Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

България е най-тъжното място на света

Featured Replies

сред които и ти, ако не се лъжа.

Лъжеш се, слава Богу. Просто имах малко повечко командировки напоследък... Мойра, моята намеса в темата е само, за да оправям дребни математически и логически грешки :). Колко сънародници имаме в чужбина и какви са тенденциите са неща извън моя контрол и съм установил, че не разговорите по въпроса, а единствено личният опит променя мнението на хората. От време на време не се сдържам и после само съжалявам :) В една друга тема си заявих твърдото убеждение, че ако не след 20 то след 200 години всички ще станем вегетарианци и то ГМО вегетарианци, ама това не ме е направило нито вегетарианец, нито привърженик на ГМО. Също това, че след 50 години населението на България ще има друг брой и особено друг етнически състав няма да ме накара да се изселя днес. П.П. Ей сега има някакви смешници на по 20 години при Милен Цветков дето обясняват, колко било яко по Тодор-Живково време :)

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 164,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• А осъзнавате ли, глупоста на тази тема? И особено на заглавието? Сами си вкарваме такива определения - най-тъжно място, най-лошо място. Явно обичаме, да се правим на жерви и да се саможаляваме. Нито с

• Уфф, от доста време следя темата, макар и да не бях писал до снощи в нея. Та ти не щеш и не щеш да вденеш какво ти се пише от сума ти хора тук и това си е. Мразили са те и сигурно и още те мразят чак

• Страната на излишните хора Дори в Индия и Китай, държавите с най-многолюдно население на земята, няма излишни хора! В България обаче има! Те са: -         Българите! – В собствената си държава те са п

Публикувани изображения

Лъжеш се, слава Богу. Просто имах малко повечко командировки напоследък... Мойра, моята намеса в темата е само, за да оправям дребни математически и логически грешки :). Колко сънародници имаме в чужбина и какви са тенденциите са неща извън моя контрол и съм установил, че не разговорите по въпроса, а единствено личният опит променя мнението на хората. От време на време не се сдържам и после само съжалявам :) В една друга тема си заявих твърдото убеждение, че ако не след 20 то след 200 години всички ще станем вегетарианци и то ГМО вегетарианци, ама това не ме е направило нито вегетарианец, нито привърженик на ГМО. Също това, че след 50 години населението на България ще има друг брой и особено друг етнически състав няма да ме накара да се изселя днес. П.П. Ей сега има някакви смешници на по 20 години при Милен Цветков дето обясняват, колко било яко по Тодор-Живково време :)

Това, че живееш в България и не смяташ да я напускаш  ме радва много, защото и при мен нещата стоят така.

А аз за разлика от теб се отказах да оправям чужди грешки, а наблягам на своите, защото ако един ден все пак реша та оправям чуждите грешки, трябва да съм безгрешна. ;)

20 годишните младоци при Милен Цветков, повтарят това, което са чули от майки, бащи, баби и дядовци.

Нищо лошо! :)

20 годишните младоци при Милен Цветков, повтарят това, което са чули от майки, бащи, баби и дядовци.

Нищо лошо! :)

напротив - именно това е най-лошото.

промити от социализъма мозъци са промили мозъците на децата си и ето ви нови поводи за неудовлетворение и величаене на един човеконенавистен режим ! 

После се питате защо българите са били нещастни....

Ами как няма да бъдат, при положение, че мозъците на няколко поколения не могат да нарпавя разлика между добро и зло, между хубаво и лошо и не знаят какво е животът ? 

трябваше още през 1990 година да се забрани компартията и да се забранят със закон всичките и символи и величаене на граденото от нея - както в Германия след ВСВ-дори споменаването на Хитлер да се преследва от закона - а у нас да се забрани споменаването на имената на  Тодор Живков, Вълко Червенков, Васил Коларов и Георги Димитров

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Един плевенчанин за положението при съседите: Ако мислите, че сме зле, идете да видите центъра на Атина

Написано от Габриела КАНДЖЕВА, Сряда, 18 Септември 2013 09:08, в-к "Посредник" 

Публикувано изображение

Данаил Мачев е на 21 години, възпитаник на Математическа гимназия „Гео Милев". Учи една година архитектура в УАСГ, но се мести във Виена, за да продължи обучението си в същата специалност. Това лято предприема малка обиколка на Гърция, за която разказва с чувство за хумор, но и с неприятна изненада и дори разочарование от видяното.

- Дани, какви са впечатленията ти от градовете в Гърция, които посети?
- Първо бяхме на остров Лефкада, след това отидохме до Атина, после в Литохоро - в подножието на Олимп, а накрая на Халкидики. Кризата почти е подминала курортните градове, тъй като там явно преобладава частният бизнес.
- Как ти се стори Атина?
- Все едно е в Сирия, сякаш е паднала бомба! Много зле изглежда градът
Публикувано изображение
изоставени сгради, пълно е с емигранти - най-вероятно нелегални, наркомани, бездомници

Градът е невероятно мръсен и изобщо в центъра си изглеждаше ужасно. От крайните квартали имаше такива, които изглеждаха по-добре. София е много по-хубав град, доста по-приветлива столица, по-чиста. Колкото и невероятно и шокиращо да звучи - по-чиста, да!

След Атина като влязохме в София и си казахме: „Ей, влизаме в Европа!"

Публикувано изображение

Един площад, на който преди са се събирали да рисуват художници, в момента е завладян само от емигранти от най-различни държави, които продават всякакви боклучави стоки

- В какво състояние са туристическите забележителности?
- Акрополът е поддържан. Текат реставрации, а входът е 12 евро. Ако има студенти, които искат да отидат, да си вземат студентските карти, защото гърците са доста недоверчиви. Като им кажеш, че си студент, искат да видят доказателство. 6 евро е входът за студенти. Общо взето, всички туристи ги закарват до Акропола с автобуса, разглеждат, снимат, после ги качват на автобуса и ги връщат. Даже май не им позволяват да се разхождат из града. Иначе в Акропола позволяват да се разхождаш, да си снимаш. Но не дават да пипаш, да не счупиш... мрамора.

Публикувано изображение

Олимпийският комплекс ми беше много интересен, но не ме пуснаха вътре

След което аз нелегално влязох през една от дупките в оградата. Всъщност нямаше кой да ме спре. Беше много "прилично" изрисуван, доста изпочупени неща имаше. Не знам дали е изоставен, но определено изглеждаше така.
Направи ми впечатление един човек, който свиреше, и имаше поне десет котки около него, които го слушаха. Ако се беше облякъл като Орфей, щеше да е голяма забележителност!
- А как изглеждаха улиците на града?
- Всичко е изрисувано. Явно има доста художници в Атина, но не особено добри. Може би това е останало от протестите, не знам, но

почти няма магазин, на който да не му е изрисувана поне решетката отпред

Публикувано изображение

Всъщност, няма магазини без решетка - това също ми направи впечатление. Всичките са с големи, дебели метални решетки, които се заключват на 15 места! Хотелите в центъра на града бяха масово затворени. Явно са били хубави 4-5 звездни хотели, но затворени и заключени, а отвътре всичко натъпкано и прашно.
- Къде отседнахте в гръцката столица?
- Отседнахме в един хотел, като се оказа, че до него спират автобусите за България. Приличен, нормален хотел, доста евтин на фона на всички други - даже в най-затънтеното село в Гърция са по-скъпи. Този беше нещо от сорта на 40 евро нощувката за трима. Явно няма много туристи. Повечето им хотели са близо до

площад "Омония", който е станал свърталище на половината наркомани в Гърция

Отвратителен площад - само бездомници и наркомани.
- Имаше ли много туристи из града?
- Туристи имаше в Акропола. В центъра на града бяха много по-малко и повечето изглеждаха доста уплашени, като се движеха по улиците. За да има толкова много затворени хотели, явно има голям отлив на туристи от Атина. Около парламента имаше малко, главно азиатци.
- А как беше пътят до Атина?
- Пътят е хубав, но

на всеки на 10 километра те спират, за да платиш някаква такса

Тъкмо тръгнеш и се позасилиш, хоп, пак трябва да намаляваш, за да спреш на следващото място за плащане. Като тръгнахме за Халкидики имаше може би над 20 места за плащане и накрая изхвърлихме един плик с бележки. Дори в Атина има пътища, на които се плаща. Взимат малко пари, но за сметка на това често и всъщност накрая излиза скъпо. Като ти вземат 20 пъти по около 2 евро и всеки си прави сметката, че само пътните такси ще са 40 евро, което е недопустимо. Никъде в Европа го няма това. Явно гърците се опитват да изкарат пари отвсякъде откъдето може. И другото, много малко коли имаше по пътищата. Явно им е скъпо да пътуват.
- Казваш, че имало малко туристи в центъра и в целия град. А видяхте ли местни хора?
- Попитахме като седнахме в едно българско заведение и казаха, че

всички местни са избягали от центъра на Атина и са отишли да живеят или в близки селища, или в крайните квартали

Просто изглеждаше сякаш нещо е станало в центъра и хората са избягали оттам. Един европейски град не знам как може да си позволи центърът му да е в такова окаяно състояние. Туристите не ходят по крайните квартали, те отиват в Акропола и в централните части. А е просто страшно да стигнеш дотам! На една европейска столица трябва поне центърът й да е хубав. Да е приветлив, да е изчистен, а в Атина направо залепваш като вървиш по улиците.
- На какво мислиш, че се дължи всичко това?
- Предполагам, че е заради икономическата криза. Трябва хората да са обеднели, за да са спрели да пазаруват, да затворят магазините, да не си плащат данъците. Определено по-силно ги е ударила кризата. Който казва, че е зле положението в България и в София, трябва само да отиде да види какво е в Атина. Да се надяваме, че няма да стане така и при нас, но не се знае.

Независимо кой на каква страна е в протестите, просто не трябва да позволяваме в България да стане същото

- Какво мислиш за протестите в България?
- На фона на тези скандални назначения няма как да подкрепям правителството. Ако бяха джентълмени, трябваше да кажат: „Добре, хора, виждаме, че не ни искате. Ето, трябва да свършим тази работа, за да не изгубим някакви пари. Ще я свършим и май месец ще направим нови избори, за да видим дали пак ще спечелим или не." Те направиха толкова груби грешки още в началото, просто няма как да бъдат подминати с лека ръка.
Снимки: личен архив

"Посредник" винаги са били това, което виждаме и в момента - посредствено вестниче, което списва глупости просто ей така, за да си напълни страниците.

Този "пътепис" е толкова нескопосано скалъпен, че дори не ми се коментира.

Явно Атина е единственото пусто място в Гърция това лято и поради това съм много хепи, че не съм го обикалял сам - щях да се чувствам подтиснат и можеше да си прережа вените, баси.

:hang:

Явно Атина е единственото пусто място в Гърция това лято и поради това съм много хепи, че не съм го обикалял сам - щях да се чувствам подтиснат и можеше да си прережа вените, баси.

:hang:

догодина ти обещавам,ч е ще го обиколим с теб заедно и ще видим разликите.

ама ако ще ми обещаешп да не си режеш вените, моля  :shy11:

догодина ти обещавам,ч е ще го обиколим с теб заедно и ще видим разликите.

ама ако ще ми обещаешп да не си режеш вените, моля  :shy11:

Няма такава опастност - на Халкидики не можеш да се разминеш от хора и Узо, тъй че нема страшно.  :wink12:

напротив - именно това е най-лошото.

промити от социализъма мозъци са промили мозъците на децата си и ето ви нови поводи за неудовлетворение и величаене на един човеконенавистен режим ! 

После се питате защо българите са били нещастни....

Ами как няма да бъдат, при положение, че мозъците на няколко поколения не могат да нарпавя разлика между добро и зло, между хубаво и лошо и не знаят какво е животът ? 

трябваше още през 1990 година да се забрани компартията и да се забранят със закон всичките и символи и величаене на граденото от нея - както в Германия след ВСВ-дори споменаването на Хитлер да се преследва от закона - а у нас да се забрани споменаването на имената на  Тодор Живков, Вълко Червенков, Васил Коларов и Георги Димитров

Всеки човек е възпитаван в семейството си, а всяко семейство има различна ценностна система.

Не можем да искаме всички да са еднакви и да роптаем, че някой не мисли като нас, нали?

Демокрацията не си служи със забрани.

Забраната не помага да се преодолее даден проблем, а го задълбочава.

Защо в Германия, където е забранено дори споменаването на Хитлер броят на неофашистите расте?

Срещу промиването на мозъци помага грамотността, а в България не можем да се похвалим с добро ниво на същата поради различни причини, една от които е ръждясалата ни образователна система.

Повечето млади хора не знаят, че и Хитлер и Сталин са били диктатори и че отиването в крайности и в едната и в другата посока е опасно.

Всеки човек е възпитаван в семейството си, а всяко семейство има различна ценностна система.

Не можем да искаме всички да са еднакви и да роптаем, че някой не мисли като нас, нали?

Демокрацията не си служи със забрани.

Забраната не помага да се преодолее даден проблем, а го задълбочава.

Защо в Германия, където е забранено дори споменаването на Хитлер броят на неофашистите расте?

Срещу промиването на мозъци помага грамотността, а в България не можем да се похвалим с добро ниво на същата поради различни причини, една от които е ръждясалата ни образователна система.

Повечето млади хора не знаят, че и Хитлер и Сталин са били диктатори и че отиването в крайности и в едната и в другата посока е опасно.

Ако си въобразяваш , че в момента живееш в демокрация , си в толяма заблуда .

В момента сме Мафиотска Република ! - цялата власт произтича от Мафията и принадлежи на Мафията (ако питаш какво е мафиотска република).

Ако имаш желанието мога да ти обясня основните схеми на управление и следствията произтичащи от това....правил съм го в други теми ....ама каква ли файда?...

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Ако имаш желанието мога да ти обясня основните схеми на управление и следствията произтичащи от това....правил съм го в други теми ....ама каква ли файда?...

:) И аз съм писала в различни теми, че в България няма демокрация, но...явно е, че не е имало смисъл. ;)

Вече няма да си хабя клавишите напразно.

Половината младежи не знаят за Холокоста и Освиенциум

9 от 10 не са чували за пакта Молотов-Рибентроп и полския профсъюз "Солидарност"; 18% бленуват за Тодор Живков

Осемнадесет процента от българските младежи биха искали да живеят по времето на Тодор Живков, сочат данни от изследване  на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) на тема "Образованието за комунистическия режим и европейските демократични ценности на младите хора в България днес".

Резултатите от проучването, осъществено през юни тази година сред 1100 младежи между 15 и 35 години, бяха оповестени днес в пресклуба на БТА от социолога Васил Къдринов, директор на Центъра за съпротива срещу тоталитаризма "Хана Арент".

Проучването показва, че профилът на младежите, които биха искали да живеят по времето на Тодор Живков, включва живеещите в селата, безработните и ромите на възраст между 30 и 35 години, коментира Къдринов. В отговорите на въпроса за плюсовете и минусите за обикновения човек да живее под управлението на Тодор Живков преобладават натрупвания в отговорите за плюсовете. 

"Само 31% избират да живеят при демокрацията след 1989-а година, а 22% желаят да напуснат България, което е изключително тревожно", коментира Къдринов.

Въпреки че като цяло управлението е възприемано като недемократично, придобивките на онова време не са забравени и впечатляват и до днес младите хора, коментира социологът. По думите на Къдринов в знанието на днешните млади хора за тоталитарния режим съществува огромна празнота. Мнозинството от тях не знаят нищо за ключови събития:

- 62 на сто се затрудняват да посочат причина за смъртта на Никола Петков

- 51 процента не са наясно как точно е загинал Георги Марков и не са чували за неговите "Задочни репортажи",

- 85% не знаят нищо за полския профсъюз "Солидарност"

- за 49 процента от изследваните Освиенцим е непозната дума

- 56% не свързват с нищо конкретно Холокоста

- 88 на сто от младежите нямат представа какво представлява пакта Молотов-Рибентроп

- 2/3 не знаят какво са правили българските войски в Чехословакия през 1968 г.

За 3% от изследваните лица ГУЛАГ е интернет търсачка, а отделни отговори свързват понятието с "вид ястие" (вероятна аналогия с гулаш). Кариерата край Ловеч за част от младежите е каолиново находище, а думата "кулак" се оказва непозната за тях с предположения, че е синоним на каруцар, природно бедствие или шофьор.

Къдринов изрази надежда, че изследването на НЦИОМ, финансирано от Европейския парламент и осъществено с подкрепата на фондация "Конрад Аденауер", ще послужи като отправна точка за промяна на образователната политика у нас. Той добави, че учебниците по история би следвало да бъдат пренаписани така, че младите хора у нас да учат за престъпленията на комунизма така, както учат и за нацизма.

http://pressadaily.bg/publication/23692-%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B6%D0%B8-%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%8F%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%9E%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%83%D0%BC/

И после някои се чудят, защо България е обявена за най-тъжното място на света.

....

И после някои се чудят, защо България е обявена за най-тъжното място на света.

вчера като ти казах, че са с промите мозъци, ти каза, че нямало "нищо лошо"..

има, има ...

вчера като ти казах, че са с промите мозъци, ти каза, че нямало "нищо лошо"..

има, има ...

Няма лошо в това, човек да не се страхува да изкаже мнението си.

Лошото е, че всъщност мнозина изказват чуждо мнение, мислейки го за свое.

Не съм допускала, че толкова голяма част от младите хора не умеят да мислят!

Както вече писах, образователната ни система е ръждясала, но като че ли причината не е само в нея, а и в незаинтересоваността на голяма част от родителите относно това какви знания получава детето им и как ги получава.

Едно време се смеехме на зубрачите, че не могат да мислят, но те бяха по-малко, в сравнение с тези, които умееха да мислят.

А сега като че ли всички свикнаха да им наливат в главите всевъзможни помии, обявявайки ги за знания.

Какво бъдеще може да очаква един народ от малограмотни хора?

• 3 седмици по-късно...
България най-застрашена от бедност в ЕС

България е страната с най-висок процент граждани, застрашени от бедност в ЕС, а Великобритания е държавата с най-голямо неравенство в богатството на регионите, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат за периода 2008-2011 г.

Близо половината от българите (49,1%) са застрашени от бедност или социално изключване. В подобно положение са също така 40,3% от румънците и 36,6% от латвийците. Рискът от бедност е най-нисък в Чехия, само 15,4% от населението, следвана от Холандия с 15,7% и Швеция с 16,1%.

121 милиона души в ЕС или 24% от населението са изправени пред икономически трудности, което означава, че са застрашени от бедност, изпитват сериозни материални лишения или живеят в домакинства с много нисък работен интензитет.

Най-богатият регион в ЕС е вътрешен Лондон, където БВП на глава от населението е 328% от средното за съюза. Следват Люксембург и белгийската столица Брюксел.

Заетостта е намаляла в почти три четвърти от 272-те области в 28-те държави членки на ЕС в периода 2008-2011 г., като най-голям спад е отчетен в Южен централен регион на България (-9,7%). Спад от около 9% е регистриран и в области на Испания, Латвия и Ирландия, предава БГНЕС.

Най-големи вариации в заетостта са отчетени в областите в Италия с разлика от 17,9% между регионите с най-висока и най-ниска заетост. В три области в Испания начело с Андалусия, следвани от три северни области в Гърция, е регистрирана най-високата безработица при младежите, а в три региона в Южна Германия тя е най-ниска (4-5%).

БВП на глава от населението е най-равно разпределен в Словения, където най-богатата област е 1,4 пъти по-заможна от най-бедната. Най-голяма разлика е отчетена във Великобритания. БВП на глава от населението във вътрешен Лондон е близо пет пъти по-голям от този в най-бедната област. Като цяло столиците са най-богатите области във всяка държава членка, само в Германия, Италия и Холандия столиците не са най-състоятелните градове.

Населението в 19 държави членки се е увеличило през 2011 г., като най-голямо увеличение в абсолютни цифри е регистрирано във Великобритания (растеж с 474 000 души), следвана от Франция (333 000) и Италия (194 000). Най-голям спад на населението е регистриран в Румъния - 58 000 души, а Латвия и Литва са страните с най-голям процент емигранти (съответно 16,0 и 14,8 на хиляда жители).

През 2011 г. населението на София се е увеличило с 3,7%, а на Варна е намаляло с 0,9%. В същото време населението на Видин и Монтана се е стопило съответно със 17,1% и 15,5%, сочат данните на Евростат.

dariknews.bg

Все повече хора не са в състояние да изплащат жилищата си, все повече не могат да плащат сметките си за ток, парно, вода, все повече не се хранят пълноценно, все повече нямат пари за развлечения, все повече се отказват от лекарства, за да им стигнат парите за храна, все повече остават без работа, все повече търсят начин да заминат за чужбина...

Дали им е весело на тези хора?

Когато човек е принуден да оцелява физически, всичко останало отива на заден план.

Все повече хора не са в състояние да изплащат жилищата си, все повече не могат да плащат сметките си за ток, парно, вода, все повече не се хранят пълноценно, все повече нямат пари за развлечения, все повече се отказват от лекарства, за да им стигнат парите за храна, все повече остават без работа, все повече търсят начин да заминат за чужбина...

Дали им е весело на тези хора?

Когато човек е принуден да оцелява физически, всичко останало отива на заден план.

Всичко това е живата истина. Въпроса е- кой ни докара до това положение?

И не е ли крайно време вече, да им се потърси сметка за този четвърт век, през който държавата беше тотално разбита, а нация- докарана до ръба на физическото оцеляване!!

Въпроса е- кой ни докара до това положение?

Овцете ги кара овчаря.При българите нещата са аналогични!

• 1 месец по-късно...

Държава на ръба на лудостта

Психоанализа на обществената ситуация в България и на причините, които я породиха

Какво всъщност става в България? Отговорът на този въпрос е в областта на приложната социална психоанализа.

Нашето общество е болно. Не става дума само за статистическите характеристики, според които ние сме най-болната нация в Европа - шампиони сме по заболявания и смъртност от сърдечносъдови заболявания (по инфаркти сме на второ място в целия свят), рак, диабет, болести на дихателните пътища и т.н. В областта на психичното здраве нещата са още по-зле. Всяка година у нас се самоубиват над 1600 души, а други около 9000 правят опит за самоубийство. Ако пресметнем, излиза, че всеки ден се самоубиват по 4-5 българи, а други 25 се опитват да се лишат от живот. Увеличават се самоубийствата при деца и юноши. Най-малкият самоубиец (момиченце) у нас е на 6 години.

Според Националния център по опазване на общественото здраве

22% от българите имат психични разстройства

това са 1 610 000 души. Едва една пета от тях (340 000) са получили специализирана помощ. Това са официални данни. Истинските обаче са много по-драматични. По моя преценка около 60% от българите имат психични проблеми - фрустрация, депресия, невроза, психоза и др. Според Евростат в Европа този процент е 38%. При нас е по-висок по понятни причини.

Оттук следва, че няма как това, което става по улиците на София и из цялата страна, да не е свързано с психичното здраве на българската нация, тя се невротизира и шизофренизира. Процесите текат бързо и мощно. Повечето българи имат чувството за незащитеност и уязвимост, за безнадеждност и липса на бъдеще, виждат действията си като безсмислени и напразни. Почти всеки изпитва мрачно вътрешно преживяване едновременно на мъка, гняв и вина за собственото си състояние. Знаем, че българите според официалната статистика са най-бедните и най-нещастните хора в Европа.

Нагнетеното напрежение търси изходи (отдушници) и ги намира по различен начин: алкохол, наркотици, секс, но освен това и във фантазирането, в символите (тикви, боклук, тъпани, окървавен студентски херой, вериги, бял (!) автобус и др.), в ексцентричните лични и обществени прояви (песни и веселби по жълтите павета като в катун, окупация, полугола „Свобода на барикадите“, превземане на парламента с бутафорни картонени танкове, мръсни вигвами и кьошкове пред Цар Освободител, изострено до параноя плакатно творчество, живописни оперетни битки с „другите“ и т.н.). Тоест намира ги в интензивността на всякакви щуротии, придружени със знамена, химни, маски, контейнери за битови отпадъци, вой, крясъци и десетки хиляди полицаи клинтистуудовци.

Обществото ни е възбудено до крайна степен, колкото и управляващите да се правят, че няма нищо подобно. Те не разбират, че по този начин усилват обществената шизофрения. Обществеността не може да разбере това обтягащо нервите

презрително безразличие

на властта

Поради това то започва да се стреми да унищожи взаимоотношенията си с нея, „да стигне докрай“, както прокламират „ранобудните студенти“. От психоанализата, а и от психиатрията, е известно, че неврозите пораждат разстройства в човешките отношения, че тревогата и омразата подбуждат болния (в случая обществото) да се самоизключи от всякакви връзки с определени хора и институции около себе си. Това от своя страна поражда чувство за незащитеност и изолация, поражда страхове и опасения, които се компенсират само чрез демонстративни масови акции. Действия, парадоксално наподобяващи празненства и оргии, с търсенето на плътни контакти с „нашите хора“, търсене на „добри хора“ - т.е. на нови политически субекти, които да не са управлявали само в своя полза като БСП, СДС, ДПС, НДСВ, ГЕРБ и т.н. В същото време се изпитва остра ненавист към „лошите обекти“ - властта и политическите партии, които са управлявали България досега и са я довели до трагичното положение на най-бедна, най-болна, най-корумпирана и най-нещастна нация в Европа.

Да видим какво се получава. Известно е, че когато някой, от когото се нуждаем, когото обичаме, на когото се доверяваме (и избираме да ни управлява), ни отхвърли или пък е суров и лош с нас - той става „лош обект“. Ние го ненавиждаме. Ненавистта не е антиподът на обичта. Тя е нещо друго - обич, която е станала сърдита заради отхвърлянето и малтретирането от този, който е бил досега неин обект, получавал е топли чувства и доверие. Ние ненавиждаме най-много тези, които искаме да ни обичат и зачитат, а те не го правят. Както постъпва властта. Най-голямата омраза е между близки, в случая - обществото и неговите довереници.

В обществената практика е известен „стокхолмският синдром“, изразяващ се в привързаност и даже обич от страна на малтретирания (похитения) към угнетителя (насилника), във взаимност от негова страна и в общо презрение към околния свят. Този синдром се наблюдава вече няколко десетилетия у нас. Най-бедният и най-угнетяван слой от обществото - възрастните хора, или така наречените „червени бабички и дядковци“ - продължава и след Лукановата зима, и след обезценяването (открадването) на спестяванията им по времето на Жан Виденов, и сега да показва всички симптоми на „стокхолмския синдром“, да ходи на Бузлуджа и да развява червени байраци. По подобен начин и голяма част от мизерстващите българи си обичат и възхваляват централния нападател на „бистришките тигри“ генерал-лейтенант Бойко Методиев Борисов. И той ги обича - като материал. Но това лято настъпи промяна, „стокхолмският синдром“ се преформира в невротични и шизоидни еквиваленти, завладели днес обществото ни.

При шизоидното поведение

има опити

да се разруши

отхвърлящата страна в поведението на ненавиждания (властта), т.е. той пак да стане „добър обект“, но в нашия случай влакът вече е изтърван заради казуса с Делян Пеевски. Станишев и Местан (Доган) трябва да знаят, че връщане назад няма.

Сега на шизоидното общество му остава един изход - да се раздвои, като, от една страна, търси, обича и се доверява на „добрите хора“ („България без цензура“, Реформаторски блок, националистически партии и др.), и да мрази и ненавижда лошите (вече управлявалите партии). Раздвоението на българското общество обаче не му помага, тъй като уж „новите“ политически сили всъщност са

преоблечени

стари муцуни

Нищо ново, разочарованието е пълно.

И тогава шизоидното ни унижено и оскърбено общество (над 160 дни безрезултатни протести, окупации, пикети и др.) бива обладано от усилваща се тревожност, депресия, хистерия, от обсесии и омраза. Тревожността възниква и от опасността от разрушаване както на този, когото обществото ненавижда (властта и политическите партии), така и от опасността от саморазрушаване, от самоубийство на самото общество. То вече тръгва по друга схема - „разочарование - раздвоение - ненавист - агресия“. Иска напълно да унищожи виновника, да го погълне. Мишо Шамара се провикна към Бойко Борисов така: „Ще ви изядем, ей!“

Този слоган може да е първият предвестник на гражданската война. 

(в. Преса, печатно издание, брой 322 (673 от 25 ноември 2013)

Проф. Петър ИВАНОВ*

http://pressadaily.bg/publication/29085-%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%8A%D0%B1%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0/

Наистина България е тъжно място! Прочетете:

Българин продава органите си в eBay

Публикувано изображение

Александър е написал, че страда от мускулна дистрофия на Дюшен. "Не са използвани много и едва ли ще чакате дълго. Вероятно няма да доживея повече от 25 години. Заболяването ми е генетично, обречен съм да живея кратко и болезнено, след като съм напуснал утробата на майка ми", обяснява българинът."Може би се чудите как да дойде с идеята за продажба на органите ми тук. Толкова е просто, аз просто се нуждаят от пари - за аспиратори, за лекарства, за лечение, за личен асистент ... За толкова много неща. Както казах, нито е просто, нито евтино да имаш DMD - мускулна дистрофия на Дюшен. Иска ми се да има друго решение...", завършва момчето от България.

До момента за органите на Александър има само една оферта за ... 99 цента

Обявата на Алекс се оказа PR ход за болните от мускулна дистрофия

Историята на 14 г.  Александър не приключва само с болестта. Той е и без биологични родители, като при раждането му е оставен в дома за деца със специални нужди. Видео с историята на Алекс.

Редактирано от agr (преглед на промените)

За трета поредна година българинът е най-страдащ в света

След нас се подреждат арменците, камбоджанците, хаитяните, унгарците и македонците

В топ 10 на най-страдащите са България – 39%, Армения – 37%, Камбоджа – 34%, Хаити – 32%, Унгария – 32%, Мадагаскар – 31%, Македония – 31%, Иран – 31%, Сирия – 29% и Афганистан – 29%.

В топ 10 на най-малко страдащите страни пък са Исландия, Катар, Швеция, Норвегия, ОАЕ, Нигерия, Швейцария, Сомалиленд, Венецуела и Австралия. 

novanewsbtvnews , fakti.bg

Това няма да го прочетете в "нашите" медии:БЪЛГАРИЯ СЛЕД БЪЛГАРИТЕ” – ДОКЛАД НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗPosted by admin on дек 03, 2013 | Leave a CommentДоклад изнесен на конгреса “Проблеми на демографската политика в Европейския съюз”.Под егидата на Европейската комисия, в края на месец април в Брюксел се състоя конференция на тема:“Проблеми на демографската политика в Европейския съюз”.В рамките на конференцията бе изнесен доклад от еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан, озаглавен “БЪЛГАРИЯ СЛЕД БЪЛГАРИТЕ”, който, както е видно от заглавието, засяга изключително много съдбата на България, така както я виждат европейските бюрократи.Не се наемаме да дадем оценка на съдържанието и изводите, направени в доклада, и затова оставяме читателите сами да решат как да го приемат.Ще отбележим само, че въпреки съдбоносните за България тези, изложени в него, този доклад бе прикрит от българските медии! А ето и доклада:”Уважаеми дами и господа, колеги,Знам, че това, което ще изложа пред вас, ще засегне особено болезнено българските ни колеги, но ние няма как да си закрием очите пред действителността, такава каквато е, ако искаме Европейският съюз да оцелее и да се радва на едно сигурно и стабилно бъдеще.Дълго търсих точното заглавие на този документ и най-накрая се спрях на “БЪЛГАРИЯ СЛЕД БЪЛГАРИТЕ”, като предупреждение, че ако не вземем необходимите мерки, не след дълго можем да се сблъскаме с подобен доклад, но вече със заглавие “ЕВРОПА СЛЕД ЕВРОПЕЙЦИТЕ”.За какво става въпрос?Всички вие знаете, че наскоро приехме Република България за член на Европейския съюз, но малцина сте наясно, че нейното население се топи с огромна скорост.Във времена, когато усилено се говори за пренаселеността на света като цяло, за недостига от ресурси, необходими за задоволяването нуждите на човечеството, България представлява едно, меко казано, странно изключение.За съжаление това изключение се намира в границите на Европейския съюз и ние трябва много внимателно да изследваме демографските процеси, протичащи в тази държава, и да си направим необходимите изводи.Ще ви го кажа директно – ДО ЧЕТИРИДЕСЕТ ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ! БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ КАТО НАРОД И ТОЗИ ПРОЦЕС Е НЕОБРАТИМ!Ние не можем да го спрем, но можем да се поучим от него.Уникалното е, че изчезването на българите се дължи не на война, бедствия, епидемия или геноцид, а на изцяло икономически, политически и социални особености в тяхната народопсихология.Българите, по това което наблюдаваме, се характеризират като изключителни егоисти и индивидуалисти, така да се каже самотни търсачи на лично щастие.Това е силно изразено в техните политици и бизнесмени.Демагозите от върховете на Европейския съюз!Те са крайни демагози и популисти, целящи да се доберат до властта, за да могат да се отдадат на корупция и да разпродадат богатствата на държавата срещу някакъв процент. В стремежа си към бързо забогатяване те надвишиха многократно позволената скорост, изстисквайки безмилостно силите, живота и здравето на своите съграждани.В резултат получиха едно болно, застаряващо население, а младата част от българите преобладаващо свързват щастието с възможността да емигрират и да се устроят в друга държава. В резултат на това населението на България през последните 23 години е намаляло с 1 600 000 души и не се вижда начин този процес да бъде спрян.Почти всички можещи и знаещи българи търсят начин да емигрират, а и не само те, хората от малцинствата също.България за последните години е загубила близо 260 000 жени в детеродна възраст.В страната живеят предимно пенсионери, които нямат нито силите, нито възможността да се противопоставят решително на пагубната политика на своите управници.Оказа се, че българите не могат да излъчат от средите си хора, които наистина да милеят за държавата и бъдещето на нейните граждани. Процесите в България не биха могли да бъдат обърнати дори и по насилствен, революционен път, просто защото липсва необходимото количество млади, мислещи хора. Те предпочитат емиграцията.Българите изчезват поради загубата на вяра в собствените си възможности и значимост, те губят желание за живот, не виждат смисъл, обзети са от стрес, страх и апатия. Но моята цел не беше да ви разкривам причините, довели до това обезлюдяване, а да погледнем как този уникален случай оказва влияние върху Европейския съюз.И така, да повторя:в лицето на България ние имаме територия в рамките на Европейския съюз, която стремително се обезлюдява. Територия, която е стратегическа, не само от геополитическа гледна точка, но и от климатична. Защото изследванията сочат, че въпреки глобалните промени на климата, които се очакват, територията на България ще представлява едно уютно място за живеене, слабо засегнато от промените, в сравнение с останалите части на съюза.Тук искам да предупредя, че едно такова обезлюдяване няма да остане незабелязано от другите глобални сили и тази територия надали ще остане за дълго ненаселена, особено като се има предвид стремглавото нарастване на населението на Земята.През отминалия месец, в-к “Милиет” публикува скандална карта на “Нова Турция”, където една голяма част от територията на България, която вече е територия от Европейския съюз, е обозначена като турска.Убеден съм, че подобно действие нямаше да бъде възможно, ако нямаше демографска криза в България.Все повече руснаци си купуват имоти на територията на България, което също е обезпокоителен знак за нас.И не на последно място, нашите партньори от САЩ преди време открито обявиха, че ромите са бъдещето на България и усилено работят с този етнос, който е с предимно младежки състав, като не е тайна, че по този начин си гарантират, че бъдещето население на тази територия ще бъде настроено про-американски и ще защитава техните интереси на Балканите.Общо взето почти няма държава, както от глобалните играчи, така и от съседните на България страни, която да не си точи зъбите и да си прави сметки как да приобщи тази територия към себе си, било чрез създаване и подпомагане на собствено малцинство в тази територия, било чрез приобщаването на ромския етнос към своите интереси.И тук идва най-важният въпрос – как в този сблъсък на интереси ние можем да действаме в защита на нашите собствени.Ясно е, че на българите не можем да разчитаме, те изчезват от игралната маса. Една част се разпиляват, други измират.Няма смисъл нито да ги подпомагаме, нито да им отпускаме пари от Еврофондовете, тъй като те отиват в джобовете на управляващите и техните приближени, и ефектът върху цялостното състояние на държавата е дори отрицателен, защото обезверени от несправедливостта и беззаконието, все повече българи решават да емигрират.Ако обаче българите не намират сили и воля да се борят за своята държава, ако са готови да я напуснат и да я изоставят без жал, без дори най-малък опит за съпротива, ние не бива да допускаме да изгубим територията й.Затова предлагам следното:да създадем програма за заселване на територията на България с европейски граждани от останалата част на съюза. И сега имаме европейски граждани, които си купуват имоти в България, но се сблъскват с беззаконието, царящо в страната, и бързо-бързо се отказват от това свое начинание. Смятам, че ние трябва да ги подпомогнем в техните усилия и дори да популяризираме България като подходящо място за заселване и бягство от напрегнатия живот в Западна Европа, като субсидираме всеки, който реши да потърси там своя нов дом.Смятам, че на всяка държава може да бъде отпусната квота за брой лица, желаещи да се заселят на територията на България, като тези хора бъдат подпомагани от нас да се включат в местното управление, за да могат да променят ситуацията към по-добра за Евросъюза.Територията на България има голям потенциал за развитие, както в сферата на земеделието, така и в сферата на туризма, но за да се случи това, управлението на страната трябва да бъде отнето от ръцете на олигархичната българска върхушка, което няма да бъде трудно, ако успеем да заселим там десет милиона европейци, които да създадат своя партия, която чрез избори да поеме властта по един мирен и демократичен начин.Българите, които пожелаят ще могат да се завърнат в територията си, те няма да ни пречат. Убедил съм се, че българите нямат нужда от държава, те си имат история, с която да се гордеят.Така виждам аз България след българите, ако имаме желание да задържим територията им в рамките на Евросъюза.”Човекът, който погребва България и българите!Източник: https://www.facebook.com/saprotiva/posts/53131311357934323 април 2013 г.http://afera.bg/pozitsia/53081.html

Това няма да го прочетете в "нашите" медии:БЪЛГАРИЯ СЛЕД БЪЛГАРИТЕ” – ДОКЛАД НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗPosted by admin on дек 03, 2013 | Leave a CommentДоклад изнесен на конгреса “Проблеми на демографската политика в Европейския съюз”.Под егидата на Европейската комисия, в края на месец април в Брюксел се състоя конференция на тема:“Проблеми на демографската политика в Европейския съюз”.В рамките на конференцията бе изнесен доклад от еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан, озаглавен “БЪЛГАРИЯ СЛЕД БЪЛГАРИТЕ”, който, както е видно от заглавието, засяга изключително много съдбата на България, така както я виждат европейските бюрократи.Не се наемаме да дадем оценка на съдържанието и изводите, направени в доклада, и затова оставяме читателите сами да решат как да го приемат.Ще отбележим само, че въпреки съдбоносните за България тези, изложени в него, този доклад бе прикрит от българските медии! А ето и доклада:”Уважаеми дами и господа, колеги,Знам, че това, което ще изложа пред вас, ще засегне особено болезнено българските ни колеги, но ние няма как да си закрием очите пред действителността, такава каквато е, ако искаме Европейският съюз да оцелее и да се радва на едно сигурно и стабилно бъдеще.Дълго търсих точното заглавие на този документ и най-накрая се спрях на “БЪЛГАРИЯ СЛЕД БЪЛГАРИТЕ”, като предупреждение, че ако не вземем необходимите мерки, не след дълго можем да се сблъскаме с подобен доклад, но вече със заглавие “ЕВРОПА СЛЕД ЕВРОПЕЙЦИТЕ”.За какво става въпрос?Всички вие знаете, че наскоро приехме Република България за член на Европейския съюз, но малцина сте наясно, че нейното население се топи с огромна скорост.Във времена, когато усилено се говори за пренаселеността на света като цяло, за недостига от ресурси, необходими за задоволяването нуждите на човечеството, България представлява едно, меко казано, странно изключение.За съжаление това изключение се намира в границите на Европейския съюз и ние трябва много внимателно да изследваме демографските процеси, протичащи в тази държава, и да си направим необходимите изводи.Ще ви го кажа директно – ДО ЧЕТИРИДЕСЕТ ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ! БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ КАТО НАРОД И ТОЗИ ПРОЦЕС Е НЕОБРАТИМ!Ние не можем да го спрем, но можем да се поучим от него.Уникалното е, че изчезването на българите се дължи не на война, бедствия, епидемия или геноцид, а на изцяло икономически, политически и социални особености в тяхната народопсихология.Българите, по това което наблюдаваме, се характеризират като изключителни егоисти и индивидуалисти, така да се каже самотни търсачи на лично щастие.Това е силно изразено в техните политици и бизнесмени.Демагозите от върховете на Европейския съюз!Те са крайни демагози и популисти, целящи да се доберат до властта, за да могат да се отдадат на корупция и да разпродадат богатствата на държавата срещу някакъв процент. В стремежа си към бързо забогатяване те надвишиха многократно позволената скорост, изстисквайки безмилостно силите, живота и здравето на своите съграждани.В резултат получиха едно болно, застаряващо население, а младата част от българите преобладаващо свързват щастието с възможността да емигрират и да се устроят в друга държава. В резултат на това населението на България през последните 23 години е намаляло с 1 600 000 души и не се вижда начин този процес да бъде спрян.Почти всички можещи и знаещи българи търсят начин да емигрират, а и не само те, хората от малцинствата също.България за последните години е загубила близо 260 000 жени в детеродна възраст.В страната живеят предимно пенсионери, които нямат нито силите, нито възможността да се противопоставят решително на пагубната политика на своите управници.Оказа се, че българите не могат да излъчат от средите си хора, които наистина да милеят за държавата и бъдещето на нейните граждани. Процесите в България не биха могли да бъдат обърнати дори и по насилствен, революционен път, просто защото липсва необходимото количество млади, мислещи хора. Те предпочитат емиграцията.Българите изчезват поради загубата на вяра в собствените си възможности и значимост, те губят желание за живот, не виждат смисъл, обзети са от стрес, страх и апатия. Но моята цел не беше да ви разкривам причините, довели до това обезлюдяване, а да погледнем как този уникален случай оказва влияние върху Европейския съюз.И така, да повторя:в лицето на България ние имаме територия в рамките на Европейския съюз, която стремително се обезлюдява. Територия, която е стратегическа, не само от геополитическа гледна точка, но и от климатична. Защото изследванията сочат, че въпреки глобалните промени на климата, които се очакват, територията на България ще представлява едно уютно място за живеене, слабо засегнато от промените, в сравнение с останалите части на съюза.Тук искам да предупредя, че едно такова обезлюдяване няма да остане незабелязано от другите глобални сили и тази територия надали ще остане за дълго ненаселена, особено като се има предвид стремглавото нарастване на населението на Земята.През отминалия месец, в-к “Милиет” публикува скандална карта на “Нова Турция”, където една голяма част от територията на България, която вече е територия от Европейския съюз, е обозначена като турска.Убеден съм, че подобно действие нямаше да бъде възможно, ако нямаше демографска криза в България.Все повече руснаци си купуват имоти на територията на България, което също е обезпокоителен знак за нас.И не на последно място, нашите партньори от САЩ преди време открито обявиха, че ромите са бъдещето на България и усилено работят с този етнос, който е с предимно младежки състав, като не е тайна, че по този начин си гарантират, че бъдещето население на тази територия ще бъде настроено про-американски и ще защитава техните интереси на Балканите.Общо взето почти няма държава, както от глобалните играчи, така и от съседните на България страни, която да не си точи зъбите и да си прави сметки как да приобщи тази територия към себе си, било чрез създаване и подпомагане на собствено малцинство в тази територия, било чрез приобщаването на ромския етнос към своите интереси.И тук идва най-важният въпрос – как в този сблъсък на интереси ние можем да действаме в защита на нашите собствени.Ясно е, че на българите не можем да разчитаме, те изчезват от игралната маса. Една част се разпиляват, други измират.Няма смисъл нито да ги подпомагаме, нито да им отпускаме пари от Еврофондовете, тъй като те отиват в джобовете на управляващите и техните приближени, и ефектът върху цялостното състояние на държавата е дори отрицателен, защото обезверени от несправедливостта и беззаконието, все повече българи решават да емигрират.Ако обаче българите не намират сили и воля да се борят за своята държава, ако са готови да я напуснат и да я изоставят без жал, без дори най-малък опит за съпротива, ние не бива да допускаме да изгубим територията й.Затова предлагам следното:да създадем програма за заселване на територията на България с европейски граждани от останалата част на съюза. И сега имаме европейски граждани, които си купуват имоти в България, но се сблъскват с беззаконието, царящо в страната, и бързо-бързо се отказват от това свое начинание. Смятам, че ние трябва да ги подпомогнем в техните усилия и дори да популяризираме България като подходящо място за заселване и бягство от напрегнатия живот в Западна Европа, като субсидираме всеки, който реши да потърси там своя нов дом.Смятам, че на всяка държава може да бъде отпусната квота за брой лица, желаещи да се заселят на територията на България, като тези хора бъдат подпомагани от нас да се включат в местното управление, за да могат да променят ситуацията към по-добра за Евросъюза.Територията на България има голям потенциал за развитие, както в сферата на земеделието, така и в сферата на туризма, но за да се случи това, управлението на страната трябва да бъде отнето от ръцете на олигархичната българска върхушка, което няма да бъде трудно, ако успеем да заселим там десет милиона европейци, които да създадат своя партия, която чрез избори да поеме властта по един мирен и демократичен начин.Българите, които пожелаят ще могат да се завърнат в територията си, те няма да ни пречат. Убедил съм се, че българите нямат нужда от държава, те си имат история, с която да се гордеят.Така виждам аз България след българите, ако имаме желание да задържим територията им в рамките на Евросъюза.”Човекът, който погребва България и българите!Източник: https://www.facebook.com/saprotiva/posts/53131311357934323 април 2013 г.http://afera.bg/pozitsia/53081.html

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

Топим се като нация с по 8 души на ден

Нов тревожен български рекорд обяви проф. Петър Иванов от Центъра за демограска политика.

Населението ни се топи с по 8 души на ден, което е най-бързото темпо на изчезване на население в света. От 9 милиона души през 80-те години на миналия век, сме намалели до 6,98 милиона. До 2050 г. ще станем около 4 милиона според прогнози на Световната банка, посочва още той, цитиран от bTV.

България е единствената държава в света, която поддържа отрицателен естествен прираст през последните 23 години, допълва на свой ред доц. Георги Бърдаров от СУ. Демографските тенденции у нас не са нормални най-вече заради продължителността си, коментира и експертът по демографска статистика от УНСС проф. Тодор Калоянов.

Тече и процес на "подмяна на населението", отбелязаха още експертите. Според статистиката на Центъра за демографска политика българският език не е майчин за 50% от новородените.

"През тази година у нас са родени около 53 000 деца - с 16 000 по-малко от предходната. Според нашата статистика за около 30 000 от тях българският не е майчин език", съобщи проф. Иванов.

По негово мнение, етническата структура на населението е неудобна тема за политиците и те премълчават, че "България се циганизира и турцизира."
Нужна е политика на рестриктивно семейно планиране, препоръча още експертът. „Деца трябва да имат тези, които могат да им осигурят условия за живот. За ромите децата са просто средство за съществуване”, отбеляза той.

Младежката безработица е друг сериозен проблем в демографската криза, на който час по-скоро трябва да се обърне внимание, коментира доц. Бърдаров. „За мен най-страшна е промяната във възрастовата структура – държавата не може да понесе толкова неактивна част от населението”, подчерта той.

manager.bg

• 2 седмици по-късно...
  • 3 седмици по-късно...
  • Автор

Отказвам се от пенсия, освободете ме от вноски

Публикувано изображение

КРАСЕН СТАНЧЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА ИНСТИТУТА ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА

До президента и министър-председателя на България

Обръщам се към вас с молба да бъда освободен от задължението да внасям осигуровки за пенсия в НОИ и от половината от вноските си в НЗОК.

Ще се опитам да обясня за какво става дума.

Дори ако моята пенсия и здраве се разглеждат като "право", аз имам свободата да не се ползвам от него в този му вид. Това не означава, че претендирам за връщане на средствата, които повече от 30 г. са внасяни от мен и моите работодатели в съответните държавни фондове.

Не искам и освобождаване от данъци нито като физическо лице, нито като собственик и управител на компания.

Съзнавам добре, че платените от мен през годините данъци "обществено осигуряване" не са предназначени за осигуряване на моите старини. Затова и не ги изисквам.

Без да смятам спорадичната си работа лятно време като ученик (за да припечеля за текущи нужди) и оставяйки настрана хонорарите си до 1989 г. (от които са правени удръжки от "обществени" фондове, които днес не съществуват), при съпоставими цени става дума за около 77 000 днешни лв, без да се смятат лихвите.

След като съм освободен от задължения и нямам претенции към НОИ, то и НОИ няма задължения към мен.

Въпросната сума на моите данъци "обществено осигуряване" е равна на една пенсия от 250 лв, която може да бъде плащана някому в продължение на 280 месеца, т.е. 23 г.

Аз, разбира се, не съм сигурен, че тези пари са дори счетоводно налични в сметките НОИ. Електронният достъп до тях оставя съмнения, че в НОИ има правилен запис за това колко са моите вноски и от колко години са правени. Все пак ще събера наличната информация и ще набавя съответните документи с не особено прилично звучащи наименования, за да е ясно точно от какви задължения освобождавам "ДОО"-то.

Непосредствените ползи за НОИ от такова решение са поне три: дефицитът на НОИ ще намалее със 77 хил лв (ако правилно са водени сметките), отпада и трудният обществен дебат за експроприацията на тези средства и - за да провери своята облага от моя милост- НОИ ще внесе известен ред и корекции в част от сметките си.

Налице ще са и нематериални обществени ползи. Решението на моя особен случай ще покаже, че системата на НОИ и пенсионното дело в България не е солидарна в какъвто и да било смисъл на тази дума.

От библейската притча за втората риза и ближния, през апостол Павел (вижте например "До Тимотея" I, 5-8 и17-19 и "Деяния на Апостолите" II, 44-45) и Ибв Халдун до "Уикипедия" (където са дадени значенията на множество славянски езици без българския) "солидарност" означава взаимна, доброволна и устойчива общност на интересите. Българската пенсионна система няма нито една от тези характеристики.

Обстоятелството че някой, в дадения случай моя милост, доброволно се отказва и освобождава от нея със знанието на законодателя, ще покаже пътищата за промяна.

Това няма да промени човешката солидарност, хората, както и аз, ще продължат да се грижат за своите родители и близки.

Те се грижат и сега: работещите заделят 20-25 на сто от дохода си за такива цели. Изземвайки част от тези средства, правителството ги кара да избират между доброволната солидарност с близките си и изискваната насила грижа за непознати (като разходите за това непрекъснато се увеличават).

Обстоятелствата със здравните ми вноски са по-сложни.

През 2004 г. министерството на финансите публикува изследване на тема "Финансиране и управление на здравеопазването". В него се посочва, че през 2002 г. публичните разходи за здравеопазване са 1,85 милиарда лева, а българските граждани са платили допълнително за здравни услуги по-голяма сума (1,852 милиарда лева). Не вярвам положението да се е променило много от тогава до сега. Гражданите плащат два пъти - през държавната НЗОК и самостоятелно. За разлика от пенсионната система средствата са налице.

Аз съм от тези, които плащат два пъти, без да ползвам - поради липса на време - значими средства от НЗОК; разходът на касата за мен би бил равен на времето на моя общо практикуващ лекар за няколко минути консултации по телефона на година. Между другото, не искам да издребнявам, но не мога да отбележа, че ако вие ползвате услугите на т.нар. правителствена болница, разходът за тази "услуга" е частично финансиран от мен, защото аз там си плащам профилактичните прегледи.

Предполагам все пак, че поради лошо управление нуждите на здравеопазването изискват поне половината от моите вноски за отиват за бърза помощ, трудни за лекуване болести като рак и пр. Затова молбата ми е за 50% освобождаване от такива вноски. Но ми се струва неразумно да плащам данъци върху средствата, които сам инвестирам в своето здраве. Определена сума от моя облагаем доход, да речем до 20%, би трябвало да бъде освободена от данъци.

Не е тук мястото да обяснявам как ще се справя без НЗОК и НОИ, но съм сигурен, че ще се справя. Това, което искам, е държавата да не ми пречи.

Тези две искания, естествено означават и отказ от много други "права". Например аз не искам да имам право на минимална работна заплата, на осигуряване по безработица, да работя 48 часа седмично (да имам съответния гарантиран отпуск, регламентирано работно време и пр.), на гарантирана пенсия след определена възраст (каквато и да е тя), на оплождане в епруветка или на платен отпуск по майчинство или бащинство.

Естествено, моето освобождаване от "права" не може да стане с индивидуален акт. Вероятно това може да се случи с определен законов регламент, който обхваща всички случаи като моя. Той може да обхваща всички "права", но някой може да реши да не ползва някое от тях, и то не завинаги, какъвто е моят особен случай, а за определен период от време.

Ако е нужно, могат да се пресметнат ползите от такова законодателство и да се сравнят с разходите. И аз бих могъл да помогна в това отношение на Министерския съвет, парламентарните комисии или президентската канцелария.

Например сигурно е, че дори временният отказ от минимална работна заплата и регулирано работно време ще увеличи печалбите на фирмите, ще създаде работни места, ще увеличи бюджетните приходи и ще освободи средства на фирмите за обучение на временно наетия или постоянния персонал. (След като изтече срокът за освобождаване от "права", работодателят и работникът ще могат да договорят връщането им към тях.)

Нека накрая се позова на Мохамед, т.нар. закон шура: "Блажени са онези, които водят делата си чрез ваимно обсъждане."

Оставам с уважение.

24chasa.bg

• 4 месеца по-късно...
  • Автор

Проф. Петър Иванов:

Ставаме циганска държава, харчим 4 млрд. за издръжка на плодовитите роми

Публикувано изображение

Професор Петър Иванов е заместник - председател на Центъра за демографска политика в България. Член на надзорния съвет на Националната агенция за помирение и арбитраж, университетски преподавател и ръководител на катедра "Психология" във Великотърновския универститет. Пред Faktor.bg известният учен коментира появилия се преди седмица доклад на ЦРУ, който отрежда на страната ни обезпокоителното шесто място по смъртност в света, както и други аспекти, свързани с демографската криза в държавата.

- Професор Иванов, в края на миналата седмица ЦРУ публикува доклад, в който ни нареди на шесто място по смъртност в света. Доколко тази информация е достоверна, защо сме стигнали до тази криза?

- Аз нямам съмнения за достоверността на демографските данни на ЦРУ. Според тях катастрофата у нас става все по-голяма и по-голяма. В сравнение с миналата година раждаемостта е намалена от 9,07 до 8,92 промила, и от 206-то място се смъкваме на 210 място от 224 страни в световната ранглиста по раждаемост. По смъртност се качваме от 8-мо на 6-то място, а само преди 5 години бяхме на 23-то място. Противно на всякакви демографски доклади на министър Хасан Адемов и на "учените" от БАН, емигрирането се увеличава и нетното миграционно салдо става от минус 2,86 на минус 2,89 промила. Тези данни определят трагичното годишно намаляване и изчезване на българското население. То вече се качва от минус 8,1 промила на минус 8,3 промила, което по прости сметки прави точно 57 475 души. По намаляване и изчезване на населението ние определено сме европейски шампиони и сме от първите в света, по-зле е само Сирия и един - два острова. Според ЦРУ българите съвсем не сме 7,3 млн., както ни излъга „Преброяване 2011”, а сме много по-малко - 6 924 716 души (юли 2014 г.). Детската смъртност е цели 15,08 промила, почти два пъти по-голяма от официално обявените от НСИ за 2012 г. 7,8 промила. Очевидно е, че усилията на поредното некадърно правителство, подпомогнато от казионните институции като БАН, НСИ и други, с техните конференции, "изследвания" и преброявания, да скрие печалните демографски истини, за да не се затруднява, докато е на власт, са напълно безполезни. Целият свят знае : България се топи и изчезва. Питате защо сме допуснали демографската катастрофа, отговорът не е прост и не е кратък, мисля, че причината е в унинието на българите, ние сякаш сме загубили надежда за приличен живот като нация.

- Нормално ли е в България да има повече смъртност, отколкото в Афганистан, Сомалия и други страни с военни и социални конфликти, както твърдят агентите на щатското разузнаване?

- Ако се вгледаме в хората, които ни управляват няколко десетилетия, няма нищо за чудене. Нормално е. Не може едни прости и алчни хора, каквито са "водачите" ни, да намерят добрите решения в икономиката, в здравната система, в социалната сфера и т.н. Всичко това води до висока смъртност. Ние сме най-болната нация в Европа, шампиони сме по инфаркти, инсулти, рак, диабет, астма и други болести.

- Заявихте, че преброяването на населението през 2011-а година от Статистическия институт е грешно, подозиратели ли умисъл, или грешката е случайна?

- Преброяването е планирано да показва не реалността, а да ни представя една изкривена картина: няма демографска криза, броят на населението е преувеличен, циганите намаляват и се свършват, детската смъртност е занижена и т.н. Всичко това напомня за информационното затъмнение за катастрофата в Чернобил преди години.

- Какви са начините за справяне с демографската криза? Как да съхраним българската нация?

- Не знам. Не е моя работа. Нали има министри, премиери, президент, депутати, БАН?
Никой нищо не прави за решаване на демографските проблеми, това означава приемане на съдбата ни на умиращ народ.

- По данни на ООН 19 от 20-те най-бързо намаляващи държави по брой население са бивши или настоящи социалистически страни. През 1960-а година обаче, празнуваме раждането на осем милионния българин. Кой е виновен за настоящия срив - комунистите, прехода, демокрацията?

- През 1989 г. щяхме да станем 9 млн., но после само за 2-3 десетилетия се сринахме до 6 млн., тъй като 2 милиона предпочетоха да напуснат България, която беше опустошена и окрадена от хитрия посткомунизъм, т.е. от преквалифициралите се на капиталисти бивши комунисти и техните деца и роднини. По прости сметки след точно определено число България ще изчезне. Ако тенденцият се запази, през 2134-а година последният българин ще си замине.

- Кой е най-големият проблем пред запазването на българската нация днес?

- Циганизирането е най-сериозният проблем на България. Цели 3-4 милиарда лева годишно отиват за издръжка на плодовитите цигани. Много скоро те ще станат доминиращ етнос и държавата ще стане циганска. А българите ще изчезнат.

faktor.bg

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.