Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с компютър - дава сини екрани без причина

Featured Replies

И според мене не е в ред файловата система/така показва картинката по-горе.Формата ще я поправи.

• Отговори 60
  • Прегледи 8,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

• Автор
Nologo ти каза hiren,s Boot CD ,от него си пусни HDD Regenerator за да провериш харда и ако е в ред тогава FULL FORMAT C .

<{POST_SNAPBACK}>

А линк за тази програмка?

И от там да си изтегля за моя модел, така ли?

<{POST_SNAPBACK}>

Да, опитай все пак.

Иначе съм почти съгласен с kokomil, но е хубаво да се опитат повече възможности.

Hiren's boot CD:

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...iew=getlastpost

Можеш да опиташ и с по-старата версия Hiren's boot CD 7.7. Има BG Mirror, aко имаш по-слаб външен трафик.

• Автор

Не знам, но все пак си мисля, че ако ми беше толкова зле файловата с-ма, щеще да има повече проблеми, а то само при игри (за сега).

Дай боже да се оправи с формат! Това да е! Притеснявам се да не е друго - пак оная прословута термо - паста.

А ако постои повечко време СЕС с фаталната грешка, какво му се случва на CPU?

Да не те плаша,но при така проявяващия се проблем/при натоварване/има възможност и да прегрява системата/проц или видео/,което пак ни връща към въпроса с термопастата.

• Автор

Ако пробвам да го натоварвам пак с игри за да видя логовете на грешките - опасно ли е за процесора???

Edit: Значи няма да изпробвам. Ами каква е вероятността да съм одраскал някоя платка с четката, като чистих? Не съм вадил нищо освен радиатора и старателно съм почиствал, но ...

Редактирано от GFreeman (преглед на промените)

• Автор
По-добре виж температурите на системата!

<{POST_SNAPBACK}>

Температурите (поне според датчика) са чудесни.

Компютърът ми е сравнително нов. Как да разбера дали датчикът е в радиатора или в процесора? Може в това да е проблема. Температурата да не е вярна?

Това, което ме съмняваше, е че като съм махнал пастата, темп. на процесора не е равна на тази на радиатора и ако датчика е в радиатора - процесорът да прегрява, а пък аз да си мисля, че е нормално. Сега сложих паста, но аз сам си я сложих. Не знам дали както трябва.

Как да разбера къде е датчикът?

GFreeman,

Гледах картинката която си постнал за това, че не ти завършил проверката на диска. Какво имаш инсталирано на компютъра си допълнително като теми, шел допълнения. Защото малко ми прилича на интерфейса на Виста. Слагал ли си нещо такова.

Toва е линк към страницата на 'seagate',където можеш да извършиш online проверка на хард диска си.

Натисни 'English' в долния ляв ъгъл на страницата(фиг.1),след което направи 'Drive Self Test (DST)' и ' File System Check'

http://www.seagate.com/support/seatools/B7c.html

de2hz.gifфиг.1

След като 5 дни си карал без паста на проца и ти е показвал нормални температури,явно датчикът не е в проца.Отвори капака и пипай с пръста,ако радиатора на проца при натоварване е съвсем студен,вероятно не си сложил пастата както трябва/и не каза каква паста си сложил/.Пипни също охлаждането на видеото,да не би да прегрява то.Ако темп. е над 50с,трудно ще си задържиш пръста отгоре.

Свали РАМ-а,почисти внимателно контактите,огледай слотовете за евентуално замърсяване и слагай платките обратно.

P.S. Доста задачи ти се събраха.След проверката на харда,която се коментираше по-горе,се заеми и с проверката на hardware-a. Пиши какъв е резултатът. Успех

• Автор

От всичко написано дотук, стигнах до извода, че (най - вероятно):

- Това, което си го мислих и преди - датчикът е в радиатора. Процесорът прегрява при игри и за това става така. Пояснения: След като си почистих компютъра (заедно с пастата), температурата не само не се повиши, но даже и падна. Температура на процесора от 26 - 27 градуса при ненатовареност не бях виждал откак съм си взел компютъра нов. И затова си мисля, че се е загубил контакта между радиатора и проц. и радиатора е дори по-студен от нормалното. Или пък се е свалила температурата от почистването (знае ли човек)?

- Другият вариант - просто скапан Уиндоус, който е трябвало да преинсталирам с формат (и все още трябва). Дано да е само това!

И сега имам следния въпрос

ИСКАМ ДА ПРОБВАМ ТОВА, КОЕТО КАЗА KOKOMIL, НО ПРИ ВКЛЮЧЕН КОМПЮТЪР КЪДЕ Е БЕЗОПАСНО ДА СЕ БУТА. КАТО ПИПАМ РАДИАТОРА - ОТСТРАНИ ДА ГО ПИПНА? А ВИДЕОКАРТАТА? Абе нещо като мини-инструкаж по безопастност при бутане вътре във включен компютър!

П.П. Nickfox, да, имам сложен Vista inspirat. Но не мисля, че в това е проблемът, защото последните 3 месеца съм карал с него и никакъв проблем. Сега след реинстола го сложих пак, но едва ли е в това. Иначе други шелове сега нямам. :bye:

Това са резултатите от online тестовете, те не станаха:

S.M.A.R.T.

Run: 08.2.2006 г. 14:40:46

Win2003 Promise SATA150 TX Series IDE Controller : ST380011 A SCSI Disk Device

Model: ST380011 A SCSI Disk Device

Serial Number: J40VJMQ0

Capacity: 80.02 GB

Status: No S.M.A.R.T. thresholds exceeded.

EXTENDED TEST

Run: 08.2.2006 г. 14:41:44

Win2003 Promise SATA150 TX Series IDE Controller : ST380011 A SCSI Disk Device

Model: ST380011 A SCSI Disk Device

Serial Number: J40VJMQ0

Capacity: 80.02 GB

Test result: SMART self-test is not supported for this drive.

This may be due to a limitation in the Windows driver for the controller that the drive is attached to or the drive may not support the SMART self-test. In either case, this is not a failure of the drive.

Edit: Тези данни са повече отклонения от темата. Същинският въпрос "НО ПРИ ВКЛЮЧЕН КОМПЮТЪР КЪДЕ Е БЕЗОПАСНО ДА СЕ БУТА"???

"НО ПРИ ВКЛЮЧЕН КОМПЮТЪР КЪДЕ Е БЕЗОПАСНО ДА СЕ БУТА"???

Никъде недей да "БУТАШ" при включен компютър!

Всички "бутания" ги извършвай при изключен компютър от контакта!

• Автор

Никъде недей да "БУТАШ" при включен компютър!

Всички "бутания" ги извършвай при изключен компютър от контакта!

<{POST_SNAPBACK}>

Благодаря ти за предупреждението!

Като си сложих пръста на радиатора и на видеокартата, според мен всичко е нормално. Видеокартата е лекоо топличка (значи малко над 37 градуса). А радиаторът също показва това, което и датчика.

НО АЗ И ДА ПИПАМ РАДИАТОРА - НЕ МИ Е ОТ ПОЛЗА:

АКО ВСИЧКО СИ Е НАРЕД, ТЕМП. НА ПРОЦ. = ТЕМП. НА РАДИАТОРА, СЛЕДОВАТЕЛНО И НА ДАТЧИКА.

АКО ДАТЧИКА Е В РАДИАТОРА, ТО ПАК ТЕМП. НА ДАТЧИКА = НА ТЕМП. НА РАДИАТОРА.

КАК ДА РАЗБЕРА КЪДЕ Е ПРОКЛЕТИЯТ ДАТЧИК??? :yanim:

Е това вече беше невиждано! Когато си взех компютъра наново, най - ниската температура, която съм виждал беше 28 градуса, ако току що е включен. Пак да припомня - това е Pentium 2.4 GHz. Възможно ли е да има такава температура и това означава ли, че датчикът е в радиатора???

196cm.th.jpg

196cm.jpg

Относно темп. на проца споко,аз имах същия и при мене показваше горе-долу подобни стойности/системата бачкаше ОК/.

Както CHICHOMITKO каза при включен комп НЕ ТРЯБВА никъде да буташ,а много внимателно да пипнеш с пръст само радиаторите,като внимаваш да не закачиш нещо наоколо !

Понеже мизерията е станала след почистване,без да сваляш РАМ има някаква минимална възможност да си закачил нещо РАМ-а,така че направи и гимнастиката с платките на РАМ,както те посъветвах по-горе/знае ли човек.../.

И пак не каза каква паста си сложил sad.gif

Редактирано от kokomil (преглед на промените)

• Автор

"И пак не каза каква паста си сложил "

Не знам каква? Дадоха ми я от стари платки. И сам си я сложих. Във всички случаи е силиконова. Не съм компетентен по тези неща! Но важното е, че има. Ако пастата е по-различна - голяма ли разлика има?

Да не казвам голяма дума,но все едно нищо не си сложил !Независимо какъв ще излезе проблема и как ще се оправи,ТРЯБВА да смениш пастата на проца ! Вземи си нещо по-качествено/например Arctic Silver Ceramique/,почистваш това дето си сложил,намазваш кристала на проца ТЪНКО като внимаваш пастата да не излиза извън кристала,после прикрепваш внимателно радиатора отгоре .

Абе да ти кажа това ще е проблем, който не може ей така с лека ръка да го оправиш. Според мен при всички случаи е хардуерен!

• Автор

Щом и без паста и като сложих (фалшивата) паста нищо не се променя, даже по - студен става и така цяла седмица, значи със сигурност датчикът е в радиатора?

Ако е така дали може да има някаква зависимост между истинската и показваната температура - линейна, пропорционална, логаритмична.

Пример: Ако знам, че в дадено положение, попринцип ми е 30 градуса, а пък то ми показва, че е 20 следва, че като ми показва 25 - истинската е 35.

Не е толкова важно каква е темп на радиатора и къде се намира самият датчик,а дали той охлажда както трябва и за да става това трябва добро топлопренасяне между него и проца.

По принцип не може да се вярва на темп,когато е измерена с помощта на софтуеър/Everest/ или каквато и да е друга програма като да речем Motherboard Monitor.По-точно показва биоса,или просто може да му се има повече доверие.Така че,виж данните в Биос,после веднага виж какво ти показва Everest и можеш да си определиш необходимите съотношения.

• Автор

Данните в биоса съответстват на тези в евереста.

За мен е важно да знам къде е датчикът, защото ако е в радиатора ще ми показва температура, далеч от реалната. И това ще става именно заради пастата. Ако пастата е фалшива, да речем, контактът проц. - радиатор е нарушен. Процесорът е горещ - прегаря, а радиатора си е студен - даже повече от нормалното и ако там е датчика - разбираш ...

Kokomil, пратих ти ЛС. Какво ти е мнението за тези температури, които ти споменах там?

Значи темп според мене са нормални както когато компа е бил нов,така и след година/по високи са от първоначалните в резултат на замърсяването/.Все пак има и други фактори,има ли други перки в кутията,дали е лято или зима/околната темп./

Това,което написа потвърждава моето мнение,че в резултат на почистването и неправилно поставената или липсваща паста на проца,той при натоварване прегрява и резултатът е син екран. Смени си пастата с тази,която ти написах и по начина,по който ти описах.

Не забравяй да направиш и това с РАМ !

И не забравяй повредената файлова система на HDD.

Не искам да те хвърлям в грешни посоки, но син екран се е премахвал и само с по-нови драйвери на видеото. Пробвай преди формата ;).

Успех.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.