Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Допълнение към конфигурация

Featured Replies

• Автор

В крайна сметка направих един вариант на конфигурация и ще Ви помоля да коментирате дали имате някакви забележки към конфигурираното. В областта на паметите, захранването и кутията имам частични колебания. Там все още имам нужда от съвет според това кой е по-добрия вариант за цялостното комплектоване на компютъра.

Машината:

Дънна платка: GIGABYTE X58A-UD5 - 520 лв. от Sky.bg

Избрах я не защото е толкова скъпа, а защото е много функционална дънна платка и има възможност за поддръжка и ъпгрейд след определен период.

Процесор: INTEL CORE i7-930, 2.80GHz - 560 лв. от Sky.bg

Заложих на този процесор, защото има невероятни характеристики и показва страхотни резултати при овърклок, което позволява приятни часове игри и забавление.

Охладители: Polimatech Megahalems Rev.2 CPU Cooler - 90 лв. от Plesio, комбиниран с NOISEBLOCKER Fan 120mm NB-BlackSilentFan XLP PWM Rev3.0 + Slics, 1000-2000 rpm, 14-31 dB - 17 лв. от Sky.bg

RAM памет: Тук имам колебания между 3 вида памети и причината за това е, че не знам как се подбира памета спрямо дъното (волтаж, тайминг и т.н.):

1-ви вариант памет: CORSAIR 3 x 2GB DDR III 1600 XMS3 CL7, TR3X6G1600C7 - 520 лв. от Sky.bg

2-ри вариант памет: Mushkin 6GB DDR3-1600 Ram Kit (3 x 2GB. PC2 12800. 8-8-8-24) - 310 лв. от Plesio

3-ти вариант памет: Mushkin 6GB DDR3-2000 Ram Kit (3 x 2GB. PC2 16000. 9-10-9-24) - 370 лв. от Plesio

Твърд диск: WD 1024GB 64MB SATA III Black - 167 лв. от Sky.bg

За мен това е един приемлив вариант на твърд диск, който постига добри скорости на четене и запис. Не може по никакъв начин да замести ССД, но и целта не е тази. За сега този ще е единствения твърд диск на моята система.

Видео карта: GIGABYTE 1024M HD5870 R587D5-1GD-B DDR 5 PCI-E - 730 лв. от Sky.bg

Не коментирам тази страхотна карта.

CD/DVD Записвачка: LG DVD-RW GH22NS40, SATA, BLACK - 33 лв. от Sky.bg

Имам такава записвачка от 4 години, когато я купих за 70 лв. Работи чудесно!

Захранване: Тук се колебая в това дали да взема 700 W или 850 W захранване.

1-ви вариант: COOLER MASTER SILENT PRO M700, 700W - 215 лв. от Sky.bg

2-ри вариант: COOLER MASTER SILENT PRO M850, 850W - 275 лв. от Sky.bg

Кутия: Не мога да преценя коя от двете, но по-скоро тази: COOLER MASTER CM-690 II ADVANCE BLACK, w/o PSU за 202 лв. от Sky.bg

Другият избор е: COOLER MASTER HAF-922 BLACK, w/o PSU за 216 лв.

За памет погледни тук, а за кутия можеш да хвърлиш един поглед тук, като моите лични предпочитания са към кутиите на Lian Li и по-специално ето този модел, от които съм взел две бройки. Определено ги предпочитам пред каквато и да е кутия на CoolerMaster. За захранването, мисля, че първото ще е напълно достатъчно.

Редактирано от djagi (преглед на промените)

Захранване: Тук се колебая в това дали да взема 700 W или 850 W захранване.

1-ви вариант: COOLER MASTER SILENT PRO M700, 700W - 215 лв. от Sky.bg

2-ри вариант: COOLER MASTER SILENT PRO M850, 850W - 275 лв. от Sky.bg

Тук бих ти препоръчал да вземеш 850 ватовият модел, защото 700 ватовият модел има доста нестабилна +12V линия, по-точно волтажа достига доста високи стиности и един евнтуален CrossFireX може да се окаже фатален за видеокартите именно поради тази нестабилност.

Редактирано от wlyl0pez (преглед на промените)

За памет погледни тук, а за кутия можеш да хвърлиш един поглед тук, като моите лични предпочитания са към кутиите на Lian Li и по-специално ето този модел, от които съм взел две бройки. Определено ги предпочитам пред каквато и да е кутия на CoolerMaster. За захранването, мисля, че първото ще е напълно достатъчно.

Въпреки богатият опит, който нямам, ще си позволя да предложа на автора да избира между Full Tower кутии. Все пак машината е от висок клас и си иска пространство...Джаджи може и да му е тясно, пък и CM HAF-932 си е нещо като стандарт за машинки в тази ценова категори, особено за такива насочени за гейминг... Впрочем, ако автора се поразтърси в нета, може да я намери и с до 20-30лв. по-евтино, (освен ако мернатите от мен оферти не са твърде стари и смятани по друг курс на долара).

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Кутията няма да е тясна, аз съм със същото охлаждане и да кажем подобен, но по-стар хардуер ;) и място имам достатъчно. Но да, CM HAF-932 е добър избор.

Абе не знам ама на мен Prolimatech-a ми опря в голямата перка а моята кутия е по-широка и от HAF 932 и от предложената Lian Li.Или по-точно с 3,6 респективно 5,6см....

За картата бих ти препоръчал тази

:) В тоя магазин няма вентилатори на be Quite,иначе бих ти препоръчал да комбинираш Prolimatech-a с един такъв

Редактирано от Tommygun (преглед на промените)

То ако ще се дават много пари за компютър, направо GTX480 и Silent Pro Gold 800w. Ще знаеш, че имаш най-добрата едночипова видеокарта, плюс това с готина екстра като Physx-а и захранване с 90% КПД, което ще издържи на всякакви овърклок издевателства с въпросният хардуер.

То ако ще се дават много пари за компютър, направо GTX480 и Silent Pro Gold 800w. Ще знаеш, че имаш най-добрата едночипова видеокарта, плюс това с готина екстра като Physx-а и захранване с 90% КПД, което ще издържи на всякакви овърклок издевателства с въпросният хардуер.

Един голям + само едно аз бих променил (лично мнение) за цената на гтх480 взима SAPPHIRE 2048M TOXIC HD5870 DDR 5, която превъзхожда малко гтх480 .

Да кажем, че картите са на кантар - в едни игри GTX-a е по-добър, в други 5870, но при игрите в които се ползва Physx AMD-то няма шанс. Каквото може да се играе с едната ще може и с другата, а каквото е прекалено тежко и двете няма да се справят. Например с Metro 2033 :rolleyes:

Публикувано изображение

Да кажем, че картите са на кантар - в едни игри GTX-a е по-добър, в други 5870, но при игрите в които се ползва Physx AMD-то няма шанс. Каквото може да се играе с едната ще може и с другата, а каквото е прекалено тежко и двете няма да се справят. Например с Metro 2033 :rolleyes:

Публикувано изображение

и отново един голям плюс, но по принцип в повечето игри, които няма вкл. Physx атито ще води.

Ами на тази резолюция сигурно и на много по-леки игри няма да се справят :rolleyes: Не ми се вярва някой във форума да се сдобие с такъв монитор в близките 3-4 години...

Не знам защо все още никой не е предложил SLI.

GTX460 SLI е колко? Около 900 лева.

А като производителност? По-голяма от GTX 480 , която е доста по-скъпа.

И дори се доближава до 5870 CFX

Също GTX 470 SLI не е за изхвърлане.

Не разбрахте, че е по-добре колкото се може по-моУшна едночипова карта, а не сли. Още не са достатъчно добри драйверите и не са оптимизирани игрите. Също не разбрахте, че има хора в този форум, които ги разбират доста нещата и информацията им не е само от сайтове. Людмил ви обяснява, че най-добре е гтх 480. Не си правите труда да проверине, а почвате да спорите за спорта. 5870 с нищо не превъзхожда гтх480. Ати нищо не промениха спрямо 4000та серия. Вдигнаха броя на това-онова и добавиха единят директХ11. Изцяло директХ 11 игри няма да има в близката година. Нвидиа направиха изцяло нова архитектура. Ати нямат, а според мен няма и да имат, отговор на "физиката". Запознайте се малко с архитектурите на двете компании и после говорете колко са силни АТИ. Ако е някаква карта до цената на 5770 - окей. За всичко друго нвидиа.

Да, GTX460 SLI е супер като производителност, че е и по-евтино от една GTX480, ако се вземат две 768MB GTX460. Скалират се страхотно, като температура и консумация (почти)не надвишават единична GTX480(800W захранване ще се справи), но Multi-GPU решенията винаги може да покажат рога с неоптимизирани заглавия. До колко е оправдано използването на SLi за едни 15% производителност отгоре, срещу гарантирано безпроблемната работа на единично GPU, при положение, че GTX480 се справя перфектно с всичко излязло до момента на FullHD резолюция? Не знам...

Не разбрахте, че е по-добре колкото се може по-моУшна едночипова карта, а не сли. Още не са достатъчно добри драйверите и не са оптимизирани игрите. Също не разбрахте, че има хора в този форум, които ги разбират доста нещата и информацията им не е само от сайтове. Людмил ви обяснява, че най-добре е гтх 480. Не си правите труда да проверине, а почвате да спорите за спорта. 5870 с нищо не превъзхожда гтх480. Ати нищо не промениха спрямо 4000та серия. Вдигнаха броя на това-онова и добавиха единят директХ11. Изцяло директХ 11 игри няма да има в близката година. Нвидиа направиха изцяло нова архитектура. Ати нямат, а според мен няма и да имат, отговор на "физиката". Запознайте се малко с архитектурите на двете компании и после говорете колко са силни АТИ. Ако е някаква карта до цената на 5770 - окей. За всичко друго нвидиа.

Малко твърде категорично го даваш с мнението.Ще вземе някой да вземе всичко за чиста монета и да почне да разправя глупости.Принципно си прав що се отнася до 5780 и 480,за архитектурите може малко да се поспори,но дори и да е така хората са казали "Не променяй нещо,което функционира,само за да си го променил...".И ако в цялата ситуация погледнем колко време отне на зелените да стигнат до доминация във средния (460) и високия (480) клас,можем само тихо да се посмеем.Да не говорим че още чакаме двучиповото решение на nVidia за короната в бенчмарковете...

...и понеже заговорихме за MultiGPU,мога да ви кажа от извора че проблемите още не са решени.Значи това е отговора на колега с питането "Ма защо не SLI?"С всеки драйвър се печелят по няколко фпс-а и намалят микрозасечките,но да изчезнат-не.А човек не си ползва компютъра само за бенчмаркове.

А за 4000 серията:Като горд притежател на една такава(знам не е честно,щото е топмодела ама все пак е "стара" архитектура) бих задал въпроса,колко нвидии на един борд има които са по-бързи от моята карта в момента? 1?2?3? Ако някой тръгне да ми отговаря,ще му дам един жокер,с последните драйвъри 4870х2 е по-бърза от GTX295 в повечето игри,особенно при 8хMSAA.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.