Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ethernet кабел

Featured Replies

здравейте на всички.Изкам да попитам за начините на сварзване на кабела за интернет,тоест подредбата на жичките в буксата.Виждал съм различна подредба дори съм виждал и не всички жички свързани в буксата а само 3-4,а другите са срязани (изолирани)Много ще съм благодарен ако ме светнете по този въпрос.

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

здравейте на всички.Изкам да попитам за начините на сварзване на кабела за интернет,тоест подредбата на жичките в буксата.Виждал съм различна подредба дори съм виждал и не всички жички свързани в буксата а само 3-4,а другите са срязани (изолирани)Много ще съм благодарен ако ме светнете по този въпрос.

И каква е връзката на етернета а Интернет :P

http://www.ertyu.org/steven_nikkel/ethernetcables.html

Подреждането, което правя е :

бял оранжев

оранжев

бял син

зелен

бял зелен

син

бял кафяв

кафяв

но мисля, че най-важното е от двете страни да са еднакво подредени.

Пак зависи за какво ще се ползва кабела. Ако връзваш 2 компютъра помежду си, демек крос оувър в 2-та края подредбата е различна. Ако е за интернет, да кажеме доставчика ти го подава, или от рутера/суича връзваш към компа е друга подредбата, но тогава е важно да е еднакво в 2-та края. Тек конкретно какво те интересува? п.с. Някой вече е дал подредбата горе за да получиш нет от рутер/доставчика ти.

бял оранжев

оранжев

бял син

зелен

бял зелен

син

бял кафяв

кафяв

или разменени чифтове ако е crossover

• Автор

И каква е връзката на етернета а Интернет :P

http://www.ertyu.org/steven_nikkel/ethernetcables.html

ако може на БГ ще е супер,скаран съм с английския , а гугъла така ми го привежда че нищо не разбирам

ако може на БГ ще е супер,скаран съм с английския , а гугъла така ми го привежда че нищо не разбирам

И кажи едно мерси на ГатаНегра :P

http://gattanegra.com/?p=16

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

• Автор

Пак зависи за какво ще се ползва кабела. Ако връзваш 2 компютъра помежду си, демек крос оувър в 2-та края подредбата е различна. Ако е за интернет, да кажеме доставчика ти го подава, или от рутера/суича връзваш към компа е друга подредбата, но тогава е важно да е еднакво в 2-та края. Тек конкретно какво те интересува?

п.с. Някой вече е дал подредбата горе за да получиш нет от рутер/доставчика ти.

интересува ме най-вече от рутер към компютъра и за кабела от доставчика

бял оранжев

оранжев

бял син

зелен

бял зелен

син

бял кафяв

кафяв

Усещам някакъв скрит замисъл в тая подредба :P

интересува ме най-вече от рутер към компютъра и за кабела от доставчика

компютър-рутер от двете страни трябва да е "едно и също"

за доставчика няма как да знаеш на него по кой начин му е кеф да ги подрежда :P

Редактирано от Bily-79 (преглед на промените)

• Автор

или най точно ме интересува- от доставчика към рутера и от рутера към компа

Усещам някакъв скрит замисъл в тая подредба :P

компютър-рутер от двете страни трябва да е "едно и също"

за доставчика няма как да знаеш на него по кой начин му е кеф да ги подрежда :P

а нямали някъква точна подредба на цветовете или просто както ги сложа от единия краи така трябва да са и от другия

или най точно ме интересува- от доставчика към рутера и от рутера към компа

а нямали някъква точна подредба на цветовете или просто както ги сложа от единия краи така трябва да са и от другия

Нали горе ти дадох линк, чети!!!!!!!!!!!

Как да няма, капитана ви е дал линк. Ако държите да отговаря на всички изисквания и стандарти възможните варианти са два: TIA/EIA 568А или TIA/EIA568В. Вие се хващате за думите, но аз неслучайно съм ги сложил в кавички!
  • Автор

благодаря на всички за информацията ,вече мисля че ще се оправя

Не четох всички постове подробно, но като че никой на каза изрично на питащия, че за кримпването трябват клещи:

Публикувано изображение

И поне малък опит за боравенето с тях. А също и някое (поне) примитивно уредче за да се индикира успешното кримпване. Аз съм кримпнал доста, но без проверка никога не съм сигурен в резултата.

Редактирано от ivankrivodol (преглед на промените)

• Автор

вече разбрах за двата вида свързване- кросоувър и прав кабел и за какво се използват, но неможах да разбера какво е това от мен видятото свързване при което не са кримпнати всички жила на кабела ,а само няколко (не им помня точно цветовете) ???

вече разбрах за двата вида свързване- кросоувър и прав кабел и за какво се използват, но неможах да разбера какво е това от мен видятото свързване при което не са кримпнати всички жила на кабела ,а само няколко (не им помня точно цветовете) ???

Прочете ли втория линк? Там ясно е обяснено къде защо и колко!!!

Биллу ти е написал точно. Ти ще го направиш както са го описали колегите. А ако доставчикът ти е разменил цветовете, тогава какво правим? Ще се сърдиш на колегите? Отиваш във фирмата доставчик и ги питаш за тяхната подредба. Така ще направиш кабела до рутера. А от рутера до компа, както си решиш по цветове, но е много правилно да се научим да спазваме това, което са посочили. И ако не си кримпвал с клещи, то няма и да го направиш. Помоли техниците, щото навярно нямаш и такива клещи. Успех и повече чети.

Биллу ти е написал точно. Ти ще го направиш както са го описали колегите. А ако доставчикът ти е разменил цветовете, тогава какво правим? Ще се сърдиш на колегите? Отиваш във фирмата доставчик и ги питаш за тяхната подредба. Така ще направиш кабела до рутера. А от рутера до компа, както си решиш по цветове, но е много правилно да се научим да спазваме това, което са посочили. И ако не си кримпвал с клещи, то няма и да го направиш. Помоли техниците, щото навярно нямаш и такива клещи. Успех и повече чети.

Many newer devices have an automatic crossover feature. This feature allows the device to detect the required cable type and configures the interfaces accordingly. On some devices, this auto-detection is performed by default. Other devices require an interface configuration command for enabling MIDX auto-detection.

Едва ли устроиствата му имат нужда от допълнително конфигуриране на MDIX... :)

CHUPAKABRА,не разбрах какво си разбрал,но все пак:

прав

Use straight-through cables for connecting:

Switch to router

Computer to switch

Computer to hub

кръстосан

Use crossover cables for connecting:

Switch to switch

Switch to hub

Hub to hub

Router to router

Computer to computer

Computer to router

Редактирано от crussader (преглед на промените)

Many newer devices have an automatic crossover feature. This feature allows the device to detect the required cable type and configures the interfaces accordingly. On some devices, this auto-detection is performed by default. Other devices require an interface configuration command for enabling MIDX auto-detection.

Едва ли устроиствата му имат нужда от допълнително конфигуриране на MDIX... :rolleyes:

Да, да благодарим на HP за тази екстра.

Но, кажи ми какво се случва ако аз реша да ги кримпна по 568C стандарт, който същестува само в моята глава? Това в края на доставчика. Та, какво прави клиента тогази? Гадае?

Аз ли нещо изтървах или се предполага че вече питащия има кримпнат кабел в дома си? Просто спазва тамошната подредба.

И, какви клещи, какви чудеса, аз първите си кабели ги кримпвах с отверка, щото не ми се даваха 20 лв за нещо което ще използвам 4 пъти.

Но, кажи ми какво се случва ако аз реша да ги кримпна по 568C стандарт, който същестува само в моята глава? Това в края на доставчика. Та, какво прави клиента тогази? Гадае?

Аз ли нещо изтървах или се предполага че вече питащия има кримпнат кабел в дома си? Просто спазва тамошната подредба.

И, какви клещи, какви чудеса, аз първите си кабели ги кримпвах с отверка, щото не ми се даваха 20 лв за нещо което ще използвам 4 пъти.

Не вярвам в такъв сценарий!

Чувал съм техници които на 24/subnet mask казват "онова с нула отзаде",ама чак пък толкова :rolleyes:

Вместо да гадае може да хване един мултицет и да премери кои чифтове са свързани от другата страна :rolleyes:

Абе може да година два пъти да ми трябва но съм си купил преди 3 години кримпващи клещи да не се моля на тоз или онзи да ми услужи с неговите или да се мъча с отверка.

http://www.tpetrov.com/ImagesTE/JPG/CP376C.jpg

Имах такива като на снимката на работа, и си купих същите, е да струваха 24 лева но ... имаще и едини по ефтини китайски за 9-10 лева но си купих тези с който съм работил 2 години, но за домашни условия където ще ти се наложи да крипваш RJ-45 2-3 пъти в годината и най ефтините стават вместо да се мъчиш с отверка.

Редактирано от ludfen (преглед на промените)

Вместо да гадае може да хване един мултицет и да премери кои чифтове са свързани от другата страна ;)

Не ти ли се струва че започваш да искаш твърде много от човека? Оня ден един отказа да си включи захранването с жичка, страшно му било.

но за домашни условия където ще ти се наложи да крипваш RJ-45 2-3 пъти в годината и най ефтините стават вместо да се мъчиш с отверка.

/оффффф

То и аз си купих в последствие. По точно си ги купих сравнително наскоро. Когато прекарваш по 8 часа на ден в място пълно с клещи, поялници, чарколяци и кабели много много не се замисляш какво имаш в къщи.

Служебно съм имал случаи да ме заболят ръцете от кримпване. А 2007ма с един колега кримпвахме 4-5 букси на смени при минус нам си колко градуса и силен вятър на покрива на 10 етажен блок. Нея зима, не помня от този случай или от друг подобен се разболях като животно, гърлото ми се наду, едвам си отварях устата, дъвченето и преглъщането бяха доста неприятно занимание. Гърлото ми стоя червено следващите 4-5 месеца, без да имам инфекция, алергия или друго.

А 2007ма с един колега кримпвахме 4-5 букси на смени при минус нам си колко градуса и силен вятър на покрива на 10 етажен блок. Нея зима, не помня от този случай или от друг подобен се разболях като животно, гърлото ми се наду, едвам си отварях устата, дъвченето и преглъщането бяха доста неприятно занимание. Гърлото ми стоя червено следващите 4-5 месеца, без да имам инфекция, алергия или друго.

/ОФФ Особено приятно и незабравимо ми беше на 2.01.2009г. при -15 градуса да кримпвам RJ-45 на кабел FTP категория 6e който докато го развиеш ставаше като пръчка, а пък да го оголиш и да си подредиш жичките и да ги вкараш в RJ-то си беше мъчение.

Редактирано от ludfen (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.