Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Оставяте ли бакшиш?

Featured Replies

Публикувано изображение

Бизнесът с бакшиши е печеливш навсякъде по света. В България с бакшиши може да спечелите повече, отколкото заплатата, която получавате. Българинът обича да получава бакшиши, но дали българинът дава бакшиши?

Думата бакшиш е с персийски произход и означава дар, давам, допълнително, даром. В арабския свят бакшишите са абсолютно задължителни и са част от ислямската култура. А в страни като Китай, Япония, Тайланд и Исландия бакшишът се счита за неуместен и обиден.

При всички положения бакшишът е малка сума пари оставена като възнаграждение срещу добро обслужване. Големите суми пари се считат за неуместни, но не винаги. Понякога известни личности оставят сериозна сума пари като бакшиш за добро обслужване или по-скоро за добър PR. Емблематичен е случаят с Доналд Тръмп, който през 2007 година, след обяда си в клуб „Бъфало“, оставил грандиозен бакшиш на сервитьора. Милиардерът бил толкова доволен от обслужването, че връчил на сервитьора чек в размер от 10 000 долара, а сметка била само 82 долара. Ето на това се казва успешен бизнес с бакшиши.

Но в общия случай бакшишите са дребни пари, понякога даже символични. Но пък капка по капка – вир става! Така е и при бизнеса с бакшиши – левче, два, три и вече сте събрали повече пари от размера на твърдата си заплата. Ако сте таксиметров шофьор или пък работите в ресторант, хотел, фризьорски салон, бар и сте достатъчно чаровни и любезни с клиентите, успешният бизнес с бакшиши ви е гарантиран.

Гърция

Обичайният бакшиш в ресторантите на Гърция е 10 на сто, в таверните - максимум едно евро. На камериерката се дава лично малка сума в деня на отпътуването от хотела. В такситата сметките се закръглят /нагоре/.

Италия

В Италия бакшишът е също нещо обичайно. Много често в сметката се вписва и т. нар. "коперто", един вид такса за покривката на масата и за хляба. А този, който е останал особено доволен, може да остави няколко монети на масата. В ресторантите за бързо хранене има специални чинийки за тази цел. В хотела камериерката получава 5 евро за седмица. Закръглянето на сметката в таксито също е обичайна практика.

В таксито сметката винаги се закръгля - естествено нагоре

Франция

В ресторантите и кафенетата на Франция бакшиш в размер на 10 до 15 процента е нещо обичайно. "Льо пурбуар", както го наричат французите, се оставя на масата заедно със сметката. В хотелите даването на "пари за почерпка" не е задължително. Таксиметровите шофьори получават обикновено 10 процента от сметката.

Англия и Ирландия

В британските ресторанти бакшишът - т. нар. "тип" - е в размер на 10 до 15 процента от сметката. В Ирландия - максимум десет на сто. Ако в сметката е вписан и "сървис чардж", бакшишът може да бъде и по-малък. В пъбовете и баровете не се дава бакшиш. Ако някой клиент иска да отдаде дължимото на бармана, го черпи с едно питие. За пиколото в хотела обаче туристите трябва да отделят един паунд, а в такситата сметката се закръгля.

Австрия

В ресторантите и такситата обичайната сума "за почерпка", или както казват австрийците - "Schmatt", възлиза на 5 до 10 процента. В хотела пиколото получава едно евро за един куфар, а камериерката едно до две евро на ден. Парите се дават в деня на отпътуване.

Испания и Португалия

В ресторантите на тези две страни е обичайно да се дават 10 до 15 процента бакшиш. Особено невъзпитано изглежда в очите на обслужващия персонол да се оставят монети от един, два или пет евроцента. Сметката в таксито обикновено се закръгля.

Египет

В ресторантите в Египет, както и в останалите северноафрикански държави, е обичайно да се оставят 10 до 15 процента от общата сметка като бакшиш. Сметката в таксито винаги се закръгля, а камериерките и пиколото са доволни, ако получат малки суми в рамките на едно евро.

10% - златната среда

САЩ и Канада

Бакшишът от 15 до 20 процента е задължителен в ресторантите и пицариите, защото е част от заплатата на обслужващия персонал. Пиколото в хотела получава един канадски или един до два щатски долара за куфар, а камериерката - един до два долара на ден. В такситата винаги се дават 15 процента.

Тайланд и Малайзия

И тук вече са възприети западните маниери. 10 процента в ресторанта е обичайният бакшиш. Даването на по-малко от десет бата се смята за обида.

Китай и Япония

В Китай и Япония даването на бакшиш няма традиция и с изключение на международните хотели може да бъде сметнато и за обида. В китайските туристически центрове обслужващият персонал с удоволствие приема бакшиши в рамките на 10 процента, а екскурзоводът обикновено получава един долар. В Япония доброто обслужване бива възнаграждавано със символични подаръци или един до два долара.

Източник://www.d/w-world

В другите държави е традиция. Тук в България има още да се учим. Ако въпроса е дали оставям бакшиш-ДА(не винаги, а за обслувжането няма да говорим). :ass:

В повечето случай ДА,но малък, а понякога обслужването е такова, че с кеф не оставаям.

Давам , но искам да е като в Япония и Китай - да го смятат за обида и да не го взимат :rolleyes:

Не е нормално да изкарваш от бакшиши толкова колкото ти е заплатата http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Единствени само в Happy ми е направило впечатление ,че има % за обслужване и според мен това е нормалният начин да дадеш бакшиш !

И тогава той си е част от заплатата , а не да ме гледат с мили очички колко бакшиш ще им оставя !

• Автор

По тоз повод се сетих за курса по БЧК...Цената му беше 39лв., като ни помолиха рестото (от 1 лв.) да остане като дарение (написаха го членски внос)...От близо 60-те човека в залата никой не посмя да си поиска рестото (баси резила)...Получихме благодарности!

По тоз повод се сетих за курса по БЧК...Цената му беше 39лв., като ни помолиха рестото (от 1 лв.) да остане като дарение (написаха го членски внос)...От близо 60-те човека в залата никой не посмя да си поиска рестото (баси резила)...Получихме благодарности!

Така се отчита дейсност и трупат членове :rolleyes: Поредната тъпотия !

За Индия си пригответе дребни монети.За всяко едно нещо,било то услуга или информация трябва да се "отчетеш"-тоест да дадеш бакшиш.

Не оставям - те сами си го взимат без да ме питат даже

Ти си от тези, които се чувстват вечно прекарани, и понеже не знаят точно от кого, си го връщат на всички останали.

И при мен е така.Редовно се оправдават с думите "Ама нямаме дребни да Ви върна".

Редактирано от krali (преглед на промените)

Оставям.. знам какво е да си сервитьор или барман... Осен в случаите когато наистина сервитьора ( бармана) не знаят какво е да си сервитьор ( барман ) ...тоест не стават...

Ти си от тези, които се чувстват вечно прекарани, и понеже не знаят точно от кого, си го връщат на всички останали.

Грешен отговор-мразя да ме правят на глупачка,особено таксиджиите.

ако сметката ми е 2.40 защо на 3 ще ми закръгля ааааааа

:cool:

И при мен е така.Редовно се оправдават с думите "Ама нямаме дребни да Ви върна".

Вече развалям предварително на стотинки-

свърши тая нямали дребни-ето ви,да си имате.

Грешен отговор-мразя да ме правят на глупачка,особено таксиджиите.

ако сметката ми е 2.40 защо на 3 ще ми закръгля ааааааа

:cool:

Вече развалям предварително на стотинки-

свърши тая нямали дребни-ето ви,да си имате.

Грешен, грешен, колко да е грешен ? Но този път май съм уцелил :)

Моята любима металска кръчмичка е на самообслужване :) Отивам до барманчето (той е приятелче :wors: ) взимам си рома/водката/бирата там каквото ми се пие в момента, плащам си, връща ми ресто, поръчвам си каква музичка да пусне след малко и :):wors: Кеффф :)

Грешен, грешен, колко да е грешен ? Но този път май съм уцелил :)

Много грешен -

оставям бакшиш ако обслужването си заслужава-

не и бакшиш на мангал таксиджия дет мирише на пор и ми пуснал Доко,Доко да слушам,че и ще ми загръгля сметката.

Или сервитьор или сервитьорка дет не са уважени в леглото и в живота,та ме гледат все едно в къщата съм и влязла.

Мнеееее

:wors:

Съгласен с Хайдучи! Тук, по заведенията държат сервитьорите на минималната възможна заплата, като се разчита, че за всяка поръчка, ще вземат бакшиш около 15% от сметката. Това е един вид залог, че сервитьорът ме е обслужил внимателно и здраво е работил за допълнителното си възнаграждение. Неприятното идва, когато някой си е помислил, че му въпросният бакшиш му е в кърпа вързан и ме гледа сърдито, тряска ми чиниите по масата, бави се с поръчката или носи зле приготвена храна. В такъв случай, в зависимост моето настроение, намалявам размера на бакшиша, понякога и до кръгла нула и винаги пиша защо. Това е пък е моят залог, че сделката е била честна!

по принцип другите страни не ме интересуват, но информацията е хубаво нещо. в българия бакшиши оставям според обслужването и за мен така трябва да бъде.

Съгласен с Хайдучи! Тук, по заведенията държат сервитьорите на минималната възможна заплата, като се разчита, че за всяка поръчка, ще вземат бакшиш около 15% от сметката. Това е един вид залог, че сервитьорът ме е обслужил внимателно и здраво е работил за допълнителното си възнаграждение. Неприятното идва, когато някой си е помислил, че му въпросният бакшиш му е в кърпа вързан и ме гледа сърдито, тряска ми чиниите по масата, бави се с поръчката или носи зле приготвена храна. В такъв случай, в зависимост моето настроение, намалявам размера на бакшиша, понякога и до кръгла нула и винаги пиша защо. Това е пък е моят залог, че сделката е била честна!

Всеки се бори за хляба и залъка тук-

и никой не съдя.

Но за да си заслужиш бакшиша-в случая сервитьорите-

поне едно Добър ден или Добър вечер кажи-

няма и няма.

Гледа те на кръв,все едно съм му враг,едвам ти се влачи,пък като се сети да се довлачи-

манджата или не е тая,дето си поръчал,или изстинала отдавна.

Тряска ти менюто-избираш-после казва тва го немааааааа днессссс и съска кат змия.

Ми що го чета тогаз-кажи кво има да ям и тва е-къв проблема да чета меню несъществуващо.

То не бакшиш-то да ти се отяде направо от такова отношение.

Да оставям, но само ако ми хареса обслужването. Не може да дойде сервитьорката да ми нахвърли чашите с кафето намръщена, и да и оставя бакшиш. Е няма как да стане.

Сметки плащам,бакшиш скоро време не съм оставял! Обслужването е почти нулево. :cool:

Преди се чувствах длъжна да оставям,но сега го правя само ако съм доволна от обслужването и от качеството на това което са ми поднесли.

По правило тези, които най-много се оплакват от обслужването, ако бяха сервитьори щяха да се оплакват от клиентите.

преди години съм работил като сервитьор близо 7-8години. сега карам такси вече 4-5години , та думата ми е : за да получиш бакшиш трябва да си го заслужиш !!! сервирането е мнооого цирк без много приказки и с усмивка... :P за карането на такси трябва да си общтителен и с доста обща култура за да разговаряш с клиента за всичко възможно... :cheers: за мен това е начина и винаги когато съм доволен оставям бакшиш ! :biggrin::lol6:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.