Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ролята на Юда Искариотски

Featured Replies

Библейския образ ви е добре познат. Един от учениците на Христос за който се разказва, че след предателството (30 сребърника) се е разкаял, върнал парите на Синедриона и се обесил.

Чували сте за "целувката на Юда". А аз съм чувала, че е бил любимеца на Спасителя и е бил призван за своята мисия, която ние опростяваме до предателство.

Интересно ми е да науча мненията ви за него..

"Всеки Христос си има Юда, но не всеки Юда си има Христос"

Иван Динков

Тези думи на Иван Динков бих променила малко:

Всеки Юда си има Христос, но не всеки Христос си има Юда.

(:

Публикувано изображение

Редактирано от secret_rose (преглед на промените)

За да има "мъченик", задължително има и "предател". За мен е без значение дали Юда е предател или мъченик-приятел, защото да извършиш такова "предателство" към близък си е равносилно на мъченичество. Важното е, че без Юда, нямаше да има Христос. Мъдрецът не постъпва както се очаква от него. Той постъпва правилно.

• Автор

За всеки Христос (новороден) е нужно човешко предателство Нел, понеже Той е античовек, нечовек. Друг е въпроса като стигне в растежа си до последния праг, как без целувката на Юда може да се върне обратно и да не премине...

За всеки Христос (новороден) е нужно човешко предателство Нел, понеже Той е античовек, нечовек.

Друг е въпроса като стигне в растежа си до последния праг, как без целувката на Юда може да се върне обратно и да не премине...

Разглеждам нещата доста по-глобално, Розичке, а не като персонален Юда и Христос.

И напротив... смятам, че Христос е човек. Дори не ме интересува имало ли е или е нямало такъв човек. Същото важи и за Юда. Символи са.

• Автор

Разглеждам нещата доста по-глобално, Розичке, а не като персонален Юда и Христос.

И напротив... смятам, че Христос е човек. Дори не ме интересува имало ли е или е нямало такъв човек. Същото важи и за Юда. Символи са.

Във всеки човек спи по един Христос, в този смисъл и аз разглеждам нещата глобално а не персонално.

Не, Христос не е човек, Иисус е почти материалното му проявление, но съвсем не в познатия ни смисъл.

Наистина не е важно дали го е имало, понеже винаги го има... а Юда е интересен символ. Много хора смятат, че без него Спасителя би бил по-полезен тук на земята (четох тема в друг форум със странни мнения) и от там идеята да попитам и за вашето мнение.

Великият Толкин го е разкрил прекрасно. Когато вече не можем да вървим нагоре по Съдбовната планина, идва на помощ Егото ни - то не може да носи нашата тежест, но може да носи нас ----------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------- а после идва Юда /Ам-Гъл/, идва от засада, напада ни в гръб, но само с негова помощ можем да извършим Консуламентум. Иначе нямаме сила, невъзможно ни е. Тогава вече Юда може да умре - задачата е изпълнена. ----------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------- :cool:

Без Юда, няма да има Христос. И без Христос няма да има Юда. Свързани са. В едно Цяло. Не съм привърженик на дуализма, Розичке. А на мен ми е любопитно защо "предателят" не е Мария Магдалена? :cool:

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Без Юда, няма да има Христос. И без Христос няма да има Юда. Свързани са. В едно Цяло.

Защо без Юда да не може да има Христос? Защо без Христос да няма Юда? Защо са свързани? Израз на какво е тази свързаност?

Ако искаш - размишлявай защо Мария Магдалена не е извършила предателството.

Аз бих тръгнала в обратна посока на размишленията. Това, което е извършило предателството- ще го нарека Юда. Тогава става по- интересно какво извършва предателството. защо го извършва. И кога ще стане така, че да няма предателсдтво.

Предателство няма да има когато са в равновесие, или както се наричат в различните учения-тишината, пустотата, смирението... означават едно и също. В противен случай... "предателството" е налице. Ако приемем, че Юда предава Иисус за сребърниците, то той е предателят и страда от предателството си. Но ако приемем, че Юда изпълнява молбата на Иисус и го предава, за да се изпълни пророчеството... кой е предателят тогава? Кой обрича най-добрия си приятел на позор? Равновесие между дух и материя. Мария Магдалена символизира човешката любов, тази която... и нея не познаваме добре :) и я бъркаме със страха. Юда и Христос символизират Божествената. вероятно така ми изнася да разбирам нещата :wors:

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Изглежда ми по- ползотворна гледната точка, при която всяко разбиране е такова, каквото изглежда, на някакъв етап. На друг етап ще разбираме нещо друго. Изобщо всеки разбира толкова, колкото може да разбере. Не знам защо не става повече. Но не забелязвам да става. Не е маловажен въпросът какво виждаме в библейските събития. Ако виждаме нещо, което се е случило преди 2000 г. - да, това е вълнуващо, красиво, или грозно, гибелно, или спасително, но всъщност не е ясно какво отношение има към това, което се случва с нас сега.Тези събития си стоят на едни лавички и отвреме-навреме (по Коледа, Великден и т.н. ги сваляме от лавичката, позабърсваме прахоляка и пак ги оставяме там. Не е много ясно даже защо да не ги изхвърлим, по- малко прах ще бършем. На практика често точно това правим. Като ни писне да бършем, току вземем, че ги изхвърлим. Обаче слагаме други неща да прашасват. По някое време може да открием, че така посвещаваме живота си главно на събиране и преконфигуриране на събраните количества прах.

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Ето една друга хипотеза - Юда е предал Исус, за да провери дали той е Христос. Взимам повод историята с Авраам и Исак. Не Бог е проверявал Авраам, а обратно. Инак интерпретацията на Вал, която е илюстрирал с Толкин е много интересна. Жалко, че не я е развил малко по-подробно. :computer2:

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Ето една друга хипотеза - Юда е предал Исус, за да провери дали той е Христос. Взимам повод историята с Авраам и Исак. Не Бог е проверявал Авраам, а обратно. Инак интерпретацията на Вал, която е илюстрирал с Толкин е много интересна. Жалко, че не я е развил малко по-подробно. :P

Добра хипотеза. Свързана е с вярата в ближния(или неверието, което е вяра с обратен знак).

Спомням си случай от моя живот. Приятел ме "предаде". Каза ми само едно изречение "На теб вярвам най-много". Доста трудно ми беше да приема вярата в мен и предателството заедно. Приех го и всичко си дойде на мястото. Беше правилното решение.

В общи линии това е претворяване на Библейските текстове в живота ни. Не мъдрост на думи, а мъдрост в действие.

По принцип - предателтво има, когато предаденият не знае предварително, че ще бъде предаден.

Ако знае - тогава няма никакво предателство, а сценарий, в който ролите предварително са разпределени.

----------------------------------------------------------

а после идва Юда /Ам-Гъл/, идва от засада, напада ни в гръб, но само с негова помощ можем да извършим Консуламентум.

Иначе нямаме сила, невъзможно ни е. Тогава вече Юда може да умре - задачата е изпълнена.

----------------------------------------------------------

Тоест - без чужда помощ не става.

Следователно Юда е абсолютно необходим за да може да се завърши цикъла...

Тогава защо го наричаме "предател" ?

Всъщност , след като акта, който е извършил е бил абсолютно необходим, за да се стигне до Голгота и Възкресението, той ( Юда) би трябвало да се тачи като пръв т Апостолите, с по-важна роля от Петър и Павел, нали ?

По принцип - предателтво има, когато предаденият не знае предварително, че ще бъде предаден.

Ако знае - тогава няма никакво предателство, а сценарий, в който ролите предварително са разпределени.

Не е важно предаденият да знае, а "предателят". Той знае резултатът от действието си преди самото действие. Но както казва Толкин: "И най-мъдрият не може да предвиди всичко".

Док, това е като да избереш между двама пациенти, които еднакво се нуждаят от помощта ти, но не можеш едновременно да го направиш. И трябва да избираш. Ако вземеш правилното решение, ще спасиш и двамата, ако сгрешиш...Точно тук интуицията ни играе важна роля и е възможно решението ни да е крайно нелогично на пръв поглед.

Не е важно предаденият да знае, а "предателят". Той знае резултатът от действието си преди самото действие. Но както казва Толкин: "И най-мъдрият не може да предвиди всичко".

...

1.)В случая с Юда и Христос и двамата са занели предварително и какво ще е действието и какви ще са последствията.

2.)при всички действия, този който върши действието зане какво ще извърши.При предателството е важно този, който е обект на действието да не зане, че срещу него ще се извърши действие, тъй като може : 1.)да вземе предпазни мерки и да предотврати последствията и 2.)да не вземе никакви мерки и да понесе действието, но в този случай нямаме изненада, няма предателство, имаме договор между двамата да се извърши действието и да се понесат последствията.

p.s.примерът , който бе привела бе неудачен, заради това въобще няма да го коментирам.

Съгласен съм. От тази гледна точка Юда не е извършил предателство и можем да го оправдаем.

Изглежда ми по- ползотворна гледната точка, при която всяко разбиране е такова, каквото изглежда, на някакъв етап. На друг етап ще разбираме нещо друго. Изобщо всеки разбира толкова, колкото може да разбере. Не знам защо не става повече. Но не забелязвам да става.

Не е маловажен въпросът какво виждаме в библейските събития. Ако виждаме нещо, което се е случило преди 2000 г. - да, това е вълнуващо, красиво, или грозно, гибелно, или спасително, но всъщност не е ясно какво отношение има към това, което се случва с нас сега.Тези събития си стоят на едни лавички и отвреме-навреме (по Коледа, Великден и т.н. ги сваляме от лавичката, позабърсваме прахоляка и пак ги оставяме там. Не е много ясно даже защо да не ги изхвърлим, по- малко прах ще бършем. На практика често точно това правим. Като ни писне да бършем, току вземем, че ги изхвърлим. Обаче слагаме други неща да прашасват. По някое време може да открием, че така посвещаваме живота си главно на събиране и преконфигуриране на събраните количества прах.

Изводът за съвремието е казан в думите " Каквото си решил да правиш - прави го ! " . Exitus acta probat

Пък била тя цената опозоряване на човека, който извършва действието.

"Ето, ръката на тогова, който Ме предава, е с Мене на трапезата; прочее, Син Човеческий отива, според както е определено; но горко на оня човек, чрез когото се предава” (Лука 22:21-22).

Традиционото тълкувание на този текст е, че Иисус осъжда деянието на Юда като позорно , срамно и внушеното от дявола.

А дали прсто Иисус не съжалява Юда ? Дали не му съчувства за съдбата, която очаква Юда - проклятията, низвергването, осъждането от неговото, и всички останали поколения ?

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Тоест - без чужда помощ не става.

Следователно Юда е абсолютно необходим за да може да се завърши цикъла...

Тогава защо го наричаме "предател" ?

Всъщност , след като акта, който е извършил е бил абсолютно необходим, за да се стигне до Голгота и Възкресението, той ( Юда) би трябвало да се тачи като пръв т Апостолите, с по-важна роля от Петър и Павел, нали ?

----------------------

По моите наблюдения и по скромния ми личен опит си напълно прав. Слаби сме, много сме слаби. То в това ни е и силата, защото...само Билбо Бегинс има шанс за изпълни Задачата - твърде слаб и незабележителен, без амбиции и силни страсти - само той може да се противопостави мамещия глас на Високата планина:

8 Пак Го завежда дяволът на една много висока планина, показва Му всичките царства на света и тяхната слава и казва Му:

9 Всичко това ще ти дам, ако паднеш да ми се поклониш.

10 Тогава Исус му каза: Махни се, Сатано, защото е писано: "На Господа твоя Бог да се покланяш, и само Нему да служиш".

Матей, 4

И все-пак слабостта му не е достатъчна, та да удържи Пътя до края - тогава на помощ иде Иуда. И така нататък.

----------------------

Преди време имахме подобен разговор по току-що публикуваното "Евангелие на Иуда" :bighat:

----------------------

Преди време имахме подобен разговор по току-що публикуваното "Евангелие на Иуда" :wub:

Дежа ву ? :bighat:

А знаеш ли ,че феноменът дежа ву се дължи на смутена проводимост на връзките между лявата и дясната хемисфера :doh::lol6:

Свети Иреней, епоскоп Лионски,(ок. 130-202 г.) в своето съчинение "Против ересите" , за “Евангелието на Юда” пише: “Някои казват още, че Каин произхожда от висша сила, а Исав, Корей, содомитите и всички тем подобни признават за свои родственици. Заради това били гонени от Твореца, но никой от тях не пострадал, тъй като София (Премъдростта) успяла да запази и върне на себе си всичко, което й принадлежи. Всичко това прекрасно разбирал предателят Юда и, тъй като единствен от апостолите разбрал истината, извършил тайнството на предателството, чрез което, по техните думи, всичко земно се разделя от небесното. Те също така създали лъжлива книга, която нарекли Евангелие на Юда” (І, ХХХІ, 1) :down:

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Дежа ву ? :bighat:

А знаеш ли ,че феноменът дежа ву се дължи на смутена проводимост на връзките между лявата и дясната хемисфера :doh::wub:

Свети Иреней, епоскоп Лионски,(ок. 130-202 г.) в своето съчинение "Против ересите" , за “Евангелието на Юда” пише: “Някои казват още, че Каин произхожда от висша сила, а Исав, Корей, содомитите и всички тем подобни признават за свои родственици. Заради това били гонени от Твореца, но никой от тях не пострадал, тъй като София (Премъдростта) успяла да запази и върне на себе си всичко, което й принадлежи. Всичко това прекрасно разбирал предателят Юда и, тъй като единствен от апостолите разбрал истината, извършил тайнството на предателството, чрез което, по техните думи, всичко земно се разделя от небесното. Те също така създали лъжлива книга, която нарекли Евангелие на Юда” (І, ХХХІ, 1) :down:

---------------

E, понознайвал е нещичко Светия Отец от ученията на херметици и гностици, чесал се е доста по главата в опити да осмисли достигналото до него от мистериите им, па накрая си го е прекарал през персоналното си "Прокурстово ложе" и така...

Иначе в критиките на всичко, свърнало от Правия Път /както Той си го е разбирал/ е бил майстор. Чак до сега го ползват съвременните Отци. Но дори беглите и изопачени факти, които ни съобщава, са достатъчни, за да се пресетим какво в действителност е било. А е било Жътвено време.

Sapienti sat :lol6:

p.s.примерът , който бе привела бе неудачен, заради това въобще няма да го коментирам.

Неудачен за теб. За мен е удачен.

Опростен макет на сложна дилема.

А дилеми разрешаваме във всеки миг от живота си и определено не се сещаме за Ириней Лионски. За Иринейчо се сещаме когато решим да се правим на многознайковци по форумите :P

Това не е упрек към теб(многознайковщината), а към мен самата.

Защото се опитвам да завъртя темата за Иисус и Юда откъм практическото и приложение в живота.

Млъквам. :cool:

• Автор

----------------------

По моите наблюдения и по скромния ми личен опит си напълно прав. Слаби сме, много сме слаби. То в това ни е и силата, защото...само Билбо Бегинс има шанс за изпълни Задачата - твърде слаб и незабележителен, без амбиции и силни страсти - само той може да се противопостави мамещия глас на Високата планина:

8 Пак Го завежда дяволът на една много висока планина, показва Му всичките царства на света и тяхната слава и казва Му:

9 Всичко това ще ти дам, ако паднеш да ми се поклониш.

10 Тогава Исус му каза: Махни се, Сатано, защото е писано: "На Господа твоя Бог да се покланяш, и само Нему да служиш".

Матей, 4

И все-пак слабостта му не е достатъчна, та да удържи Пътя до края - тогава на помощ иде Иуда. И така нататък.

----------------------

Преди време имахме подобен разговор по току-що публикуваното "Евангелие на Иуда" :wub:

С моите нестандартни асоциации виждам нещата така:

13те персонажа са елементи от едно цяло. Юда е символ, както и Христос, по стълбичката на спасението. Преди госпожа липика да предаде и последния си повод, с който задвижва куклата, тя става Юда. До толкова е приела и обикнала вече новото.

Или пак бъркам...

Дежа ву ? :rolleyes:

А знаеш ли ,че феноменът дежа ву се дължи на смутена проводимост на връзките между лявата и дясната хемисфера :blink::lol6:

Свети Иреней, епоскоп Лионски,(ок. 130-202 г.) в своето съчинение "Против ересите" , за “Евангелието на Юда” пише: “Някои казват още, че Каин произхожда от висша сила, а Исав, Корей, содомитите и всички тем подобни признават за свои родственици. Заради това били гонени от Твореца, но никой от тях не пострадал, тъй като София (Премъдростта) успяла да запази и върне на себе си всичко, което й принадлежи. Всичко това прекрасно разбирал предателят Юда и, тъй като единствен от апостолите разбрал истината, извършил тайнството на предателството, чрез което, по техните думи, всичко земно се разделя от небесното. Те също така създали лъжлива книга, която нарекли Евангелие на Юда” (І, ХХХІ, 1) :baby:

Искрящото излъчва Тишина.

И моят мълчалив ваятел

смирено се обръща към Малцината.

Покоя нарушавам само аз -

идея от преддверието Пистис.

Но в София

се ражда Светлината...

Иуда е от друго естество - не мога да му намеря аналогия в познатите ни символи. Той се явява фаталното обстоятелство, оръдието на Съдбана, неслучайната случайност, която в подходящия момент с подходящата сила ни шутира по г-за, та да направим Лъвският скок ---------------------------------------

--------------------------------------- :rolleyes:
  • Автор

То стана като в бойните изкуства - слаб си а насреща здрав противник. Ползваш неговата сила и го тушираш. :rolleyes: Последната му сила.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.