Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

1 август – ден срещу чалгата

Featured Replies

Хора...не с лошо! :whist:

Както каза Митко (чичо Митко :baby: ) различните стилове музика, "раждат" различни простаци, но това не прави музиката по-малко стойностна ! Аз не слушам определен стил музика, слушам абсолютно всякаква музика и съм взела най-доброто от нея! Слушам музика заради самата нея, а не заради стила й, певците и т.н., затова и нямам проблеми ! Не съм чалгара, метълка , пънкарка и т.н! Просто слушам музиката!

На 100% съм сигурна, че музиката изгражда до някаква степен човека. Може да го видите просто като погледнете през прозореца, има толкова различни личности - всеки стил изгражда един вид личност, ако мога така да се изразя .. НО както виждате, ако се прекали с дадено нещо, което смятаме за хубаво, то прави лоши неща - съответно чалгари, метъли и т.н, да не се повтарям :)

Затова слушайте музиката не заради стила й, а заради самата нея! :)

Прочетох това мнение и реших, че няма смисъл да продължавам напред.

Аморе, миличка, все едно си взела думите от устата ми.

Аз също слушам всичко. Да, наблягам на по-старите парчета, защото напоследък трудно ме грабват новите песни. А дори и да стане, не е за дълго, бързо омръзват...

Но няма смисъл и да зачеркваме така наречената чалга, защото има певици, които си заслужава да бъдат слушани. Аз примерно винаги съм уважавала творчеството на Камелия и Анелия :) От време на време и на някоя друга певица, но това е рядкост...

Вече наистина е кофти да слушаме едно и също във всяка песен, все да се върти всичко около секса и коя как би го направила, коя как ще си покаже цицките и т.н. Това и аз не го харесвам на чалгата.

• Отговори 126
  • Прегледи 12,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Това са пълни простотии. Тея които слушат метъл казват че чалгарите правят България по проста държава, но те самите не се виждат. Кой е като тях едвам са вкарали някой чалга торент в замунда и вече 50

• Аз нямам нищо против чалгата и западната и разновидност - рапа. Дори се радвам, че броят на почитателите им расте с всеки изминал ден. И ще ви обясня защо. Чалгата е елементарна и примитивна музика, п

• Hanibal_Lektar
    Hanibal_Lektar

George- , аз слушам ROCK музика ... и си мисля qче имам малко багаж в това което нося на раменете . Музиката не определя начина ти на мислене ... и сред двете групи , метали и чалгари , си има простац

трябва малко уточнение.

Тва дето му викате чалга това е Балканска чалга- шири се по целия Балкански полуостров..

а родната чалга се нарича социалистическа естрада,дето я пуска само по левичарското национално радио :whist: , за да могат естрадните некадърници да папкат от музикални права.

Така че 1 август - ден срещу родната чалга!

Редактирано от hari solomon (преглед на промените)

Така и не разбрах каква е разликата между поп-фолкът и чалгата, оня дето твърдеше, че сме много прости и не можем да видим тънката линия, не е обяснил, защото аз се мъча да да я схвана, но все не успявам. И как всички слушащи въпросното недоразумение все в това ме убеждават, че имало разлика, не брато - няма, и това става ясно само като се заслушаш в маниера на свиренето и пеенето им. Терминът поп-фолк е измислен само да омаловажи гротскните чалгарски звуци и да ги направи по-приемливи за масовката, като ги свърже с поп-културата, която властва от средата на 70-те по света. Имам заведение, в което по всички български стандарти трябва да свири само чалга, пардон "поп-фолк", но съм забранил да се пуска такова извращение с изключение на гръцка музика, и то от време на време и само ако клиентите са много настоятелни, основно се слуша поп, денс, ретро и рок, в зависимост от клиентите. Може би губя пари от това, но в никакакъв случай няма да променя политиката на ресторанта.

Разбира се съм срещал и интелигентни хора: доктори, адвокати и др., които слушат чалга, нещо коието винаги ме е изненадвало, но масата, или поне 90 процента от предпочитащи "поп-фолк" са ниско образовани, едвам избутали средното си образование индивиди. Разбира се подобно нещо може да се твърди и за метъл фенвете, но според моите наблюдения процентът на килистурите при тях е значително по-нисък. Не искам да засегна никой с това свое изказване, просто споделям преки впечатления от моят опит, нека всеки да слуша каквото си иска, това си е негово право и аз не го оспорвам, но да се твърди, че чалгата или "поп-фолкът" е музика е все едно да кажеш, че запорожеца е същото като мерцедеса.

Стига сте се карали - слушайте си метъл-чалга...

Поредното доказателство, че между двете има една крачка. Обикновено в пияно състояние метълите слушат чалга и обратно - чалгарите слушат рок и метъл.

Хи-хи - без да знам днес на обекта само радио "Веселиона" слушах ;)

Успял си да игнорираш музиката. Но ако беше надута до дупка, щеше да е друго положението.

...ами са и смъртни врагове видиш ли...

Айде лека вечер, черпя ви с това парче...

Човек се определя по това какви са враговете му :) Благодаря за поздрава :D

...защо българинът обича тази , малко ми е трудно да кажа музика...

На народа му трябват хляб и зрелища. Чалгата е евтина и общодостъпна. Хората се заблуждават, че това е българска музика и я броят за национална култура. Това е най-големият минус на тази музика - влагат се пари в нея, а се забравя за истинската народна музика. Наистина е много по-лесно да се вземе някое момиче, да се тунингова и да я лепнат на сцена да пее. Никой няма да обръща внимание на певческите й способности, или на музикалните качества на инструментала. Затова е много по-лесно да правиш чалга отколкото да правиш народна музика. Нещо, което изисква сериозен труд по всички направления. А чужденците харесват и ценят точно тази музика, която за съжаление е на изчезване.

Вече самото оприличаване на даден индивид с музикалните му вкусове го има в множество стилове. Обикновено дрехи, прически, накити, начин на поведение. Това е, което обезличава конкретния индивид - опитът за подражание на изпълнителите, а не слушането на самата музика. Напиването/сбиването по кръчмите, кючеците върху масите са същите като карането на мотори в група, напиването/сбиването в метълски кръчми, куфеенето с глава и прочие при метълите/рокерите, или шмъркането на амфети по партита при техноманияците. Дали ще са дрешки и гримове по последна мода, ланци и скъпи бижута, или тениски с емблеми на групи, кубинки, метълски бижута, татуировки, или разноцветни коси, пиърсинги, изсулени дънки, бейзболни шапки и прочие така наречени "музикални символи", всичко е еднакво. В пълна сила е стадният ефект - човек се причислява към някаква култура, като така губи себе си като личност. Това си е личен избор и всеки може да си слуша каквото поиска. Лошото идва, когато агресивно се опитва да натрапва своите музикални предпочитания на околните - и чалгари, метъли, рапъри, поп и техно слушатели надуват музиката на макс не само в домовете си, ами и в колите си. Хайде заведенията/медиите може да ги избираш, но не е толерантно да ти натрапват музика в дома ти, офиса, или на улицата.

Колкото до стойността на музиката - това е силно субективно и няма как да се коментира. Колкото и добри певчески възможности и инструментален арсенал да има в една музика, това не определя качеството на крайния продукт. Причината, поради която всеки трезвомислещ човек трябва да е против чалгата (като музика, не като култура), е изоставянето на българската народна музика.

И за финал един поздрав - http://vbox7.com/play:107f3fd9

Редактирано от badsector (преглед на промените)

Поредното доказателство, че между двете има една крачка. Обикновено в пияно състояние метълите слушат чалга и обратно - чалгарите слушат рок и метъл.

Успял си да игнорираш музиката. Но ако беше надута до дупка, щеше да е друго положението.

Човек се определя по това какви са враговете му :rolleyes: Благодаря за поздрава :cool:

На народа му трябват хляб и зрелища. Чалгата е евтина и общодостъпна. Хората се заблуждават, че това е българска музика и я броят за национална култура. Това е най-големият минус на тази музика - влагат се пари в нея, а се забравя за истинската народна музика. Наистина е много по-лесно да се вземе някое момиче, да се тунингова и да я лепнат на сцена да пее. Никой няма да обръща внимание на певческите й способности, или на музикалните качества на инструментала. Затова е много по-лесно да правиш чалга отколкото да правиш народна музика. Нещо, което изисква сериозен труд по всички направления. А чужденците харесват и ценят точно тази музика, която за съжаление е на изчезване.

Вече самото оприличаване на даден индивид с музикалните му вкусове го има в множество стилове. Обикновено дрехи, прически, накити, начин на поведение. Това е, което обезличава конкретния индивид - опитът за подражание на изпълнителите, а не слушането на самата музика. Напиването/сбиването по кръчмите, кючеците върху масите са същите като карането на мотори в група, напиването/сбиването в метълски кръчми, куфеенето с глава и прочие при метълите/рокерите, или шмъркането на амфети по партита при техноманияците. Дали ще са дрешки и гримове по последна мода, ланци и скъпи бижута, или тениски с емблеми на групи, кубинки, метълски бижута, татуировки, или разноцветни коси, пиърсинги, изсулени дънки, бейзболни шапки и прочие така наречени "музикални символи", всичко е еднакво. В пълна сила е стадният ефект - човек се причислява към някаква култура, като така губи себе си като личност. Това си е личен избор и всеки може да си слуша каквото поиска. Лошото идва, когато агресивно се опитва да натрапва своите музикални предпочитания на околните - и чалгари, метъли, рапъри, поп и техно слушатели надуват музиката на макс не само в домовете си, ами и в колите си. Хайде заведенията/медиите може да ги избираш, но не е толерантно да ти натрапват музика в дома ти, офиса, или на улицата.

Колкото до стойността на музиката - това е силно субективно и няма как да се коментира. Колкото и добри певчески възможности и инструментален арсенал да има в една музика, това не определя качеството на крайния продукт. Причината, поради която всеки трезвомислещ човек трябва да е против чалгата (като музика, не като култура), е изоставянето на българската народна музика.

И за финал един поздрав - http://vbox7.com/play:107f3fd9

Шапка ти свалям, глупавият курсор натисна минус репутация, моля някой да даде + 2 веднага, за да поправи грешката ми...

Прочетох това мнение и реших, че няма смисъл да продължавам напред.

Аморе, миличка, все едно си взела думите от устата ми.

Аз също слушам всичко. Да, наблягам на по-старите парчета, защото напоследък трудно ме грабват новите песни. А дори и да стане, не е за дълго, бързо омръзват...

Но няма смисъл и да зачеркваме така наречената чалга, защото има певици, които си заслужава да бъдат слушани. Аз примерно винаги съм уважавала творчеството на Камелия и Анелия :)...

Не искам да ви обиждам, но най-точното определение за хора с вашия вкус е "музикални свини". Защото предпочитанията ви към музиката удивително напомнят хранителните навици на свиня, която с еднакво удоволствие яде бели трюфели и вмирисана помия от копанята си :)

И аз не мога а го разбера как според цял свят няма поп-фолк , но според много вещи "музикално" го има.Толкова вещи , че дори трудно ми се отдава да напишат правилно своето име.Нито един музиковед по света не признава подобна категория в музиката, но разни ново излюпили се тук журналистчета казват даже , че имало ретро поп-фолк.Поне аз бих се доверил на хората които с това от 30г си изкарават хляба , а не някакви които допреди 5г са си бъркали в носа и не различават отделните музикални стилове като Джаз , Рок, Поп , Рап , Фънк.Бих се доверил на доказани в музикалните среди в цял свят отколкото на вчерашни сукалчета които до преди няколко месеца е било важно в компанията да не са аутсйадери и за това са друсали кючеци по кварталните кръчми.За съжаление имам такава позната, но иначе сега заклета фенка U2 , Depeche Mode - но до преди няколко месеца беше по квартални кръчма в/у масите и яко друсане на кючеци-според нея тези които не чалгари са аутсайдери.Изведнъж рязък завой и сега стана изявена фенка на гореспоменатите групи след като смени гаджето.Повече няма да коментирам за музикалните хемелеони.Откакво се помня слушам Фънк,Джаз,Хип Хоп :) И едва ли ще ме видите да друсам кючеци :)

Редактирано от iliev72 (преглед на промените)

Не искам да ви обиждам, но най-точното определение за хора с вашия вкус е "музикални свини". Защото предпочитанията ви към музиката удивително напомнят хранителните навици на свиня, която с еднакво удоволствие яде бели трюфели и вмирисана помия от копанята си :yanim:

Миличък, няма как да ме обиди човек, който не познавам, пък и на всичко отгоре се е нарекал " г-н никой" :cool:

На такива като мен даже и музикални "к*рви" им викат, с извинение. Но на мен, не само че не ми пука, а даже напротив- кефя се на такива мнения. И знаеш ли защо още не се обиждам- защото аз отбирам и слушам най-доброто за мен от всички жанрове. Колкото и да се пънеш и да ти се иска да го кажеш, не можеш да отречеш, че има незабравими рок, рап, денс, поп, соул, р'н'б, диско и чалга парчета. Да, аз ги слушам всичките и се кефя адски много. Пробвай и ти и ще разбереш колко е вкусен каймакът :super:

Скъпа Galeto_ ти май съвсем си объркала нещата ! Няма как да мериш с един аршин нещо което се нарича изкуство - музика !

Чалгата нито е изкуство , още по малко музика.Просто не мислимо да сравниш Арета Франклин и Ивана или Азис и Франк Синатра.

Няма как да сложиш Куинси Джонс до някой чалгар.Немислимо и ако все пак го направиш значи ти не я чуваш тази музика.

Музика не само слуша , а и се чува ! Но малцина я чуват и затова се наричат меломани и те нямат търпимост към чалгата - тя не е музика , не е изкуство.Чалгата е вреден шум който замърсява и да трябва да бъде премхнат по един или друг начин.Това положението скъпа Galeto_.Да си чула да правят безплатен концерт Ролинг Стоунс или Бон Джови за разлика от Пайнер и компания които обикалят БГ по градските мегдани и се пазарят с кметове да ги пускат да пеят без пари.Вече никой не иска да дава пари за боклук , но за качество като Натали Кол , Найдъл Кенеди , Джордж Дюк , Патриция Каас винаги се намират пари ;)

Абре, хора. Или аз не изразявам мнението си добре, или просто вие не четете какво пиша.

Кой е казал, че меря някой с друг. Че коя съм аз, та да го правя???

Има различни стилове музика. Всеки стил ми носи различно усещане. Няма как да се чувствам еднакво, слушайки балада или тежко рок парче, да речем. За мен групи като Бон Джоуви, Дийп Пърпъл, Уаитснейк, Дюран Дюран, Тейк Дет и т.н. са незабравими и недостижими. Но не се затварям само с тях. Не разбирайте, че под чалга харесвам така наречените хитове, дето имат за текст 2-3 реда и се повтарят сто пъти. Не говоря и за каките, дето са по-разголени и от плеймейтките (абе, това го писах по-горе, ама няма кой да чете).

И въпреки това има достойни за уважение песни и гласове. "Ангел мой" на Сашо Роман не се ли пее много и не се ли помни? "Едно дерари с цвят червен" на Слави не заслужава ли да се слуша? Ивана няма ли добри песни? А Камелия? Спирам дотук. Каквото съм искала да кажа, съм го казала. КОйто както ще да ме разбира.

п.п.Казвате и пишете всички, че мразите и не слушате чалга, но като ида на заведение, дансингът се пъчлни, чак като пуснат чалгата и гюбеците. Какво му казвате на това? Лицемерие може би...(никого конкретно не визирам, да не ме разберете накриво пак)

Редактирано от Galeto_ (преглед на промените)

В музикалната проституция няма нищо лошо, най-малко пък - обидно. Всеки музикален жанр си има своите достойства.

Да се ограничиш в един музикален жанр е собствено решение, но това не го прави най-доброто решение.

Като си погледна плейлиста осъзнавам, че в него има всичко от предпочитаните ми класически композитори до любимите ми джаз крале - Колтрейн, Майлс Дейвис и Чарли Паркър.

Имам си от всичко по много и търся още. Сега съм на вълна традиционна африканска музика. Пък нека това ме прави музикална свиня. Но да слушам само един музикален жанр е все едно да пия един и същ алкохол до края на живота си. :whist: Губи се насладата от разнообразието.

Това е много "по-хубаво" от например http://www.youtube.com/watch?v=u94-kdMYAL0. Най-лошото е, че някакви цигани се подиграват с историята ни, а българите им се радват... :)

Редактирано от 1ViPeR1 (преглед на промените)

Това е много "по-хубаво" от например http://www.youtube.com/watch?v=u94-kdMYAL0. Най-лошото е, че някакви цигани се подиграват с историята ни, а българите им се радват... :)

Да беше едно време, при Крумовите закони, да разфасоват публично виновниците за тая подигравка, и циганите, щяха да останат 1-2 милиона население, не повече.А как можа да дадеш пример с тая просташка песен, пародия на рока и метъла, с тия произволни крясъци в нея ?

Въпрос: на какво основание сравняваш чалга с поп-рок?

Някой по-горе беше писал, че чалгата е много известна... :gift:

Ами на основание , че чалгата също е музика !!!

Макар , че за мен това вреден шум като бръмченето на мухите !!!

• Автор

Искате да кажете, че тези които слушат много стилове музика са "свине" слушащи помия??

Страхотна логика, просто нямам думи ! :gift:

Много съжалявам, но не мисля, че музика на Таря Турунен, Елтън Джон, Майкъл Джаксън, Скорпиънс, Боб Марли, песните на Шабан Шаулич, Драгана Миркович и много други са помия! Грях ви на устатааа!

Ами значи сте хора, които са си поставили твърде много граници и нищо не знаете за изкуството музика!

Пък и не вярвам тез дет са ни казали музикални свине да слушат само един стил музика :gift:

Аз пак ви казвам слушайте това, което ви се слуша и взимайте най-доброто, независимо от кой стил е...

Amantine и аз като се зарибя по единн стилл ... аз пък съм на вълна сръбско последните дни! :gift:

http://www.youtube.com/watch?v=phYxZ7utqSk

Редактирано от aMoPe (преглед на промените)

В тази поредица не бих добавил Шабан и Драгана например Bijelo Dugme , Riblja Chorba , Zdravko Colic , Kerber , Crvena Jabuka , Parni Valjak , Hara Mata Hari , Novi Fosili и т.н.

• Автор

В тази поредица не бих добавил Шабан и Драгана например Bijelo Dugme , Riblja Chorba , Zdravko Colic , Kerber , Crvena Jabuka , Parni Valjak , Hara Mata Hari , Novi Fosili и т.н.

Защо, аз давам пример със страхотни певци от различни стилове, като аргументи към моето мнение :gift: Ще се съгласите, че са професионалисти в своя стил, нали? :gift:

Редактирано от aMoPe (преглед на промените)

Един съвет - не бъркайте сърбите с нашите смешки ! Нашите без плейбек са загубени ! А и нашите вече може да си ги слушате на градския мегдан без пари.Докато Bijelo Dugme или Riblja Chorba се плаща и то доста.Така , че нашите буфосинхронистки нямат нищо общо дори с най-ниското стъпало с Сърбия или Гърция.Поне аз не знам за такива концерти в Сърбия и Гърция и ако искаш да гледаш техни звезди си плащаш като поп :gift:

И какво им е професионалното на византийките и на сърбащите, същите 4 тона диапазон, същото издъхване поради липса на въздух и тренинг, каране и пищене в стил Софи циганинова, натъртване, да не кажа караница, никаква техника и нищо различно от блудкава кръчмарска дъндания?! Това ли са им звездите, дето искат да плащаш като поп? Драгана Миркович...Малиииййй/...Куфар с пари ми дайте, няма да го слушам, а ще й го блъсна в главата.Да не говорим, че на живо всички до една пеят фалшиво.

Мда, мен Рамбо Амадеус ме кефи да го слушам от време на време :rolleyes:

Имаше една песен Amerika i Engleska - добро попадение ;)

И Горан Брегович, но него го прослушах покрай филмите на Кустурица :cool:

Понеже тука много се говори за цигани, се сетих за една банда от Ню Йорк - Gogol Bordello, правят gyspy punk.

И какво им е професионалното на византийките и на сърбащите, същите 4 тона диапазон, същото издъхване поради липса на въздух и тренинг, каране и пищене в стил Софи циганинова, натъртване, да не кажа караница, никаква техника и нищо различно от блудкава кръчмарска дъндания?! Това ли са им звездите, дето искат да плащаш като поп? Драгана Миркович...Малиииййй/...Куфар с пари ми дайте, няма да го слушам, а ще й го блъсна в главата.Да не говорим, че на живо всички до една пеят фалшиво.

Ако обичаш не бъркай Riblja Chorba , Bijelo Dugme , Crvena Jabuka , Parni Valjak , Novi Fosili с Драгана и други смешки като нашите.Да си видял някъде да пиша за Драгана и т.н.Вземи порови за изброените от мен групи и после пиши !

Не искам да ви обиждам, но най-точното определение за хора с вашия вкус е "музикални свини". Защото предпочитанията ви към музиката удивително напомнят хранителните навици на свиня, която с еднакво удоволствие яде бели трюфели и вмирисана помия от копанята си :wors:

:)

И аз така-не обиждам никого-

ама навсякъде по сайтовете ги наричат музикални помияри- та същото е

:P

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.