Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Компютърът и електроснабдяването

Featured Replies

Здравейте! Мисля, че всеки си е патил от от "влошени" взаимоотношения между персоналния компютър и електоснабдяването. Е, поне аз съм такъв човек (писна ми да посрещам recover към името на работния файл)... Реших да пиша и да потърся мнение как се борите с тези проблеми, какви са оптималните решения за обезопасяване на данните (и нервите).... Какви опасности има за персоналния компютър и ако нещо се случи можем ли да отсъдим правата си. Аз засега лекарството за нервите го открих.... :lol6: П.С. Ако темата не е на подходящото място, моля да бъде преместена.

Редактирано от Help_me (преглед на промените)

Аз съм от Пловдив и сме към EVN и да чукна на дърво няма проблеми засега с тока , поне видими.Като меря напрежението в контакта , където е включен компютъра е 227 волта и около тази стойност.Машината ми започна да надвшава една стабилна сума и като евентулана защита от евентулани беди мисля да си взема UPS.Кога ще бъде това , когато има пари , вероятно лятото , засега се доверявам на не лошото ми захранване като защита за другите компоненти.Какви опасности има , ооооо те са много.Ако стане белята първото , което ще здаде ще бъде захранването , ако е хубаво може да се включи някоя защита и да предотврати разни други беди , ами ако е китаец?Хардовете са много претенциозни към волтаж , ще си иде , дъното може да се прецака от там процесор рам , абе големи поразии ще има.Затова те съветвам , ако имаш проблеми с тока да си вземеш един UPS. :lol6:

• Автор

Благодаря за бързия отговор. А какъв UPS е необходим да изхрани животинче 500-600 W за около 3 мин (поне толкова мисля, че ще са нуждни)

дори е най-евтиният UPS за РС ще ти свърши работа !

само да вметна, че един APC SMART е добро решение при проблеми със напрежението на захранващата мрежа, макар че наблюдавам последните модели хубави захранвания са пълнообхватни: от 100 до 240волта

искам да споделя, че навремето инвестирах в такъв UPS и не съжалявам, като се има предвид, че машината ми работи 24/7

единствено като дойде време да сменям батериите .... не ми се говори, но няма как, на 2-3 години максимум трябва да се сменят

дори е най-евтиният UPS за РС ще ти свърши работа !

моите уважения към колегата, но никому не препоръчвам да прави тази грешка

Редактирано от Bily-79 (преглед на промените)

? С юпиес от 60лв съм вече трета или четвърта година (батерията е на цена от 25-30лв още не съм я сменял но бях проверявал преди няколко месеца).

Държи колкото да си затворя набързо програмите и да изключа компютъра.

Това лято при поредната издънка на EVN седяхме 2 цели дена без ток и още 3-4 дни мигахме като коледни лампи.

Токовите удари отнесаха захранването на стария компютър, конфигурацията от подписа оцеля с въпросния юпиес.

По съответния ред си взех протокол от сервиз констатиращ причината буквално да се стопи платката на иначе качественото захранване.

Пуснах молба в енергото и още чакам отговор. Имаше и медии интервюта по случая доста се шумя и толкова, всяко чудо за три дни. Доколкото знам на никои нищо не са платили.

авария остави Южното Черноморие без ток

Редактирано от Петьо Стоянов (преглед на промените)

Аз искам да попитам нещо, малко в страни от темата, но все пак: Тока е стабилен, няма промени в напрежението, но понякога спира. Демек внезапните спирания на електричеството каква опасност носят? (както и дъпранията от контакта, защото майка ми много обича така да го гаси...) Може ли така да се повреди сериозно някой компонент или риска е само софтуерен?

Аз съм от Пловдив и сме към EVN и да чукна на дърво няма проблеми засега с тока , поне видими.Като меря напрежението в контакта , където е включен компютъра е 227 волта и около тази стойност.

Здравей Daredevil, през по-хладните дни, вечери и нощи по мрежата е пълно с изненади. Нямаш юпиес и не можеш да чуеш как по 5-6 пъти на час ми издрънчава моя. Непрекъсната канонада от пропадания и пикове е. Аз съм с най-евтиния турски защитник на домашната щайга. На 5 години е и все още държи по 15 минути компа ми. Продал съм поне 20 от същия евтин и менташки тип и до момента съм нямал особени проблеми с гаранцията и подобни. По простота причина, че са по лиценц на айписи и французите контролират сравнително добре производствения процес и качествените показатели. С тези изродчета като евн, чез, он/офф покупката на юпиес е задължителен елемент. Не само за компютрите но и за всеки по-скъп/нов телевизор примерно.

От друга страна високата цена не е никаква гаранция за 100% надеждност. Толкова скъпи юпиеси изгърмяха на клиенти през последните години, че ми прилошава като си спомня. Предпоследно, за да не бъда разбран погрешно - избор на един качествен минимум, който не е добре да се прескача. Както аз навремето съм си взел най-евтиното. Просто имах информация за произхода на стоката. Примерна препоръчителна покупка са тези юпиеси на фортрон с AVR функция и цена от около 100-110 лева някъде е препоръчителният минимум и стандарт за домашни нужди.

Следя логовете на служебните животни (онлайн юпиеси) в офиса и съм меко казано ужасен от отвратителното качество на тока. И все още се учудвам на гения на китайчетаат, как с малко плюнка и за без пари правят евтини захранвания по 25-30 лева, които издържат на идиотизма на тия нашенски енергодоставчици, мам@@@ммм им :withflowers:

@quickJO, научи майка си как се спира щайгата, наистина проблема е свързан предимно с риск от загуба на информация. Но теоретично може да има и хардуерен проблем в един момент. Просто издай заповед и забрани това вадене на щепсела http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

А разклонител като този - Публикувано изображение

няма ли да свърши работа ? Доколкото знам и те също имат предпазна функция или не са много надеждни ?

В нашият край имаме хубава дума за такива разклонители " Остави ги тези боклуци , ташак работа са " :withflowers: ! На тях можеш да си включиш ВЕФ-а и да си сигурен че нищо няма да му стане !

Да не мислиш че не съм и обяснявал? Ама на нея и пречел шума, дразнело я че и светка (п.с. те с него не работи, просто не знае как и предпочитам така да си остане...) Пък и тока си и спира от вр на вр, което е същото (май) и на мен ми стига в месеца 3-4 пъти да има спрял ток/дръпнат щепсел за да почна да се притеснявам...

В нашият край имаме хубава дума за такива разклонители " Остави ги тези боклуци , ташак работа са " ;) ! На тях можеш да си включиш ВЕФ-а и да си сигурен че нищо няма да му стане !

Tук не си прав. Вече 8г ползвам такъв и нямам проблеми.Ползвам съм и във Видин и сега в Сф и нямам грижи :cool:

В нашият край имаме хубава дума за такива разклонители " Остави ги тези боклуци , ташак работа са " :cool: ! На тях можеш да си включиш ВЕФ-а и да си сигурен че нищо няма да му стане !

От този тип защита аз захранвам моя ЮПС. Това предпазва от високоволтови импюлси, но не и от ниско напрежение (респективно по-висок ток). С такова устройство в контакта захранвам ЮПС, за да предпазя (до колкото може) ЮПС, макар и той даима такава защита. Предпочитам ако се случи нещо, да се случи на тазо защита от 10-на лв. и да си купя нова и веднага да я сменя вместо да отварям или нося по сервизи ЮПС.

Tук не си прав. Вече 8г ползвам такъв и нямам проблеми.Ползвам съм и във Видин и сега в Сф и нямам грижи :)

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Резултатите от "качествени защитни" разклонители.

Линк

В защитните разклонители се ползва разрядник, който дава късо, когато по мрежата протече напрежение с по-висока от определена стойност.

Лошото на варисторните разрядници, които се ползват е, че силно загряват(при сработване на "защитната" функция) и има опасност от пожар.

Класическата схема е варисторен разрядник+предпазител

Варисторният разредник се запушва и дава късо, предпазителят сработва и прекъсва веригата.

Чел съмо баче за подобни разклонители менте, които са били дори без предпазител.

Ефекта е бил напълно изгорял разклонител.

А някои "защитни" разклонители нямат нищо по-специално, освен едно резисторче от около 2Ома.

Внимавайте, да не попаднете на менте, не се знае и какви са вашите.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Резултатите от "качествени защитни" разклонители.

Линк

В защитните разклонители се ползва разрядник, който дава късо, когато по мрежата протече напрежение с по-висока от определена стойност.

Лошото на варисторните разрядници, които се ползват е, че силно загряват(при сработване на "защитната" функция) и има опасност от пожар.

Класическата схема е варисторен разрядник+предпазител

Варисторният разредник се запушва и дава късо, предпазителят сработва и прекъсва веригата.

Чел съмо баче за подобни разклонители менте, които са били дори без предпазител.

Ефекта е бил напълно изгорял разклонител.

А някои "защитни" разклонители нямат нищо по-специално, освен едно резисторче от около 2Ома.

Внимавайте, да не попаднете на менте, не се знае и какви са вашите.

поредното доказателство , че разбираш от електротехника , колкото аз от БАЛЕТ !

Това което е на снимката няма нищо общо с горепосочените разклонители със защити от СОНО !

Следващият път като слагаш нещо по-добре го провери и слагай нещата от действителността , а не глупости от интернет !

,,,

Не, аз давам няколко принципни снимки какво може да стане принципно и обяснявам принципното действие на защитният разклонител.

Както виждаме на картинката, тези които виждаме не са тип Шуко, който се ползва в България(и не само)

Не разбирам какво ми се ежиш?

Прочете ли текста между картинките?

Ако искаш, провери принципното действие на подобни разклонители в общият случай и после нападай.

Аз просто обяснявам, че от "защитен разклонител" със съмнително ниска цена не може да очакваш много и че има много ментета на пазара. Никой не е застрахован от подобни ментета, които са и опасни.

Не, аз давам няколко принципни снимки какво може да стане принципно и обяснявам принципното действие на защитният разклонител.

Както виждаме на картинката, тези които виждаме не са тип Шуко, който се ползва в България(и не само)

Не разбирам какво ми се ежиш?

Прочете ли текста между картинките?

Ако искаш, провери принципното действие на подобни разклонители в общият случай и после нападай.

Аз просто обяснявам, че от "защитен разклонител" със съмнително ниска цена не може да очакваш много и че има много ментета на пазара. Никой не е застрахован от подобни ментета, които са и опасни.

Отново не си в час ! Говорихе за точно определен разклонител и той се произвежда в БГ и по стечение обстоятелствата съм имал контакти с фирма SONO и съм добре запознат с него ! И аз не говоря по принцип. И щом един от колегите ми в фирмата ги одобри , а при него няма място за компромис в това отношение особено когато става за служебно ползване ! И сега си вземи това принципно обяснение и говори конкретно или замълчи , ако няма какво да кажеш !

Отново не си в час ! Говорихе за точно определен разклонител и той се произвежда в БГ и по стечение обстоятелствата съм имал контакти с фирма SONO и съм добре запознат с него ! И аз не говоря по принцип. И щом един от колегите ми в фирмата ги одобри , а при него няма място за компромис в това отношение особено когато става за служебно ползване ! И сега си вземи това принципно обяснение и говори конкретно или замълчи , ако няма какво да кажеш !

Думите ми бяха във връзка с думите на един друг съфорумник, който казваше че ползва евтини защитни разклонители.

Аз просто изказвам опасения относно качеството им и реалните им "защитни" свойства и че дори и варисторен разрядник и предпазител няма вътре...А просто само дето ги пишат "защитни", докато не ти пометат всичко...

При положение, че обикновен бакелитов разклонител, с трижилен кабел 3м и бакелитов щепсел прави около 7лв и то да си го направиш сам.

А Вие не сте човекът, който ще казва кой какво да прави и къде да ходи.

Много ви моля, не разваляйте темата и си дръжте язвителните забележки за Вас.

Оу оу , леко хора!!!!!!Какви са тези спорове ??????Само обсъждаме , не се бием с думи :P Който има опит да споделя .............. :)

А разклонител като този - Публикувано изображение

няма ли да свърши работа ? Доколкото знам и те също имат предпазна функция или не са много надеждни ?

не това е безполезен боклук за много пари и вътре има само едно предпазителче и един резистор с диод, който светва като изгори предпазителчето...

Аз искам да попитам нещо, малко в страни от темата, но все пак:

Тока е стабилен, няма промени в напрежението, но понякога спира. Демек внезапните спирания на електричеството каква опасност носят? (както и дъпранията от контакта, защото майка ми много обича така да го гаси...) Може ли така да се повреди сериозно някой компонент или риска е само софтуерен?

харддиска се пълни с лоши сектори, други компоненти по принцип не се развялят така

Я и аз да попитам че ми писна от ЕОН по точно ЕОФ все премигва и пц-то първо се спира.Засега захранването толкова време не ме е издънило.Кажете някой УПС в порядъка цена около 100лв. :ph34r:

Оу оу , леко хора!!!!!!Какви са тези спорове ??????Само обсъждаме , не се бием с думи :ph34r: Който има опит да споделя .............. :ph34r:

ами точно :ph34r: аз имам опит с тях и съм доволен , а тез си говорят по принцип ! 8г и никакъв проблем с такъв разклонител !

Лично аз имам едно златно правило-Ползвам само бакелитови разклонители и щепсели.

Бакелитът не гори, за разлика от евтините пластмасови китайски разклонителчета, с точкови запойки...

А за евтините заклонители говоря, защото във фирмата, в която работи мой познат е било пълно с такива и са се топели на поразия. И от т.нар "защитни" имало(евтиняци ментета, разбира се).

"Защитните" не знам за какво са ги ползвали, но на обикновените са пускали калорифери и консуматори от подобен род.

Ей такива(подобни) "защитни разклонители" са били:

Публикувано изображение

...има само едно предпазителче и един резистор с диод, който светва като изгори предпазителчето...

Ако обичаш дай малко повече разяснения за този диод. Моят е „СОНО“, който се включва в контакта и също има един зелен светодиод. Не съм го отварял и не знам какво има в него. Светодиода светва или не свети в зависимост как е завъртяна защитата в контакта (фаза или нула). Аз мисля, че той защитава когато свети!

Моят е от този тип на външен вид и струва 12лв.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.