Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

България е най-тъжното място на света

Featured Replies

Българите пак са сред най-нещастните в света - на 123-то място

България е на 123-о място в света от общо 151 изследвани страни за степента на щастие, показва ново изследване, цитирано от "Дейли мейл".

Най-щастливите народи в света са тези на Коста Рика, Виетнам и Колумбия. Великобритания е едва на 44-то място, Германия е на 47-о, Испания – на 62-о, Канада – на 65-о, Австралия – на 76-о и САЩ – на 105-о.

Класацията е дело на сайта Movehub, който използвал данни от последния Индекс на щастието. Неговите автори твърдят, че индексът измерва "това, което е от значение", а не богатството – степента, в която държавите осигуряват дълъг, щастлив, устойчив живот на хората, живеещи в тях.

Всеки един от трите компонента – продължителност на живота, ниво на щастие и екологичен отпечатък се оценява със светлините на светофара – добро (зелено), средно (жълто) и лошо (червено). Тези резултати били комбинирани с още шест цвята за оформянето на цялостния индекс на щастието, където за постигане на светлозелено, най-добрия от шестте цвята, страната трябва да се е представила добре във всички компоненти. За да съставят класацията, изследователите директно питали хората във всяка страна за мнението им.

В топ десет на най-щастливите страни в света след Коста Рика, Виетнам и Колумбия се нареждат Белиз, Салвадор, Ямайка, Панама, Никарагуа, Венецуела и Гватемала. Причината някои страни с високи доходи да са значително по-назад в класацията е екологичният отпечатък върху планетата. Освен това авторите на изследването не вземат предвид вътрешното неравенство и проблемите с човешките права, поради което някои страни като Сирия, Ирак и Саудитска Арабия са сравнително напред в класацията.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4439727

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 164,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• А осъзнавате ли, глупоста на тази тема? И особено на заглавието? Сами си вкарваме такива определения - най-тъжно място, най-лошо място. Явно обичаме, да се правим на жерви и да се саможаляваме. Нито с

• Уфф, от доста време следя темата, макар и да не бях писал до снощи в нея. Та ти не щеш и не щеш да вденеш какво ти се пише от сума ти хора тук и това си е. Мразили са те и сигурно и още те мразят чак

• Страната на излишните хора Дори в Индия и Китай, държавите с най-многолюдно население на земята, няма излишни хора! В България обаче има! Те са: -         Българите! – В собствената си държава те са п

Публикувани изображения

• Автор

Българите пак са сред най-нещастните в света - на 123-то място
 Освен това авторите на изследването не вземат предвид вътрешното неравенство и проблемите с човешките права, поради което някои страни като Сирия, Ирак и Саудитска Арабия са сравнително напред в класацията.

кой знае на кое място щяхме да сме ако бяха взели предвид и това

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

Ударихме дъното в Европа по заплати

20141215.xwpdzefwkw.jpg

Заплатите в България през 2012 г. са били най-ниските в ЕС със средно 3,4 евро на час. Най-високи са били в Дания с 40,1 евро на час, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Общо разходите за труд на час са възлизали на средно 24,2 евро в ЕС и 29,3 евро в еврозоната. В сравнение с 2008 г. разходите за труд на час през 2012 г. са се увеличили с 10,9% в ЕС и с 11,8% в еврозоната. Както в ЕС, така и в еврозоната разходите за труд на час през 2012 г. са били най-ниски в сектора на хранително-вкусовата промишленост - 14,4 евро в ЕС и 16,9 евро в еврозоната. Най-високи са били в сектора на финансовите и застрахователните дейности с 41,2 евро в ЕС и 48,5 евро в еврозоната.

През 2012 г. най-високите средни разходи за труд на час са били регистрирани в Дания с 40,1 евро, следвана от Белгия с 38 евро, Швеция с 37,3, Франция 34,6 евро и Люксембург 34,1 евро. Най-ниски са били в България с 3,4 евро, следвана от Румъния с 4,1 евро, Литва с 5,9 евро и Латвия с 6 евро.

В промишлеността най-високи средни разходи за труд на час са регистрирани в Белгия с 42 евро, Швеция с 41,4 евро и Дания с 40,6 евро, а най-ниски са били в България с 2,8 евро, Румъния с 3,7 евро и Латвия и Литва с по 5,5 евро. Средните разходи за труд на час в промишлеността през 2012 г. са били 24,7 евро в ЕС и 31,2 евро в еврозоната. Разходите за труд в България са били най-ниски и в сектора на строителството с 3 евро на час, търговията на едро и дребно с 3,1 евро, хранително-вкусовата промишленост с 2,2 евро, финансовата и застрахователната дейност с 6,3 евро, научната и техническата дейност с 5,5 евро, образованието с 3,5 евро и здравеопазването и социалните дейности също с 3,5 евро.

Във всички страни членки най-високи разходи за труд на час през 2012 г. са регистрирани в сектора на финансовите и застрахователните дейности, а най-ниски в хранително-вкусовата промишленост. Във финансовия сектор разходите за труд на час са били най-малко с 50% над средното национално равнище във всички страни членки, с изключение на Финландия (+34%), Ирландия (+43%), Хърватия (+45%) и Словения (+48%). Разходите за труд на час във финансовия и застрахователния сектор са били поне два пъти по-високи от средното национално равнище в Португалия (+167%), Румъния (+136%), Латвия (+113%), Унгария (+110%) и Кипър (+106%).

В същото време разходите за труд на час са били най-малко с 25% по-ниски от средното национално равнище в сектора на хранително-вкусовата промишленост спрямо средното национално равнище, с изключение на Хърватия (-18%) и Словения (-23%).

Спрямо 2008 г. разходите за труд на час, изразени в национални валути, са се увеличили във всички страни, членки на ЕС, с изключение на Литва, където са останали непроменени. В еврозоната най-голямо увеличение е регистрирано в Словакия с 21,4%, Финландия с 15,8%, Белгия с 15,7% , Австрия с 12,6% и Холандия с 10,3%. Най-малко е увеличението в Кипър 0,4% и Латвия 0,5%.

За целия ЕС най-голямо увеличение в периода между 2008 и 2012 г. е регистрирано в България с 33,7%, в Полша 22,5% и в Румъния с 19,3%. Най-малко е било увеличението във Великобритания с 5,4%.

Разходите за труд се състоят от надница или заплата, които съставляват 76% от общите разходи за труд през 2012 г., и разходи, които не са свързани със заплатата (24%), като социалните осигуровки, плащани от работодателите. Приносът на надниците и заплатите за растежа на разходите за труд е бил 8,2 процентни пункта в ЕС и 9,1 процентни пункта в еврозоната.

Най-високият принос на надниците за растежа на разходите за час труд в периода 2008-2012 г. е регистриран в България с 31,1% и Полша със 17,7%. Най-малък принос е регистриран в Литва -0,1%, Кипър -0,6% и Латвия -0,7%. Приносът на компонента, който не е свързан със заплатата - главно социалните осигуровки, плащани от работодателя, е бил +2,7% в ЕС и еврозоната.

През 2012 г. служителите на пълно работно време са работили средно 1750 часа на година в ЕС и 1661 часа в еврозоната. В страните, членки на ЕС, средният брой на изработените за годината часове варира от 1462 часа в Белгия, 1555 във Франция, 1565 в Италия и 1571 в Дания до 1850 часа в Румъния и 1961 часа в Малта. В България средният брой на изработените часове е 1723 часа през 2012 г. и те са намалели спрямо 2008 г.

actualno.com

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

10881527_840452149352490_451232277045198

10881527_840452149352490_451232277045198

Не само тъжно, но и трагично.Но с такива управници, това е.

Май отново пролетариата ще трябва да вземе нещата в своите ръце.

Как Ли?

Така ще е !

Като не гласувахте за Волен Сидеров, който щеше да ви осигури 1000 лв минимална заплата и сега нямаше да се оплаквате от съдбата си.

Тъжно ли е, страшно ли... И казват на младите да не бягали. Що бе, моите, за да ви управляват такива и да ви тъпчат. Бягайте, деца. Бягайте и не се обръщайте назад...

какой министр, такое и образование, такая и страна

!!!

Това е проникновение от Russia Today... Даже не е от българска страница. И как?! "Булгар, булгар!!!" 

Само дето образованието ни все още е ок, ама образованите не са "на мода"... До 20 години и училище няма да има. 

Тъжно ми е за малките днес. Училището беше сигурно и спокойно място. Всички бяхме по-скоро бедни, отколкото друго. Бяхме различни в главата и що-годе еднакви отвън. Сега децата са обратното (в голяма степен) - различни отвън, но еднакви, сиви - отвътре. Пари, телефони, таблети, профанизация. Изглеждат като излезли от някаква лустросана версия на "1984"-а. "Ма ти верно ли книга четеш?" Когато го чуеш това няма как да не се отчаеш...

А беше друго. Не, не говоря за преди 90-та. Това беше детството ми. Говоря за тийнейджърските ми години. За една млада държава, преродила се за живот и живяла едва четири-пет години. Споменът ми за онази България - от 92-а до към 96/97-а...  Можеше ли да е по-различно? Няма да разберем никога. All is lost. 

"Ломоносов и той нищо не е направил". Това ти го казва дърт тлъстяк с дебел портфейл, министър, стар номенклатурчик. Професор! И как ще кажеш на малчугана да учи. Каква ще му е ползата? Как ще го убедиш, че университета дава нещо, като гледаш тоя?

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Бягайте, деца. Бягайте и не се обръщайте назад...

10882088_10204796127495842_3014084758188

Бягството не е най-доброто решение, но...всеки с избора си и последствията от този избор.

Бягството не е най-доброто решение, но...всеки с избора си и последствията от този избор.

Не е, но е факт. В най-скоро време, в България ще останат само депутати... Жална им майка, ще се самоунищожат!

Не е, но е факт. В най-скоро време, в България ще останат само депутати... Жална им майка, ще се самоунищожат!

Както се казваше едно време :

Надай са коньо на зелена трева !

Както се казваше едно време :

Надай са коньо на зелена трева !

Не подценявай хората!

Ще дойде момент, в който на всеки ще му писне, а тези, които „служат“ на народа, ще се чудят, къде да се скрият.

Не подценявай хората!

Ще дойде момент, в който на всеки ще му писне, а тези, които „служат“ на народа, ще се чудят, къде да се скрият.

Това вече е съвсем друго нещо.

Оставяйки настрана клишетата...

Двама от осъдените за убийството на студента Стоян Балтов са в неизвестност

8-годишно дете почина заради липса на хирург

Катастрофа с 15 гранични полицаи, 1 загинал

И това от последните дни само. Не говорим за инциденти тук. За случайности...

Това вече е съвсем друго нещо.

Пиши по-конкретно, недомлъвките ги остави на „елита“!

Това е жалката истина и никога няма да има отговорни.

Дано не съм прав...

Това е жалката истина и никога няма да има отговорни.

Дано не съм прав...

Дано, ама

"Представете си това да влезе в спортни площадки, стадиони и какво ли още не. Тези пари можеше да ги харчим много сериозно", коментира Борисов.

http://www.webcafe.bg/id_1564687062

"Какво ли още не" може би включва здравеопазването и образованието, но не е сигурно. Изобщо съм се отказала да гадая какво има в главата му, неговата и на другите там, след спортните площадки.

Пиши по-конкретно, недомлъвките ги остави на „елита“!

Ами сравни си писанията. Един път говориш едно - втори път друго.

Като депутат си май ;)

Как живеете само с тези черни новини ?

Опитайте се да виждате и хубавите неща в живота !

Ами сравни си писанията. Един път говориш едно - втори път друго.

Като депутат си май ;)

Усещам, че те „сърби“ езика, но няма да ме вържеш.

Цитирай мое писание, в което защитавам дупедавците (политиците)!

Усещам, че те „сърби“ езика, но няма да ме вържеш.

Цитирай мое писание, в което защитавам дупедавците (политиците)!

Защо мислиш, че на мен ми е първа грижа да търся и цитирам писанията на някого.

Намери сам разликата.

Не е толкова трудно.

Редактирано от Ken (преглед на промените)

Как живеете само с тези черни новини ?

Опитайте се да виждате и хубавите неща в живота !

Е, тя темата не е ли такава? Всъщност нещата са по-отчайващи даже, и България ще е все по-тъжна държава (за място не знам) на света.

Защо мислиш, че на мен ми е първа грижа да търся и цитирам писанията на някого.

Намери сам разликата.

Не е толкова трудно.

Не мога, явно съм тъпо парче, подскажи ми!

Не мога, явно съм тъпо парче, подскажи ми!

Толкова ли е трудно да си прочетеш наново последните няколко поста ?

Или не ти се занимава ? Или игрички играем ?

" Когато някой ми каже: "Абе, няма вече добри хора", това е толкова смешно, отвратително, нихилистично. Страната пука по шевовете от добри хора. Кофти е това, че ние се вглеждаме в утайката. Пишем за утайката, четем за утайката, правим филми за утайката. И ни се струва, че всичко е утайка, а то не е така"

Джоко Росич

Толкова ли е трудно да си прочетеш наново последните няколко поста ?

Или не ти се занимава ? Или игрички играем ?

" Когато някой ми каже: "Абе, няма вече добри хора", това е толкова смешно, отвратително, нихилистично. Страната пука по шевовете от добри хора. Кофти е това, че ние се вглеждаме в утайката. Пишем за утайката, четем за утайката, правим филми за утайката. И ни се струва, че всичко е утайка, а то не е така"

Джоко Росич

Не ме мързи да прочета, не знам, какво е „поста“ и не играя игри в момента!

П.П. Джоко Росич, винаги се е гордял, че е българин....

Редактирано от chochomen (преглед на промените)

Не ме мързи да прочета, не знам, какво е „поста“ и не играя игри в момента!

Е, хем не те мързи - хем не правиш никакво усилие да запълниш празнините в познанията си.

• 2 месеца по-късно...
Българите са най-нещастните хора в ЕС

Българите са най-нещастните хора в Европейския съюз. Най-щастливи са живеещите в Дания, Швеция и Финландия.

Този извод направи европейската статистическа служба Евростат в изследване по повод в днешния Ден на щастието.

Проучването (направено през 2013 г. и публикувано преди ден) й целù да отговори на въпроса доколко удовлетворени от живота си са днес хората в Европа. Освен страните от Съюза, са включени Сърбия, Швейцария, Исландия и Норвегия. Основните фактори за удовлетвореност са здравословното състояние, личните финанси и взаимоотношенията.

В скалата от 0 (изобщо не съм удовлетворен/а) до 10 (напълно удовлетворен) българите са на ниво 4.8. Тази оценка ни нарежда на последното място. Със съвсем малка преднина пред България и оценка от 4,9 се нарежда Сърбия.

В Дания, Швеция и Финландия удовлетвореността от живота е 8,0. 

Веднага след тях са Исландия и Норвегия с оценка от 7,9.

Гърция, Кипър, Унгария и Португалия са със среден резултат 6,2.

Младите са по-оптимистично настроени, показват резултатите от проучването. Като цяло хората между 16 и 24 г. са дали най-високи оценки. С напредването на възрастта оценките при голяма част от страните стават все по-ниски. Българите между 16-24 години, например, са оценили удовлетвореността си от живота с 4,8, докато тези над 75 години са дали оценка 3,8. 

Няма големи различия в оценките на мъжете и жените.

http://offnews.bg/news/%D0%A1%D0%B2%D1%8F%D1%82-_12/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%B2-%D0%95%D0%A1_478226.html

• 2 седмици по-късно...
Българите са с най-ниското заплащане в ЕС

Продължават да съществуват големи различия в трудовите възнаграждения между страните членки на Европейския съюз показват, последните данни на Евростат. През 2014-а най-ниско заплащане са получавали българите - по 3.8 евро на час, следвани от Румъния с 4.6 евро на час, Литва с 4.6 евро и Латвия с 6.6. евро на час.

Най-високите почасови заплащания на труда са в Дания от 40.3 евро, Белгия - 39.1 евро, Швеция - 37.4 евро и Люксембург от 35.9 евро.

Средното почасово трудово заплащане в Европейския съюз през 2014 г. е 24.6 евро.

Най-високо остава заплащането в сектора на производството (25.5 евро), следван от сектора на услугите - 24.3 евро и строителството - 22 евро.

http://www.banker.bg/obshtestvo-i-politika/read/bulgarite-sa-s-nai-niskoto-zaplashtane-v-es

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.