш да работиш с машинката)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

dimadoctor, благодаря за подробните разяснения. След малко ще ходя да ми поставят последната инжекция. Днес е 1-ви, та би следвало да има и направления за специалисти. Ще поискам такова за преглед при неврохирург, но надали бих могъл да ида при такъв специалист сега, в момента на поредната криза. Не знам дали във всеки по-голям град има ЯМР, но би следвало джипито да ме осведоми по този въпрос. 

Аз също съм резервиран по повод оперативната интервенция. Във фирмата, в която работя, една служителка вече мина по този път с идентична диагноза (проверих още в понеделник заключението на ТЕЛК в досието й), та в резултат на 2 последователни операции в период на около половин година се стигна до пенсиониране по инвалидност 60% за 1 г - тя едва се движи и е с перманентно "дърпане". Наясно съм и с позицията на обикновения невролог и съм сигурен, че ще постъпи точно както го казваш - ще ми смени инжекциите и/или ще гледа да ме напъха в мизерията, т.е. в болницата поне за няколко дни.

Моля, не тълкувай погрешно мислите ми, търся съвет, защото съм на зор и едва се движа, а обикновено не мога да стоя и 5 минути на едно място - като живак съм. А болката е дълбаеща като средел, та затова търся поне за кратко облекчение, та да мога все пак да ида при специалист неврохирург, пък после ще му мисля. Само дето отново сега се чудя как ще се напъхам в колата...

djagi, от описанието ти за уреда и разглеждането на сайта, оставам с впечатление, че става дума за поредната панацея...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

.....

Аз също съм резервиран по повод оперативната интервенция. Във фирмата, в която работя, една служителка вече мина по този път с идентична диагноза (проверих още в понеделник заключението на ТЕЛК в досието й), та в резултат на 2 последователни операции в период на около половин година се стигна до пенсиониране по инвалидност 60% за 1 г - тя едва се движи и е с перманентно "дърпане". Наясно съм и с позицията на обикновения невролог и съм сигурен, че ще постъпи точно както го казваш - ще ми смени инжекциите и/или ще гледа да ме напъха в мизерията, т.е. в болницата поне за няколко дни.

Моля, не тълкувай погрешно мислите ми, търся съвет, защото съм на зор и едва се движа, а обикновено не мога да стоя и 5 минути на едно място - като живак съм. А болката е дълбаеща като средел, та затова търся поне за кратко облекчение, та да мога все пак да ида при специалист неврохирург, пък после ще му мисля. Само дето отново сега се чудя как ще се напъхам в колата...

....

Ако на ЯМР се докаже пролапс на диск херния на ниво L1-L2 ( както колегата правилно каза по-горе) , алтернативите пред теб са следните :

1.)да продължаваш по този начин с лекарствата, да си съсипеш черния дроб, да не можеш да водиш нормален полов живот, а след година-две тъй и тъй да си се парализираш от притискането на гръбначния мозък , което е неименуемо.Просто заболяването си прогресира до там

2.)да се престрашиш и оперираш, когато е нужно.

Всичките тия работи за познатите, които се били парализирали от операцията са пълни глупости, не, че няма такива хора, ами защото не самата операция води до инвалидност, а това , че е закъсняла, и когато е направена вече не е имало смисъл, заради прогресията на хернията.

При всички положения Ядрено-магнитния резонанс ще трябва да си го платиш.Изследването е скъпо, и се назначава "по каса" само в изключителни случаи, защото всеки път здравната каса прави страхотни скандали и глобява специалистите, че са го назначили.

Апропо - само инжекции с Profenid ли ти правят ? За неша като Manitol, Dexamethazon никой там ли не се е сетил ? :) Само питам де...

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Преди години и аз страдах от подобно неще.Първо трябва с инжекции и после с физиотерапия да се стабилизираш, като през това време носиш стягащ колан,за да се чувстваш по устойчив.След това започваш закаляване на долната половина (може и на цялото тяло) на тялото- сутрин ,а може и вечер няколко пъти се обливаш с топла и после студена вода по за 1мин.Това последното изглежда несериозно,но за мен е най-важното - от опит.Аз бях спортист до 21г.и имах сериозни проблеми с кръстните прешлени и седалищния нерв.Още продължавам водната процедура зиме и лете и се чуствувам отлично.Ако ми простине кръста най- много леко да се схвана, но с 2-3 табл.Пироксикам се оправям.По- рано беше кошмар.След като се стабилизираш помоли някой от Йога спецовете да ти препоръча упражнеия- някои по-леки.Това също е страшно ефективно и ми помага.Успех

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това не ми е за пръв път, още преди 10-12 г за пръв път пострадах при съвместно преместване на голям товар, при който ми се подхлъзна единият крак и "увиснах" за миг, последва тотално схващане, не ми се ще да си спомням що преживях. Направиха ми блокада - коктейл от дузина ампули на точното място, подейства мигновено, макар че ми казаха, че подобни интервенции са опасни, нямах особен избор.

От тогава периодично се "сецвам", казано по нашенски - при съвсем невинни движения, например обуване на чорап или вдигане на изтървана вилица от пода, да речем, получавам такива подръпвания (не знам дали това е най-точното определение, но се надявам миналите по този път да ме разберат). Взимам Нимезил (по рецепта), понамазвам се с подгряващи мазила и за 1-2 дни болката отминава, понякога и за по-малко време, стига някак да успея на направя, пък макар и неволно "обратното движение" и да се намести нервът или там каквото е.

Преди 2 дни, в понеделник следобяд след работа се подхлъзнах в банята и отново усетих дръпване в десния хълбок, последвано от остра болка в кръста, в дясната ябълка, спускаща се и надолу към слабините.

По принцип нищо ново, но този път е много по-тежко от предишните случаи, болката е почти нетърпима. Отидох при джипито, диагнозата бе "възпаление на седалищен нерв", изписаха ми някакви инжекции, които са много болезнени при поставяне, но ефектът бе само за 1/2 ден - днес отново в банята "повторих упражнението" и поотминалата остра болка се възвърна с пълна сила.

В болничен съм, всеки ден ходя на инжекции, но и това ми създава сериозни проблеми, защото едва успявам да се напъхам в колата, ако и да не е от най-малките. Пък и кормуването до поликлиниката (обикновено не повече от 2 минути) ми отнема маса време, защото карам само на първа - не смея да рискувам с по-висока скорост, то и така едва-едва натискам педалите с десния крак. Колата вози перфектно, но все пак не карам по огледален път и всяка неравност ми докарва силни болки.

Джипито ми каза, че ако лечението с инжекциите не помогне, ще се наложи да вляза в болница за други инжекции, за да минели по някаква си клинична пътека. Нямам време да се търкалям по неудобните болнични легла и в крайната мизерия, пък и поне вкъщи мога с лаптопа да върша немалка част от служебните си задължения, няма кой да ги върши вместо мен.

Моля, дайте ми съвет какво да правя, че така не се търпи. Има ли алтернативно лечение за този вид болежки? Рових из мрежата да търся съвети - препоръки много, но обикновено с крайно противоречиви отзиви. Търся нещо с доказан ефект.

Благодаря за вниманието.

Уверявам те ,че ,чакракчията е най лесния избор и най безболезнения,вярное че се налага да ходиш по няколко пъти в годината да те "наместват" но не играе ножа и не е толкова болезнено.Когато се е разместило се е получило празнина и сега ще е по трудно да се върне.Във Велико Търново намества д-р Чергиланов -внук на дядо Митьо от Златарица ,може би най добрия чакракчия.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Преди години и аз страдах от подобно неще.Първо трябва с инжекции и после с физиотерапия да се стабилизираш, като през това време носиш стягащ колан,за да се чувстваш по устойчив.След това започваш закаляване на долната половина (може и на цялото тяло) на тялото- сутрин ,а може и вечер няколко пъти се обливаш с топла и после студена вода по за 1мин.Това последното изглежда несериозно,но за мен е най-важното - от опит.Аз бях спортист до 21г.и имах сериозни проблеми с кръстните прешлени и седалищния нерв.Още продължавам водната процедура зиме и лете и се чуствувам отлично.Ако ми простине кръста най- много леко да се схвана, но с 2-3 табл.Пироксикам се оправям.По- рано беше кошмар.След като се стабилизираш помоли някой от Йога спецовете да ти препоръча упражнеия- някои по-леки.Това също е страшно ефективно и ми помага.Успех

Да, това, което си описал наистина помага, но само , когато не се касае за херния.

Дайте първо hlevoust да си направи образното излседване, да се види какво точно му е, и тогава да му даваме съвети, а ?

Уверявам те ,че ,чакракчията е най лесния избор и най безболезнения,вярное че се налага да ходиш по няколко пъти в годината да те "наместват" но не играе ножа и не е толкова болезнено.Когато се е разместило се е получило празнина и сега ще е по трудно да се върне.Във Велико Търново намества д-р Чергиланов -внук на дядо Митьо от Златарица ,може би най добрия чакракчия.

А ако е херния с наместването да го парализира ли му предлагаш ? :baby:

Дръжте се малко по-сериозно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Така - данните от деня:

1. Поставиха ми последната инжекция - комбинация от Дипрофол (дано го разчитам правилно от рецептата, че вече няма откъде да видя ампулата) и Мовалис.

2. Джипито ми даде направление за невролог, като идеята бе последният да ме изпрати при неврохирург за консултация и т.н.

3. Неврологът ме прегледа за 1-2 минути, кара ме да се навеждам встрани и надолу до отказ, почуква ме тук-там с чука и прочие.

4. Предложи ми да вляза на системи в болницата (тукашната) с физиологичен разтвор и някакви добавки към него - отказах, разбира се. В нашата болница и здрав човек може да се разболее, предимно от мизерия. Поисках Вариант 2.

5. Тогава докторът ми изписа хапове - Мидокалм, Паракофдал и Селебрекс, които да пия до понеделник-вторник и да ида пак на преглед. Поисках направление за ЯМР или поне скенер и консултация с неврохирург в Плевен, Търново или Русе, но се оказа, че било рано за такива действия. За сметка на това, докторът ми препоръча да ида за 7-20 дни (според джоба) в с.Павел баня и там да се подложа на водни процедури, пак според джоба. Можело и в някакво село до Бургас, но не му запомних името, извинявам се за невежеството.

Лошото в нашите аптеки, при това не само в местните, ами и в Плевен, Варна и Търново, да речем, които съм посещавал по един или друг повод напоследък, НИКЪДЕ не дават възможност "преди употреба да прочета листовката", както се препоръчва в ТВ рекламите за кой да е илач. Кой ще ме чака мене да чета, после да се чудя как да сгъна листовката, за което понякога се изискват сериозни познания по оригами? Опашката напира, а и да няма никой в аптеката, то разликата е несъществена, с извинение за леко нервния изблик.

Та сега след като се върнах (листовка има само Паракофдал, защото само то е в кутия, другите са по 1 блистер) и по стар навик използвах търсачката, за да видя за какво иде реч. Оказа се, че само описаните симптоми биха били достатъчни, че да рухне и здрав човек. Дори за Селебрекс лекарят ме предупреди, че е възможно да предизвика халюцинации.

Настолната ми книга е "Празни мисли на един празен човек", та знам почти наизуст онзи разказ за сенната хрема, ама чак пък толкова. Имам някои други заболявания, които са сред противопоказните за тия хапчета, независимо, че старателно си ги казах при прегледа.

Извинете ме, не искам да обръщам темата в изповедалня, да критикувам здравната реформа, да си търся правата на редовен и нормативно изцяло изряден здравноосигурен гражданин, нито пък да оценявам труд на хора, който не разбирам. Искам само начин, по който да намаля болката, нищо повече.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

мога да питам как е положението в Русе с ЯМР ако искаш.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

emmi, не е въпросът в питането, та нали все пак някой трябва да ме изпрати там. То не че имам кой знае какъв избор, ами ще си гълтам още няколко дни болкоуспокояващи, пък колкото и да е вредно, все ще ме отпусне, надявам се, и така... до следващия път.

Благодаря на всички, взели присърце проблема с болежките ми. Живи и здрави да сте! 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

5. Тогава докторът ми изписа хапове - Мидокалм, Паракофдал и Селебрекс, които да пия до понеделник-вторник и да ида пак на преглед. Поисках направление за ЯМР или поне скенер и консултация с неврохирург в Плевен, Търново или Русе, но се оказа, че било рано за такива действия. За сметка на това, докторът ми препоръча да ида за 7-20 дни (според джоба) в с.Павел баня и там да се подложа на водни процедури, пак според джоба. Можело и в някакво село до Бургас, но не му запомних името, извинявам се за невежеството.

Мдааам, почти се подтвърждава това, което написах за невролозите....Аз лично мисля, че никога не е рано за консултация с неврохирург, все-пак консултацията не значи да те хванат в кабинета и почти веднага в операционната. Относно предписаните лекарства- Мидокалмът няма да помогне много, ефектът му като миорелаксант не е много добър. Повече работа върши Миоластан, но той пък много ще те омотае, защото е бензодиазепин/т.е. от същата група като Диазепам/. Към Селебрекс съм малко консерватично настроен точно поради нежеланите ефекти. Паракофдалът е комбинация от Парацетамол с кофеин и кодеин, повече работа би свършил при простудно заболяване. Лична препоръка- Трамадол/Трамал като аналгетик, той е по-подходящ за силни болки, но май се изписваше на специална рецепта като опиоид.

Показанията за оперативно лечение са две групи- абсолютни/т.е. абсолютно необходимо оперативно лечение и то в неотложен порядък/ и относителни. Абсолютните са например: прогресиращ неврологичен дефицит/моторен или сетивен/, тежка пареза от началото, нарушено уриниране/като част от т.нар. кауда-еквина синдром/. Като относително показание се приема болката, неподдаваща се на лечение с медикаменти или с риск за деформация на гръбнака поради принудителна поза. С една дума- ако нямаш симптомите от първата група- сам преценяш дали да се оперираш или не, всичко зависи от това как понасяш наличната болка. Дава се по принцип един толерансен период за консерватично лечение от порядъка на 2-3 седмици и ако няма промяна- предлага се оперативно лечение.

Относно ЯМР- препоръката ми е да се прави ако си склонен да се оперираш/споменах го и в предния пост/, защото наистина изследването е скъпо няма смисъл да се прави само за пълнота на изследванията.Като клиника е почти сигурно дискова херния/без да съм те прегледал не мога да съм категоричен/, затова всякакви нагревки, басейни, физиотерапии са дори с обратен ефект.Притиснатият нерв и без това е раздразнен и оточен, нагревките ще задълбочат тези промени и съответно и болките.Мануална терапия не ти препоръчвам, много хернии се усложняват от нея.

Така че след още малко инфо- прецени какъв път да поемеш!

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 

...  Така че след още малко инфо- прецени какъв път да поемеш!

Пътят е ясен - омотах се здраво с един стар чаршаф, направих си нещо като пояс на кръста и като че ли съм по-добре така. А и още след вчерашната инжекция намаляха болките в слабините, а след днешната като че изобщо ги няма... засега. Остана слаба болка в кръста вдясно при изправено/седнало положение. 

Установих също и че гневът е много добра терапия, днес достатъчно пъти ми звъняха за щяло и не щяло от службата...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

hlevoust - да ти кажа и аз ... Операцията не е толкова страшно, колкото всички разправят. От моето семейство и баба ми, и майка ми са оперирани от дискова херния в София. Баба ми .. при нея положението си беше тежко, още повече, че е едра жена, след това получи и тежка пареза на единия крайник. Реши се, оперира се.Тежка операция, на два "сплексани" прешлена. Разбира се, не се въстанови напълно от парезата, но казва, че никога не е изпитвала такова облекчение в областта на кръста.

Положението с майка ми беше абсолютно същото - слава богу не се стигна до пареза, но и при нея не лиспваха болки в кръста и надолу в крака. Не пожела да чака повече и окуражена от баба ми се подложи на операция - и при нея всичко мина добре, сега и тя няма болки и се чувства много добре. Обаче въстановяването е дълго и трябва да си търпелив, в началото трябва много да се грижат за теб. :rolleyes: Комшията до нас също се оперира скоро, но неговата много, много тежка херния с години не й е обръщал внимание, надявам се да се оправи човека... Та това, което искам да ти кажа е да не чакаш и да се тровиш с лекарства, а да се оперираш ... Не слушай кво ти казват ... Аз имам 3 живи доказатеслва :nono:

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз съм от Павел баня, но не живея там.Наистина условията там - вода,режим,специалисти помагат много.Аз преди години като се свана се изкривявам като параграф и като влеза в басейна (там са два - 38град. и 42град.)след 3 минути а изправям и нищо не ме боли!Но като излеза и особено като седна в колата и се изкривявам отново.Трябва да си там поне 10 дни,но съм чувал,че някои от екстензиите са опасни.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Така - данните от деня:

1. Поставиха ми последната инжекция - комбинация от Дипрофол (дано го разчитам правилно от рецептата, че вече няма откъде да видя ампулата) и Мовалис.

2. Джипито ми даде направление за невролог, като идеята бе последният да ме изпрати при неврохирург за консултация и т.н.

3. Неврологът ме прегледа за 1-2 минути, кара ме да се навеждам встрани и надолу до отказ, почуква ме тук-там с чука и прочие.

4. Предложи ми да вляза на системи в болницата (тукашната) с физиологичен разтвор и някакви добавки към него - отказах, разбира се. В нашата болница и здрав човек може да се разболее, предимно от мизерия. Поисках Вариант 2.

5. Тогава докторът ми изписа хапове - Мидокалм, Паракофдал и Селебрекс, които да пия до понеделник-вторник и да ида пак на преглед. Поисках направление за ЯМР или поне скенер и консултация с неврохирург в Плевен, Търново или Русе, но се оказа, че било рано за такива действия. За сметка на това, докторът ми препоръча да ида за 7-20 дни (според джоба) в с.Павел баня и там да се подложа на водни процедури, пак според джоба. Можело и в някакво село до Бургас, но не му запомних името, извинявам се за невежеството.

Лошото в нашите аптеки, при това не само в местните, ами и в Плевен, Варна и Търново, да речем, които съм посещавал по един или друг повод напоследък, НИКЪДЕ не дават възможност "преди употреба да прочета листовката", както се препоръчва в ТВ рекламите за кой да е илач. Кой ще ме чака мене да чета, после да се чудя как да сгъна листовката, за което понякога се изискват сериозни познания по оригами? Опашката напира, а и да няма никой в аптеката, то разликата е несъществена, с извинение за леко нервния изблик.

Та сега след като се върнах (листовка има само Паракофдал, защото само то е в кутия, другите са по 1 блистер) и по стар навик използвах търсачката, за да видя за какво иде реч. Оказа се, че само описаните симптоми биха били достатъчни, че да рухне и здрав човек. Дори за Селебрекс лекарят ме предупреди, че е възможно да предизвика халюцинации.

Настолната ми книга е "Празни мисли на един празен човек", та знам почти наизуст онзи разказ за сенната хрема, ама чак пък толкова. Имам някои други заболявания, които са сред противопоказните за тия хапчета, независимо, че старателно си ги казах при прегледа.

Извинете ме, не искам да обръщам темата в изповедалня, да критикувам здравната реформа, да си търся правата на редовен и нормативно изцяло изряден здравноосигурен гражданин, нито пък да оценявам труд на хора, който не разбирам. Искам само начин, по който да намаля болката, нищо повече.

Здравейте hlevoust,

за намаляване на болката Ви препоръчвам Алое Фрийдъм 1л . за пиене е. Ако проявявате интерес към описанието - пишете ми на мейла.

Със съчуствие към болката Ви

Анка Маринова

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.