Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вроден ли е садизмът ?

Featured Replies

Защо да е несериозно ? Садизмът е описан предимно като психично, а не като чисто сексуално отклонение. Самите садистични помисли и/или действия могат да предизвикат страхотен душевен оргазъм, който е много по-силен от физическия.

Садизмът е състояние, при което доминирането, контролът, унижаването или нараняването на друг човек/партньор води до сексуална възбуда и/или удовлетворение. Психологическото е тясно преплетено със сексуалното и в случая не могат да бъдат разделяни. Също така не виждам смисъл в разделянето на душевен и физически оргазъм - това е едно и също нещо, въпрос на нагласа е по какъв начин човек може да го получи и изживее.

Садизмът е регресивно психологическо състояние, при което има регрес към така наречената "инфантилна сексуалност" - при нея усещанията за болка и удоволствие могат да се смесват, както и стимулите, които предизвикват наслада. Инфантилната сексуалност е нещо, което присъства малко или много у всеки човек, въпросът опира до това, тази фаза да се преодолее. Аз затова се изказах против еднозначното определяне на садизма като вродено състояние, защото това е комплексен феномен.

He, тези желания, както и бдсм практиките са напълно осъзнати от практикуващите ги.

Причините за желаенето на тези практики не са осъзнати - психоаналитично казано, те са изтласкани в несъзнаваното. Практикуващият тези практики знае, че ги иска и че те му носят наслада, но не е наясно защо ги иска.

• Автор

Защо някои имат садо, а други мазо влечения, не е докрай изяснено, но една от теориите е, че става дума за подсъзнателни рефлекси на приемане на мазохистична позиция или несъзнавани стимули за садистично, налагащо се отношение, когато и двете са предизвикани от неприятни и травматични изживявания в детството или по-късно, и по този начин са формирали личността. Ерих Фром разграничава 3 вида садистични тенденции, повече или по-малко преплетени помежду си. Едната е личността да подчинява другите на себе си и да упражнява абсолютна и неограничена власт над тях. Втората се проявява не само в импулса да се властва по този абсолютен начин над другите, но и да се експлоатират и да се използват. Третият вид садистична тенденция е желанието да се причиняват страдания на другите или да се наблюдава как се измъчват. Страданието може да е физическо, но често става дума за духовно терзание. Дали е така или е само на теория, не е доказано, но отново подчертавам, че има огромна разлика между садизмът като насилствен и антисоциален акт, и когато се практикува под формата на бдсм игра. "Играта", разбира се, може да стигне много далеч, но основните принципи си остават -- save, sane and consentual (доброволно, безопасно, и по взаимно съгласие)

Ерих Фром разграничава 3 вида садистични тенденции, повече или по-малко преплетени помежду си. Едната е личността да подчинява другите на себе си и да упражнява абсолютна и неограничена власт над тях. Втората се проявява не само в импулса да се властва по този абсолютен начин над другите, но и да се експлоатират и да се използват. Третият вид садистична тенденция е желанието да се причиняват страдания на другите или да се наблюдава как се измъчват. Страданието може да е физическо, но често става дума за духовно терзание.

Само трябва да се добави, че Ерих Фром (който е последовател на Фройд) свързва тези садистични тенденции с "нагона към смъртта". :whist:

По начало активната и пасивната форма, т.е. садизмът и мазохизмът, се срещат едновременно в едно и също лице. С други думи, който изпитва удоволствие от това да причинява болка в половата връзка, също е способен и да изпитва удоволствие от болката, която могат да му причинят. Един садист е и мазохист, макар че активната или пасивната форма може да е преобладаваща. За перверзия говорим тогава, когато удовлетворението е свързано изключително с бруталното отношение, подчиняване и малтретиране на обекта. По-горе представената от Готик теория на Лакан е много добра, според мен.

Само трябва да се добави, че Ерих Фром (който е последовател на Фройд) свързва тези садистични тенденции с "нагона към смъртта". :whist:

Пък късният Фройд, доколкото си спомням, извежда и Ерос и Танатос от Принципът на Нирвана, т.е. универсалния стремеж на всяка жива субстанция да се завърне към покоя на неорганичния свят (принципа на Фехнер за постоянното равновесие).

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

според мен е вграден и е въпрос на възпитание до 3-4та година за да се изкорени... (съдя така от 2,5 годишното момиченце на съседа - по точно по това как се държи с кучето, костенурката, плюешните играчки и околните...)

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Е, не е толкова просто. Както каза Готик това е комплексен феномен, който е свързан с регрес към някои форми на инфантилна сексуалност. Няма как да изкорениш нещо, което все още не е възникнало.

• Автор

По начало активната и пасивната форма, т.е. садизмът и мазохизмът, се срещат едновременно в едно и също лице. С други думи, който изпитва удоволствие от това да причинява болка в половата връзка, също е способен и да изпитва удоволствие от болката, която могат да му причинят. Един садист е и мазохист, макар че активната или пасивната форма може да е преобладаваща.

Това са т.нар. switch-oве, и те никак не са малко, но аз и досега не мога да разбера що за ориентация е това да се кефиш да си и от двете страни на камшика.

Темата е коментирана тук

Това дали при садо-мазохизма двете роли са взаимосвързани или човек се идентифицира само с едната, е обект на много дискусии в психоанализата. Макар че това може да се обясни, като се вземе предвид цялостният характер или нагласа на конкретния човек - ако някой има склонност към смяна на общите си психически нагласи, не трябва да е изненадващо, че си променя и нагласите по отношение на BDSM. :down:

Това са т.нар. switch-oве, и те никак не са малко, но аз и досега не мога да разбера що за ориентация е това да се кефиш да си и от двете страни на камшика.

Не са се определили още. ;) Връзката между двете е установена още от Фройд в "Икономическият проблем на мазохизма" (1924) например. Това, че има switch-oве според мен подкрепя, а не опровергава тази хипотеза. Но за мен е по-интересно на какво се дължи осъдителното отношение на обществото към BDSM. Последното се класифицира като перверзия, нали така? Как си го обясняваш? Първото, за което се сещам е, че обществото табуира всички прояви на сексуалния инстинкт, които не са свързани пряко с възпроизводството. Ако следваме класическото разбиране на Фройд, което е доразвито от автори като Фром и Маркузе да речем, предусловие за възникването и прогреса на културата е изместването на принципа на удоволствието от този на реалността. По същността си това е репресивен механизъм, който "нестандартните" сексуални практики и отношения отхвърлят и рушат. Този анализ, обаче, не е съвсем прецизен, защото не взима под внимание други исторически опити (елините, латините и т.н.)... Това е съвсем накратко.

според мен е вграден и е въпрос на възпитание до 3-4та година за да се изкорени... (съдя така от 2,5 годишното момиченце на съседа - по точно по това как се държи с кучето, костенурката, плюешните играчки и околните...)

Прав си,аз за съжаление също съм безсилна и не мога да помогна-

защото съм леля и рядко виждам племенника си,на 6 години е вече,но от малък това му е разрешено.

Аз това за "нормално" не го приемам -

да бие и мъчи животни,хвърлял е персийката през прозореца и т.н.

Не ми се говори,толкова много ме боли

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

• Автор

Прав си,аз за съжаление също съм безсилна и не мога да помогна-

защото съм леля и рядко виждам племенника си,на 6 години е вече,но от малък това му е разрешено.

Аз това за "нормално" не го приемам -

да бие и мъчи животни,хвърлял е персийката през прозореца и т.н.

Не ми се говори,толкова много ме боли

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Това е типична детска проява на садизъм към животни, птици и други беззащитни същества, който трябва да изкоренява отрано, за да не прерастне в социален садизъм и престъпления, насочени към хората :offtopic_s:

-едит-

Наскоро гледах един филм, в който едно 7-8 годишно момче уби по-малкия си брат, понеже му счупил самолета, който той конструирал месеци наред :blink: Родителите прикриваха престъплението до последно, за да не загубят и другото си дете. В съда се разкри истината, но при разпитите детето не изпитваше абсолютно никаква вина от постъпката си. Беше освидетелствано като социопат и изпратено в клиника за лечение.

Редактирано от Madam_Cruella (преглед на промените)

Това е типична детска проява на садизъм към животни, птици и други беззащитни същества, който трябва да изкоренява отрано, за да не прерастне в социален садизъм и престъпления, насочени към хората :slap1:

-едит-

Наскоро гледах един филм, в който едно 7-8 годишно момче уби по-малкия си брат, понеже му счупил самолета, който той конструирал месеци наред :P Родителите прикриваха престъплението до последно, за да не загубят и другото си дете. В съда се разкри истината, но при разпитите детето не изпитваше абсолютно никаква вина от постъпката си. Беше освидетелствано като социопат и изпратено в клиника за лечение.

Така е,днес към животни-утре не дай си Боже и към хора.

Блъскал е главичката на сиамеца на другата си баба,в стената.

Че чак се и гордее с това.

Питам го:

"Ако на теб ти удрят главата в стената-ще ти хареса ли?

Няма ли да те боли и да плачеш а?"

"Ама аз си играя просто" - е това отговаря.

Аз ако имам дете знаеш ли как ще си "играеш" пък с беззащитни животни-

точно никак няма да си "играе".

• Автор

Но за мен е по-интересно на какво се дължи осъдителното отношение на обществото към BDSM. Последното се класифицира като перверзия, нали така? Как си го обясняваш?

Обяснявам си го с факта, че обществото у нас не е дорасло не само за бдсм, но и за много други неща.

Да кажеш, че нещо не струва или е перверзия, или е извратено, само защото лично на теб не ти харесва, е доста повърхностно. А най-лесно е да се осмиват и обиждат хората, които практикуват нещо по-различно от мисионерска поза под юргана :speak:

Темата за бдсм е дълга и сложна, както и защо няма бдсм общество у нас. Имайки предвид, че контактувам с доста чужденци, определено мога да кажа, че тук нещата не са мръднали и крачка напред от 10-15 години насам.

Редактирано от Madam_Cruella (преглед на промените)

Обяснявам си го с факта, че обществото у нас не е дорасло не само за бдсм, но и за много други неща. Да кажеш, че нещо не струва или е перверзия, или е извратено, само защото лично на теб не ти харесва, е доста повърхностно.

Хм. Какво трябва да стане с обществото, за да дорасне за БДСМ? :speak:

Така наречената сексуална революция се дължи и на определени идеи за това какво е сексуалността и как обществото се отнася към нея. Доколкото ми е известно, БДСМ културата се позовава на определени възгледи за това какво представлява човешката сексуалност и отношението й с обществото. Скепсис по-горе засегна тази тема от гледна точка на фройдизма и това е интересно и важно за разглеждане, защото аргументите за тези практики лежат на идеята, че културата/обществото репресира индивида.

Обяснявам си го с факта, че обществото у нас не е дорасло не само за бдсм, но и за много други неща.

Сега, нали не твърдиш, че БДСМ е признак за културен прогрес? Всичко, което не служи пряко или косвено на възпроизводството се дефинира като перверзия и у нас, и в западните общества. Но не винаги е било така. Позволявам си да те насоча към "История на сексуалността" на Мишел Фуко. Мисля, че ще ти е интересна.
  • Автор

Не става дума да прогрес или за регрес -- просто хората на запад са по-разкрепостени в мисленето си, организират се срещи, бдсм и фетиш партита. Тук тези теми са едва ли не табу, а фантазьорите се сврели като мишки зад мониторите и лъскат бастуна на филми с подобна насочност. А сподели с жена си или с приятелите си, че имаш такива влечения, и веднага ще те обявят за луд, и ще те пратят да се лекуваш. Случвало се е мои познати да ми казват: "О, тия дето идват при теб са неосъзнати гейове, педали, откачени, психопати". Иди обяснявай, че не стоят така нещата...

Че на Запад са по-разкрепостени - вярно е. Но на Запад BDSM е субкултура, която изповядва определен начин на живот, а за тук не съм сигурен дали има такава субкултура. Скепсис много на място спомена Мишел Фуко - човек, който е допринесал много за това на Запад да се мисли по друг начин за секса. Все пак класическата психиатрия на Запад е определила садо-мазохизма като патология. Има и нещо друго - след като човек има такива влечения и държи на тях, защо не си търси половинка с подходяща сексуална нагласа? :cool:

• Автор

Има и нещо друго - след като човек има такива влечения и държи на тях, защо не си търси половинка с подходяща сексуална нагласа? :)

Оооо, търсят с години, по всички възможни сайтове за бдсм. Подчинените, мазохистите и мъжете с робска ориентация са хиляди, а Господарките (РЕАЛНИТЕ) са единици. Същото е положението и с жените-робини -- няма ги.

Все пак класическата психиатрия на Запад е определила садо-мазохизма като патология.

Аз не съм чела чак толкова много, но практикувам активно от 10 години, и за тия години съм се срещнала с хиляди хора с всякакви фетиши и нестандартни влечения. Книга мога да напиша -- една дебела, и няколко по-тънки......но когато му дойде времето :eek:

Подчинените, мазохистите и мъжете с робска ориентация са хиляди, а Господарките (РЕАЛНИТЕ) са единици. Същото е положението и с жените-робини -- няма ги.

Съмнявам се, че точно така стоят нещата. :)

....................................

На мен ми е интересно нещо друго. Садо-мазохизмът е определен като перверзия и патология от класическата психиатрия, но в средата на 20-ти век се появява културологическият подход, според който човешката сексуалност е културно детерминирана и понятията за нормално и перверзно се определят по различен начин в различните култури. Това служи като аргумент и на BDSM субкултурата, която на Запад има своите поддръжници. Също така, това е аргумент срещу теориите за вродената перверзия.

Не знам... Мисля, че истината е някъде по средата. От една страна, имаме не докрай разрешен Едипов конфликт, който води до регрес към инфантилни фази на сексуалността, а от друга, социо-културния фактор.

• Автор

Съмнявам се, че точно така стоят нещата. :)

Щом ти казвам, значи така стоят нещата на практика.

А иначе теории за садомазохизма има много, някои от които напълно противоречиви, именно затова не искам да споря с вас двамцата :giggle1:

Бих ви пуснала няколко супер яки клипа, но за жалост не е позволено да се разпространяват подобни материали в тоя форум. Хубаво е, че има хора, които ги гледат, а още по-хубаво е, че има хора, които ги практикуват :lol6:

Щом ти казвам, значи така стоят нещата на практика.

А иначе теории за садомазохизма има много, някои от които напълно противоречиви, именно затова не искам да споря с вас двамцата :cool:

Ами аз лично съм познавал една жена с такива нагласи, която даже ми е споделяла причината да си пада по тези неща и това е свързано с една неприятна случка, която е преживяла като малка. Та положението не е като да не се намират практикуващи. :)

Пък и теориите за садо-мазохизма не мисля, че са чак толкова противоречиви, но да речем, че има определени резличия в интерпретирането на този феномен. :cool:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.