Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Оставяте ли бакшиш?

Featured Replies

Оставям дребни суми :speak: а и в заведенията в които ходя цените са така направени че просто няма как да не остане бакшиш.

По тоз повод се сетих за курса по БЧК...Цената му беше 39лв., като ни помолиха рестото (от 1 лв.) да остане като дарение (написаха го членски внос)...От близо 60-те човека в залата никой не посмя да си поиска рестото (баси резила)...Получихме благодарности!

Тоя курс го изкарах преди две три години.

В работата беше напечено бях изнервил всички с отсъствията покрай шофьорския курс и просто нямаше как да отделя още 2-3 часа във висене и слушане на глупости.

Записах се по телефона отидох на адреса и любезно предложих (бяха ме осведомили каква е сумата която следва да дам за да се отърва) да дам някакво дарение :ass: да ама ме отрязаха.

Държаха ни сума ти време а един пиян доктор ни разказа живота си, накрая изрових точно пари до стотинка и си го платих без да си купя картичка. :down:

Много грешен -

оставям бакшиш ако обслужването си заслужава-

не и бакшиш на мангал таксиджия дет мирише на пор и ми пуснал Доко,Доко да слушам,че и ще ми загръгля сметката.

Или сервитьор или сервитьорка дет не са уважени в леглото и в живота,та ме гледат все едно в къщата съм и влязла.

Мнеееее

:offtopic_s:

Не оставям бакшиш на сервитьори-те сами си го вземат. В таксито-ако съм доволна от бързото придвижване може малко да им оставя-и особено ако са възпитани и кажат нещо интересно и актуално за момента,в който е държавата.

Бакшиш оставям само като съм в настроение .. и ако имам излишни пари :biggrin::yanim: :yanim: Демек мн рядко, но споделям мнението на съфорумниците бакшиш се оставя когато си доволен. И въпреки това силно зависи от стандарта, защото не всеки може да си го позволи.

Сега се замислих че в последно време много рядко оставям бакшиш основно за сервитьорите много са некъдърни вече се някой който още се учат как се сервира ми се падат или хора който видимо са без никакви обноски, или някой учени1ки който не ги грее за работата и им ем все тая нали са им обещали някакви пари и си висят просто в заведението си губат времето.

• Автор
Публикувано изображение

Аз оставям винаги. Може да не е много, но оставям. Според възможностите си. Само човек, който е работил такава работа знае, какво е да се надяваш на бакшиша.

Аз оставям винаги. Може да не е много, но оставям. Според възможностите си.

Само човек, който е работил такава работа знае, какво е да се надяваш на бакшиша.

Надявай се-ако е станал някой наобратно - не значи че трябва на клиентите да си го изкарваш.

Бакшиш се заслужава!

Бакшишът е култура и начин на общуване между клиент, и обслужващ персонал в цивилизованите държави, не у нас. Бакшиш се оставя винаги, като сумата се определя, след преценка - качество на продуктите, обслужването, хигиената, самото място и преценка дали си постоянен клиент, дали ходиш по-рядко там. За да покажеш мнението си има доста начини на поведение на масата и с приборите - например кръстосаните прибори върху чинията са "смърт" за готвача и т.н. Когато чевек реши да посети дадено място, би трябвало да прецени дали е по-възможностите му всичко свързано с неговото пребиваване там.

Когато чевек реши да посети дадено място, би трябвало да прецени дали е по-възможностите му всичко свързано с неговото пребиваване там.

Много точна мисъл. Браво!

Надявай се-ако е станал някой наобратно - не значи че трябва на клиентите да си го изкарваш.

Бакшиш се заслужава!

Надявай се ! Ако някой клиент е станал на обратно, това не значи, че трябва да си го изкарва на обслужващия персонал.

И за да не съм голословна, това го пиша от личин опит. Бакшиш съм оставяла и на твърде дръпната сервитьорка, но съм и казвала да си смени работат. :)

Надявай се ! Ако някой клиент е станал на обратно, това не значи, че трябва да си го изкарва на обслужващия персонал.

И за да не съм голословна, това го пиша от личин опит. Бакшиш съм оставяла и на твърде дръпната сервитьорка, но съм и казвала да си смени работат. :ph34r:

Мдаммм ... почти трагично е у нас това положение.

Обаче ме досети за една Жена от която си купихме кибрит в Боженци, преди около четири години.

Красива, по висока от средното, стройна жена на около петдесет и пет години, с бяло лице и побелели като памук коси.

Продаде ни един кибрит, а ни накара да се почувстваме сякаш сме си купили най-ценонто нещо на този свят.

Нямам думи, никога няма да забравя лицето и ...

Абе мисля си,че същите дето роптаят срещу намусени сервитьори,а в работата си общуват с клиенти- много често въпросните клиенти са обект на незаслужено дръпнато и лошо отношение,ама айде от нас да мине...

• 5 месеца по-късно...

Бакшиш съм оставяла и на твърде дръпната сервитьорка, но съм и казвала да си смени работат. :(

Ами дали ще си я смени или не-мен не ми дреме хич-

щото ни бакшиш ще й оставя,нито ще стъпя повече в това заведение ако я мерна че е на работа.

Оставям бакшиш, а размерът е според обслужването (5 до 10%). Преди няколко години празнувахме рожден ден на познат в заведение. Цяла вечер две сервитьорки-момиченца тичаха и ни обслужваха перфектно. Останахме последни в заведението и когато сметката дойде, към 530 лв., рожденикът преброи точно толкова. Момичетата бяха смазани. Изостанах и приготвих по 5 лв. за всяко (макар, че тази сума е смешна), но какво беше учудването ми, когато стигнах до масата, на която бяха седнали и плачеха - управителят извади от джоба си 2 банкноти от 10 лв. и им ги даде. Извиних се за създалата се ситуация и оставих и моите пари.

Оставям бакшиш, а размерът е според обслужването (5 до 10%).

Преди няколко години празнувахме рожден ден на познат в заведение.

Цяла вечер две сервитьорки-момиченца тичаха

и ни обслужваха перфектно. Останахме последни в заведението и когато

сметката дойде, към 530 лв., рожденикът преброи точно толкова.

Момичетата бяха смазани. Изостанах и приготвих по 5 лв. за всяко

(макар, че тази сума е смешна), но какво беше учудването ми,

когато стигнах до масата, на която бяха седнали и плачеха - управителят

извади от джоба си 2 банкноти от 10 лв. и им ги даде. Извиних се за създалата се

ситуация и оставих и моите пари.

Аз пък шапка свалям на хора като теб! :yanim:

И това не е поза и не са празни приказки...

Аз пък шапка свалям на хора като теб! :yanim:

И това не е поза и не са празни приказки...

Благодаря ти. Обикновено се поставям на мястото на другия.

Оставям, ако ми хареса обслужването. Ако персонала се държи грубо бакшиш от мен ще вземат точно никога!

Оставям винаги,защото зная каква е "цената" на бакшиша.Най ме е яд на хора ,които "хвърлят" доста пари за ядене и пиене и накрая се стискат за някакви стотинки(примерно)

• 8 месеца по-късно...
Оставям бакшиш само когато ми хареса обслужването! Когато обслужването е грубо - сами си просят да няма бакшиш

Оставям бакшиш само когато ми хареса обслужването! Когато обслужването е грубо - сами си просят да няма бакшиш

А как действаш с тия дето направо си закръглят

:(

А как действаш с тия дето направо си закръглят

:(

До сега не ми се е случвало, но ако наистина не ми харесва обслужването, бих направила проблем. А ако ми е харесало бих се съгласила да закръглят даже бих дала още малко отгоре

До сега не ми се е случвало, но ако наистина не ми харесва обслужването, бих направила проблем. А ако ми е харесало бих се съгласила да закръглят даже бих дала още малко отгоре

гледам в София живееш та чак се чудя на какви ангели попадаш

гледам в София живееш та чак се чудя на какви ангели попадаш

Честно да ти кажа попадам на всякакви индивиди..ангели, дяволи..от всичко по много

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.