Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Фототехника - мнения и дискусии

Featured Replies

Спрял съм се на следния обектив: Canon EF 70-200mm 1:4L USM Предвид рецензиите в страницата от закупилите обектива, не срещнах нито едно негативно мнение, дори излиза, че варианта без стабилизатор има своите предимства спрямо варианта със стабилизатор - около 1 килограм е по-лек, фокусира достатъчно бързо и е 4 пъти по-евтин от тромавия си брат - единствено от към светлочувствителност губи по точки. Това, което ме притеснява е, до каква степен 200 mm ще са достатъчни в определени ситуации. Апаратът ми не е full frame, а е с кроп фактор 1.6, от което би следвало, че и 200 mm монтирани на този апарат биха имали по-голям обхват...

Естествено не бих искал да изглеждам като тези ентусиасти:

Публикувано изображениеПубликувано изображение

Нямам намерение да снимам луната или на километри разстояние, но се чудя между 70-200 L без стабилизатор и 70-300 non-L. Какво бихте посъветвали?

• Отговори 66
  • Прегледи 17,6k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Това, което ме притеснява е, до каква степен 200 mm ще са достатъчни в определени ситуации.

:whist:

Нали си наясно, че не може да се отговори точно на този въпрос?... Зависи каква е ситуацията, и какво снимаш. Имал съм EF-S 55-250 IS, понякога също ми идваше къс - за птици например.

По-важно е да знаеш колко стабилно можеш да държиш апарата. Аз не мога, признавам си :whist: , и затова бих си купил дълъг обектив само със стабилизация.

Иначе EF 70-200/4L е по-добър отвсякъде - не само заради червената лентичка. Естествено, по-голям, по-тежък и по-скъп е. Но като вземеш предвид по-здравото тяло, постоянната дължина, по-здравата конструкция, челната леща че не се върти, по-бързия автофокус, по-рязката и контрастна картина по цялата дължина - заслужава си.

А зависи и на какъв апарат ще го ползваш. Един и същ обектив ще даде различен резултат на 350D, и на 550D например. Ако си с нов модел с 18MP матрица - задължително 70-200.

200мм са достатъчни при това без стабилизация. Снимките на птици и буболечки са ми всичките без стабилизация, пък нищо им няма. На 300мм става трудно да следиш мърдащ обект, даже и цяла жена да е в навалица, пак ти бяга.

@Mr. McPherson - апаратът е Canon EOS 600D - използва същия сензор, както 550D, 60D и.т.н, и това ми е първия огледалнорефлексен фотоапарат. @Белгиец - ще те послушам. В момента използвам стандартния обектив EF-S 18-55mm 1:3,5-5,6 IS II, но с него не мога да снимам незабелязано хора, а повечето се цупят като забележат, че се опитвам ;) .

В момента използвам стандартния обектив EF-S 18-55mm 1:3,5-5,6 IS II, но с него не мога да снимам незабелязано хора, а повечето се цупят като забележат, че се опитвам  ;) .

Трябва да си седнал в кола, на пейка, на сгъваемо столче и по възможност на сенчесто място ако не искаш да те забелязват. Ако си прав с овисен на корема голям бял обектив, всички тебе гледат.

Белгиец, не мога да те разбера. Човекът каза, че се занимава 10 години с фотография. Не се ли се замислял, че за 10 години могат да се научат много работи, още повече, ако това е професионалното ти занимание? 

Ами след 10 години занимаване с нещо като фотография, гледай какви глупости пише на собствения му фото-базар

Публикувано изображение

снимката от екрана е от тази страница http://www.photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=1344121&t=1344121

Та този набеден фотограф  г-н Георги Величков, по добре да си пише литературни драсканици, щото с тия 2000 линии на милиметър, направо изби рибата. Явно от многото учене на българска литература, не му е останало време да научи поне малко английски, за да разбере системата на тестване на обективите.

Дал е този линк

http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/234-nikkor-af-s-18-55mm-f35-56-g-ed-dx-ii-review--test-report?start=1

където му е обяснено следното:

The chart shows in line widths per picture height (LW/PH) which can be taken as a measure for sharpness. The chart is limited to the visually relevant LW/PH range of [750, 2250].

Интересно е че неговият приятел и съадмин  Бони ( който не е никакъв фотограф по образование, а е някакъв инжненер по електроника), не му чете писаното и не го поправя.

Ами след 10 години занимаване с нещо като фотография, гледай какви глупости пише на собствения му фото-базар

Публикувано изображение

снимката от екрана е от тази страница http://www.photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=1344121&t=1344121

Та този набеден фотограф  г-н Георги Величков, по добре да си пише литературни драсканици, щото с тия 2000 линии на милиметър, направо изби рибата. Явно от многото учене на българска литература, не му е останало време да научи поне малко английски, за да разбере системата на тестване на обективите.

Дал е този линк

http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/234-nikkor-af-s-18-55mm-f35-56-g-ed-dx-ii-review--test-report?start=1

където му е обяснено следното:

Интересно е че неговият приятел и съадмин  Бони ( който не е никакъв фотограф по образование, а е някакъв инжненер по електроника), не му чете писаното и не го поправя.

Всеки може да сбърка и да изтърси някой бисер. Това че те деактивираха беше естествен отговор на поведението ти във форума. Тука са малко хората дето могат да схванат какво е сбъркал Жоро в поста си, броят се на пръстите на една ръка най вероятно, а и тази грешка няма никаво отношение към способностите му на фотограф. Снимките се правят с ум и апарат, не с писане по форумите. С плюенето по Бони и Жоро просто ставаш смешен.

Интересното е че ти си единствения деактивиран за сега, на който му се запазиха старите постове в форума, имай го в пред вид. Това е знак свише. :D:)

Да де, може всеки да сбърка, ама те тия организират платени курсове да учат други хора на това което те не са учили официално никъде. А като питаш нещо на тяхния форум, се таят като пръдня в гащи, трябвало било да отидеш да се запишеш на курс и да си платиш. Има там една тема, на която един потребител почва да се опитва да разсъждава на каква скорост трябва да снима човек да речеме с 300 мм обектив , за да не ислизат размазани снимките ( без стабилизация ). И поставя въпроса дали има разлика че обектива е завинтен на APS-C или Full Frame тяло. Отначалото Бони отговори така че нищо да не разбере човек. Чак след няколко страници, като и други потребители загатнаха за истината, той Бони взе та го обясни по-разбрано и се оправда че предишните въпроси не били точно за това последното дето го обяснява. Все едно че не му е ясно къкъв му е проблема на автора на темата и че не знае, че на форума му и на много други чуждоезични редовно се пишат неверни твърдения точно по темата. Та, ето това отношение не ми харесва на чисто фотографските форуми. За да ти каже нещо някой знаещ там, трябва или да си мадама пуснала актов авторпортрет в профила си, или яко да ги провокираш с всевъзможни грешни твърдения, та някой да се мине да се изпусне и да ти каже нещо полезно. Иначе като чели са се наговорили да не казват нищо полезно, поне не във формата на конкретен отговор на поставен въпрос. Изглежда че им прави голям кеф да ти се подиграват, вместо да ти помагат. Тука на калдата въобще не е като при фотографите. Като пита някой нещо за компютри и веднага му отговарят по няколко човека с ценни съвети, никой не го праща да ходи на курсове по компютърна подръжка. А иначе, двата ми ника ги деактивира Бони под натиска на едни приятелски кръгове, щото бях почнал да се бъзикам яко с тях в частта за празни приказки - "клуб"-  на сайта му. Един вид нарочно провокирано харакири. Аз фотограф нямам намерение да ставам, нито пък да приемам "правата фотографска вяра" в божества като Bokeh, B&W и др. Та със или без фото-базар.бг , си е все тая лично за мен. Знам си френски и английски и ако ми трябва някакво познание, има къде да си го намеря. 

Редактирано от Белгиец (преглед на промените)

------------------------------------------------------------------------------------------

п.п.

как стават тия хватки с чисто нов регистриран ник, ама да ги няма 12-те последни мнения , ха ха ха , я като си такъв майстор иди ми пусни да си ми работят двата ника при фотките да се побъзикам още малко с тях като им пусна линкове към моите теми тука.

п.п.п 

то аз си имам друг ник там де, ама съм мадама с кестенява коса, една такава добра, пишеща от бг ИП, направо разкош.

Няма хватки, такъв е явно формата на форума. Нямам никакво влияние над онзи форум, за да мога да направя тоя фокус който искаш.

А това с дамския профил е великолепна възможност да се изгавриш с тях. Пусни си няколко актови "автопортрета" в черно бяло разбира се и се наслаждавай на резултата. Мога да ти помогна с композирането и обработката ако искаш. Защото и на мен не ми харесва съществуването на приятелски кръгове и шуробаджанащината.

Редактирано от Нeо (преглед на промените)

Белгиец, като обиждаш човек, който е много над теб като опит, познания и показани резултати в областта на фотографията, само се излагаш ... Но знам, че това не те притеснява особено, така че - продължавай си.

Добре, айде, "Гошо" не е прав. А знаеш ли какво пишат за същия обектив в сайта, от който е графиката - SLRGear.com? Цитирам:

"This lens really surprised us. At a street price of ~$500 for a 70-300mm with VR built in, we figured Nikon would have had to cut corners someplace to hit the price point. Other than the slight softness and rather high CA from 200-300mm though, the performance of the 70-300mm f/4.5-5.6 ED-IF AF-S VR Zoom Nikkor (yeesh, that's a mouthful) was really excellent. And build quality, AF speed and accuracy and overall handling were excellent as well. Oh - I almost forgot a minor bonus for owners of Nikon's excellent 18-70mm kit zoom: This 70-300mm takes the same 67mm filter size as the 18-70mm, so you can use all the same front-element attachments on it. (Polarizers, ND filters, etc.) All in all, this is a really great tele zoom - In fact, I think one of these is going to be on my short list next Christmas!"

В приблизителен превод: "Този обектив наистина ни изненада. При цена от около $500 за 70-300 мм с вградена VR, очаквахме от Никон да го е поорязал, за да се вмести в тази цена. Но освен леката мекота и доста високи хроматични аберации в обхвата 200-300 мм, представянето на 70-300mm f/4.5-5.6 ED-IF AF-S VR Zoom Nikkor е наистина отлично. Качеството на изработка, скоростта на фокусиране и цялостната работа с него също са отлични. А, и почти забравих малкия бонус за собствениците на отличния китов 18-70 мм на Никон: Този 70-300 мм обектив е със същата 67 мм резба, така че можете да ползвате същите филтри (поляризационни, неутрални, и др.) . Като цяло, това е един страхотен теле зуум - всъщност, май смятам да си поръчам един такъв за Коледа!"

Да допълним, че хората, четящи този сайт, и даващи мнения за ползваните от тях обективи, са дали Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED AF-S VR средна оценка 9.23 по 10-балната система. За сравнение - прехваленият от теб Tamron 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro 1:2 AF е оценен за 7.50.

Ама какво разбират те ... :P Всичко е част от световната конспирация, целяща да се пробутва абсолютно ненужната стабилизация на нищо неподозиращите потребители :) .

Добре, че си имаме Еркюл Поаро от български произход, да разкрие заговора.

Съгс, съгласен съм с почти всичко което си написал с изключение мнението ти за тамрона. За тая цена, този обектив няма конкуренция. Стабилизацията е екстра която си струва парите ако си сватбен фотограф. При всички останали случаи е за предпочитане добрия статив. Нито пейзажистите, нито снимащите диви животни ползват стабилизация.

Да сравняваш 500$ обектив с 100$ обектив просто е безсмислено, защото по никакъв начин няма да докажеш че е 5 пъти по-добър. :)

• Автор

Съгс, съгласен съм с почти всичко което си написал с изключение мнението ти за тамрона. За тая цена, този обектив няма конкуренция. Стабилизацията е екстра която си струва парите ако си сватбен фотограф. При всички останали случаи е за предпочитане добрия статив. Нито пейзажистите, нито снимащите диви животни ползват стабилизация.

Да сравняваш 500$ обектив с 100$ обектив просто е безсмислено, защото по никакъв начин няма да докажеш че е 5 пъти по-добър. :wors:

Аз всъщност нямам мнение нито за Tamron-а, нито за Nikkor 70-300 VR, тъй като не съм ползвал нито един от двата обектива. Както се вижда от поста ми, цитирал съм написаното в сайт, който се занимава с тестове на обективи.

Спорът "За или против стабилизацията" го смятам за безсмислен, и няма да си губя времето да участвам в него. Ако ти, или Белгиеца, или който и да е друг можете да снимате на 300 мм от ръка без стабилизация - браво на вас, завиждам ви. Аз не мога да държа толкова стабилно апарата, и ми трябва нещо, което да компенсира треперенето на ръката ми. Съгласен съм, че в много случаи стативът е незаменим, но да се разхождам постоянно с него, в случай, че реша да снимам нещо, просто не е практично.

Още ме е яд, че продадох прекрасния EF 100/2.8 macro, само защото не можех да го ползвам пълноценно - повече от 50% от снимките ми се размазваха.

:speak: Просто не мога да не кажа: "Mr. Anderson, welcome back, we've missed you" :down:

Спорът "За или против стабилизацията" го смятам за безсмислен, и няма да си губя времето да участвам в него. Ако ти, или Белгиеца, или който и да е друг можете да снимате на 300 мм от ръка без стабилизация - браво на вас, завиждам ви. Аз не мога да държа толкова стабилно апарата, и ми трябва нещо, което да компенсира треперенето на ръката ми.

Е не е безсмислен спорът за стабилизацията, защото много хора като четат по фотофорумите че трябвало стабилизация и си мислят че е вярно. А няма кой да им каже, че с нея снимките при скорост от 1\500 сек нагоре, губят рязкост. Аз трябваше да купя един специален брой на едно френско списание, за да попадна случайно на това признание от страна на сериозни хора.

Я виж тука само съм прихванал от екрана снимка без никаква обработка - 300мм, ф16 и забележи скорост от само 1\125 сек

Публикувано изображение

няма статив триножник, няма монопод, няма столче, има превид гръб и на нищо не подпрян фотоапарат. Пеперудитите и пчелите не те чакат да си нагласиш нищо да ти е по-стабилно. 

На тази снимка е паднала непредвидено скоростта заради тъмния фон, иначе минаваше над 1\300 сек в повечето време.

Тази пеперуда е "обработваема" с цел да изглежда по-рязко изображението като мине през фотошопа.

:speak: Просто не мога да не кажа: "Mr. Anderson, welcome back, we've missed you"  :wors:

Това не звучи добре на англиски, ползват продължителното им минало време.

А иначе, този господин който ползва този ник, винаги си е тук на този форум, просто пише от друг ник.

Така че не се е завърнал от никъде, просто е сложил една от виртуалните му маски, за да отреагира на начина по който разобличих там едни чужди на този сайт хора. И си служи с лъскателство с цел да се опита да бъде приет положително, ама не му минава номера.

:biggrin: Просто не мога да не кажа: "Mr. Anderson, welcome back, we've missed you" :)

:whist: Гизмец пак се вкарва в филми за Джеймс Бонд, мен наистина ме нямаше доста време.

Благодаря, ти Приятелю! Радвам се да ви видя отново тук! :wors:

Надявам се реалния мистър Андерсон от този форум да не се сърди много. :speak::beer: :beer:

• Автор

Я виж тука само съм прихванал от екрана снимка без никаква обработка - 300мм, ф16 и забележи скорост от само 1\125 сек

И какво доказва това? Нищо. Във Фотофорума съм чел за хора, които от ръка правят по 1 сек. експонация без размазване. Само че аз не съм от тях.

Ето ти една моя снимка от днес - 70 мм, F8 , 1/40 сек. :

Публикувано изображение

Бъди сигурен, че не съм си мърдал нарочно ръката, стремях се да направя хубава снимка. Но не стана.

Една добра стабилизация спокойно може да компенсира 3 стопа светлосила (понякога производителите дават в ТТ данните до 4, но реално е малко пресилено). Това означава в горния случай еквивалента на снимане с нестабилизиран обектив със скорост 1/320 ! Ето ти пример, в който стабилизацията би спасила снимката.

• 5 години по-късно...

преди 7 часа, flare написа:

Ръченица от най-възрастният цигулар в село Тополово:
29198643612_18e093a8a9_b.jpg

29228167171_f6478b52bf_b.jpg

Видях снимките още сутринта, ама сега погледнах с какво стъкло си. Честитка!

Ще се радвам да споделиш впечатления, че точно на същия обектив точа лиги и аз, по-нататък ще се върже чудно с D500.

преди 14 минути, killchain написа:

Видях снимките още сутринта, ама сега погледнах с какво стъкло си. Честитка!

Ще се радвам да споделиш впечатления, че точно на същия обектив точа лиги и аз, по-нататък ще се върже чудно с D500.

Благодаря :D Вече писах такива, макар и леко постни :) ако те интересува нещо повече, питай :) Но с две думи аз съм много, много доволен.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.