Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Снимки в макрорежим

Featured Replies

Публикувано изображение

• Отговори 308
  • Прегледи 57,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Сравняваш ябълки с круши. 

На половината цена на Galaxy S5 в момента се продава например Olympus XZ2, който е в пъти по-добър апарат от въпросното старо Sony. Да не говорим, че вече има и DSLR-и, или пък компактни с големи матрици и сменяеми обективи, за същите пари.

Публикувано изображение

:camera2:

Не си много прав за крушите. Казвам това, защото последния месец се наложи да правя снимки по празненства. Знам, че апарата е скапан, не работи добре механиката, а и обектива има някои проблеми, но все пак си снимах. Понеже нямаше ни един с DSLR  се оказа така, че снимките от това Sony  са в пъти по-добри от всичко друго, с което се снимаше. Имаше и по-наточени модели от миналото, подобни на тия на capnemo,  имаше и нови сапунерки, имаше и смартфони с големи пиксели.  Лично аз се изненадах, колко лоши снимки правят съвременните сапунерки. Не, че и моето не е сапунерка, но пък показва доста по-добро качество. Не претендирам за композиция. Просто сравнявам снимки едно към едно - зърнистост, цветове, шумове... И писах тия неща, щото разговарям с млади хора, които смятат многопикселния си Самсунг за нещо върховно и искат още мегапиксели! Не е по темата, ама исках да уточня, защо пуснах тая снимка и защо коментирах под нея. Логично е нещо, струвало на времето 600-700 лева сега да е стотина, нали? Имаш кола сигурно или поне си снимал доста такива знам. Е, след 9 години колко струва тая кола, дето си я купил за 30 бона примерно? Аз ще ти кажа. Не повече от 4-5000 лева.  Ето това са ябълките. Аз сравнявам точно ябълки с ябълки, макар че в случая цитирах смартфони. Трябваше ли да споменавам всякакви сапунерки на Nikon  или Canon,  за да ме разбере някой?  Добре, повече няма да ме видиш да публикувам снимки. 

Сравняването на стар фотоапарат с нов смартфон си е точно ябълки и круши - едното е предназначено за снимане, а другото за говорене.

Направил си "откритието", че старите фотоапарати снимали по-добре. А дали е така? ;) Направи една и съща снимка с твоя, и с някой съвременен. После обаче ги преоразмери до един и същ размер, и тогава ги сравни! Ще се учудиш, че по-новият модел всъщност не е толкова зле. 

Ако си мислиш, че не познавам модела - грешиш. През 2005-a работех в магазин за техника, в който имаше и фотоапарати. Включително и този, и много други. Тествахме ги понякога, и оттам се зароди интереса ми към цифровата фототехника. Дотогава си снимах с лентов Olympus. 

A че много млади хора днес си мислят, че по-хубав апарат означава "повече мегапиксели и по-голям зуум", е голяма заблуда, срещу която се опитвам да се боря в този форум, и в реалния живот. 

Дали ще показваш снимки във форума си е твоя работа. Но ако решиш да развиваш някакви теории под тях, нормално е да има хора, които не са съгласни, и ги оспорват. Не го приемай толкова навътре.

Има ли значени с какво е снимано? Важното е снимката да е хубава, за да се хареса на всички (мое мнение)!

В тази тема май не съм публикувал?! Ето една розичка и от мен правена с Nokia N8

Публикувано изображение

• 2 седмици по-късно...
  • 3 месеца по-късно...
  • 2 седмици по-късно...
  • 5 месеца по-късно...
  • 4 седмици по-късно...

Извинявам се за поредния пост в темата! :)

Преди малко реших все пак да пробвам какво ще излезе като държа твърдия 50mm. обектив обърнат пред китовия. Нагласих го на най-отворената бленда, като завъртях фокус пръстена обратно на безкрайност. На китака обаче нагласих на 55mm. и фокус пръстена на безкрайност, защото иначе се виждаше винетиране през визьора, а по този начин почти го няма. Ползвах и зеления бутон, за да може апарата сам да определи исо, бленда и скорост, за да се получат снимките (само да не беше това трепване при натискане до край на спусъка, но ще тренирам до като се науча)!

Ето четири кадъра, които правих по описания начин:

На тази фокуса го целех през визьора във върха на листото, и мисля, че се получи:

17910959436_56832ed55d_b.jpg

17910957296_8ee1ac1f88_b.jpg

17749756230_787fa183dd_b.jpg

17937987751_6cd04b873a_b.jpg

И само да покажа тази последната без 50-ката т.е. снимано само с китовия (цвят от Индрише):

17910948696_bfc9e29a63_b.jpg

И въпреки, че духаше вятър, цветчетата трепкаха, пак станаха снимките! :)

• 1 месец по-късно...
  • 3 месеца по-късно...
  • 4 месеца по-късно...
преди 1 час, Пунта мара написа:

IMGP3433.jpg

IMGP3297.jpg

IMGP8891.jpg

Как си хванал котката, че да ти цъкли очи O_o

на 11/2/2015 at 10:57, Пунта мара написа:

IGP1294.jpg

Ей този охлюв във движение ли го хвана ? ;) 

преди 13 часа, tux написа:

Ей този охлюв във движение ли го хвана ? ;) 

Двата се състезаваха, трябваше да съм много бавен...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.